Hun lichtpuntje in de duisternis

afbeelding van Ellen

Kerstgroet, bedankje sponsoring 2014, inzet projecten, Circle4life, sponsoren, sponsoracties

Met de feestdagen in het zicht willen we kort even terugblikken op het afgelopen jaar. Nee, we sturen u geen uitgebreide nieuwsbrief, dit is een overzicht van de prachtige resultaten die we dankzij u het afgelopen jaar hebben weten te bereiken. In de eerste nieuwsbrief voor 2015 zullen we daar verder op in gaan.

In 2014 hebben we dertien nieuwe projecten opgenomen. Een hiervan is gestopt omdat het buiten het werkgebied valt van onze Keniaanse CBO (Community Based Organization) en één was slechts een eenmalige ondersteuning geweest.
Binnen deze dertien nieuwe projecten ondersteunen we zes kinderen met een handicap, variërend van deelse hersenverlamming tot een genetische afwijking. Deze groep kinderen heeft onze hulp hard nodig. Veel ouders in rurale gebieden zien het nog steeds als een straf van God dat kinderen gehandicapt geboren worden. Door veelvuldige counseling en begeleiding leren we hen dat zij juist heel speciaal zijn en door God zijn uitgekozen om voor dit kind te zorgen.
Wij steunen hen met medische zorg, fysiotherapie en met speciaal onderwijs. Deze groep kinderen heeft een warm plekje in de harten van de Circle4life medewerkers.
Eind 2014 hebben we eenenvijftig kinderen in onderwijsprogramma’s. De meeste in primair onderwijs en een klein  aantal op secundair onderwijs. Ook de dove kinderen en kinderen met een handicap vallen onder het primair (speciaal) onderwijs. Verder hebben we in samenwerking met lokale fundi’s (aannemers) en de lokale middenstand vier huizen gebouwd en  twee huizen opgeknapt. In 2015 gaan we nog eens drie huizen bouwen.  En we starten met de behandeling van Onesmus, een van onze gehandicapte kinderen, die een zwaar en pijnlijk traject in gaat dat twee jaar gaat duren. Met als uitzicht een normaal leven waarin hij optimaal kan functioneren en zelfs normaal kan lopen.

We zijn gestart met de Wisdom Stoves, een energiezuinige jiko, tradioneel kooktoestel, en samen met partner Wisdom Innovations gaan we in 2015 veel gezinnen helpen met dit zeer noodzakelijke keukentoestel. Een veiligere manier van koken, de giftige roken worden gerecycled door de dubbelwandige cylinder en een besparing van 50% op brandhout. Daarnaast kan het hout, wat omgezet wordt naar houtskool weer verkocht worden zodat nog meer bespaard kan worden.
Ook de solarlampen kennen een enorme groei. Altijd licht en geen onveilige situaties door afgezaagde blikken gevuld met kerosine en een lontje. De ontvangers van de solarlampen sparen maandelijks het bedrag dat ze besparen en verdienen met deze lampen. Deze spaartegoeden worden door Circle4life beheerd, waarvoor ze één keer per jaar een nuttig bestedingsdoel mogen opgeven.

Wij danken u voor uw enorme inzet in 2014 en hopen samen met u in 2015 weer veel levens te veranderen en te werken aan een betere toekomst voor hen die geen lichtpuntje meer zien.

Twakutakia Christmasi njema na mwaka mpya wenye fanaka!
(we wish you a merry Xmas and happy new year)

Tags: