Wat onderwijs doet...

afbeelding van Ellen

Kevin en leraar bij Kolping Vocational Training Centre, welding, Kiandutu, Circle4life Kenia Josephat bij Kolping Vocational Training Centre, Makutano, Kenia

Over het belang van goed onderwijs hoeven wij u niets te vertellen. Wat wij u wel willen vertellen is wat goed onderwijs doet met kinderen in rurale en achtergebleven gebieden.
Neem bijvoorbeeld de twee broers Josephat (15) en Kevin (12). Beiden komen uit de sloppenwijk Kiandutu.Tot vorig jaar zaten ze op een overheidsschool in de sloppenwijk en troffen we Kevin bedelend aan op straat in Thika.
Een trieste geschiedenis ging hier aan vooraf maar eind vorig jaar hebben we het gezin opgenomen in het sponsorprogramma van Circle4life.

Josephat’s resultaten van groep 8 waren bedroevend en doorgaan naar de middelbare school was te hoog gegrepen. Na vele gesprekken en tijd om na te denken, kwam hij met de wens om lasser te worden.
Vanaf dit jaar volgt hij deze beroepsopleiding bij Kolping Vocational Training Centre waar we hem vanmorgen opgezocht hebben. Zowel met Josephat als zijn leraar gesproken. Hij is een veelbelovende leerling, werkt hard en doet erg zijn best. Als hij eind dit jaar klaar is, gaat school bemiddelen in het vinden van een baan voor hem. Josephat’s droom is om eerst een paar jaar te werken om ervaring op te doen en dan zijn eigen bedrijfje te starten.

Broertje Kevin zou dit jaar naar groep 5 op Athena Primary zijn gegaan. Met aanvang van de tweede schooltermijn is hij op boarding school Heights Academy geplaatst en ook daar hebben we vandaag een kijkje genomen. Het hoofd van de school heeft Kevin onder zijn hoede genomen en is enorm onder de indruk van de inzet van dit jongetje. Toen hij begon in mei had hij examen moeten doen om zijn kennis te testen maar het onderwijs op de school in de sloppenwijk was dermate laag dat het geen zin had. De afgelopen maanden heeft Kevin hard moeten knokken. Een nieuwe omgeving, vrienden maken en vooral leren. Het probleem ligt bij Engels en Swahili maar hij doet enorm zijn best. Hij heeft nog een lange weg te gaan maar de motivatie en de wil is er. Vandaag kregen we te horen dat hij in groep 4 mag blijven! We ondersteunen beide broers waar nodig en hopen dat hun lichtje in de verte een veelbelovende toekomst mag worden!

Josephat en Kevin zijn slechts twee van de bijna zestig kinderen, waarvan zeven op speciaal onderijws, die Circle4life ondersteunt.
Met uw steun maken we hun toekomst mogelijk!

Tags: