Sprakeloos ... spraakles ... crisis hulp

afbeelding van Ellen

Physio, excersizes for therapy, crisis aid, Circle4life Kenya

Charles Musyoki is de oudste zoon (aug 2006) van Anna (juli 1993). Anna was dus twaalf toen ze zwanger werd. Overrompeld door een bekende en gedwongen tot sex. Een man van 28!
In december 2005 werd zij door hem verkracht tijdens het halen van water uit de rivier.
In augustus 2006 werd de kleine Charles geboren, een maand na haar dertiende verjaardag.
De man heeft haar een tasje kleding gegeven en is met de noorderzon vertrokken.
Een kind met een kind. Anna’s trauma is toen gestart maar ook dat van kleine Charles. Door de nare situatie thuis werd de baby verwaarloosd. Hij kreeg een groeiachterstand. Kon pas zitten met 9 maanden en lopen toen hij ruim anderhalf was. Anna deed wat ze kon maar wat wist ze...
Hij kreeg z’n inentingen maar verdere controles bleven uit. Door zijn getraumatiseerde eerste levensjaar is er schade ontstaan. Zijn spieren die de spraak moeten ontwikkelen deden niet mee, ook zijn stembanden weigerden dienst. Bij niemand gingen er alarm bellen, ook bij de oma niet.
Nu ruim acht jaar later zit Charles in het sponsorprogramma van Circle4life. Sinds september gaat hij naar een gewone basisschool (hiervoor was hij nooit naar school geweest). Heel langzaam boeken we wat vooruitgang. Hij kan een paar woordjes fluisteren. In februari zijn we met wekelijkse therapie begonnen. Zijn stembanden worden gemasseerd maar ook de spieren in zijn keel, kaak en rond zijn mond. Mama Anna heeft voorlichting gekregen over hoe ze dit thuis moet doen. Daarnaast krijgt Charles kleine opdrachten die wekelijks aangepast worden. Zo heeft hij zaterdag moeten oefenen met het blazen van wattenbolletjes, van licht naar zwaarder. Dit moet thuis 3x per dag geoefend worden. Daarnaast hebben we blaasinstrumenten aangeschaft zodat hij moet leren fluiten of blazen op een trompetje. Ook een bellenblaas is onderdeel van de therapie.
Komende week gaan we assessments doen bij het TL5H ziekenhuis, een medisch onderzoek. Ook zullen we een Educational onderzoek moeten doen en in september moeten we de intake bij Joytown Primary School doen. Als het goedgaat en hij zich kwalificeert wordt hij met ingang van januari 2016 op deze kostschool voor kinderen met een handicap geplaatst en krijgt dan naast les dagelijks therapie. Onze therapeut is ervan overtuigd dat hij straks een normaal leven kan leiden en gewoon kan praten! We gaan ervoor!