Update activiteiten Circle4Life Kenia - Nieuwsbrief 5 - 5 augustus 2013

afbeelding van Ellen

De zomermaanden in Nederland is ‘komkommertijd’. Overal hoor je deze kreet. In Kenia is het echter het tegenovergestelde.
Momenteel is het daar winter en moeten we goed gebruik maken van de droge maanden.
Er wordt hard gewerkt aan een veilig onderkomen voor een aantal kinderen en gezinnen in ons sponsorprogramma.

We hebben weer zeer intensieve weken achter de rug. Weken van continue zorg om kinderen met een medisch probleem maar ook huisvesting en onderwijs waren een heikel punt. Juni en juli stonden bol van activiteiten, niet alleen qua uitvoering van werkzaamheden en begeleiding. De sponsorloop van basisschool Het Spectrum, waar helaas op dit moment de opbrengst nog niet van bekend is, het Proto4life sponsordiner met een totaal opbrengst van bijna € 1200, de actie via onze sponsor GAC Global Solutions wat een recordbedrag van € 3845 heeft opgeleverd en ook een onverwachte verrassing van een particuliere sponsor die de opbrengst van € 2405 van zijn 50-jarige verjaardagsfeest heeft geschonken aan Circle4life. Daarnaast hebben we op een braderie en zomermarkt gestaan om ook op deze manier inkomsten te kunnen verkrijgen.
En met succes. We hebben nog nooit zo’n goede maand ‘gedraaid’, met dank aan iedereen die zich hiervoor heeft ingezet. Dat we met de inkomsten veel hebben kunnen doen, kunt u hieronder lezen.

Via onze facebook pagina en website hebben we berichten geplaatst over de nominatie van Circle4life voor de actie Boek zoekt goed doel. Na de inschrijfperiode was Circle4life uitgekozen als een van de zes genomineerden, uit een zestiental aanmeldingen. Als hele kleine stichting moesten we het opnemen tegen groten als WarChild, RKF, De Regenboogboom en Ixta Noa. Onze presentatie verliep geweldig maar uiteindelijk zijn we niet doorgegaan. Onze middelen om de publiciteit voor de verkoop van het boek Het Talentalfabet te vergroten waren niet voldoende. Het was een mooie ervaring en we hebben hier van geleerd.  Volgende keer beter!
Paul, Esther Mbithe, Ndulya, Kenia, crisis hulp, gezondheidszorg
Paul, de nu zesjarige spastische jongen, krijgt dagelijks fysiotherapie van zijn moeder Esther Mbithe. Circle4life heeft een fysio-bal gedoneerd waarop trouw twee keer per dag wordt geoefend. Daarnaast gaat Paul met zijn moeder en onze maatschappelijk werkster, Margarete Njeri, twee maal per week naar bezigheidstherapie. Medio juli is een controle bezoek gedaan bij revalidatie kliniek Ol Kalou en met grote trots kunnen we melden dat zijn spasme nu gekwalificeerd wordt als ‘mild’.
Via Harting-Bank krijgen we een op maat gemaakte rolstoel voor Paul. Iets wat zeer dringend nodig is omdat het jongetje moet leren zitten. De rolstoel wordt momenteel gebruiksklaar gemaakt en na de zomervakantie gaan we ons inztten voor het transport van de rolstoel naar Kenia. Lieve mensen bij Harting-Bank, jullie helpen op deze manier mee om het leven van een kind wat een paar maanden geleden nog kansarm was, een toekomst te geven. Onze dank is groot! 
Rolstoel Paul, Harting-Bank, sponsoring, crisis hulp Ndulya    Nieuwe huis Esther Mbithe, twee kamers, sponsoring door Circle4life i.s.m. Disc Initiatives en lokale fundi
Daarnaast is in juli een nieuw huis gebouwd voor moeder Esther en haar drie kinderen.
Een betonnen vloerconstructie waarop een houten skelet is gebouwd en afgemonteerd met stevige golfplaten. Het tweekamerhuis is voorzien van een deur (met slot) en een raam met spijlen.
Bij de verhuizing naar het nieuwe onderkomen bleek dat het bed dermate opgevreten was door termieten dat we nu een stapelbed laten maken waar de moeder en twee van de kinderen in kunnen slapen. Paul heeft een eigen bed met een stevig matras wat door Circle4life is gesponsord.
Anthony, Baringo, Donyo Sabuk, studeren bij DISC Resource Centre
Ook bij de nu achttienjarige Anthony zijn we druk bezig. Allereerst met zijn geboortebewijs omdat hij anders geen examen mag doen en dan in groep acht zou blijven steken. Dit viel niet mee omdat er geen overlijdensakte was van zijn moeder. Margarete Njeri heeft zich hiervoor ingezet en is bezig met de afhandeling hiervan.
Verder hadden we in mei een tegenslag doordat een deel van de muur van zijn nieuwe huis is ingestort door de overvloedige regenval tijdens het regenseizoen. Mogelijk dat we te laat zijn begonnen met de bouw waardoor de klei en het cement niet voldoende uitgehard waren. De aannemer raadde af om het te repareren omdat er een te grote druk om de wanden komt te staan nu. We hebbe besloten om in juli/augustus het huisje met de aanwezige materialen opnieuw op te bouwen. Omdat het nu de droge maanden zijn, moest hier zo snel mogelijk mee worden begonnen. Verder heeft Anthony goed bericht gekregen over het goedaardige gezwel op zijn schildklier, dit blijft afnemen in grootte. Wel is er een oorprobleem geconstateerd en zal hij binnenkort geopereerd moeten worden. Vermoedelijk krijgt hij dan alsnog buisjes geplaatst.
Alfonce bij zijn huis in Nzambani, Kenia. Herstellend van de darmperforatie en fistel. Hij kan weer rechtop staan!
Alfonce, de zeventienjarige jongen uit Nzambani die we in mei meer dood dan levend thuis aantroffen, is weer thuis na vier weken ziekenhuis. Begin juni hebben we hem in het Kenyatta National Hospital laten opnemen. Anthony woog op dat moment nog slechts 35 kg. Oorzaak: aantasting van zijn darmwand door medicatie tegen tuberculose. Eind vorig jaar (2012) heeft Alfonce TB gehad. Door het slikken van medicijnen is er een gat in zijn darmwand ontstaan. Dit is uitgemond in een fistel die zijn weg naar buiten heeft gevreten via zijn navel. We hadden geen week later moeten komen. Een operatie bleek uiteindelijk niet nodig. Met behulp van de juiste medicatie en het langzaam beginnen met het eten van licht vezelrijk voedsel, is er een kentering gekomen in zijn situatie.  Na vier weken was het gat nagenoeg dicht en kwam er nog heel af en toe prut uit. Hij mag thuis herstellen en krijgt ook nu nog speciale voeding. Vorige week is hij teruggeweest voor controle. De artsen waren zeer tevreden. Het herstel gaat langzaam maar in ieder geval de goede kant op. Over een maand moet hij weer terug. Toen Margarete Njeri het gezin bezocht om Alfonce voor de controle op te halen, was ze enorm geroerd door wat ze aantrof. Een vrolijke Alfonce die bezig was om zijn moeder te helpen met oogsten van zoete aardappelen. Een geweldige stap vooruit en dit hadden we twee maanden geleden niet durven dromen. Hij gaat er wel komen!
Felix op zijn op maat gemaakt bed, handicap, verzorging door moeder, Donyo Sabuk
Ook Felix gaat met stappen vooruit. Omdat het aanleren van het alfabet en het rekenen toch wel moeilijk zijn voor deze zesjarige jongen, zijn lesposters aangeschaft om zo beter te kunnen oefenen met letters en cijfers. En met resultaat…
Verder hebben we voor Felix een speciaal bed laten maken. Een eenpersoonsbed op hoogte, zodat zijn moeder hem op bed kan verschonen en makkelijk in en uit bed kan tillen.
De vader van Felix is in juli begonnen met de rijlessen die hij via Circle4life mag volgen en  binnenkort zal hij examen moeten doen. Ook heeft hij op korte termijn een gesprek met de eigenaar van het kleine vervoersbedrijfje om te kijken of Felix’ vader daar binnen het kleine team valt en  een baan via hem kan krijgen. Weer een stap in de juiste richting omdat de vader van Felix zo niet meer afhankelijk zal zijn van sponsoring en zelf in staat zal zijn om voor zijn gezin te zorgen.
De drie oudste kinderen van Joseph Elim, klaar voor school in hun nieuwe uniform
Het nieuwe project van het gezin van Joseph Elim, dat we in mei opgenomen hebben in ons programma, loopt inmiddels ook. De drie oudste kinderen gaan vanaf juli naar school en hebben een schooluniform, schoenen en materialen via Circle4life gekregen. In september gaan we de ouders helpen met een bed, stapelbed en bijbehorende goederen.

Dit zijn in grote lijnen de activiteiten van de afgelopen zes weken. Uiteraard sponsoren we onze vaste projecten met maandelijkse voedselpakketten en medische zorg en scholing. Zonder uw hulp hadden we dit niet kunnen doen en ook nu kunnen we afsluiten met een...

Voor hen, door u, met ons! Tot de volgende nieuwsbrief!

Tags: