Update activiteiten Circle4Life Kenia – Nieuwsbrief 6 – 3 oktober 2012

afbeelding van Ellen

Voor u ligt alweer de zesde nieuwsbrief van dit jaar waarin we u behalve de projecten in Kenia graag ook deelgenoot willen maken van de acties hier in Nederland. Allereerst brengen wij u op de hoogte van onze vorderingen in de omgeving van Donyo Sabuk, Kenia.
 

De puinhopen van wat eens een hutje was, Baringo, Kenia
Catherine
Deze alleenstaande moeder met vijf kinderen in de leeftijd tussen drie en zestien jaar woont in de bergen bij Baringo. Eerder hebben wij u al kunnen melden dat haar gezin geholpen zou gaan worden met het aanpassen van de huidige woonruimte omdat de hutjes op instorten stonden. Helaas bereikte ons op 15 september het bericht dat het hutje volledig was ingestort. Het opnemen van het materiaal wat nodig was voor reparatie was dus niet meer nodig. Sterker nog, we gaan nu een volledig nieuw huisje voor het gezin bouwen. Het gaat een tweekamer huisje worden waarbij de oude stenen van het ingestortje huisje hergebruikt gaan worden. Momenteel wordt de oude, tochtige en lekkende keuken gebruikt als ruimte om te slapen. Het stapelbed wat wij enkele maanden geleden gesponsord hebben, is tijdelijk uit elkaar gehaald en staat nu als twee losse bedden in de keuken. Meer past er ook niet in. Het eenpersoonsbed van Catherine staat tijdelijk buiten aan de zijkant van de muur van de keuken. Inmiddels is de fundi, een lokale aannemer die bekend is in dit gebied, begonnen met het uitzetten van de lijnen en zal zo snel mogelijk een nieuw huis worden gebouwd.
Baringo, het stapelbed staat gedemonteerd in de keuken, hier slapen ze met z'n zessen nu. Bergen Barigo, keuken Catherine, oude bed tegen de muur Baringo, de lijnen voor het nieuwe huis zijn uitgezet

Anthony
Het wil maar niet lukken met deze zestienjarige weesjongen. Al vanaf februari zijn we bezig om de operatie voor hem te regelen. Anthony heeft een goedaardig gezwel op zijn schildklier en heeft hier erg veel last van bij het slikken en eten. De operatie, die gepland stond op donderdag 27 september, is niet doorgegaan vanwege een staking door de doktoren in Kenia. Er is nu een nieuwe datum geprikt en op donderdag 8 november staat hij nu op de planning om geholpen te gaan worden. We hopen dat het dan echt door kan gaan en Anthony eindelijk verlost kan worden van het snel groeiende gezwel.
 

Ndulya, de dochter van Rose, een paar dagen voor het overlijden van haar moeder
Rose
De drieënveertig jarige Rose is na een heftig ziekbed op 1 september aan AIDS overleden. Toen Margarete, de maatschappelijk werkster die via DISC voor ons werkt, haar huisje bezocht met de maandelijkse voedseldonatie trof zij alleen haar achtjarige dochter thuis. Haar moeder bleek al een paar weken in het ziekenhuis te liggen. Bezoek aan het ziekenhuis bracht aan het licht dat er niets meer voor haar te doen was en ze werd ontslagen. De dokter, die erg met de vrouw meeleefde, heeft een deel van de ziekenhuisrekening betaald en Circle4Life het resterende deel. Met de auto van de arts is zij naar huis gebracht waar ze een paar dagen later in bijzijn van haar dochter is overleden.
Het achtjarige meisje is voorlopig ondergebracht bij een oudere zus en er zijn nu gesprekken over een definitieve plaatsing daar, waarbij Circle4Life mogelijk kan assisteren door het sponsoren van schoolgeld. Tijdens de zeer emotionele begrafenis, die door Margarete bezocht werd, bleek dat de oudere zus van zeventien zeven maanden zwanger is. Na het horen van het bericht heeft haar vriend haar in de steek gelaten en nu staat ze er alleen voor. Haar oudste broer heeft haar in huis genomen en wil voor zowel zijn zusje als de baby gaan zorgen maar heeft  wel de hulp van DISC/Circle4Life ingeroepen. Begin oktober zullen wij gesprekken hebben met deze familie om te kijken of en op wat voor manier wij bij kunnen dragen.

Susan
Het twaalfjarige dove meisje Susan wat eerder dit jaar een gratis onderzoek heeft gehad in het doveninstituut van Nairobi blijkt een dusdanig ernstige afwijking te hebben dat een hoortoestel geen bevredigend resultaat zal opleveren. Zelfs als dit meisje in Nederland zou hebben gewoond dan zou het een moelijk geval zijn geweest. Het advies door experts vanuit Nederland is om niet iets aan haar gehoor te doen maar om het gezin te helpen door gebarentaal te leren aan de ouders, zusjes en broertje. Op dit moment zijn wij  bezig om te kijken naar mogelijkheden voor een training gebarentaal voor haar gezin om zo communicatie met Susan mogelijk te maken. De ouders staan open voor deze training en het zou een wereld van verschil maken als Susan, haar ouders, zusjes en broertje met elkaar kunnen communiceren in de toekomst. Het voorkomt dat Suzan zich op een eilandje bevindt wanneer zij tijdens de schoolvakantie maanden thuis is. Wij houden u op de hoogte. Circle4Life stelt zich als doel deze training te realiseren, samen met u.
 

Peter Mutiso
Het eerste gezin uit ons sponsorprogramma doet het enorm goed. Ongeveer twee maanden geleden had de moeder een verzoek ingediend voor sponsoring van een derde huisje. Dit verzoek is afgewezen omdat wij van mening zijn dat zij door al haar inzet en resultaten zelf in staat zou moeten zijn dit te realiseren. Ze heeft inmiddels laten zien dat ze het kan. Twee weken geleden werden wij op de hoogte gesteld van het feit dat het derde huisje er inmiddels staat. De deur zit er in alleen het dak ontbreekt omdat het geld op is. Om Peters moeder te laten zien dat wij haar doorzettingsvermogen waarderen, hebben we besloten haar de golfplaten voor het dak te sponsoren. Dit zal haar alleen maar meer motiveren om te blijven werken aan hun toekomst.
 

Werkbezoek Kenia
8 oktober vertrekt Ellen van Gemert voor een maand naar Kenia om de projecten van Circle4Life/DISC te bezoeken en mee te gaan met veldwerk op zoek naar nieuwe projecten. Daarnaast zal een bezoek worden gebracht aan de stichting Nyoda Initiatives uit de sloppenwijk Korogocho bij Nairobi. Deze stichting heeft in april contact gezocht met Ellen. Gesprekken tussen Ellen en Julias Omenda van Nyoda hebben geleid tot een sponsoring van hun initiatieven.
Nyoda gaat in samenwerking met Circle4Life een resource centre starten in de grootste sloppenwijk van Nairobi. Het centrum zal computeronderwijs gaan geven aan kinderen en jongeren uit Korogocho en hen op deze manier helpen om aan een toekomst te werken. De computers voor dit project zijn gesponsord door Scope Scholengemeenschap in Alphen aan den Rijn.
Het transport wordt verzorgd door Kortmann APS en Y&O Freight en de kosten hiervoor zijn gesponsord door de diakonie van de Adventskerk in Alphen aan den Rijn, een paar particuliere sponsors en de opbrengst van de Multi Culti Markt op zaterdag 8 september.
Tijdens dit bezoek gaan we kijken of er mogelijkheden zijn om met deze stichting samen te gaan werken om zo kansarme kinderen en hun moeders  in sloppenwijken te kunnen helpen.


Djembe workshop Afrikadag Circle4Life Gamma Alphen aan den Rijn

Sponsoracties Nederland
We hebben weer de nodige activiteiten achter de rug. Weken van hard werken en prachtige resultaten. De Afrika dag bij Gamma Alphen aan den Rijn was een enorm succes en grote publiekstrekker waren de djembé workshops die door een Gamma medewerker, Michael Overduin, gegeven werd. De muziekschool sponsorde de djembé’s. De foto workshop werd druk bezocht en ook de kinderactiviteiten waren in trek. Het resultaat van deze dag was super,een totaal opbrengst van  € 730. De Kenia dag bij Karwei Mijdrecht bijna drie weken later was iets minder druk bezocht maar heeft toch ook nog een bedrag opgeleverd van € 350.


Op dit moment zijn we druk met het geven van presentaties op scholen. Kinderboekenschrijver Gerard van Gemert geeft samen met Ellen presentaties in het kader van de kinderboekenweek 2012 en tal van scholen worden bezocht. Het thema dit jaar is Hallo Wereld, wat ingaat op andere culturen. Een leerzame dag die enerzijds ingaat op het schrijven van de boeken en anderzijds op de cultuur in Afrika. Op dinsdag 2 oktober is er een project gestart met PC Basisschool de Fontein 2. Drie groepen acht zijn bezocht en het goede doel van oktober op deze basisschool zal ten goede komen aan Circle4Life. Er wordt een interactief programma gestart waarbij de kinderen van De Fontein via een videoberichtje communiceren met de kinderen van een basisschooltje in Kenia, Donyo Coffee Primary School. Ellen zal tijdens haar bezoek aan de school een filmpje maken van de kinderen daar en dit op de school in Alphen laten zien bij terugkomst. Met de opbrengst van de Goede Doelen maand oktober gaan we het schooltje helpen met een aanvulling van de hoogst nodige materialen als stoeltjes, tafeltjes, schrijfmateriaal en schriften. Maar ook kunnen wij kinderen die geen schooluniform hebben, helpen met het ter plaatse laten maken van een uniform. Op deze manier helpen we niet alleen de kinderen maar ook de lokale economie door te kopen in hun winkeltjes. Ook hebben we Engelstalige lesboeken en oefenboeken mee gekregen voor een aantal klassen van deze school in Kenia.


Er zit nog het een en ander in de pen maar op dit moment kunnen we daar nog niet verder over uitwijden.
Gedurende de maand oktober zullen er regelmatig reisverslagen van Ellen op de site geplaatst worden onder de kop ‘algemene berichten’. Wilt u weten wat wij in Kenia doen, volg ons dan via deze berichten.
Samen met u kunnen wij het doen en zijn wij in staat om deze kansarme kinderen en gezinnen te helpen met het bouwen aan een betere toekomst.
Help ons bouwen voor hen, door u, met ons! Tot de volgende nieuwsbrief.

Tags: