Mpendwa Susan

afbeelding van Ellen

Susan Kanini, het dove meisje uit Donyo Sabuk, Kenia

Ongeveer elf jaar oud. We weten het niet precies, ook de ouders weten niet wanneer hun kinderen geboren zijn. Geboren als tweede kind van vier in een arm gezin in Donyo Sabuk. Niet een gewoon kind, Susan is helaas doof geboren. Een ramp voor een gezin wat bijna niets heeft om van rond te komen. Susan kan niet naar een gewone school omdat ze daar niets kan leren. Haar ouders zijn enorm begaan met haar lot en hebben haar op een kostschool voor dove kinderen in Kiambu gedaan.

Een kleine twee weken geleden bezochten we de moeder, zusjes en het broertje van Susan, de vader was aan het werk. Een klein typisch Keniaans arbeidershuisje ergens midden in Donyo. Vroeger waren dit arbeidershuisjes voor de werkers op de koffieplantages. Nu wonen de armste gezinnen er. Een huur van Kshs 400 per maand, wat ongeveer € 3,60 is per maand.
Moet toch niet zo moeilijk zijn, zul je denken. Nou, wel dus. Susan’s vader werkt als tijdelijk werker bij Del Monte. Ja, de grote Del Monte van de ananassen. Een groot bedrijf, wat al diverse keren van eigenaar is veranderd en erg slecht voor het personeel is. De vader werkt dus tijdelijk en dat houdt bij Del Monte in dat je geen contract krijgt. Je werkt drie maanden lang acht uur per dag en ontvangt per dag Kshs 180 (ongeveer € 1,60). Er worden geen contracten afgesloten, er wordt geen NHIF (soort ziektekostenverzekering) afgesloten en bij ziekte of ongeval krijg je gewoon geen salaris. Daarbij word je blootgesteld aan chemicaliĆ«n waarmee de ananassen worden besproeid en er geen afdoende bescherming is voor de werkers. Als de drie maanden erop zitten, moet je weg of je nou goed je best doet of niet. Del Monte wil geen contracten met deze veldwerkers omdat ze dan vast zitten aan de mensen. Na een maand mag je dan opnieuw solliciteren, voor zover je dat solliciteren kunt noemen, maar wel met het risico dat je nieuw opnieuw wordt aangenomen.
Kambui school for the deaf, Kiambui, Kenia

Het maandsalaris van de vader bedraagt tussen de Kshs 1500 en 2800 (€13,50 tot € 25,00) per maand. Alleen de kosten voor de school van Susan bedragen per maand al Kshs 1500 (€13,50) en met de huur, de schoolkosten voor de twee zusjes (het broertje gaat nog niet naar school), kleding en voedsel komen ze bij lange na niet uit met hun maandinkomen. Er zijn regelmatig dagen dat er geen eten is.
Na het succes verhaal rondom Mike Tyson Owino, het dove straatjongetje van een aantal maanden terug, heb ik opnieuw contact gezocht met de Society for Deaf Children in Kenya en heb ik een afspraak kunnen maken dat Susan gratis een onderzoek zal krijgen om te kijken of er mogelijkheden zijn om haar van hoortoestellen te voorzien. De hoortoestellen zullen gratis door de SDCK ter beschikking worden gesteld, mits deze voorhanden zijn op het niveau wat voor Susan nodig is.
Kambui School for the Deaf, Standard 2

Afgelopen maandag hebben we Susan, samen met haar vader, bezocht of de Kiambui School for the Deaf. Na eerst toestemming te hebben gekregen van de gedeputeerde, mochten we haar opzoeken in haar klas. Een verlegen meisje met een mooi en lief gezicht. De kinderen leren daar Engels gebarentaal en Susan is al goed instaat om te communiceren op deze manier.  Ze mocht ons haar dormitory laten zien, de slaapzaal waar ze in totaal met tien meisjes slaapt. Toen Susan op de school werd toegelaten, had haar vader haar een oud en vies matras meegegeven, het enige wat ze hadden. Geld voor een nieuw matras, een klamboe, lakens en deken en persoonlijke hygiene spulletjes was er niet. Omdat we zeer geraakt waren door de betrokkenheid van de ouders en de wil om te vechten voor hun dochter, hebben we besloten het gezin te helpen. Allereerst zijn er een matras, klamboe, lakens en deken naar toe gegaan en heb ik een knuffelbeest voor Susan meegegeven. Ook hebben we besloten om de schoolkosten voor in ieder geval dit jaar voor onze rekening te gaan nemen zodat Susan gewoon naar school kan blijven gaan. Het gezin is gesponsord met de basic voedselbehoeften zoals mais, bonen, meel, rijst, suiker, thee en kookolie. De dames van Lady Joy, een onderdeel van DISC hebben de moeder in de groep voor counseling en zij werkt mee aan een geboortebeperking project. Daarnaast willen we de moeder gaan stimuleren een klein marktkraampje te gaan starten waar ze groente en/of fruit kan gaan verkopen om zo wat meer inkomen voor het gezin binnen te krijgen. De vader toont zoveel verantwoording en heeft beloofd zelf Kshs 2000 (ongeveer €18)per jaar bij te willen dragen aan de school voor Susan, ondanks het lage inkomen en de moeite om rond te komen.

Kambui School for the Deaf, vocational trainingEen prachtig kind, wat een kans op een toekomst verdient.

Voor haar, door u, met ons!