Drie nieuwe projecten in Kenia

afbeelding van Ellen

De modderige weg naar Uamani, Machakos County, Kenia Een trieste, zieke moeder die niet weet hoe ze haar gezin kan onderhouden, gebrek aan alles De matrassen waar de kinderen van Josephine op slapen, Uamani

Het regenseizoen in Kenia is begonnen. Het grote regenseizoen wat tot eind april duurt. Naast de boeren die blij zijn met water voor hun gewassen veroorzaakt het heel veel overlast met name in de rurale gebieden en op zandwegen die de enorme watermassa’s niet aan kunnen.
Vandaag zijn we de rurale gebieden rond Uamani, Kwetu en Ndulya in geweest om huisbezoeken af te leggen bij drie nieuwe gezinnen binnen het programma van Circle4life. Het werd een barre tocht achterop de boda boda (brommer taxi). Af en toe gleed het achterwiel weg en dreigden we onderuit te gaan. Soms was de weg of het pad zo slecht dat we om de enorme plassen vol bagger heen moesten ploeteren door glibberige klei. Maar het was het meer dan waard. Het eerste gezin wat we bezochten woont in Uamani, een vader die TB heeft, een moeder die ziek is en waarvan nog niet duidelijk is wat ze heeft, vijf kinderen waarvan drie van henzelf en twee van een zus die aan aids is overleden. Het gezin kampt met ernstige ondervoeding en was door de leraren van Uamani Primary School onder onze aandacht gebracht. Morgen gaat Margarete Njeri met de moeder en het driejarige nichtje Victoria naar het ziekenhuis. Victoria heeft vermoedelijk een ernstige vorm van aambeien en heeft erg veel pijn. Met kruiden en natuurlijke smeerseltjes hebben ze geprobeerd haar te helpen maar helaas zonder resultaat. Het huis is zo lek als een mandje en de vijf kinderen slapen op de kleigrond op zakken met kleding met daaronder de restjes van wat ooit matrassen waren. Tijd voor hulp dus.

Stephen, doof geboren en bijna acht jaar oud. Gaat af en toe naar de kleuterschool, gewoon onderwijs is voor hem niet betaalbaar, Kwetu Stephen en zijn moeder, Kwetu, koffieplantage, Kenia
Het tweede bezoek betrof  de zevenjarige Stephen, die doof is geboren en in Kwetu woont. Het gezin woont op een enorme koffieplantage waar de vader werkt. Inkomen….kshs 100 per dag (€0,85). Met het geringe inkomen zijn ze niet in staat hun dove zoon Stephen naar een speciale school te laten gaan. Stephen gaat af en toe naar de kleuterklas van de school in de buurt. Wij gaan volgende week met hem naar het Kenyatta National Hospital om een gecomputeriseerde hoortest te doen en daarna een educational assessment en in de tussentijd gaan we proberen of we ook hem kunnen plaatsen bij Machakos School for the Deaf.

Joshua, bijna drie jaar oud, gehandicapt geraakt na een verwaarloosde geelzucht vlak na zijn geboorte, geldgebrek om hem te behandelen
Bij het derde gezin gaat het om het jongste kind, de bijna drie jaar oude Joshua. Dit goedlachse jongetje is met een keizersnede geboren in het Sinai ziekenhuis in Thika. Drie dagen na zijn geboorte bleek hij geel te zijn, dit is echter zo erg geworden dat hij hieraan een hersenbeschadiging heeft overgehouden en zijn spieren ernstig aangetast zijn. Doordat het gezin geen geld voor de behandeling had, is er te laat ingegrepen met ernstige gevolgen. Erg triest om dit verhaal te horen te meer daar Joshua gezond geboren was.
Volgende week maandag gaan we met hem naar een speciale kliniek in Nairobi en gaan we kijken of we hem ergens mee kunnen helpen.

Tags: