Update activiteiten in Kenia - Nieuwsbrief 1

afbeelding van Ellen

Een stapje verder binnen de Circle...

Felix
Een kleine drie weken geleden meldden wij de eerste ontwikkelingen rondom de kleine Felix. In de tussenliggende tijd is er al veel gebeurd.
Allereerst hebben wij via de Stichting Chevere, een stichting die wereldwijd kleinschalige projecten steunt door maandelijkse poll’s onder hun sponsoren, een verzoek ingediend voor de op maat te maken rolstoel voor de vijfjarige Felix. Deze pitch is op hun site geplaatst als poll voor de maand januari, www.stichtingchevere.nl . Duimen dus maar nu!
Felix, taxi Donyo naar Ol Kalou, Lilian en mama AnnetteMargaret en Lilian die als DISC medewerksters voor Circle4Life actief zijn, hebben contact gehad met een revalidatie centrum annex school in Ol Kalou. Bij deze faciliteiten behoort ook een ziekenhuis waar operaties verricht worden bij kinderen met een lichamelijke handicap. Zij werken met een Italiaanse sponsor die er voor zorgt dat er twee keer per jaar 100 jongetjes en meisjes geopereerd en daarna gerevalideerd kunnen worden. Er was voor 19 januari een afspraak gemaakt om Felix te laten onderzoeken.
Felix op de onderzoekstafel in Ol KalouNu ligt Ol Kalou niet in de directe omgeving van Donyo, de woonplaats van Felix en zijn ouders. Na overleg is besloten dat we hen met een taxi naar de plaats van bestemming zouden laten brengen omdat zo’n lange reis met openbaar vervoer in Kenia met een invalide kindje niet te doen is. Een rit van ruim 400 km, waar ze uiteindelijk vier en een half uur over gereden hebben. Margaret en Lilian zijn samen met mama Annette en Felix op donderdagmorgen 06.45 uur vertrokken en keerden rond 02.00 in de nacht terug. Na aankomst in Ol Kalou werden ze al snel geholpen. Felix werd door twee specialisten uitvoerig onderzocht en bekeken en zij kwamen met de volgende uitslag en advies:

·         Er is geconstateerd dat er geen gevoel zit in zijn ledematen (benen) en er is geconstateerd dat de achterste       
           beenspieren licht reageren op prikkels om te lopen, deze twee constateringen zullen worden aangepakt om een
           verbetering aan te brengen

·         Felix zal aan zijn ledematen geopereerd worden

·         Na de operatie zal hij opgenomen worden in het revalidatiescentrum en ook hier naar school gaan

Wat de dames van DISC niet wisten, is dat net de aanmelding voor operatie net gesloten was. De lijst was vol, er stonden al 100 jongetjes aangemeld alhoewel de wachtlijst van de meisjes nog niet vol is. Voorlopig staat Felix nu op de nominatie om in oktober geopereerd te worden tenzij er tussentijdse positieve veranderingen zijn in het operatieschema. De artsen houden contact met DISC.

Na het gesprek met de artsen kregen mama Annette, Felix, Lilian en Margaret een rondleiding door de gebouwen en over het terrein. Zij bezochten de revalidatieruimte, de werkplaats voor het maken van been- en schoenproteses en als laatste zagen ze de school maar ook de speeltuin die erbij hoort. Felix was helemaal blij dat hij – voor het eerst in zijn leventje – in een draaimolen mocht zitten.

Rehabilitation Centre Ol Kalou, Kenia    Ol Kalou, merry go round, Felix
 

Doughlas
Ook hier zijn we flink opgeschoten. De fundi (werklui) hebben het huisje afgebouwd. De laatste rijen met stenen liggen erop, één muur is opnieuw opgetrokken, de dakspanten zijn geplaatst en het dak ligt erop. Ook de deur zit er in nu en dit weekend wordt er verhuisd.
Met baby Mary gaat het super! Het kleine meisje is nog wel in de kliniek maar doet het goed. De speciale babyvoeding die wij als Circle4Life doneren, doet wonderen. Ze gaat vooruit maar zal voorlopig in het kindertehuis blijven wonen.
Doughlas family, Baringo, Donyo, KeniaDoughlas gaat inmiddels ook naar school, Donyo Coffee Primary School. Met zijn 9 jaar is hij zo ongeveer de oudste van de ‘nursery’ klas maar trots als een pauw loopt hij in zijn nieuwe schooluniform rond. Uiteraard moest dit op de foto worden vastgelegd en wilden alle kids en juf op de foto.

Donyo Coffee Nursery School, Baringo, Kenia     Doughlas, Baringo, Donyo, Kenia, new home

Wij blijven hen volgen, zo zal de gezondheid van de baby nauwlettend worden gevolgd en ook het wel en wee in en om de familie zal worden gemonitoord (zelfredzaamheid, voeding, school Doughlas en de gezondheid). Dank zij u hebben we dit kunnen doen, het was meer dan de moeite waard!

DISC
Ook deze organisatie moet even vermeld worden. Wij werken nauw met hen samen maar naast het vele werk wat ze voor Circle4Life doen, werken zij ook heel veel met (probleem-)jongeren uit Donyo. Het gebouwtje waar DISC gehuisvest is, is onlangs door een Duitse sponsor (Elimu EV) opgeknapt en er zijn boekenkasten en computerwerktafels gemaakt.
Met heel veel trots kunnen wij melden dat er eind volgende week een zending naar Kenia vertrekt met daarin o.a. 9 computers, 2 laptops, alles met beeldschermen, toetsenborden, enz. voor DISC zodat zij deze jongeren les kunnen gaan geven in o.a. computergebruik. Dit is mede mogelijk gemaakt door:

AD Groene Hart – Scope scholengemeenschap Alphen aan den Rijn – fam. Kipuw, fam. Heikoop, fam. vd Toorn, fam. Lammers, Y&O freight and logistics, Kortmann APS

Dit was het nieuws voor nu, we blijven u op de hoogte houden en blijft u ons volgen via onze site!

Voor hen, door u, met ons!