Ouderdag op de dovenschool in Kambui

afbeelding van Ellen

Speciaal onderwijs, dovenschool, Circle4life Kenya

Vandaag was het ouderdag op Kambui School for the Deaf, de school waar Susan (14) uit het sponsorprogramma van Circle4life op school zit. Een kostschool en Susan woont met een aantal meisjes samen met een huismoeder in een van de huizen op het terrein van de school.
Een enorme opkomst aan ouders en er bleven banken aangesjouwd worden om alle ouders en opvoeders een zitplekje te bieden.
Margarete Njeri, maatschappelijk werkster voor Circle4life, en bestuurslid Ellen van Gemert hebben de vergadering bijgewoond.
De dag werd geopend met een paar dansen door leerlingen van de school, aangevoerd door Maureen. 
Maureen is ook doof maar is enorm goed in dansen en heeft hier zelfs landelijk succes mee gehaald. Een geweldige prestatie om op de muziek te dansen met een hele groep terwijl geen van de meisjes en jongens ook maar iets kan horen. Top prestatie.

Er volgden toespraken door de afgevaardigde van het district Kambui, het hoofd van het schoolbestuur, de directeur en leraren.
Kambui School for the Deaf heeft onlangs een trofee gewonnen voor school met het beste onderwijs in gebarentaal! 
Wat prachtig dat 'onze'  Susan hier ook naar school gaat.

Susan was enorm blij ons te zien en we werden al snel aan haar vriendinnen voorgesteld. Na de lunch begeleidde Susan ons richting uitgang en hebben we haar nog met een ijsje kunnen verrassen. De komende week gaan we nog even terug om de, vergeten, kadootjes en sportschoenen af te geven.
Na het bezoek aan de school zijn we doorgereisd naar de ouders van Susan die in Donyo Sabuk wonen. Helaas was geen van de ouders in staat om de ouderdag bij te wonen. Susan's vader heeft een ernstige vorm van artrose en kan nauwelijks lopen. Geld voor medicijnen is er niet en hij is niet in staat om wat voor werk ook maar te doen. De moeder is op 27 maart bevallen van een gezonde dochter, Victoria. Een niet geplande zwangerschap omdat de moeder aan de prikpil zat. Het schijnt hier vaker te gebeuren...
We hebben de kleine baby voorzien van babykleertjes voor de eerste paar maanden, een dekentje, spuugdoekjes en... haar eerste knuffeltje/rammelaar.
We gaan kijken hoe we dit gezin (tijdelijk) kunnen ondersteunen. Zodra de moeder weer hersteld is, gaat ze weer aan het werk maar omdat er nog drie andere kinderen (16, 6 en 3) thuis wonen is de situatie erg moeilijk.

Tags: