De laatste dag van een indrukwekkend jaar

afbeelding van Ellen

Op deze laatste dag van het jaar 2012 willen we graag nog een kleine update geven over de lopende projecten in Kenia. Projecten waar we met uw hulp dit jaar aan begonnen zijn en waarbij we daadwerkelijk helpen een betere toekomst haalbaar te maken. Een jaar met vele uitdagingen en prachtige resultaten.

MaryGrace gaat zelf staan in haar bedje, Community of Hope, Kilimambogo, Kenia   Doughlas aan de tafel bij Moyo Centre, Thika, Kenia
Zo hebben we de twee kleine kinderen, Doughlas en MaryGrace in ons programma. MaryGrace werd een klein jaar geleden meer dood dan levend opgenomen in de opvang Community of Hope en was door ondervoeding zwaar verzwakt en niet meer in staat om te huilen. Door de maandelijkse sponsoring van gespecialiseerde babyvoeding en supplementen is haar toestand aanzienlijk verbeterd. Weliswaar loopt ze nog ver achter op leeftijdsgenootjes maar inmiddels trekt ze zich zelf op in bed en kan zelfstandig gaan zitten. Een vooruitgang die we een jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden.
Minder goed verging het haar negenjarige broertje Doughlas. Deze levenslustige jongen woont bij zijn ouders maar wordt niet verzorgd. Tijdens ons bezoek in oktober constateerden wij helaas tekenen van ondervoeding en slechte hygiene en is een rescue opgestart.Inmiddels is hij voor een proefperiode opgenomen bij kindertehuis Moyo in Thika (centraal Kenia) en zal hij in januari naar de basisschool gaan. Via de kinderbescherming worden zijn papieren geregeld en we zullen nu moeten gaan kijken voor een definitieve opvang voor zowel Doughlas als MaryGrace. Een opvang waar zij samen kunnen wonen, weer broer en zus kunnen worden. Iets wat voor ons vanzelfsprekend lijkt maar voor veel kinderen daar onhaalbaar is.  Zij hebben alleen elkaar omdat de ouders hun verantwoordelijk naar hun nog levende kinderen niet willen nemen.

Teresia, Grace en baby Ellen, Kyeleni, Donyo Sabuk, Kenia
Grace en haar baby Ellen zijn half december bezocht door onze maatschappelijk werkster. De oudere zus waar zij en haar zusje Teresia wonen na het overlijden van hun moeder, is naar Nairobi vertrokken en Grace woont nog in het huisje. Baby Ellen had net haar vervolginjecties gehad en blaakt van gezondheid. Teresia gaat naar school en eindigde voor de vakantie met een prachtig eindresultaat.

Anthony, Remedial Class DISC, Donyo Sabuk, Kenia
De zestienjarige Anthony, de weesjongen waar 9 maanden geleden een gezwel geconstateerd werd , doet het op school erg goed. Hij heeft prachtige eindcijfers en zal komend schooljaar de laatste klas van de basisschool afmaken. Om extra te oefenen volgt hij sinds kort trainingen en bezoekt hij de remedial classes en bibliotheek bij DISC, het resource centre van onze Keniaanse partner, regelmatig. Tweede week januari moet hij terug naar het ziekenhuis voor controle van het gezwel in zijn nek. Laten we duimen dat het niet opnieuw gegroeid is en dat we het onder controle kunnen houden met de regelmatige bezoeken.

Felix, kleuteronderwijs DISC, Donyo Sabuk, Kenia   Felix aan het oefenen bij DISC, Donyo Sabuk, Kenia
De nu zesjarige, invalide Felix is een vechtertje eerste klas. Het korset wat hij moet dragen na de dramatische informatie dat hij nooit zal kunnen lopen, draagt hij heel trouw 24 uur per dag! Inmiddels is DISC begonnen met het geven van les aan Felix en zijn moeder zodat hij de basisbeginselen van kleuteronderwijs onder de knie heeft voor hij een proefexamen moet doen bij de school voor invalide kinderen, Joytown Primary School in Thika. Onze maatschappelijk werkster Margarete heeft hem inmiddels aangemeld en binnenkort zullen zij voor een intake gesprek naar deze school moeten. Als alles goed gaat zal hij dan in oktober 2013 horen of hij aangenomen wordt of niet. De lessen bij DISC bleken erg nodig. Felix is erg leergierig maar bleek onderontwikkelde handspieren te hebben en er is nu extra materiaal aangeschaft om hem te laten oefenen met tekenen en schrijven om zo de spieren sterker te maken. Prachtig initiatief van Margarete en de lerares Maureen. In januari 2013 zal een nieuw controlebezoek worden gebracht aan de rehabilitatie kliniek Ol Kalou om te kijken of het aantal uren voor het dragen van het korset verminderd kunnen worden.

hoog in de bergen, voor het nieuwe huis, Baringo, DOnyo Sabuk, Kenia   De maisvelden bij Catherine, Baringo, Donyo Sabuk, Kenia
Catherine, de moeder van vijf jonge kinderen, blijkt een enorme doorzetster. De hulp die ze via Circle4Life heeft gekregen heeft haar alleen maar sterker gemaakt en gemotiveerd om door te zetten. Haar nieuwe huisje is klaar en het gezin heeft zijn intrek genomen in dit prachtige tweekamerhuisje. Catherine is zo trots als wat en noemt het zelfs ‘het meest moderne huis van de omgeving’ en beschrijft zichzelf als de ‘rijkste van de buurt’. Prachtig om te horen. Dat ze doorzettingskracht heeft, blijkt uit de groene, weelderige plantengroei rondom haar huisje. Ze heeft de compound afgeschermd met doorntakken en -struiken om zo de buffels op afstand te houden. Vanuit haar kamer heeft ze goed overzicht over de tuin en is er als de kippen bij als er onraad dreigt. De maisplanten groeien prima en zoals het er nu naar uit ziet is haar komende oogst ook een van de besten van de omgeving. We zijn super trots op Catherine maar ook op u omdat we dit zonder uw hulp nooit hadden kunnen realiseren!

Faith en Mercy voor de kliniek in Ol Kalou, Kenia
Het gezin van Alex Maluni is erg onder de indruk van de hulp die hen geboden wordt. De ouders zijn erg bereidwillig en hebben kopieen verstrekt van ID- en geboortebewijzen. Een eerste bezoek aan de rehabilitatie kliniek in Ol Kalou heeft uitgewezen dat Anastaccia, het zestienjarige meisje wat met klompvoeten geboren was, opnieuw geopereerd zal worden. Zij was eerder geholpen bij een kliin Kijabe maar door geldgebrek konden de ouders de controle bezoeken niet betalen en zijn er zenuwen aan elkaar verkleefd waardoor haar ene been korter is dan het andere. Een provisorische prothese helpt haar nu om te lopen. De artsen die haar onderzocht hebben, gaan in 2013 een correctie uitvoeren en herstellen de lengte van de zenuwen en pezen zodat beide benen even lang zullen zijn en zij zonder protheses zal kunnen lopen. Na de ingreep zal zij drie maanden in de kliniek moeten verblijven.
De tweelingzusjes Faith en Mercy, vijf jaar, zijn eveneens met klompvoeten geboren. Het lijkt een genetische afwijking omdat ook de oudste zus, die in Nairobi woont, dezelfde aandoening heeft. In de loop van 2013 zullen beide meisjes in Ol Kalou worden opgenomen en geopereerd. De stand van de voetjes zal worden gecorrigeerd en daarna zullen ze maanden in het gips moeten. Om de week zal het gips moeten worden vervangen en krijgen ze revalidatietherapie. De meisjes zullen een jaar worden opgenomen in het revalidatiecentrum en ook zullen zij hier naar school gaan. Wij gaan zorgen dat de operaties betaald kunnen worden en de ouders de kinderen af en toe kunnen bezoeken en ook dat de meisjes in schoolvakanties naar huis kunnen. Een prachtig project wat drie jonge meisjes een kans op een toekomst geeft.

Jackline en Ruth samen met oma, voor hun huisje in Baringo, Kenia
De vijfjarige Jackline die samen met haar driejarige zusje Ruth bij oma woont en een ernstige oogaandoening vertoonde, knapt zienderogen op. Margarete, maatschappelijk werkster bij DISC, heeft haar onder behandeling van een oogkliniek gesteld en na een aantal weken is de allergie aan haar ogen tot normaal teruggebracht. Ze krijgt aanvullende medicatie om de allergie tegen te gaan en haar ogen sterker te maken en tranen, en daardoor infecties, tegen te gaan.


Als laatste willen we u graag laten weten dat een start is gemaakt met de verbouwing en aanpassing van de kleuterklas van Donyo Coffee Primary School. Als de kinderen na de kerstvakantie op zeven januari weer naar school gaan, hopen we dat ze in een prachtig nieuwe klas verwelkomd kunnen worden.


Al met al prachtige resultaten en we gaan dan ook met vol vertrouwen het nieuwe jaar in.
Samen met u gaan we de bestaande projecten verder helpen en zullen we nieuwe gezinnen op gaan nemen in ons programma. U helpt toch ook weer in 2013?
Voor hen, door u, met ons!