Een jiko cadeau geven...

afbeelding van Ellen

Het aansteken van de Wisdom Stove, Catherine en maatschappelijk werkster Margarete Njeri, Circle4life Kenya Mango's uit de bomen schudden voor de gasten, Baringo Kenya, Circle4life De Wisdom Stove, jiko, brandt...  Een dankbare Catherine met maatschappelijk werkster Margarete Njeri, Baringo Kenya, Circle4life

Vandaag ging onze reis naar het berggebied rondom Baringo. Door de overvloedige regen van de afgelopen tijd was de weg veranderd in een opdrogende modder massa waardoor het rijden met de boda boda (brommer) bijna niet meer mogelijk was.
Omdat de weg redelijk steil werd, was achterop zitten niet meer te doen en zijn we lopend verder gegaan. Bijna een uur lopen, klimmen en klauteren voordat we bij het huisje van Catherine aan kwamen.
Catherine heeft van begin maart 2012 tot eind maart 2014 in ons sponsorprogramma gezeten. We hebben een huis voor haar gebouwd, bedden e.d. gedoneerd maar ook een solar lamp, een 'he-goat' en een 'she-goat', het blijft leuk klinken maar de bok en geit zorgen inmiddels voor nakomelingen. Er lopen inmiddels twee kleine geitjes bij. Ook de destijds gedoneerde kippen doen het super en er scharrelden er al heel wat rond.
De reden van het bezoek was de energiezuinige jiko (traditioneel kooktoestel) van Wisdom Stoves. Via een Nederlandse sponsor werd Catherine vandaag deze jiko gegeven. Margarete Njeri heeft haar de werking uitgelegd en samen hebben de dames hem aangestoken.
Het gaat Catherine helpen om zuiniger te koken, de energiezuinige jiko bespaart 50% op brandhout en brand veel langer waardoor er veel meer op bereid kan worden.
Intussen klauterde haar zoontje de mango boom in om eens flink te schudden. Met een zak vol mango's verlieten we een uur later het huisje van Catherine en begonnen we aan onze afdaling terug naar Donyo.
Catherine was enorm verrast en helemaal toen ze hoorde dat de sponsor ook Catherine heet en zelf ook vier kinderen heeft grootgebracht. Een prachtig gebaar met een prachtige uitwerking!

Tags: