Automonteur

afbeelding van Ellen

 

Samuel, de 17 jarig zoon van Waweru, Gatanga, Kenia, Circle4life EducationKoffie- en theeplantages gleden in rap tempo aan ons voorbij. Ook veel rozenkwekers langs de omhooggaande weg richting Gatanga. Wat een schitterende vergezichten. Vandaag stond een bezoek aan de oude vader Waweru (867op het programma. Zoon Samuel staat op de nominatie om volgend schooljaar een beroepsopleiding te gaan doen en daar moest even stevig over gesproken worden. We troffen de oude vader achter op zijn shamba aan, onkruid aan het verwijderen. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog altijd zeer fit en spit en doet dat het een lieve lust is. De gewassen stonden er prachtig groen bij.
We werden harteljk begroet en mochten binnen op de bank plaatsnemen. In de tussentijd ging hij zoon Samuel (17) en dochter Mary (15) zoeken.
Samuel verscheen al snel. Er volgde een geemotioneerd gesprek in rap Swahili. Hier en daar pikte ik er wat zinnen en woorden uit. Dit klonk pittig.
Maatschappelijk werkster Margarete Njeri vertaalde het gesprek voor me. Vader Waweru was niet zo gecharmeerd van het puber/tienergedrag van zijn zoon. Samuel was regelmatig brutaal en lapte de regels van zijn vader aan zijn (denkbeeldige) laars. Een ernstige preek van Margarete deed hem beschaamd naar de grond kijken. Ze heeft hem gewaarschuwd dat hij zijn vader moet respecteren en dat het nog geen januari is…
In januari begint de beroepsopleiding tot automonteur bij Kolping Vocational Training Centre en Samuel zou niets liever (hij roept het al meer dan een jaar) automonteur willen worden.
Circle4life gaat zijn opleiding verzorgen. We gaan kijken hoe de eerste termijn zal gaan en of hij net zo gemotiveerd blijft als hij nu is. Hij heeft er in ieder geval veel zin in.
Zus Mary heeft dit jaar eindexamen gedaan in groep 8 van de basisschool en wacht met spanning de uitslag af. De verwachting is dat ze hoog zal scoren. Mary is zeer leergierig en als ze na haar huishoudelijke taken thuis klaar is, duikt ze in haar boeken. Volgend jaar zal ze naar Gatunjagu Secundary School gaan.
Voor beide kinderen is hun opleiding er belangrijk zeker gezien de hoge leeftijd van de vader. Voor nu is het thuis meehelpen en genieten van de schoolvakantie.
Dankzij uw steun kunnen zij werken aan hun toekomst! Onze dank hiervoor.

Tags: