Update activiteiten Circle4life Kenia - Nieuwsbrief 7 - 19 december 2013

afbeelding van Ellen

Joseph (7): Joseph Kimani, nieuw sponsorkind in het Circle4life Programmavoor het eerst in zijn jonge leventje kwam hij buiten het berggebied bij Mithini waar hij samen met zijn broertje (5), oma en overgrootmoeder woont. Joseph is doof. Gezond geboren maar doof geraakt na een zware hersenvliesontsteking toen hij een jaar oud was. Voor het eerst ging hij mee naar de grote stad. Nairobi. Voor een uitgebreide hoortest. De verwondering van dit kleine mannetje over alles wat hij voor het eerst in zijn leven zag onderweg, was goud waard. Zijn eerste fanta en zijn schuine blikken over hoe hij uit een rietje moets drinken.

Circle4life heeft hem opgenomen in het sponsorprogramma en vanaf januari 2014 gaat hij naar Machakos School for the Deaf. 

Welkom bij alweer Nieuwsbrief 7 en tevens de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Een jaar waarin heel veel is gedaan en waarop we terug kunnen kijken als een jaar van enorme groei. We heten de nieuwe sponsors van harte welkom en zijn zeer verheugd te kunnen melden dat we begin december ons veertigste project hebben kunnen opnemen.

De rolstoel van Harting-Bank, fysiotherapie Kyeleni, Paul, medical aid
Tussen de laatste nieuwsbrief van 7 oktober en nu is veel gebeurd. Zorgelijke gebeurtenissen maar ook activiteiten met prachtige resultaten.
Zo hebben we in oktober de rolstoel voor Paul in ontvangst mogen nemen bij Harting-Bank Purmerend, de leverancier en sponsor van de stoel. Eind oktober hebben we de rolstoel met behulp van stichting Luchtvaart zonder Grenzen bij de KLM mogen afleveren. Zij hebben het vervoer naar Kenia geregeld. Inmiddels is de stoel overhandigd aan de moeder van de spastische Paul en heeft zij uitleg gekregen hoe ze de stoel moet gebruiken. Iedere week krijgt hij drie keer drie uur intensieve fysiotherapie en de voedingssupplementen zorgen dat hij sterker wordt.

Ook waren we “goede doel van de maand oktober “ bij twee vestigingen van Albert Heijn Alphen aan den Rijn, winkelcentrum De Aarhof en De Herenhof, klanten konden hun statiegeldbonnen doneren aan Circle4life via een speciale zuil met gleuf en informatie. Dit heeft een mooi bedrag van ruim € 250 opgeleverd. Ook hebben we in december via Jenny Koster een prachtige donatie van € 1000 via haar werkgever, De Witte Assurantien BV Hoogeveen, mogen ontvangen. Personeel van onze sponsor GAC Global Logistics heeft zich ook weer ingezet en via hen hebben wij weer donaties mogen ontvangen! De kerstmarkt in Winkelcentrum De Atlas op zaterdag 14 december was als vanouds gezellig. De kraamhuur werd ons geschonken door Het Idee Evenementenbureau Leiden. Alhoewel de dag erg koud was en vrij stil hebben we weer een mooie opbrengst uit de verkoop van Keniaanse artikelen kunnen bijschrijven.

November stond in het teken van het werkbezoek door Ellen van Gemert aan de projecten in Kenia. Lopende projecten werden bezocht maar ook een zestal nieuwe projecten die zijn toegevoegd aan het programma. Tassen vol met gedoneerde kinderkleding en knuffels was meegenomen en werd gesorteerd en uitgedeeld.
Sponsorkleding en knuffels voor de gezinnen in de projecten van Circle4life
Er is veel werk verzet door ons team in Kenia. Margarete Njeri die als veldwerkster/maatschappelijk werkster alle projecten bezocht, heeft hulp gekregen van Victor Muasya. Vanaf december bezoeken zij alle projecten gezamenlijk. Margarete gaat vanaf januari 2014 de opleiding tot maatschappelijk werkster volgen om zo haar officiele papieren voor het werk wat zij al twee en half jaar doet, te krijgen. Circle4life hecht veel waarde aan het belang van gekwalificeerde mensen in het werkgebied en sponsort haar opleiding.

Grace, Ellen en Teresia, Ndulya, Kiota Childrens Home, Kenya Ook tienermoeder Grace gaat in januari 2014 starten met de opleiding tot kapster. Een beroepsopleiding van een jaar en tijdens haar school- en werkdagen gaat de buurvrouw die momenteel een oogje in het zeil houdt, op de kleine Ellen passen. Zo helpen we aan twee kanten. Grace leert werken voor een toekomst en haar buurvrouw helpen we voor een jaar aan werk.
Haar zusje Teresia die bij kindertehuis Kiota woont en daar door Circle4life wordt gesponsord, hebben we bezocht en dit prachtige meisje was bijna onherkenbaar voor ons. In mei opgenomen in het huis als verlegen en timide meisje met schoolresultaten die zeer bedroevend waren maar nu als zelfverzekerd meisje een prachtig resultaat heeft neergezet. Haar schoolprestaties van mei leverden een gemiddeldeop van 0-14%, inmiddels heeft ze dit opgehaald tot een gemiddelde van 93%. Teresia is zeer gemotiveerd en wil dolgraag leren. Naast haar kosten in het tehuis, sponsort Circle4life haar schoolboeken voor 2014.

Vader Nicodemus, die eind november 2012 op de wachtlijst werd geplaatst, gaat ook in januari beginnen met een beroepsopleiding tot aannemer (fundi). Momenteel werkt hij als tijdelijk werker en assistent van een fundi. Na het behalen van zijn diploma zal hij in staat zijn, zijn gezin zelf te onderhouden. Het afgelopen half jaar heeft hij het zwaar gehad. Zijn gammele huis was ingestort, gelukkig zonder gewonden, en zelfstandig heeft hij van oude restmaterialen een nieuw huisje opgetrokken waar ze momenteel wonen.

Peter Mutiso's moeder en broertje Tony, Mithini Ithanga, regenseizoenWe hebben een poging ondernomen het gezin van Peter Mutiso, ons eerste sponsorproject, te bezoeken. Helaas door de veelvuldige regen en onbegaanbaarheid van het berggebied, strandden we onderweg. Mensen uit de buurt zijn vervolgens de berg op gegaan en hebben de moeder, stiefvader en broertje Tony naar beneden laten komen. Wat een geweldig gezin. In ons vorige verslag konden we al melden dat ze het prima doen zonder hulp. Nu hebben ze laten zien dat ze zelfs nog verder gegroeid zijn. De ouders hebben een aanzienlijk bedrag weten te sparen wat als aanbetaling voor de koop van de grond waar ze op wonen, dient. De eigenaar van de grond is begonnen met het land om hen heen te verkopen en om te voorkomen dat ze straks moeten vertrekken, hebben ze in het afgelopen jaar twintig duizend shilling (ca. €180) weten te sparen om hun aanbetaling te regelen. Broer Nzioki is klaar met de basisschool en zal in januari naar de middelbare school gaan. Omdat zij voor alle kinderen inmiddels schoolkosten hebben en de aanloopkosten voor een nieuwe school (uniform, schoenen e.d.) niet kunnen opbrengen, mede door het sparen voor de aanbetaling van de grond, helpt Circle4life hen hier eenmalig mee.

De dove Mike Tyson woont in de schoolvakanties weer bij zijn ouders. De ouders zijn weer in beeld en de rechter heeft bepaald dat zij weer het ouderlijk gezag terugkregen. Wel staat het gezin nog onder toezicht, te meer daar dit de eerste vakantie is die Tyson weer thuis doorbrengt. De thuissituatie is zorgelijk. Een klein hutje in een van de heftigste sloppenwijken van Nairobi, Mathare 4, van ca. 3x3 meter waar ze met in totaal z’n negenen wonen.

MaryGrace bij Community of Hope, Doughlas bij Moyo Centre
Doughlas en MaryGrace hebben een dagje samen door mogen brengen in het kader van de binding tussen broertje en zusje. Doughlas woont bij jongenstehuis Moyo in Thika en MaryGrace woont nog steeds in het kindertehuis Community of Hope waar Circle4life haar sponsort met voedingssupplementen en koemelk. Doughlas doet het erg goed bij Moyo en ook MaryGrace, die zich ontpopt heeft als ‘de engel van Circle4life’ groeit goed. In maart 2014 wordt ze drie jaar en sinds een maand is ze in staat zelfstandig te lopen. Ze zingt en is een vrolijke dreumes die zich niet inlaat met onbekende mensen. Mensen die zij niet kent, krijgen geen hand. Heel voorzichtig begint ze te praten maar ook hiermee loopt ze gigantisch achter. We blijven haar in 2014 ook helpen.

Van oma Marietta, die de zorg heeft voor kleindochter Elizabeth en kleinzoon Zakies, hebben we afscheid genomen. Marietta hebben we na de slechte marktopbrengsten door het slechte weer in mei 2013 gesponsord met eenmalige schoolkosten en uniformen voor haar kleinkinderen. Haar werkzaamheden op het land en in haar marktkraam brengen voldoende in het laatje om zelfstandig verder te gaan. Elizabeth hebben we in november nog gesponsord met wat t-shirts.

De oude vader Waweru (82) hebben we bezocht en zijn maandelijkse voedselpakket overhandigd. Hij is enorm blij met de door Circle4life gesponsorde toilet- en wasruimte. Aan een roestige spijker aan de buitenkant had hij een oude plastic zonnebloemoliefles gehangen gevuld met water. ‘Om handen te wassen na het toilet…’ Mooi om te zien dat het helpen met de verbetering van zijn leefomstandigheden dus ook resulteert in meer verantwoording. Kinderen Samuel en Mary wonen nog steeds bij kindertehuis Gatanga Furaha Children’s Centre. Dit huis, bestaande uit 24 kinderen wordt volledig gesponsord door een Amerikaanse instelling. Vorig jaar betaalden zij alleen voor ‘hun eigen kinderen’ en vielen Samuel en Mary buiten de boot en werden door Circle4life gesponsord. Momenteel zijn we in gesprek met oprichtster Kezia om te kijken of deze kinderen ‘overgenomen’ gaan worden door het project uit Amerika.

De 18-jarige Anthony is klaar met de basisschool. Hij wil dolgraag door naar de middelbare school en vanaf februari 2014 gaat Circle4life hem hiermee sponsoren. Zijn herbouwde huisje deelt hij met zijn twee broertjes en neefje. We gaan hier zorgen voor een stapelbed zodat ze niet meer op de grond hoeven te liggen.

Catherine en haar zoon, bergen Baringo, KeniaOok van moeder Catherine, hoog in de bergen bij Baringo, hebben we afscheid genomen. Helaas was er daar minder goed nieuws. Dochter Hellen, die door Circle4life gesponsord werd op de middelbare school is van huis weggelopen en wil niet meer terug. Er schijnt iets voorgevallen te zijn op haar school en ze weigert terug te gaan naar de leraar. De poging die Margarete Njeri had ondernomen na een gesprek met Hellen om terug te komen,  heeft geresulteerd in opnieuw weglopen en deze keer naar Nairobi. Een keer heeft ze met haar moeder nog gebeld maar gezegd dat ze met rust gelaten wil worden. We hebben haar tot december de tijd gegeven om op haar beslissing terug te komen. Helaas zonder resultaat. Sponsoring aan Hellen is dan ook gestopt. Catherine was erg blij met de slaapbank die we haar gedoneerd hebben. En voor de laatste keer heeft ze wat zaden en kunstmest ontvangen van ons. Vanaf nu zal ze het helemaal zelf gaan doen. Ze heeft geleerd te sparen van de verkopen van haar mais, bonen en groente om zo te investeren in nieuwe zaden. Haar kinderen zien er schoon en verzorgd uit en op de jongste na, gaan ze allemaal naar school.

Faith en Mercy worden opgehaald door hun moeder in Ol Kalou...kerstvakantie thuis!
De kinderen met de klompvoetjes, tweeling Faith en Mercy en zus Anastaccia, doen het goed. Faith en Mercy zijn nu thuis vanwege de kerstvakantie en zullen 6 januari opgenomen worden voor operatie. Door een jaar lang gips dragen is de stand van de voetjes langzaam gewijzigd naar de juiste stand. Alleen zijn de spieren en pezen hier niet op berekend. Dit wordt gecorrigeerd met de operatie van januari. Dan zal het nog ongeveer een jaar duren voordat ze volledig genezen zijn. In 2014 wonen zij dan ook nog bij de revalidatie kliniek en sponsort Circle4life hen. Zus Anastaccia heeft de onderzoeken met positief resultaat afgesloten en zal ook begin januari worden opgenomen. Zij staat gepland voor een voetcorrectie op 25 januari. Anastaccia, die net de basisschool heeft afgerond, zal drie maanden bij Ol Kalou verbijven en gaat in mei instromen in het eerste jaar van haar middelbare school. In november hebben we een huisbezoek gebracht aan de ouders en het was hartverwarmend hoe dankbaar deze ouders zijn. Ze hebben een heel klein inkomen, regelen hiervan wel hun ziektekostenverzekering en gaven ons zo’n warm welkom… ondanks dat ze bijna niets hebben werd er verse thee gezet en serveerden ze hard gekookte eieren en bananen.


De jonge, gehandicapte Felix is een verontrustende zaak. In onze vorige nieuwsbrief meldden wij al dat hij een enorme zweer had op zijn bil. Begin november kregen wij het positieve bericht dat zijn aanmelding voor de school voor gehandicapte kinderen, Joytown Primary School Thika, een feit was. Dit was echter op voorwaarde dat zijn onderwijs en medische test goed waren. De eerste was geen probleem echter de medische test leverde grote problemen op. We werden verwezen naar de kliniek waar Felix geopereerd was aan zijn open ruggetje begin 2007. Hier werd ons duidelijk gemaakt dat de ouders na deze operatie nooit meer teruggegaan zijn. Het waarom is ons niet bekend omdat het ziekenhuis de operatie en behandeling kostenloos uitvoerde. Een echo van Felix nieren wees uit dat deze veel te klein zijn en niet goed werken. Ook heeft Felix nooit een zindelijkheidstraining gehad. Ondanks zijn verlamdheid is dit wel te leren omdat de signalen vanuit zijn hersentjes komen. Tijdens ons ziekenhuisbezoek eind november heeft de arts de moeder geleerd hoe ze Felix blaas moet legen d.m.v. een flexibel buisje. Dit moet ieder drie uur gedaan worden. Ook zijn ontlasting kan getraind worden en haar is ook uitgelegd hoe ze dit moet doen twee keer per dag. Door dit iedere dag consequent te doen, leren zijn hersenen de signalen op te pikken en kan hij leren zindelijk te worden. Daarbij is er nog de gapende wond die dringend plastisch chirurgie nodig heeft. Maar omdat Felix fysieke conditie te slecht is, wordt er voorlopig niet geopeerd. Ook hierin moeten de ouders betrokkenheid laten zien door een aantal keer per dag de wond te ontsmetten. De vader zal zijn ziektekostenverzekering weer moeten opstarten om zo de rekening voor een operatie in 2014 te kunnen bekostigen. Tot die tijd sponsort Circle4life de medische materialen en voedingssupplementen voor Felix om aan te sterken, de ouders nemen de zorg op zich en hebben beloofd voor gevarieerd eten te zorgen. Het blijft een zorgwekkende situatie. Te meer daar we dit jongetje niet aan zijn lot over kunnen laten.
Paul en Boniface op school in Donyo Sabuk, sponsorprogramma gezin Joseph Elim

De kinderen van het Turkana gezin van Joseph Elim doen het enorm goed. Met name Grace presteert goed op school. De moeder is inmiddels in staat om Swahili te praten en langzaam wordt ook hier vooruitgang geboekt. Het huisje wordt keurig schoon gehouden en zelfs de bedden waren opgemaakt en schoon. Leuk om te melden is dat de moeder niet wist dat wij haar zouden opzoeken!

Alfonce, de jongen met de darmperforatie door een naar buiten gegroeide fistel blijft een risico. Zijn slechte gezondheid leidde ertoe dat hij niet geopeerd kon worden maar tot nu toe heeft hij alle medici versteld doen staan door zijn vechtlust. Hij is inmiddels een aantal kg aangekomen en heeft zelfs weer wangen. Hij blijft onder zeer frequente controle staan en Circle4life sponsort ook hier de medische materialen en speciale voeding.

Wachten op de hoortest, voor het eerst in zijn leven een kleurboek en kleurpotloden
Aan het begin van de nieuwsbrief meldden we al kort over de dove Joseph. Hij is een van de zes nieuw opgenomen projecten.
Joseph en zijn broertje John groeien op bij hun oma en overgrootmoeder. De vader is al buiten beeld sinds de geboorte van John. De moeder, schoondochter van oma Esther, heeft de twee kinderen ongeveer vier jaar geleden gedropt bij haar schoonmoeder en is vervolgens met de noorderzon vertrokken. Van zowel de vader als de moeder is geen verblijfplaats bekend, ook telefoons werken niet meer. Joseph gaat nu in januari naar de dovenschool in Machakos en we gaan kijken of we John in januari naar de Nursery Class kunnen laten gaan in de omgeving van Mithini.

Ook nieuw in het programma is oma Jane met haar drie kleinzoons.
Oma Jane met kleinzoons Julius, Joseph en Thomas, Kitambasya, Kenia Jane woont hoog in de de bergen van Kitambasya. Haar huisje is nooit afgebouwd. Van bruidsgeld van een dochter is er een begin gemaakt om een stuk aan haar kleine kamer te bouwen maar door geldgebrek is de bouw stilgelegd. Sinds juni van dit jaar zorgt Jane voor Julias (10), Joseph(8) en Thomas(5).  De moeder heeft de kinderen in de steek gelaten toen Thomas een baby was en liet hen achter bij de vader die in Nairobi woonde. Dit ging goed totdat hij een nieuwe vrouw kreeg. Zij wilde de kinderen niet en in juni heeft hij hen meengenomen naar de zondagsmarkt van Donyo Sabuk en hen daar achtergelaten. Pogingen om hem op te sporen zijn op niets uitgelopen. Via de politie is oma Jane opgespoord en zijn de kinderen naar haar gebracht. Bij ons bezoek in november droegen de jongetjes nog steeds de kleren die ze aan hadden in juni. Het is het enige wat ze hadden aan kleding. Een keer per dag maakt Jane eten klaar, geld voor school is er niet.
Dankzij de donatie door Jenny Koster zijn wij in staat het huisje voor Jane af te bouwen, een stapelbed voor de jongens te regelen met alle toebehoren en klamboe maar ook zullen zij in januari weer naar school kunnen. Circle4life sponsort de schoolkleding en kosten. Inmiddels is deze week begonnen met het afbouwen van het huisje. Wij  houden u op de hoogte via onze website.

De 29-jarige Patricia is ook nieuw in het sponsorprogramma. Een jonge moeder die in het laatste stadium van aids verkeert. Sinds vorig jaar november weet zij dat ze aids heeft. Ze is door haar man, op aandringen van zijn moeder, weggestuurd en heeft haar twee zoontjes van 8 en 3 achter moeten laten. De gezondheid van Patricia is erg broos en zij heeft dringend hulp nodig. Circle4life sponsort haar inmiddels met multi vitaminen, verse groente en voedingssupplementen maar ook een paar keer per maand met kippenlevertjes of vlees. Haar CD4 waarde is van 7 naar 12 gegaan in een jaar tijd, wat enorm laag is. Haar virale lading is momenteel 535 en geeft aan dat haar conditie nog verbeterd kan worden. In samenwerking met de lokale arts in Donyo Sabuk proberen wij haar leven weer op de rit te krijgen. De moeder van Patricia zorgt voor haar en let er op dat zij iedere dag op dezelfde tijd haar medicatie krijgt. We hopen dat we nog op tijd waren…

De bijna blinde Ritha (75) en kleinzoon David (11), Uamani, Kenia
De 75-jarige Ritha en haar 11-jarige kleinzoon David uit Uamani zijn ook nieuw in het sponsorprogramma. Ritha zorgt voor David. Alhoewel het op dit moment meer andersom is. Ritha heeft ernstige oogproblemen en ziet bijna niets. Zij is volledig afhankelijk van haar kleinzoon. David’s moeder is 3 jaar geleden na een beroerte overleden. Zij was gehandicapt maar heeft deze handicap aangegrepen om zich uit haar beroerde situatie te werken. Zij heeft haar school afgemaakt, heeft een opleiding tot lerares gevolgd en werkte bij Joytown Primary school. Ze leerde sparen en heeft op deze manier een stuk grond kunnen kopen en een huis erop kunnen bouwen. Dat haar beroerte onverwachts kwam, blijkt uit alle hout die op de zolder van het huisje ligt opgeslagen. De situatie voor David is ronduit gevaarlijk, oma kan maar een keer per dag koken, als de zon op zijn hoogst staat. ’s Avonds is gevaarlijk omdat er met kerosine lampen gewerkt wordt. Oma Ritha wordt inmiddels behandeld in oogkliniek om te kijken of wij haar op enigerwijze nog kunnen helpen. Wij zijn bezig om te kijken naar een oplossing voor David. Ofwel via een kindertehuis, alhoewel hij zijn oma waarschijnlijk niet alleen wil laten, of via sponsoring van schoolkosten. Ook hiervan houden we u op de hoogte.

Verder hebben nog twee nieuwe projecten opgenomen en op de wachtlijst geplaatst, een gezin bestaande uit vier kinderen in de leeftijd van 17, 16, 13 en 11. De moeder is een aantal jaar geleden overleden na een maagbloeding, de vader heeft daarna zelfmoord gepleegd.
Ook hebben we een oma op de wachtlijst staan die de zorg draagt voor nog 8 kleinkinderen die bij haar in huis wonen. In totaal 9 kinderen. Een ervan is opgenomen bij kindertehuis Community of Hope, de overige 8 zijn van twee dochters die beiden aan aids zijn overleden. Een huisje van een paar m2 met slechts een klein bed en een deur die verrot is zodat alles en iedereen naar binnen kan…
De kinderen van Patricia voor hun hutje, slapen doen ze op een plastic zak op de grond, Baringo, Kenia Verder staat Francisca nog op de wachtlijst voor de bouw van eenhuisje. De tante van Anthony die met 8 kinderen op hetzelfde terrein woont als weeskind Anthony met zijn oma, opa zusje en inmiddels twee broertjes die door de dronken, en totaal ongeschikte vader gedumpt waren. 
We hopen snel over middelen te beschikken om ook hen uit hun benarde situaties te halen en samen met hen te werken aan een toekomst.

Het verhaal is ook deze keer weer veel langer geworden dan gepland maar een maand werken in Kenia brengt enorm veel nieuw werk mee en ieder kind, ieder gezin wat we kunnen helpen is er een.
Alleen kunnen we het niet, wel met u!

Wij danken u voor uw vertrouwen in ons werk in 2013 en hopen dat u ons in 2014 ook blijft steunen!

Tags: