Het schooltje van Doughlas

afbeelding van Ellen

Donyo Coffee Primary School, Baringo, Doughlas Nursery

Sinds een paar weken gaat ‘onze’ Doughlas naar school. Naar de nursery class van de Donyo Coffee Primary School in Baringo, een klein dorpje wat vlakbij de vroegere Muka Mukuu Society ligt, een landbouwersorganisatie in een eens bloeiend koffiegebied. Eind jaren 70-begin jaren 80 startte hier dit schooltje als ECDE (early childhood development en education) om zoveel mogelijk Afrikaanse kinderen in de doelgroep toegang te geven tot onderwijs. Op dit moment gaan 24 kinderen nog naar de nursery school, 13 jongens en 11 meisjes. De kinderen die hier naar school gaan, komen uit zeer arme achtergronden en nadat de koffieplantages instortten eind jaren 90 is de werkloosheid enorm toegenomen met alle gevolgen vandien. Agnes Syombua Kyalo, de enige kleuteronderwijzeres op deze school heeft haar training in ECDE afgerond maar is ook opgeleid als instructrice voor volwassenen. Zij zorgt op een vriendelijke, liefhebbende en professionele manier voor de 24 kinderen op het kleuterschooltje.
Baringo, Doughlas wordt geholpen met zijn schooluniformDe school en dus de kinderen zijn onderdeel van het Macheo schoolvoedselprogramma en krijgen hier een lunch tegen een geringe vergoeding. Een bedrag van zo’n 40 Keniaanse shilling per maand (omgerekend ca. € 0,40) waarvoor ze een goed uitgebalanceerde maaltijd krijgen, iets wat bewezen en nodig is voor opgroeiende kinderen.

Sinds kort maakt Doughlas ook deel uit van dit klasje. Vol trots showde hij zijn nieuwe schooluniform en uiteraard moest de hele klas, inclusief juf Agnes op de foto. Wij, samen met de medewerkers van DISC, hebben er alle vertrouwen in dat hij een goede leerling is en eraan gaat werken om mee te helpen aan een verbetering in de Baringo community als hij groter is.
Omdat de school een openbaar instituut is hier in een heel arme gemeenschap zijn de mogelijkheden binnen de school erg beperkt. De vloer van de school bestaat uit kleigrond en er zijn nauwelijks stoeltjes of kleden voor de kinderen om op te zitten. Voor de allerkleinsten, die vaak tussen de middag nog slapen, zijn er geen matrassen of bedjes beschikbaar.


Baringo, de pap wordt in de ochtendpauze uitgedeeld   Baringo, Kenia, de eerste maaltijdDe medewerkers van DISC waar Circle4Life mee werkt, hebben een bezoek gebracht aan het schooltje om in kaart te brengen wat er in de toekomst gedaan moet gaan worden. Er is geconstateerd dat er een tekort is aan lesmateriaal, er zijn nauwelijks of geen lesboeken of ruimte om dit op te bergen. De omgeving is moeilijk om les te geven, zo zijn er geen stoeltjes of  matrassen voor de peutertjes.

Wat dus nodig is, is hulpmiddelen verstrekken voor het lesgeven (lesboeken, schriften, pennen, gummetjes, etc.), een boekenkastje of –plank, een zodanig lokaal construeren dat er ook echt lesgegeven kan worden, stoeltjes(plastic) en matrassen voor het middagslaapje.

Met deze hulp is niet alleen Doughlas gebaat maar alle hulpbehoevende kinderen uit de Baringo omgeving. Een kleine stimulans voor een betere toekomst.

Baringo, Kenia, Donyo Coffee Primary School, Doughlas

Laten we dit doen, met z’n allen ...

Voor hen, door u, met ons!