Felix nieuwe vriendje

afbeelding van Ellen

Donyo Sabuk, Kenia, Rikki en Felix

Ook Rikki, het konijntje uit de boekenserie 'Rikki' van Guido van Genechten, was meegereisd naar Kenia. De uitgeverij waar Rikki woont, Clavis, had hem beloofd dat hij  mee mocht en had hem samen met heel veel boeken voorbereid op zijn reis. Vol spanning ging hij het avontuur aan want wat hij nooit voor mogelijk had gehouden, ging nu gebeuren. Hij zou naar zijn nieuwe vriendje gaan in Donyo Sabuk. Verkleed als Zorro stapte Rikki het vliegtuig in, een stoer klein konijntje.

Op Valentijnsdag, 14 februari 2012, was het zo ver. Samen met de medewerkers van DISC en Circle4Life ging hij op weg naar Felix, het vijfjarige gehandicapte jongetje. Het was een ontroerende ontmoeting. Felix, die nog nooit in zijn korte leventje speelgoed en boeken had gezien, straalde aan alle kanten. Rikki werd aan alle kanten bekeken, de cape werd onderzocht en het masker op en af gedaan. Ze hadden elkaar gevonden. En dat het vriendjes zijn, bleek wel. Rikki werd niet meer losgelaten.

Donyo Sabuk, compound Family Felix

Terwijl Felix en Rikki met elkaar speelden, hebben wij over zijn situatie kunnen praten. Allebei de ouders van Felix waren aanwezig bij het gesprek. Een zeer verantwoordelijk stel. De vader (34) komt uit een arme gemeenschap en heeft zijn school moeten opgeven. Omdat hij nauwelijks educatie heeft gehad, is het moeilijk om werk te vinden. Hij heeft nu tijdelijke baantjes om in ieder geval geld te verdienen voor eten en onderhoud van zijn gezin. Hij zou heel graag zijn eigen winkeltje willen beginnen in huishoudelijk artikelen. De moeder(30) heeft geen baan omdat zij een dagtaak heeft aan het zorgen voor Felix en de compound waar ze wonen. Er is nog een zusje van drie die naar de Nursery School gaat in Donyo.

Tijdens het gesprek kwam naar voren dat Felix niet verlamd geboren is maar na de operatie aan zijn open ruggetje gehandicapt is geraakt. Er is waarschijnlijk iets fout gegaan tijdens de operatie alhoewel ze dat hier nooit zullen toegeven. Ze vermoeden dat er iets beschadigd is in zijn zenuwen en spieren waardoor zijn beentjes in een verkeerde stand zijn terechtgekomen en gekruist zijn gaan groeien. Het bezoek aan het ziekenhuis in Ol Kalou heeft een prachtig resultaat gegeven al, er is een diagnose gesteld na het eerste bezoek en hierdoor is Felix op de wachtlijst geplaatst voor een (gratis) operatie en revalidatie. Op 16 oktober moet hij terug naar Ol Kalou en worden er verdere onderzoeken gedaan en gaan ze de spieractiviteit proberen op te wekken. In februari 2013 zal hij worden geopereerd en zal de stand van zijn heupen worden gecorrigeerd en ook spieren en zenuwen zullen dan goed worden ‘aangesloten’. Daarna volgen weken van revalidatie en er is een grote kans dat hij zal leren lopen. Ook zal hij daar (voor het eerst) naar school gaan. Of het goed gaat komen, weten we nog niet maar er is hoop! Nu nog zorgen dat de rolstoel, die heel hard nodig is, hier komt.

Felix, Donyo, Kenia, Fanta

Na het gesprek hebben we Felix en Rikki samen met de ouders meegenomen voor een ‘soda’ in een restaurantje in Donyo. Er ging een wereld voor hem open. Fanta Orange, wat een feest! De twee vriendjes genoten van het uitje en nadat we patatjes voor Felix en zijn zusje hadden laten maken en inpakken, vertrokken we weer naar het huisje. Onderweg hebben we op de school van zijn zusje de patatjes voor haar afgegeven en Felix weer thuisgebracht. We hebben het gezin verder ondersteund met voedsel. Mais, bonen, rijst, meel en kookolie. Voor Felix laten we een bed op hoogte maken zodat zijn ouders hem makkelijk uit bed kunnen tillen. Nu slaapt hij op de grond wat met het zwaarder worden van het jochie steeds moeilijker wordt.

Het was een geweldige dag en ontzettend mooi om te zien hoe blij je een kind kan maken met wat kleine dingen. Ik heb onwijs veel respect voor zijn levensblijheid en ook voor zijn ouders. Ze tonen heel veel verantwoordelijkheid en proberen hun kinderen te geven wat ze nodig hebben. De omstandigheden zijn zwaar voor hen en we hopen dat we ze met wat hulp op weg kunnen helpen naar een betere toekomst.

Felix, rolstoel, Donyo Sabuk, Kenia

Wilt u helpen, dat kan. Wij zijn blij met iedere euro die binnenkomt. Hier kunnen we daar veel mee doen. Uw bijdrage kunt u overmaken naar ING 5368172 t.n.v. Stichting Circle4Life.

Voor hen, door u, met ons!