Joshua, een klein gehandicapt jongetje met een prachtige lach

afbeelding van Ellen

Om kwart over zes vanmorgen zijn Joshua (2) en zijn mama Sophia vanuit Ndulya (ruraal gebied rondom Donyo Sabuk) vertrokken. In Thika hebben we hen opgewacht en zijn gezamenlijk naar Mama Lucy Hospital Kibaki (Nairobi) gegaan om te horen wat de situatie rondom het jonge ventje is. Om kwart voor elf kwamen we aan… een rit die bijna niet te doen is voor de moeder en het gehandicapte jongetje.

Joshua is geboren via een keizersnede. Drie dagen na zijn geboorte bleek hij geel te zijn. De verontuste ouders namen hem mee naar de kliniek waar ze hem twee weken in een couveuse hebben gelegd. Toen de kliniek niet wist wat er met hem aan de hand was, werd hij doorgestuurd naar het ziekenhuis in Thika. Een hersenscan wees uit dat een deel van zijn hersentjes verlamds is geraakt door de niet tijdig behandelde geelzucht. Heel triest om dit verhaal te horen, te meer daar zijn handicap voorkomen had kunnen worden. Joshua kan (nog) niet zelfstandig zitten, staan, eten en praten.
De sta/zit stoel die voor Joshua gemaakt moet worden, occupational en physiotherapy, Kyeleni, Thika,Kenya
Via de Occupational Therapy (bezigheidstherapie) zijn we doorverwezen naar een kliniek die dichter in de buurt is van waar mama Sophia woont. Kleine Joshua moet minimaal drie keer per week Occupational Therapy krijgen in het TL5H ziekenhuis in Thika. Iets wat onmogelijk is omdat de wachtlijst met kinderen die geholpen moeten worden zo enorm lang is dat je niet meer kunt komen dan een keer in de zes weken.
We gaan nu beginnen met fysiotherapie wat hij drie keer per week gaat krijgen in Kyeleni, in dezelfde kliniek waar Paul uit ons sponsorprogramma ook fysiotherapie krijgt, en met behulp van een kruiwagentje proberen we om in ieder geval een keer per maand bij de Occupational therapie terecht te kunnen. Verder moet Joshua een speciale sta/zit stoel krijgen om te leren spanning te zetten op zijn beentjes. Een rolstoel werd ten zeerste afgeraden omdat het in de praktijk bij zulke kinderen alleen maar negatief werkt. De kinderen worden in de rolstoel gezet en komen er vervolgens niet meer uit. De artsen zijn hoopvol gestemd over het verloop van de therapie en er zit zeker verbetering in. Circle4life gaat hem sponsoren met de therapie en de speciale stoel en een fysiobal waarmee moeder Sophia thuis ook gaat oefenen twee keer per dag. We zijn enorm blij dat we dit kleine jongetje kunnen helpen…

Tags: