Update activiteiten Circle4life Kenia - Nieuwsbrief 8 - 16 februari 2014

afbeelding van Ellen

 

Welkom bij de eerste nieuwsbrief in 2014. Een lange nieuwsbrief want het aantal projecten blijft groeien. We hebben het jaar 2013 met een prachtig resultaat afgesloten en de lat voor 2014 hebben we nog wat hoger gelegd. Het financieel overzicht 2013 staat inmiddels op de website. Ook dit jaar heeft Van der Leden Administratie en Belastingen, onze jaarrekening belangeloos opgemaakt. Wij danken hen hartelijk voor deze bijdrage. Ook staat een verkort overzicht 2013 met alle activiteiten onder de algemene berichten en houden wij u via de nieuwsbrieven op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen.
In januari en begin februari hebben we de schoolkosten voor al ‘onze’ kinderen voldaan.
Dit jaar sponsoren wij naast de negen kinderen uit sloppenwijk Korogocho ook de schoolkosten voor vijftien kinderen uit de berggebieden rondom Donyo Sabuk. Wij wensen hen allen veel succes dit nieuwe schooljaar!
Er zijn een paar kinderen afgevallen omdat deze niet meer in ons sponsorprogramma zitten. Er staan nu nog vijftien kinderen op de wachtlijst.
bonding children, family empowerment, Circle4life, Ndulya, Kiota Childrens Home, KenyaVocational Training, beroepsopleiding, tienermoeders Kenia, Circle4life
In 2014 ondersteunen we weer een aantal gezinnen en kinderen met medische zorg en maandelijks voedsel. En er staan weer een aantal huizen op het programma om gebouwd te worden. Huizen voor gezinnen in zeer trieste omstandigheden, mensen die ver beneden de armoede grens leven.
Vader Nicodemus is met zijn opleiding tot aannemer (fundi) begonnen en tienermoeder Grace is begonnen met haar opleiding tot kapster. Haar oudere buurvrouw werkt als oppas voor de kleine Ellen. Op oudejaarsdag heeft Grace haar zusje Teresia, die bij kindertehuis Kiota woont, bezocht. Een warme hereniging van twee zusjes. Ze hebben genoten van elkaar en van de kleine Ellen die mee was. Een belangrijke dag in het kader van de binding voor later.

De met een open ruggetje geboren Felix, die vanaf zijn middel verlamd is, krijgt nog steeds medische zorg. Daarnaast is begonnen met voedingssupplementen omdat hij te zwak is. In onze nieuwsbrief van 19 december moesten we melden dat het helaas minder ging met hem vanwege de grote zweer op zijn bil. Gelukkig gaat het inmiddels beter, de moeder legt veel verantwoording aan de dag en de wond is al tot de helft geslonken. Omdat ook het spierweefsel en de pezen weg zijn, zal een cosmetische operatie nodig zijn. Het gebruik van het flexibele staafje om zijn blaas te legen, werkt prima en de wond blijft keurig droog. Ook heeft Felix in het ziekenhuis van Kijabe les gehad hoe hij zijn spieren moet gaan trainen om zichzelf op te kunnen drukken en ook te kunnen draaien. Dit blijkt heel hard nodig om in geval van nood zichzelf te kunnen redden uit een anders uitzichtloze situatie.
De artsen in Kijabe waren zeer optimistisch gestemd en er is een datum geprikt voor zijn operatie. Op 9 april zal hij worden opgenomen en 10 april volgt de operatie. De verwachting is dat hij dan ca. 3 weken in het ziekenhuis moet blijven. Circle4life heeft de aanbetaling voor de operatie gedaan en betaalt het liggeld. Het ziekenhuis neemt de kosten voor de operatie voor zijn rekening.
Felix, Kijabe, medische zorg, Circle4life, kinderen met beperkingMathare 4, Nairobi, Kenia, crisis hulp, medische zorg, Blessing Circle4life
We hebben er een klein sponsorkindje bij: Blessing! Een klein meisje dat op 23 januari het levenslicht zag. Geboren in het kleine huisje van papa en mama, jongste zusje van Mike Tyson Owino. Het gezin woont in sloppenwijk Mathare, een arm gezin wat met negen gezinsleden in een huisje van ca. 3x3 meter woont. Blessing is thuis geboren na een zeer snelle bevalling. De moeder had geen tijd om naar een kliniek te gaan. De zwangerschap was al verder dan wij in november dachten en de controle in de kliniek heeft dan ook nooit plaatsgevonden. Omdat ook na de geboorte moeder en kind nog niet waren onderzocht, heeft onze veldwerker Victor Muasya hen meegenomen naar de overheidskliniek Upendo, waar Blessing haar eerste injecties heeft gehad. Het is een gezonde baby. De moeder blijkt toch erg verzwakt en Circle4life gaat hen tijdelijk helpen met voeding en medische zorg van Blessing en mama. Omdat Tyson nog niet weet dat hij een klein zusje heeft, gaan we de ouders en de baby begin maart meenemen naar de dovenschool in Machakos zodat Tyson zijn zusje kan leren kennen.
medische zorg Faith en Mercy Circle4life, Kenya, Kyeleni, kinderen handicap
Op 6 januari zijn de tweelingzusjes Faith en Mercy opgenomen in de kliniek van Ol Kalou, in afwachting van hun operatie. Zus Anastaccia die ook gepland stond voor een voetcorrectie is niet meegegaan. Anastaccia was erg bang en onvoldoende voorbereid, daarbij is ze erg bang dat ze veel van school moet missen. Het is haar eerste jaar op de middelbare school en uiteindelijk heeft ze besloten om zich niet te laten opereren. Mogelijk dat we het in 2015 kunnen doen, maar dat wordt aan het eind van dit jaar bekeken.
Faith en Mercy zijn op 30 januari geopereerd waarbij de voeten hun uiteindelijke stand hebben gekregen. Beide meisjes zullen dit jaar nog bij de revalidatiekliniek moeten blijven en gaan daar school en krijgen intensieve fysiotherapie. Op 13 februari heeft veldwerker Victor Muasya hen heel even gezien en de doctoren zijn erg tevreden met het resultaat zover. Twee dappere meisjes van zes jaar oud, driehonderd kilometer van huis… vechtend voor hun toekomst. Circle4life helpt hen hierbij.
Education, onderwijs kinderen handicap, Circle4life, Machakos School for the Deaf, KeniaJohn, Mithini, school uniform, education, school support, Circle4life, KenyaFamily empowerment, crisis hulp Circle4life, Joseph Kimani family, Mithini Kenya
Joseph Kimani (7) en zijn broertje John (5), die in november 2013 nieuw in het programma zijn gekomen, gaan inmiddels allebei naar school. Joseph is op 14 januari door onze vrijwilligers en zijn oma naar de dovenschool in Machakos gebracht. Een moeilijk afscheid want hoe leg je een klein doof jongetje uit dat het voor zijn bestwil is dat hij daar blijft en niet begrijpt waarom oma weggaat zonder hem mee te nemen. Op zondag 2 februari heeft Victor Muasya hem opgezocht bij de school. Helaas moest oma Mary verstek laten gaan omdat ze ziek op bed lag. Zoals verwacht, gaat het super met Joseph. Zijn innemende lach was weer volop aanwezig en samen met zijn mentor, Ndolo uit groep 4 die hem is toegewezen om hem overal wegwijs te maken, heeft Joseph een geweldige dag gehad. Ze hebben nieuwe kleren gekocht omdat Joseph naast zijn schooluniform niets had.
Circle4life sponsort de schoolkosten voor Joseph. Ook broertje John gaat sinds een paar weken naar school. Hij bezoekt de Babyclass van de Blessed Vision Academy. Inmiddels is de bouw van hun nieuwe huis in volle gang en staan de muren. De verwachting is dat het huis over twee weken volledig af zal zijn en zullen er een stapelbed en een gewoon bed met matrassen, dekens en klamboes op de cement vloer staan. Circle4life blijft oma Mary steunen in de kosten voor speciaal- en kleuteronderwijs voor haar twee kleinzoons.

Alfonce, de achttienjarige jongen met de via zijn darmen naar buiten gegroeide fistel blijft een medisch wonder. We zijn zo blij dat we hem opgenomen hebben en de hulp kunnen bieden die hij nodig heeft. Zonder hulp was hij al lang overleden. Afgelopen week zijn er opnieuw bloedtesten gedaan en is er een röntgenfoto gemaakt. 17 februari moet hij terug voor de uitslag en het verloop van de verdere behandeling.

Patriciah, de jonge moeder met Aids, is in zorgwekkende toestand opgenomen in het ziekenhuis van Kangundo op 14 februari. De medicijnen lijken niet aan te slaan, haar armen en benen zitten onder de zweren en haar gezicht is opgezwollen. In het ziekenhuis volgen nu bloedonderzoeken en functie van vitale organen. Een röntgenfoto heeft inmiddels wel laten zien dat ze geen TBC heeft en de medicatie die sinds vrijdag wordt gegeven, lijkt wat te doen. We helpen haar zo goed als we kunnen en hopen dat haar lichaam nog genoeg energie heeft om te vechten.
food supply Circle4life, kansarme gezinnen, medische zorg, Nzambani, KeniaCounseling by Social worker Margarete Njeri, Circle4life Kenya, medical aid, AIDS
De 75 jarige oma Ritha is uitgebreid onderzocht in de oogkliniek, TL5h, in Thika. Onderzoeken en medicatie hebben helaas geen goed resultaat kunnen geven. Er is gebleken dat Ritha eerder een oogoperatie aan haar rechteroog heeft gehad. Een operatie die slechts voor drie dagen verbetering heeft gegeven en waarna ze volledig blind is geworden aan dat oog. De oogarts durft de operatie aan haar linkeroog nog niet aan en heeft andere medicijnen voorgeschreven. Over een paar maanden wordt opnieuw gekeken of er verbetering is opgetreden. Kleinzoon David heeft inmiddels zijn schoolschoenen en –uniform ontvangen en is in januari weer naar school gegaan. Circle4life blijft oma Ritha en David steunen en we hopen dat we een passende oplossing kunnen vinden voor de gevaarlijke thuissituatie. In maart zullen zij bezocht worden en krijgt Ritha ook een solarlamp gesponsord. Een noodzakelijk iets waardoor het brandgevaar in huis af zal nemen.

Als laatste wil ik u graag meenemen naar twee gezinnen die op de wachtlijst staan voor acute hulp.
Alleenstaande moeder Francisca met haar 8 kinderen uit Baringo en alleenstaande oma Beatrice die de zorg draagt voor de negen kleinkinderen van haar twee, overleden, dochters.
Beiden hebben zeer dringend hulp nodig. De woonomstandigheden zijn zeer slecht en in maart gaan we een start maken met de bouw voor het huis van Beatrice en we hopen in april het huis voor Francisca te kunnen bouwen.
Family support, kansarme gezinnen, crisis hulp, Baringo, Donyo Sabuk, KeniaCrisis hulp, Makutano, Kenia, oma Beatrice, Circle4life Kenia
Maar uiteraard is dit niet het enige wat we u te melden hebben. Het blijft intrigerend om te schrijven over de voortgang van de projecten in Kenia en de belangeloze inzet van onze vrijwilligers daar maar ook hier wordt er achter de schermen hard gewerkt. Via onze sponsor GAC krijgen we met regelmaat nieuwe sponsoren aangereikt die via hun klantennetwerk binnen gekomen zijn. Maar ook de acties die opgezet worden, verdienen het om genoemd te worden.

Op 13 maart a.s. wordt door de Soroptimist International Club Alphen aan den Rijn het jaarlijkse Groot Alphens Dictee georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden en betalen een bijdrage van €25, of € 100 voor een team van maximaal 5 personen. De opbrengst gaat in 2014 naar stichting Circle4life en Het Gilde. Dus mocht u uw kennis van de Nederlandse taal willen testen, aarzel niet en meld u aan via de website www.grootalphensdictee.nl. U helpt ons er enorm mee. Ook bedrijven kunnen sponsoren voor €200 en uw logo wordt dan op de website geplaatst, zichtbaar via de beamer op 13 maart maar ook afgedrukt op de deelnemersmappen. Meer info kunt u krijgen op soroptimisalphenaandenrijn@gmail.com

Op 26 april zal Circle4life aanwezig zijn op de Koningsmarkt in Alphen aan den Rijn en hebben we een gratis stand gekregen via Kunstpark. Deze dag staan we met onze Afrikaanse kunst goederen op de markt maar nog mooier is dat we ook met echte kunst aanwezig zijn. We hebben twee Afrikaanse doeken gedoneerd gekregen van kunstenares Margreet Schep voor de verkoop en ook originele illustraties van tekenaars Mark Janssen, Rudi Jonker en Mylo Freeman zullen belangeloos beschikbaar gesteld worden voor de verkoop. Zeker een aanrader om langs te komen want met deze toppers zal het een super dag worden. De opbrengst gaat geheel naar de projecten van Circle4life.

Op 8 mei zal topcoach Gerard Kemkers een lezing geven. Vers van de pers want tot eind vorige week was de datum nog niet bekend. Tussen de wedstrijden door heeft Kemkers tijd gevonden om een datum te prikken en zal hij de lezing presenteren. Zijn honorarium doneert hij volledig aan Circle4life. Gerard Kemkers is een veelgevraagd spreker voor lezingen en gaat in op thema’s als het omgaan met successen maar zeer zeker ook hoe om te gaan met teleurstellingen. Zijn lezingen zijn zeer geschikt voor het management van bedrijven maar ook particulieren en sportinstellingen zullen hier veel van kunnen opsteken. Daarnaast zijn we nog in gesprek met schrijver Marcel van Driel, auteur van Waanzinnige Plannen en hoe ze te realiseren, om die avond ook als spreker te komen.
Nadere details volgens zo snel mogelijk, we zijn in gesprek over een locatie en u hoort hier zo snel mogelijk over. Als sponsor van Circle4life kunnen we u al wel vast vertellen dat u korting krijgt op de entree van deze avond.

Op zaterdag 14 juni vindt de jaarlijkse rommelmarkt plaats van de Oudshoornse kerk in Alphen aan den Rijn. Ook hier staat Circle4life met een stand en gaat de opbrengst van die dag naar onze projecten.

Daarnaast geven wij regelmatig lezingen of presentaties bij bedrijven en scholen. Mocht u hiervoor ook belangstelling hebben, mail ons dan. Samen kunnen we kijken wat voor u de beste presentatie is!

Tot zover de acties voor eerste helft 2014. Ook wij hebben waanzinnige plannen en kunnen ze realiseren samen met u. Blijft u ons steunen in 2014?

Tags: