Update activiteiten Circle4Life Kenia - Nieuwsbrief 7 - 10 december 2012

afbeelding van Ellen

Met trots kunnen wij u de jongste Nieuwsbrief presenteren. Onze zevende nieuwsbrief van dit jaar al weer.
De periode tussen de vorige nieuwsbrief en deze is heftig geweest en als u de reisverslagen gevolgd heeft dan kunt u zich een beetje voorstellen wat er in korte tijd allemaal gebeurd is.

Even een korte terugblik naar de periode waarin Ellen van Gemert een werkbezoek gebracht heeft aan Kenia in de periode tussen 9 oktober en 6 november en de daarop volgende ontwikkelingen:

   De afwerking van de vloer in Catherine's huis, Baringo, Kenia   De nieuwe tweekamerwoning van Catherine en haar kinderen in Baringo, Kenia
Catherine
Deze alleenstaande moeder van vijf kinderen heeft begin november haar nieuwe huisje kunnen betrekken. Het oude huis was half september ingestort en zij woonde tijdelijk met haar kinderen in de oude keuken. Mede door uw steun hebben wij een tweekamerhuisje kunnen neerzetten met een golfplaten dak en zelfs een dakgoot voor de opvang van regenwater (een filmpje van de woonomgeving zal op You Tube worden geplaatst zodat u een beeld kunt krijgen van het huisje en de omgeving) . De kinderen slapen samen in een kamer en Catherine slaapt in de ‘woonkamer’. Inmiddels heeft zij haar land bewerkt en gezaaid en wij hopen binnenkort de vorderingen te mogen horen. Zij is nu in staat om het zelf te redden, wel blijven wij het gezin nog steunen door het betalen van de schoolkosten voor dochter Hellen, die op de middelbare school in Baringo zit.

Stoere, dappere Doughlas met zijn altijd charmerende lach. Ondanks zijn slechte leefomstandigheden blijft hij lachen
Doughlas
Dit negenjarige jongetje wat in ons sponsorprogramma zit, heeft het zwaar. Tijdens ons bezoek aan zijn school troffen wij hem met tekenen van ernstige ondervoeding aan. De ouders blijken, na anderhalf jaar begeleiding en counseling, niet bereid te willen veranderen en helaas hebben we moeten concluderen dat hulp aan het gezin geen zin heeft. Het welzijn van de kinderen echter staat ons na aan het hart en de houding van de ouders liet ons geen andere optie dan het inschakelen van de kinderbescherming. Samen met hen is gezocht naar een oplossing. Het gezin is door de directrice van een kindertehuis uit de omgeving bezocht en ook zij is van mening dat het veiligstellen van het jongetje eerste prioriteit is. Medio december zal hij in bijzijn van zijn ouders worden opgenomen in een kindertehuis in de buurt.

Donyo Coffee Nursery Class, Baringo, Kenia
Donyo Coffee Primary School
Een project van drie groepen acht van PC Basisschool De Fontein uit Alphen aan den Rijn heeft gezorgd voor een opbrengst van bijna vierhonderd euro. Met dit geld gaat deze Nederlandse school de kleuterklas van Donyo Coffee Primary school helpen.
Bij een eerder bezoek bleek de toestand van de klas bedroevend. De vloer is van zand en er zitten overal grote stenen of gaten in de grond. Er is onvoldoende meubilair om de kinderen te kunnen laten werken en ook de peuters die nog slapen tussen de middag, sliepen op de grond vanwege het ontbreken van matrasjes.
Bij de actie in Nederland zijn filmpjes gemaakt van de drie groepen acht waarin de kinderen een dansje deden voor de Keniaanse kleuters. Ook werden er vragen gesteld aan de Keniaanse kinderen. Bij ons bezoek aan de kleuterklas hebben wij de filmpjes op een laptop laten zien. Een wereldervaring want geen van de kinderen had een computer of laptop gezien laat staan blanke kinderen. Als ze in de laptop hadden kunnen kruipen hadden ze het gedaan.
Op hun beurt deden de kleuters een versje in het Swahili over het ochtendritueel na het wakker worden. Ook vroeg de juffrouw in het Engels naar uitleg van kleuren en volgden daarna vragen aan de kinderen in Nederland. Vragen die uiteraard gerelateerd werden aan hun eigen omstandigheden.
‘Hebben jullie schoenen?’ ‘Hebben jullie schooluniformen?’ ‘Hebben jullie truien?’ ‘Hebben jullie sokken?’ ‘Hebben jullie plastic slippers?’ Dit filmje is ook via You Tube te zien.
De Fontein is half november opnieuw bezocht en ook hier zijn de filmpjes vanuit Kenia met groot enthousiasme ontvangen. In januari gaan we nieuwe filmpjes maken en zal er ook verteld kunnen worden over de vorderingen bij de verbouw van het schoollokaal. Komende week wordt gestart met de werkzaamheden in Kenia. Wij houden u op de hoogte.

Anthony
Maanden hebben we in onzekerheid geleefd omtrent de gezondheid van deze zestienjarige weesjongen. Het gezwel op zijn schildklier bleek gelukkig goedaardig maar tijdens het laatste controle bezoek op 8 november kregen we wel heel verrassend nieuws. Het gezwel was kleiner geworden en eigenlijk zagen de artsen in het Kenyatta National Hospital in Nairobi de noodzaak van opereren niet meer in. Besloten is om hem wel regelmatig te controleren en mocht onverhoopt het gezwel gaan groeien dan kan er alsnog ingegrepen worden. De aanbetaling die via DISC al gedaan was aan het ziekenhuis is keurig terugbetaald. Half januari moet Anthony terugkomen voor controle.

Susan Kanini
Tijdens het werkbezoek in oktober is ook een bezoek aan de dovenschool van Susan gebracht. Zij blijkt tot de best lerende kinderen te horen. Eind november is de schoolvakantie ingegaan en ze is met lof over naar het volgende schooljaar. Ze eindigde als beste van haar klas. Voor gebarentaal kreeg zij zelfs een tien. Tussen twaalf en negentien december wordt een gebarentaal cursus gegeven op een dovenschool in Meru voor de moeder van Susan en onze maatschappelijk werkster Margarete Njeri. Zij zullen een week intern in Meru verblijven en de cursusweek zal worden afgesloten met een toets. Wij hopen zo de mogelijkheden voor Susan te vergroten om thuis ‘gewoon’ te kunnen communiceren met haar moeder. Ook voor komend schooljaar zullen wij de schoolkosten voor onze rekening nemen. Mooi nog om te melden is dat de vader zijn uiterste best doet om de afgesproken tweeduizend shilling per schooljaar te betalen. Hij loopt wat achter nog maar de eerste betaling van achthonderd shilling hebben we ontvangen. Het nieuwe schooljaar zullen we Susan met nieuwe schooluniformen en andere kleine spullen blijmaken.

Felix met Balou, zijn door Happy Horse gesponsorde nieuwe vriendje, Ol Donyo Sabuk, Kenia
Felix
Het inmiddels zesjarige gehandicapte jongetje zal nooit kunnen lopen. Deze diagnose werd gesteld door de Italiaanse specialisten die hem in oktober onderzocht hebben. Onafhankelijk van elkaar verklaarden twee artsen dat het zinloos is het kind door een hel van pijn te laten gaan terwijl het zo goed als zeker is dat hij nooit zal kunnen lopen. Op hun advies is een flexibel korset aangemeten en zal Felix dit moeten dragen zolang hij in de groei is, dit om verder doorzetten van scoliose te stoppen. Wij zijn samen met onze partner in Kenia nu bezig om hem op een school voor gehandicapte kinderen in Thika te krijgen, Joytown Primary School. De intake procedure hiervoor neemt maanden in beslag en medio oktober 2013 wordt besloten of hij toegelaten wordt of niet. In de tussentijd krijgt hij bij DISC in Donyo Sabuk les om zo te zorgen dat hij de basis van kleuteronderwijs beheerst. Dit zal in zijn voordeel kunnen zijn. Binnenkort volgt een intake gesprek op Joytown Primary School.
In januari 2013 gaat Felix terug voor controle naar Ol Kalou om te checken of het korset zijn werk doet en of hij van 24 uur per dag terug kan naar alleen overdag dragen. Wij houden u op de hoogte.

Peter's moeder voor de deur van hun nieuwe, zelfgebouwde huis met een paar van de kinderen, Mithini Ithanga, Kenia
Peter Mutiso family
Het grote voorbeeld in onze sponsorprojecten. We gaan het gezin loslaten. De moeder en haar vriend, die weer terug is, hebben zelf de bouw van hun grotere huis gerealiseerd en met een paar extra dakplaten hebben zij nu voldoende woonruimte. De moeder heeft een tweede veld gehuurd om zo meer mais en bonen te kunnen verbouwen. De geiten doen het prima en ook met de kippen en konijnen gaat het goed. Op de kleintjes na gaan nu alle kinderen naar school en gaan we ze van een afstand nog een tijdje volgen. Zowel de moeder als haar vriend zien de toekomst met hoop en vertrouwen tegemoet. Hun inzet is beloond en zij zijn inmiddels in staat om zelf hun hoofd boven water te houden. Tijd voor een nieuw gezin…

En nieuwe gezinnen hebben we bezocht. Inmiddels zijn een paar gezinnen toegevoegd aan de sponsorprojecten van Circle4Life in samenwerking met DISC Initiatives. Voor een aantal andere gezinnen wordt nog gekeken of ze aan de criteria voldoen.

Kraamvisite en controle bij Grace en haar baby, Ndulya, Kenia
Grace/Teresia
De zestienjarige Grace, dochter van de op 1 september overleden Rose, is begin november bevallen van een gezonde dochter en opgenomen in het sponsorprogramma omdat een toekomst voor haar en haar baby erg belangrijk is. Grace heeft de basisschool nog niet afgemaakt en we moeten zoeken naar een oplossing zodat zij haar school kan afmaken en een beroepsopleiding kan gaan volgen.
In eerste instantie woonde ze bij de buurvrouw van haar moeder in omdat haar zussen niet bereid waren voor haar en haar kindje te zorgen. Haar negenjarige zusje Teresia woonde bij de oudste zus maar wordt daar mishandeld en soms geweigerd om naar school te gaan.
Grace, een tiener die erg beïnvloedbaar is door haar omgeving, is een week na de bevalling weggelopen bij de buurvrouw en op aandringen van haar oudste zus ook daar gaan wonen. Nu zou dit op zich mooi zijn als familie zich om elkaar ontfermt maar in dit geval maken we ons zorgen. De oudste zus heeft niet uit nobele overwegingen haar zus in huis gehaald maar om zo geld binnen te krijgen voor haar eigen gezin. Haar man is het niet eens met het in huis nemen van de meisjes en baby en er zijn enorme spanningen. Omdat op dit moment niet bekend is waar Grace, Teresia en de kleine baby wonen, is besloten om eerst duidelijkheid te verkrijgen voordat we met verdere sponsoring starten.

De klompvoetjes van een van de tweelingzusjes, Ol Kalou, Kenia    Moeder met dochter Anastaccia en tweeling Faith en Mercy voor de kliniek in Ol Kalou, Kenia
Gezin Alex Maluni
Dit in Kyeleni woonachtige gezin is begin november opgenomen. De vader en moeder hebben samen vier dochters die allen geboren zijn met een erfelijke aandoening. Alle meisjes hebben klompvoeten. Het oudste meisje is geopereerd hieraan en is na haar school naar Nairobi gegaan en woont en werkt daar als hulp in de huishouding. Haar zestienjarige zus Anastaccia is in haar jeugd geopereerd aan haar klompvoeten maar in het ziekenhuis in Kijabe is een fout gemaakt tijdens de operatie waardoor haar benen verschillend in lengte zijn en ze niet goed loopt. De tweeling Faith en Mercy van vijf hebben beiden klompvoetjes en hebben zonder operatie geen toekomst. De ouders, die beiden Engels spreken, hebben nu en dan wat inkomsten door de tijdelijke baantjes die de vader heeft. Alle kinderen gaan naar school maar helaas is er geen geld om hun dochters te laten opereren. Half november heeft Margarete Njeri, onze maatschappelijk werkster in Kenia, de moeder en drie meisjes meegenomen naar de rehabilitatie kliniek in Ol Kalou (waar we ook met Felix lopen) en zijn zij onderzocht door specialisten. Anastaccia zal een hersteloperatie krijgen waarbij de lengte van haar benen gecorrigeerd wordt (er blijkt een pees te ver ingekort te zijn of zo). Zij zal na de operatie die in april zal plaatsvinden, drie maanden in de kliniek worden verzorgd en kan daarna weer naar huis.
De tweeling zal ook geopereerd worden waarbij de stand van de voeten wordt rechtgezet. Hierna zullen zij voor lange tijd in het gips gezet worden en omdat de afstand te groot is om iedere paar weken naar de kliniek terug te gaan, is besloten de meisjes intern op te nemen. De verwachte duur is een jaar en Circle4Life gaat dit gezin helpen door de kosten op zich te nemen. Het grootste deel van de operatie zal worden gesponsord door de Italiaanse specialisten en wij doen de rest. Dankzij uw sponsoring kunnen we dit realiseren en deze meisjes een toekomst bieden!

Jackline en Ruth, Donyo Coffee Nursery class, Baringo, Kenia
Jackline/Ruth
Twee zusjes van vijf en drie die wij bij ons bezoek aan Donyo Coffee Primary school zagen.
De thuisomstandigheden zijn droevig. De ouders woonden ooit als gezin in Nairobi maar de moeder is twee jaar geleden overleden, vermoedelijk aan een hersenbloeding. Omdat de vader weinig inkomsten heeft, hij verkoopt gekookte eieren op straat, is hij niet in staat om zelf voor de meisjes te zorgen en heeft de grootmoeder hen in huis genomen. Deze oma kampt echter met de naweeën van een chronische tb infectie en kan hierdoor niet werken. Het huis ziet er keurig verzorgd uit alhoewel de meisjes op een bed slapen zonder matras. Jackline, de oudste van de twee, heeft een ernstige oogaandoening. Reden voor ons om hen te helpen en het meisje te laten onderzoeken in een oogkliniek in Thika. Daar is inmiddels vastgesteld dat zij last heeft van een heftige allergie en zijn oogdruppels voorgeschreven. De oma neemt haar taak als ‘verpleegster’ zeer serieus en deze week moet Jackline terug voor controle. Verder gaan we kijken of we deze oma en meisjes kunnen gaan helpen. Wij houden u op de hoogte.

Nyoda CBO, Korogocho, Nairobi, computers Scope Scholengemeenschap
Als laatste van alle nieuws willen wij u graag nog vertellen over het project via Nyoda CBO in de sloppenwijk Korogocho bij Nairobi. De door Scope Scholengemeenschap gedoneerde computers en laptops zijn mede door hulp van de Hervormde Kerk in Alphen aan den Rijn, Kortmann APS en Y&O Freight Logistics op de plaats van bestemming gekomen. Het onderwijsproject aan de jongeren uit Korogocho is inmiddels gestart en het is een enorm succes. Een aantal dagen in de week wordt er computeronderwijs gegeven en kunnen wij meewerken aan een toekomst voor deze kinderen.

Mijn ‘korte’ uitleg is, zoals gewoonlijk, weer lang geworden maar om u een volledig beeld te geven van de afgelopen twee maanden, bleek dit niet korter te maken en we hopen van harte dat u een klein momentje zult vinden om deze brief te lezen. Rest ons u alvast fijne feestdagen te wensen en alle goeds voor 2013. We hopen dat we in dit nieuwe jaar ook weer op uw steun mogen rekenen.

Samen kunnen we van die vele druppeltjes een plasje maken… voor hen, door u, met ons!

Tags: