Update activiteiten Circle4Life Kenia - Nieuwsbrief 1 - 12 februari 2013

afbeelding van Ellen

Een nieuw jaar met veel nieuwe uitdagingen. Inmiddels is de eerste maand al ruim gepasseerd en zijn er ook weer de nodige updates bekend. 2012 hebben we afgesloten met een prachtig resultaat. Zoals u op de site hebt kunnen zien, hebben we in totaal zestien projecten aangenomen waarvan er inmiddels al weer vijf zijn afgerond.

 

De nieuwe kleuterklas van Donyo Coffee Primary School, Kenia

De actie in Nederland van basisschool De Fontein II heeft bijgedragen aan het restaureren van de kleuterklas van Donyo Coffee Primary School. In januari zijn de kinderen teruggekomen in een prachtige klas met een cementen vloer, voldoende tafels en een stoeltje voor ieder kind. Ook matrassen voor de peuters en schriften en potloden zijn voor het hele schooljaar aanwezig.

Korogocho slums, kids computer onderwijs, Nyoda CBO
De opbrengst van de collectes in de kerstnachtdiensten van De Adventskerk en De Lichtkring, beiden uit Alphen aan den Rijn, hebben een prachtig resultaat gegeven. Totaal € 2343 en momenteel zijn we in gesprek met onze partner in Nairobi, Nyoda C.B.O. om te kijken naar de mogelijkheden om te voldoen aan hun verzoek om kinderen uit de grootste sloppenwijk bij Nairobi, Korogocho, te gaan sponsoren met school.
In samenwerking met onze partner DISC, Donyo Sabuk, Kenia, hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt aan onze bestaande projecten maar zijn ook nieuwe projecten opgenomen.  

De zeventienjarige Anthony die sinds begin 2012 in ons sponsorprogramma zit, loopt nog steeds onder controle bij het Kenyatta National Hospital in Nairobi voor het gezwel wat op zijn keel werd geconstateerd. Inmiddels is de operatie van de baan maar moet er regelmatig gekeken worden naar de grootte van het gezwel. Helaas is eind januari geconstateerd dat het in grootte is toegenomen en moet hij eind deze week opnieuw voor controle terug.

Mary en Samuel, Gatanga Furaha Children's Centre, kinderen Waweru, nieuwe schooltassen
De eenentachtig jarige Waweru uit Gatanga is de wanhoop nabij. Hij weet zijn kinderen veilig in Gatanga Furaha CHildren’s Centre maar zijn eigen veiligheid loopt gevaar door een verhoogd risico op instorten van zijn halfvergane huisje. Eind februari zal een start gemaakt worden met de bouw van een nieuw huisje, zodat de oude vader met een veilig gevoel zijn laatste jaren thuis door kan brengen. Samuel en Mary, zijn twee kinderen van nu 9 en 11 zullen wij sponsoren in het kindertehuis in Gatanga. Zij zullen daar blijven wonen totdat ze de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt.

Grace met baby Ellen, Ndulya nieuw huisje, Kenia
Tienermoeder Grace doet het verbazingwekkend goed met haar baby Ellen en haar zusje Teresia. Na wat aanloopproblemen lijkt de tiener haar verantwoording te nemen. In eerste instantie waren we bezorgd dat zij haar ‘vrije’ leventje zou misbruiken en nadat ze was weggelopen bij haar voogd en haar intrek bij haar oudste zus en kinderen had genomen, leek deze bezorgdheid realiteit.
Inmiddels is de zus met haar kinderen van stel op sprong naar Nairobi vertrokken, wetende dat zij geen grip op de situatie zou krijgen, en liet Grace, haar baby en zusje Teresia alleen achter.
Achteraf bleek dit net het zetje te zijn wat Grace nodig had en is zij met haar kindje en zusje inmiddels teruggekeerd naar de huisjes van de voogd. Omdat het huisje waar haar overleden moeder Rose had gewoond niet echt geschikt was voor een kleine baby, hebben we in overleg met de voogd en de huiseigenares besloten een iets betere woning te huren. Voor acht euro per maand wonen zijn nu in een eigen kamer en staan onder toezicht van de voogd, de voormalige buurvrouw van de moeder. Circle4Life sponsort nu de huur, de voeding en schoolkosten voor de meisjes. Momenteel is onze maatschappelijk werkster in Donyo druk bezig met het regelen van een geboortebewijs voor Teresia. Iets wat heel moeilijk is omdat haar moeder niet meer leeft en er eerst een overlijdensakte voor de moeder moet worden afgegeven. Daarna wordt er gekeken naar mogelijkheden om Teresia ergens intern te plaatsen en gaan we kijken of er voor Grace en haar baby mogelijkheden zijn om opgenomen te worden in een tienermoederhuis zodat Grace haar school kan afmaken of een beroepsopleiding kan volgen en counseling krijgt in het verzorgen van en de verantwoording naar zo’n klein kindje.

Ol Kalou, rehabilitation clinic, Italian specialists, Faith en Mercy
Nieuw in ons programma zijn ook de drie zusjes uit Kyeleni. Anastaccia van zestien en de tweeling Faith en Mercy van vijf. Deze kinderen zijn we bij toeval tegen gekomen met hun moeder op straat in Donyo Sabuk en de meisjes blijken een erfelijke aandoening te hebben waarbij ze met klompvoeten geboren zijn. Anastaccia is eerder geopereerd maar door geldgebrek hebben de ouders de nacontroles niet kunnen doen waardoor er een verschil in lengte van de pezen is ontstaan en Anastaccia met een vreselijke witte beenprothese moet lopen. De tweeling is niet eerder geholpen en begin januari zijn zij beoordeeld door het team van Italiaanse specialisten van het rehabilitatie centrum Ol Kalou. De tweeling is inmiddels opgenomen bij het centrum en zal daar intern blijven zolang ze medisch onder behandeling zijn. Hun voeten zijn inmiddels in gips gezet en iedere paar weken wordt de stand gecorrigeerd. Als het goed gaat, is een operatie misschien niet nodig en kan door steeds nieuw gips te plaatsen de stand van de voetjes goedkomen. Het is een langdurig proces en de meisjes zullen een jaar intern moeten blijven, zij zullen hier naar school gaan. Circle4Life heeft de aanloopkosten voor zijn rekening genomen, de verdere behandeling en eventuele operatie wordt door de Italiaanse artsen bekostigd.

Catherine, 2 kids, vol trots volgroeide maisplanten, Baringo, Kenia
Catherine, de alleenstaande moeder van vijf kinderen die op het bijna hoogste punt van de bergen in de omgeving van Baringo woont, is een voorbeeld voor velen. Wij hebben haar huisje opnieuw gebouwd nadat dit eind vorig jaar geheel was ingestort. Inmiddels woont het gezin in hun nieuwe huis. Catherine voelt zich als een koningin en is ontzettend trots op haar huis. Dit heeft een enorm positieve uitwerking gehad op haar vechtlust naar een betere toekomst. Omdat het gebied waar zij woont regelmatig door kuddes buffels platgetrapt wordt, heeft zij haar akkerland helemaal omringd met stenen en doornstruiken om zo de buffels tegen te houden. En met resultaat, haar maisvelden stonden er prachtig bij en zoals u op de foto’s kunt zien, hebben ze een pracht oogst. Door de medewerkers van DISC wordt zelfs gesproken over de mooiste oogst uit de omgeving! De opbrengst kan zij gebruiken om deels te verkopen, deels zelf te gebruiken maar ook om nieuwe zaden in te kopen voor het nieuwe seizoen. Hellen, de oudste dochter blijven we sponsoren met de schoolkosten voor de middelbare school.

Susan en vader, nieuwe schoolspullen, sanitaire spullen, begin nieuwe schooljaar
Wat nog mooi is om te melden is dat Susan, het dove meisje uit Donyo Sabuk, het enorm goed doet op de dovenschool van Kambui. In gebarentaal is zij de beste van haar klas maar ook haar Engels is erg goed. Zij eindigde afgelopen schooljaar als een van de besten van haar klas. In december heeft haar moeder, samen met onze maatschappelijk werkster Margarete, een cursus gebarentaal gevolgd om zo met haar dochter te kunnen ‘praten’. Begin januari is haar nieuwe schooljaar van start gegaan en hebben wij haar van nieuwe uniformen en sanitaire artikelen voorzien. Ze werd door haar vader naar school gebracht.

Als laatste kunnen wij u melden dat inmiddels weer een aantal nieuwe gezinnen aan de wachtlijst voor sponsoring is toegevoegd. Met trots kunnen we melden dat, zoals het er nu uitziet, wij met ingang van maart 2013 kunnen gaan starten met de hulp aan hen. Zodra hier meer over bekend is, hoort u dit uiteraard van ons.

Het belooft weer een prachtig jaar te gaan worden en samen met u kunnen we dit realiseren.

Voor hen, door u, met ons!

Tags: