Update project activiteiten Circle4Life Kenia – Nieuwsbrief 3 – 5 mei 2012

afbeelding van Ellen

Thika Madaraka, Watoto Wenye Nguvu, bellenblazen

Met grote trots kunnen wij u melden dat Circle4Life sinds een paar weken een eigen website heeft en de blogspot plaats heeft moeten maken voor de eigen site. Via de blogspot wordt je nu doorgelinkt naar de website. Olivier Ausems heeft zich als sponsor gemeld en heeft zijn diensten aangeboden en de website gestalte gegeven. Aan Circle4Life de schone taak om alle teksten en foto’s te schrijven en te plaatsen. We zijn druk bezig achter de schermen om de website zo snel mogelijk compleet te hebben. Zo moeten de diverse projecten nog in een aparte pagina komen en moet de site ook nog in het Engels vertaald worden. We willen graag tweetalig zijn in verband met de samenwerkende partners.
Ook is de eigen Facebook pagina van Circle4Life online. Hier komen korte berichtjes en foto’s op te staan en daar kunt u zich melden als vriend van Circle4Life door te klikken op ‘Vind-ik-leuk’. Een aantal fotoalbums is inmiddels ge-upload maar ook hier geldt, we zijn nog niet klaar en zullen zo snel mogelijk de resterende albums plaatsen.
De website kunt u vinden onder www.circle4life.nl en de Facebook pagina onder www.facebook.com/circle4life


Het totaal aantal kleine projecten heeft inmiddels de vijftien bereikt.
Sommige projecten zijn nagenoeg afgerond en bij een aantal hebben we weer vooruitgang kunnen boeken.
Zo is er voor het project rondom Peter Mutiso en het gezin waarin hij leeft, een ‘he-goat’ gekocht. De moeder gaat met deze bok en de geit die zij eerder heeft gekregen, jonge geitjes fokken en deze verkopen. Zo kan zij meer inkomsten genereren en zelfs een kalf hiervoor terugkopen. Zij wordt hierin begeleid.

Moeder Peter Mutiso, markt Mithini, Geit

Het gezin van Doughlas wordt nog steeds begeleid. De moeder heeft de mais uitgezet en de planten staan inmiddels zo’n 30cm hoog. Met de hygiene in en om het huis is het helaas nog niet zo goed gesteld, Margarete van DISC bezoekt het gezin met grote regelmaat en councelled zowel de moeder als de vader. Baby Mary groeit als kool bij Community of Hope, het kindertehuis bij het ziekenhuis in Kilimambogo waar zij begin dit jaar met ernstige ondervoedingsklachten werd opgenomen. Door haar slechte start loopt zij erg achter in haar ontwikkeling. Ze is nu bijna elf maanden oud en kan net zitten. Er wordt een soort revalidatietherapie gegeven door de maatschappelijk werkster en moeders van het kindertehuis. Omdat de situatie thuis nog niet verantwoord is, is besloten baby Mary voorlopig bij Community of Hope te laten opgroeien. Er wordt gedacht aan een periode van nog ruim een jaar, totdat Mary de leeftijd van 2 jaar en 3 maanden heeft bereikt, de grens voor hersenschade door ondervoeding. De ouders en broertje Doughlas bezoeken haar met regelmaat en worden hierin begeleid door Margarete. Circle4Life blijft haar voeding sponsoren. De kleine baby die onlangs bij Community of Hope is opgenomen, Wambua, zal voor adoptie opgaan en zolang deze baby bij Community of Hope verblijft, zal Circle4Life ook zijn babyvoeding sponsoren omdat zij zelf niet bij machte zijn dit te bekostigen. De moeder van de baby is zwanger geraakt door verkrachting en door haar handicap (epileptisch en maar een arm) is zij niet in staat om voor hem te zorgen.

Kilimambogo, community of Hope, moeder Doughlas

Marieta, de oma, die samen met haar man voor hun twee kleinkinderen zorgt nadat de moeder bijna twee jaar geleden is overleden en waar wij geholpen hebben met het opknappen van de kamer en het sponsoren van een groot stapelbed, gaat erg goed. Het project is voor Circle4Life afgesloten maar erg leuk om te melden is dat Marieta inmiddels is toegetreden tot een groep mensen die een Micro Finance groep runnen in Donyo Sabuk. Samen met Kim  van Watoto Wenye Nguvu heb ik de groep bezocht en is het onderwerp over de toetreding van Marieta besproken. Omdat enkele leden haar kennen, hebben zij haar benaderd en inmiddels maakt ze deel uit van de groep. Zo kan zij een lening krijgen om haar activiteiten uit te breiden en meer inkomsten te genereren. Een prachtige vrouw die in deze paar weken haar betrokkenheid heeft laten zien door van het kleine beetje geld wat ze met de verkoop van haar groente verdient, een deel af te staan als inleg voor de Micro Finance groep. Zij gaat het zeker redden!


Susan Kanini, het dove meisje uit Donyo Sabuk, is door bemiddeling van Circle4Life en the Kenyan Society for Deaf Children in Nairobi, op 5 mei naar het Kenyatta National Hospital geweest voor het maken van een audiogram om zo te kunnen vaststellen wat haar gehoor problemen heeft veroorzaakt en of er verbetering mogelijk is. Zodra hier meer over bekend is, melden we dit.
Gatanga, Furaha Children's Centre, Mary en SamuelMary (9) en Samuel(11), de twee kinderen van de eenentachtig jarige Waweru Thiongo uit Gatanga zijn inmiddels verhuisd naar het Gatanga Furaha Children’s  Centre.
Circle4Life heeft het kindertehuis twee stapelbedden geschonken met matrassen, lakens en dekens. Verder hebben wij de kinderen voorzien van kleding, ondergoed, persoonlijke artikelen op gebied van hygiene en een schooluniform en – schoenen. Vanaf komende week gaan de twee naar een nieuwe school tezamen met de andere kinderen uit het tehuis. Zowel Mary als Samuel hebben het hier prima naar hun zin en hebben al vriendschappen gesloten met daar wonende kinderen. De vader is al een aantal keren bij zijn kinderen op bezoek geweest en is zo blij dat ze hier kunnen wonen dat hij van het enige eten wat hij heeft, de opbrengst van zijn bananenbomen, een groot deel schenkt aan het kindertehuis.


De zestienjarige Hellen die onlangs een miskraam kreeg, is door Circle4Life begeleid en heeft een medisch onderzoek gehad. De voorgeschreven medicijnen hebben hun werk gedaan en Hellen is gezond verklaard. Haar kleine zusje Agnes die onverwachts zo in slaap kon vallen en waar we bang waren dat dit meisje een slaapziekte zou hebben, bleek gelukkig 'mee te vallen'. Ze had een zware malaria infectie en dit veroorzaakte haar hoge koorts en het plotseling in slaap vallen. Na een medicijnenkuur is dit meisje weer gezond. De moeder verging het echter minder. Hellen meldde ons dat haar moeder al een paar weken ernstig ziek was. Circle4Life/DISC heeft ook aar laten onderzoeken en Catherine bleek eveneens een ernstige malaria infectie te hebben. Ook zij heeft medicijnen nu en besloten is dat zodra het regenseizoen over is, Circle4Life/DISC haar huisje gaat restaureren en bedden, matrassen, lakens, dekens en klamboe’s aan zal schaffen. Er wordt nog gekeken naar mogelijkheden om de moeder groente in zakken te laten verbouwen. Dit is een methode die weinig ruimte vraagt maar wel veel opbrengst geeft. Doordat kuddes buffels de mais en bonenoogst volledig hebben verwoest en zij officieel illegaal in de bergen woont, kan zij geen aanspraak maken op een vergoeding door de overheid. Het is een gedoogbeleid waarbij de overheid de mensen duldt in de gebieden maar waarbij ze nergens recht op hebben. Grote plastic zakken vullen met stenen en daaromheen aarde doen. Vervolgens worden er zo’n vijftig gaatjes in het plastic gemaakt waardoor de zaden in de aarde worden gestopt. Dan is het alleen nog water geven en de groente, vooral Sukuma Wiki en spinazie, groeien zo. Met deze methode kan ze de zakken dicht bij huis plaatsen zodat ze weinig risico lopen om vernield te worden.

Anthony, Donyo Sabuk, voor de matatu vertrekplaatsAnthony, de zestienjarige weesjongen die samen met zijn achtjarige zusje bij zijn oma en opa woont is door Circle4Life/DISC meegenomen naar het Kenyatta National Hospital voor een second opinion. De bezoeken aan het Thika Hospital leverden niets op. Er was geconstateerd dat hij een groot abces heeft op de kwab van zijn schildklier en dat deze verwijderd moet worden. Het abces is in afgelopen weken gegroeid en Anthony heeft er erg veel last van. Omdat de heren geleerden er in Thika niet uitkwamen, zijn we dus met hem naar Nairobi gegaan. Hij is inmiddels door een arts op de KNO afdeling gezien en dinsdag 7 mei moet hij terugkomen en wordt er besloten wat er verder gedaan gaat worden. De bouw van zijn kamer is door het regenseizoen uitgesteld. Vermoedelijk zullen we hier begin juni mee kunnen starten. Een bijna onhoudbare situatie. Gelukkig hoeft hij nu niet buiten te slapen, zoals normaal het geval is, maar mag hij tijdelijk bij de buurman slapen.


Donyo Sabuk Primary School, voetbalveld toernooi Harman Odhiambo    Donyo Sabuk, voetbaltoernooiAls laatste willen wij u graag over het voetbaltoernooi vertellen waar Circle4Life aan heeft bijgedragen door middel van de sponsoring van voetbaltenue’s door sv WMC Heerhugowaard, PSV Eindhoven, voetbalschoenen, een keepersuitrusting en wedstrijdballen door AFC AJAX. Het vierdaagse toernooi was een enorme happening. De jongeren van DISC deden zelfs mee met een eigen team, GYM FC en belandden wonder boven wonder in de finale. In totaal deden hier tien teams aan mee uit de omgeving van Donyo Sabuk. Er was een team van MYSA FC uit Nairobi aanwezig waarvan de deelnemers wel erg jong waren. De jongste zes waren 8 en 9 jaar oud en zij moesten voetballen tegen volwassen jongeren. Het is bij een wedstrijd gebleven in deze samenstelling. De coach heeft de jongste zes spelers naar huis gebracht en het team werd aangevuld met spelers uit een ander team. Het werden vier onvergetelijke dagen. Vol sport, vol plezier en zonder ook maar enig incident. Sport zoals het hoort te zijn, ongeacht waar je vandaan komt of wie je bent. Een initiatief van DISC ter nagedachtenis aan Harman Odhiambo, de broer van oprichter Charles O'Chieng, die door een verdwaalde politiekogel in Nairobi werd gedood tijdens rellen tussen gangsters en politie. Het zal een jaarlijks terugkerend evenement gaan worden waarbij er door de ambassadeur van Circle4Life zal worden geassisteerd in de organisatie en uitvoer. De drie scheidsrechters hebben hun medewerking reeds toegezegd.

MYSA fc Korogocho, warming up Donyo Sabuk Primary School

Al met al weer een maand om trots op te zijn. We hebben veel voor elkaar kunnen krijgen. Er staan inmiddels weer een aantal nieuwe gezinnen op de wachtlijst om bezocht te worden en samen met DISC zal worden besloten of Circle4Life deze gezinnen gaat opnemen in het programma. Voor meer beelden over de projecten, bekijk de foto albums van de diverse acties via facebook op www.facebook.com/circle4life


We blijven ons inzetten voor de kansarme kinderen en gezinnen, samen met u. Samen bouwen wij aan een toekomst voor hen die het hard nodig hebben. Door hen dit kleine zetje in de juiste richting te geven en hen te begeleiden, proberen we dit mogelijk te blijven maken.


Voor hen, door u, met ons !