Update activiteiten Circle4life Kenia - Nieuwsbrief 6 - 7 oktober 2013

afbeelding van Ellen

Nakoroo(29): 'we moved from the glory of poverty into a rich family'

Een mooiere quote aan het begin van deze nieuwsbrief kan ik niet vermelden. Een gezin wat in extreem slechte omstandigheden woonde en leeft met hun vier kleine kinderen. Circle4life helpt hen met het terugkrijgen van een toekomst perspectief en zo werken we samen aan een betere toekomst.
Welkom bij alweer Nieuwsbrief 6 van dit jaar. Alle ins en outs over de projecten in Kenia maar ook alle activiteiten in Nederland laten we kort voorbij komen.

In Kenia zijn de maanden augustus en september vooral maanden van bouwen geweest. Begin augustus konden we de bouw van het huis voor Esther Mbithe en haar spastische kindje Paul melden, in augustus is het huisje voor de achttienjarige Anthony opnieuw gebouwd en heeft hij een bed gekregen.

Ook hebben we een toilet en wasgelegenheid kunnen bouwen voor de twee en tachtig jarige vader Waweru. Zijn gezondheid wordt brozer en omdat er geen faciliteiten zijn in zijn omgeving hebben we hem op deze manier nog geholpen aan een, hopelijk, aantal mooie jaren in zijn eigen huisje. Waweru is de sponsors van Circle4life enorm dankbaar. Trouw bezoekt hij zijn twee kinderen, Samuel en Mary, die in kindertehuis Gatanga Furaha Children’s Centre wonen. Iedere zondag gaat hij naar hen toe en neemt of bananen uit eigen tuin of eieren van zijn kippen mee.
Paul, spalken, Ol Kalou, Kenia, Circle4life gezondheid
Ook op het gebied van gezondheid is er veel gebeurd. Paul, het spastische jongetje, heeft spalken aangemeten gekregen voor zijn benen en polsen. Op deze manier willen ze voorkomen dat hij nog verder kromgroeit. Op 10 oktober nemen wij van Circle4life een rolstoel in ontvangst bij Harting-Bank Purmerend. Deze rolstoel is op maat gemaakt voor de kleine Paul en is voorzien van een kuipstoel, speciaal broekje waarin hij leert zitten, een hoofd- en neksteun en een werkblad. Via Luchtvaart zonder Grenzen zal de rolstoel naar Kenia worden verzonden en hopen wij deze begin november te kunnen bezorgen bij Paul en zijn moeder Esther. Paul krijgt dagelijks fysiotherapie en we zijn druk bezig om te kijken of we een therapeut kunnen vinden die hem dagelijks drie uur wil begeleiden. Nu doet de moeder trouw twee keer per dag oefeningen en gaat hij een keer per week naar bezigheidstherapie.

Anthony kampt nog steeds met gehoor problemen maar krijgt hier druppeltjes voor. Het gezwel op zijn schildklier is geslonken en hier wordt buiten de controle bezoeken niets mee gedaan.
Vorige week werden we opgeschrikt door een verontrustend bericht over en foto van de kleine Felix. Het zevenjarige invalide jongetje. Hij had een immens grote zweer achter op zijn linkerbil. De moeder en vader hadden hem meegenomen naar een plaastselijk ‘kliniekje’ waar hij een tetanus injectie kreeg en de wond werd ontsmet. Helaas is de wond alleen maar verergerd en was de huid en het weefsel volledig weggevreten. Onze maatschappelijk werkster, Margarete Njeri, heeft Felix en zijn moeder op 20 september meegenomen naar het Kenyatta ziekenhuis in Nairobi waar zijn bloed is getest. Hier is niets verontrustends uitgekomen en voor verderde behandeling is hij verwezen naar een prive kliniek in Thika. We hopen dat hij snel herstelt. Eind oktober vindt het intake gesprek plaats op Joytown Primary school in Thika, een speciale school voor gehandicapte kinderen. We hopen dat Felix met ingang van 1 januari 2014 daar geplaatst kan worden. We keep our fingers crossed! Meer nieuws hierover volgt later.
MaryGrace, de engel van Circle4life, Kilimambogo, Kenia
Mary Grace, het kindje dat zwaar ondervoed was en ternauwernood gered werd toen ze vier maanden oud was, is inmiddels twee en een half jaar oud en loopt zelfstandig. Ze klimt in stoeltjes en zingt als niemand haar in de gaten heeft. In Kenia wordt ze liefkozend 'de engel van Circle4life' genoemd. Hoe mooi is het dat wij dit kindje hebben kunnen redden en haar kunnen blijven ondersteunen in het kindertehuis waar ze woont. De ouders, verstandelijk beperkt, komen af en toe langs en hadden, ondanks hun zeer schamele leven en geringe inkomsten, bij het laatste bezoek sokjes en schoentjes voor haar meegenomen. Circle4life blijft MaryGrace ondersteunen met voedingssupplementen en voeding.
Alfonce, Nzambani, Kenia met zijn moeder
Alfonce, de zeventienjarige jongen uit Nzambani die enkele maanden geleden in uiterst kritieke toestand in het ziekenhuis werd opgenomen, is inmiddels een paar maanden thuis. Nog steeds ernstig verzwakt en zeer kwetsbaar. Vorige maand kregen wij in het ziekenhuis te horen dat zijn immuunsysteem dermate aangetast was dat we met het ergste rekening moesten houden. Inmiddels heeft Alfonce de medici versteld doen staan door zijn vechtlust. Een paar dagen na opname in het ziekenhuis werd besloten hem niet te opereren omdat zijn conditie te slecht was en de verwachting was dat hij binnen enkele dagen zou overlijden. Inmiddels zijn we dus twee maanden verder en gaat het gat in zijn buik steeds verder dicht. Hygiene, dagelijkse verzorging en goede voeding zijn cruciaal en Circle4life sponsort de vereiste medicijnen, verbandmiddelen en voedsel voor hem. We hopen dat hij het gaat redden. En ondanks ons optimisme werd ons nog wel even op het hart gedrukt dat een groot aantal van deze patienten het niet redt. Ongelooflijk! Wat hier een vrij eenvoudige ingreep is, is daar een levensbedreigende situatie. We helpen hem waar we kunnen.

De tweeling Faith en Mercy, de vijfjarige meisjes met de klompvoetjes, verblijven nog steeds in de rehabilitatie kliniek Ol Kalou. De stand van de voeten is inmiddels gecorrigeerd maar de meisjes zijn nog niet in staat zelf te lopen. Met ijzeren protheses wordt hen geleerd te lopen. Eind dit jaar wordt bekeken of een operatie al dan niet noodzakelijk is. Zus Anastaccia heeft inmiddels alle onderzoeken en tests ondergaan en zal begin 2014 worden geopereerd. Zij is met dezelfde afwijking als de tweeling geboren maar heeft al eerder een operatie ondergaan. Circle4life sponsort de medische kosten. De operaties worden betaald door een Italiaanse sponsor van de revalidatiekliniek Ol Kalou.

Op gebied van Family Empowerment hebben we ook deze maand veel bereikt. Tijdens de bouw van het huis voor Anthony, werden wij opnieuw geconfronteerd met de erbarmelijke omstandigheden waarin zijn tante verkeerd. Een alleenstaande moeder met zes kinderen die in een rieten hutje woont wat meer lek is dan wat dan ook. Ze koken en slapen in dezelfde ruimte. Slapen op de grond met als het meezit wat stro eronder. In een woord schrijnend. Ook de oma van Anthony heeft het zwaar. Naast het zusje van Anthony, nu negen jaar, wonen er inmiddels nog drie kleindochters, andere zusjes van Anthony, in huis. De vader, die na het overlijden van de moeder met de noorderzon was vertrokken, heeft de drie jonge zusjes van Anthony achtergelaten bij de oma omdat hij niet langer in staat was voor hen te zorgen. Voor oma een grote zorg. Ze wil haar kleinkinderen niet in de steek laten maar is door haar woonsituatie afhankelijk van hulp. Zodra er mogelijkheden zijn binnen ons sponsorprogramma gaan we hen helpen.
Elizabeth en Zakies in hun nieuwe schooluniform, Donyo Sabuk, Kenia
Oma Marietta die voor de zorg van haar twee kleinkinderen Elizabeth en Zakies staat en een enorme tegenslag te verwerken kreeg na de overvloedige regenval tijdens het laatste regenseizoen (haar hele marktkraam was weggespoeld), hebben we geholpen met schooluniformen, schoolschoenen en de schoolkosten.
Grace en Ellen, Ndulya, Kenia
Tiendermoeder Grace en haar nu tien maanden oude dochter Ellen doen het super. Om niet volledig afhankelijk te zijn van Circle4life neemt Grace (tijdelijke) baantjes aan om zo mee te helpen aan hun onderhoud. Baby Ellen, die in augustus een zware malaria aanval heeft gehad, groeit als kool en is een vrolijke en blije baby. Ze staat inmiddels en heeft twee tandjes. Grace gaat in januari een opleiding tot kapster volgen, gesponsord door Circle4life.
Grace en Boniface op het nieuwe bed, Donyo Sabuk, Kenia
De droevige achtergrond van het gezin van Joseph Elim, afkomstig uit Turkana, en de isolatie waarin het gezin verkeert, waren voor Circle4life aanleiding hen te gaan helpen. De drie oudste kinderen gaan na ruim anderhalf jaar weer naar school en in september hebben wij hen geholpen met een stapelbed, een eenpersoons bed, beddengoed en klamboe’s. De komende maanden gaan we kijken hoe we de vader en moeder kunnen helpen op weg naar een betere toekomst. We bijven het gezin voorlopig sponsoren met schoolkosten voor de kinderen.

Naast al deze projecten hebben we onze maandelijkse voedselprojecten. Nieuw hierin is het gezin van Nicodemas Mutuku, een weduwnaar met een mank been. Vanaf september worden zij een keer in de drie maanden gesponsord met voedsel en in januari gaat Nicodemas beginnen met een opleiding tot aannemer, gesponsord door Circle4life. Dit zal hem in staat stellen zijn gezin te onderhouden. In de tussentijd zal het gezin, de stiefmoeder en de vader begeleid worden en counseling krijgen.

In augustus hebben we gesprekken gevoerd met een tweetal projecten in Zuid Afrika. Het eerste project is in een township in Kaapstad; Tafelsig Mitchell’s Plain Township. Een gemeenschap van 30.000 mensen waarvan er 9.000 kinderen ver onder de armoede grens leven. Zinny Sage, een inwoonster van deze township heeft zich het lot van deze kinderen zeer aangetrokken en organiseert sinds een paar jaar voedselprojecten rond de kerst waarbij deze kinderen een voedzame maaltijd krijgen en met een klein kadootje naar huis kunnen. Iets wat ze anders nooit krijgen. Wij hebben haar met een (voorlopig) eenmalige donatie geholpen met de opzet van het voedselproject voor 14 december a.s. en gaan kijken naar toekomstige mogelijkheden. Zinny Sage werkt hierin samen met de politie uit de townships die de activiteiten begeleidt. Foto’s volgen in december.
Ook zijn er gesprekken geweest met de oprichtster van Sakha Ik’sasa Lethu (SILA) Aftercare, een npo in de township Kwa Mashu bij Durban. Om kinderen uit deze township te behoeden voor alcohol- en drugsmisbruik en het vervallen in criminele activiteiten wordt deze naschoolse opvang gestart. De kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar krijgen hier huiswerkbegeleiding en sportactiviteiten aangeboden. We gaan kijken of er mogelijkheden zijn om hen hierbij te helpen. SILA heeft de medewerking van de scholen in de township.

In Nederland blijven we actief met het opzetten van acties en activiteiten.  Half september hebben we een presentatie gegeven in De Oudshoornse Kerk te Alphen aan den Rijn. De diaconie gaat ons drie jaar lang sponsoren en de eerste gift (€750) hebben we inmiddels mogen ontvangen.
De opbrengst van de sponsorloop door de kinderen van basisschool Het Spectrum heeft een prachtig bedrag opgeleverd. Op 30 september kreeg Margaret van Asselt, secretaris van Circle4life, een symbolische cheque overhandig van €950.
Ook via de Adventskerk in Alphen aan den Rijn hebben we via de diaconie een bedrag mogen ontvangen van €3000.
Bij twee winkels van Albert Heijn in Alphen aan den Rijn, Albert Heijn De Aarhof en Albert Heijn Herenhof, is Circle4life goed doel van de maand. Gedurende de maand oktober kunnen klanten hun statiegeldbonnen doneren aan de projecten van Circle4life via een speciale transparante box.
Statiegeldbonnenactie Albert Heijn De Aarhof, Albert Heijn Herenhof, Alphen aan den Rijn
We hebben weer op markten en braderien gestaan en proberen met de verkoop van Afrikaanse spulletjes wat extra inkomsten te genereren. Op 14 december zijn we te vinden op de kerstmarkt in winkelcentrum Atlas te Alphen aan den Rijn. Daarnaast zijn in gesprek met diverse scholen over het geven van presentaties en acties met behulp van de klassen.

We hopen dat u weer helemaal op de hoogte bent van al onze acties. Ellen van Gemert zal van 4 november tot 4 december in Kenia zijn en de projecten bezoeken. Ook zullen dan nieuwe gesprekken worden besproken, bezocht en opgenomen in het programma. We houden u op de hoogte!

Samen kunnen we het verschil maken. Voor hen, door u, met ons!

Tags: