Over werken aan een toekomst en je kansen verspelen...

afbeelding van Ellen

Wairimu en Jozephat, Kiandutu, Kenya, Circle4life, education, family empowerment

Vandaag op de laatste dag (10) van de werkbezoeken aan Kenia hebben we moeder Wairimu bezocht in de sloppenwijk Kiandutu. De moeder van Kevin Johanna. Tot onze grote teleurstelling gaat het met Kevin volledig de verkeerde kant op.
Zo heftig zelfs dat zijn moeder hem het huis uit wil hebben.
Kevin is begin 2014 in ons project gekomen als jongen die nog maar net als straatjongen om geld bedelde. We hebben zijn school in de sloppenwijk gesponsord en hij heeft daarna ruim anderhalf jaar op een prive school intern gezeten om zo de uitdagingen van het straatleven en de sloppenwijk tegen te gaan. Het harde regime op school kon hij niet aan. Hij begreep niets, leerde niets en na veel overleg met school en moeder is hij afgelopen september overgeplaatst naar de basisschool Garissa Primary, dicht bij huis. Voor de derde keer beloofde hij zijn best te doen.
Kevin houdt zich 's avonds weer op in Thika en hangt rond met straatjongens en bedelt om geld. Maar nog erger, hij gebruikt drugs en snuift benzine. Een soort verslaving waarvan je je high gaat voelen maar ook je hersenen beschadigd.
Zijn moeder heeft ernstig met hem gesproken, zijn oudste broer heeft hem zelfs een pak slaag gegeven (hier nog steeds normaal) en broer Jozephat heeft ook met hem gepraat en geprobeerd hem op het rechte pad te krijgen. Helaas allemaal tevergeefs.
We hebben dan ook per direct besloten dat hij in 2017 niet meer door ons gesponsord zal worden. Hij verkiest het straatleven en de gevaren daarvan boven een geboden toekomst. We hebben het tot drie maal toe geprobeerd maar het houdt een keer op. Het heeft geen zin om aan een dood paard te trekken en wij kunnen een kind wat wel wil nu verder helpen.
Gelukkig gaat het met broer Jozephat, die een beroepsopleiding tot lasser via ons heeft gevolgd, wel goed. Tot nu toe was hij werkzaam in tijdelijke baantjes omdat de ervaring ontbrak en dat hier erg belangrijk is. Op dit moment wacht hij op bericht over een vaste aanstelling bij een staal(constructie)bedrijf.
We hopen dat het hem gaat lukken. Jozephat maakt zich er in ieder geval hard voor en werkt aan een betere toekomst.
Jammer dat we Kevin niet hebben kunnen 'redden'.

Dag 9, gisteren, stond in het teken van nieuwe huisbezoeken, nieuwe intake gesprekken. Naast het zeer veel spoed vereisende project Pius Nzomo (6), zie bericht gisteren, hebben we een bezoek gebracht aan een gezin waarbij zowel de vader als de moeder de pech hadden bij een ongeluk betrokken te zijn. De moeder heeft met arm, borst en benen in het gips gezeten en momenteel zitten haar beide benen nog van teen tot lies in het gips. De vader is door het ongeluk met zijn boda boda slechtziend geworden. We gaan bekijken of en hoe we hier eventueel kunnen helpen.
Het derde gezin wat op de bezoeklijst stond hebben we helaas niet kunnen bereiken door de enorme baggerwegen richting Baringo. Het gaat hier om een doof jongetje en we zullen hen in een later stadium opnieuw bezoeken.

Tags: