Update activiteiten Circle4life Kenya - Nieuwsbrief 9 - 27 april 20

afbeelding van Ellen

Aantal van de kinderen van Francisca, Baringo, Berggebied Donyo Sabuk, Kenia   Kinderen Francisca, Baringo, Kenya, family empowerment, donation Netherlands, Circle4life Kenya
Welkom bij de tweede nieuwsbrief voor dit jaar. Een nieuwsbrief die grotendeels in het teken van het werkbezoek in maart staat maar ook de geweldige sponsoracties in Nederland laat zien.
De groei die Circle4life in 2013 inzette, lijkt zich door te zetten in 2014. We hebben deze, bijna, vier maanden van het nieuwe jaar een record bereikt v.w.b. de uitvoer van projecten in Kenia. Dankzij uw inzet en hulp hebben we al heel veel kunnen doen.
Tijdens het werkbezoek aan Kenia van 1 tot 30 maart jl. zijn veel bestaande projecten bezocht maar daarnaast zijn ook nieuwe projecten opgenomen en inmiddels opgestart.
Eerst willen we u in grote lijnen ‘bijpraten’ over een aantal bestaande projecten. De uitgebreide informatie over alle projecten kunt u teruglezen op onze website. Vanwege het groeiende aantal projecten is het onmogelijk alles in de nieuwsbrief te vermelden.

Felix, Kijabe Hospital, Rift Valley, Kenya, crisis aid, medical aid, special need children
De nu 7 jarige Felix, die vanaf zijn middel verlamd is, heeft begin april een plastisch chirurgische ingreep gehad. Het gapende gat op zijn bil wat hij sinds tweede helft vorig jaar had, is gesloten en op 23 april is Felix uit het ziekenhuis ontslagen. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft de ‘Medical Assessment’ uit handen van de arts mogen ontvangen en niets staat nu de opname op Joytown Primary School, een speciale school voor gehandicapte kinderen in Thika, Kenia, meer in de weg. De komende weken gaat zij zich hard maken voor zijn verlate toelating. De ‘educational assessment’ en het geboortebewijs waren eind 2013 al geregeld. Eind mei moet Felix nog een keer terug voor controle bij de plastisch chirurg en hij blijft onder controle bij de fysiotherapeut van het Kijabe Hospital in de Rift Valley. In maart hebben we hem kunnen begeleiden bij een tweetal bezoeken aan de fysiotherapeut en het is hartverwarmend om te zien wat dit kleine mannetje al kan. Zo is hij nu in staat om zichzelf op te drukken op zijn handen en zich te verplaatsen. Ook kan hij zich zelfstandig optrekken. Deze kwaliteiten moet hij beheersen in geval van nood en zelfredzaamheid. Circle4life betaalt zijn medische therapie en controles en de schoolkosten. Wij hebben een aanbetaling gedaan voor de operatie en het liggeld voldaan, het ziekenhuis in Kijabe heeft de operatiekosten voor zijn rekening genomen. Felix is een enorme stap dichterbij zijn toekomst.

Ook Alex Maluni, de vader van de tweeling Faith en Mercy die in januari aan hun klompvoetjes is geopereerd, is bezocht. Hij wilde ons graag ontmoeten en vertelde dat zijn oudere dochter Anastaccia, die op de wachtlijst staat voor eenzelfde voetcorrectie als haar tweelingzusjes, besloten heeft zich definitief niet te laten opereren. Anastaccia vindt haar school belangrijker en gaat inmiddels naar een ‘boarding school’. Lopen naar school is met haar handicap te veel en de ouders hebben voor deze school gekozen. De kosten zijn nauwelijks op te brengen voor het gezin waarvan alleen de vader werkt. Omdat de operatie nu vervalt en de ouders geld moeten lenen om de schoolkosten te betalen, heeft Circle4life met hen afgesproken een deel van de schoolkosten te willen betalen. Zij zijn enorm dankbaar en blij met dit gebaar.
De tweeling gaat goed vooruit, op de dag van bezoek kreeg de vader een telefoontje dat de meisjes voor het eerst zonder stokken hadden gelopen. Zoals het er nu naaruit ziet zullen ze medio 2015 volledig hersteld zijn. Vandaag kregen wij de informatie via maatschappelijk werkster Margarete Njeri dat volgende week het gips, wat tot nu toe iedere week vervangen werd, van de benen wordt verwijderd en de meisjes weer moeten leren lopen zonder gips. Beide operaties zijn volledig geslaagd en nu volgt nog intensieve therapie enschool.

De oppas en kleine Ellen, family empowerment, education, Kenya, Ndulya   Education, vocational training hairdresser, teenage mom, Circle4life Kenya
Tienermoeder Grace volgt vanaf januari een opleiding tot kapster. Haar buurvrouw past op de kleine Ellen. Grace is erg gemotiveerd en verzuimt nauwelijks. Haar coach is zeer tevreden over de resultaten en inmiddels mag Grace al kleine handelingen zelfstandig verrichten. Eind 2014 is zij klaar met haar opleiding en gaan we kijken of we haar kunnen helpen met het vinden van een baan of het opstarten van een klein eigen zaakje.
Haar zusje Teresia die bij kindertehuis Kiota verblijft, doet het enorm goed op school. Eind vorig jaar waren de resultaten al zeer belovend, nu is Teresia uitgeroepen tot meest verantwoordelijke leerling van haar school. Begin mei zullen de twee zussen elkaar ontmoeten op een familiedag bij kindertehuis Kiota.
Helaas hebben we afscheid moeten nemen van vader Nikodemus die sinds januari een opleiding volgde tot aannemer. Zijn betrokkenheid bleek tot een dieptepunt gedaald en hij verzuimde erg vaak ondanks de afspraken die we vorig jaar met hem hebben gemaakt. Ons restte geen andere keus dan hiermee te stoppen. Zijn opleiding was voor de eerste termijn betaald en zal niet worden doorgezet.

De oude oma Ritha die de zorg draag voor kleinzoon David uit Uamani, is (voorlopig) afgezwaaid in het ziekenhuis. De oude vrouw die met ernstige oogproblemen kampte, is door Circle4life geholpen met de medische kosten. Op 31 maart heeft zij haar laatste controle gehad bij de oogarts en deze constateerde dat het zicht aan haar linkeroog optimaal hersteld was en geen verdere behandeling meer nodig is. Het zicht uit haar rechteroog is, na een mislukte operatie jaren geleden, volledig weg. We hebben Ritha een solar lamp gesponsord waardoor de gevaarlijk situaties in en om haar huis grotendeels weggenomen zijn. We vertellen u zo graag iets meer over het solar project. Kleinzoon David is op school opgezocht en doet het erg goed. We hebben hem met schooluniform en schoenen gesponsord en betalen zijn schoolkosten.

Solar light project, Circle4life Kenya, family empowerment, fieldworker, Victor Muasya, counseling   Special education, school for the deaf Machakos, Circle4life Kenya, special need children
De dove Joseph (7) gaat sinds januari naar Machakos School for the Deaf. Samen met zijn oma, broertje en nichtje zijn we hem begin maart gaan opzoeken. Wat een blij mannetje en wat heeft hij in een paar maanden tijd veel geleerd. Zijn ‘juf’ was meer dan tevreden. Joseph is al in staat zijn naam in gebarentaal te spellen, hij kent de helft van het alfabet en hij kent al heel veel gebaren. Een enorme stap vooruit!
Broertje John, die sinds dit jaar naar de ‘Blessed Vision Academy’ gaat en daar in de Nursery class zit hebben we ook opgezocht in maart. Een vrolijke juf met een klas van ongeveer 40 kleuters. John doet het prima op school en de klas is verblijd met posters en foam alfabet-, cijfer-  en dierenstickers om mee te werken. Oma Mary hebben we thuis opgezocht en heeft via Circle4life een Solar Lamp mogen ontvangen. Veldwerker Victor Muasya heeft haar de werking en mogelijkheden uitgelegd. Mary gaat het bedrag wat ze nu maandelijks uitspaart door geen lampolie (kerosine/parafine) te hoeven kopen, sparen en Circle4life gaat haar hierbij helpen. Begin april is Joseph opgehaald van zijn school in Machakos door maatschappelijk werkster Margarete Njeri voor de Paasvakantie om die thuis met zijn oma, opa en broertje door te brengen. Het was een ontroerende thuiskomst. Joseph had begin maart wat foto’s gezien van de bouw van het huis maar de werkelijkheid overtrof alle verwachtingen. Voor het eerst een echt huis, voor het eerst een echt bed, voor het eerst onder een klamboe slapen en… de muren versierd met posters.

Kleinkinderen, Beatrice, Makuntano, Kenia, family empowerment, education, crisis aid, Circle4life Kenya
Oma Beatrice uit Makutano, Donyo Sabuk Area, die alleen staat voor de zorg van 9 kleinkinderen van  twee overleden dochters is in april geholpen en werkt samen met ons aan een betere toekomst.
Het huis van deze oma staat op zogeheten squatter land, dit is land dat toebehoort aan iemand maar diegene staat oogluikend toe dat er mensen op wonen. In eerste instantie zouden we een nieuw huis voor haar bouwen nadat haar voormalige huis was ingestort. Het risico is echter te groot. De landeigenaar kan immers zo maar beslissen dat ze er uit moet en als er een nieuw huis staat is dit risico vele malen groter. Of het wordt met de grond gelijk gemaakt. Na overleg met de Districts Officer en de aannemer is besloten de twee kleine huisjes die zij zelf gebouwd heeft, op te knappen.
De aannemer heeft de losliggende dakplaten op een houten geraamte vastgezet en met nagels vastgeklonken. Er zijn in beide huisje raamkozijnen met luiken geplaatst en er zijn deursponningen en deuren (met hangslot) gemaakt. Ook is er een cementen afwerkvloer gestort en zijn inmiddels de (stapel-)bedden geleverd, in elkaar gezet en voorzien van matrassen, beddengoed en klamboe’s. Vanaf mei gaan de kinderen weer naar school en sponsort Circle4life de schoolkosten.  Ook oma Beatrice heeft een solarlamp mogen ontvangen onder dezelfde voorwaarden als oma Jane en oma Mary.

Tijdens ons werkbezoek in maart hebben we een viertal nieuwe projecten opgenomen waar per direct mee is gestart.
We hebben Josephine verwelkomd in ons programma. Josephine woont met man en vijf kinderen hoog in de bergen bij Uamani. Het gezin was onder onze aandacht gebracht door een leraar van de school waar ons sponsorkind David naartoe gaat. Het gezin van Josephine lijdt erg onder de tubercolose van de vader. Ook moeder Josephine was ziek op het moment dat wij hen opzochten. Van de vijf kinderen zijn er twee van een overleden zus van Josephine en sinds een paar jaar wonen deze kinderen bij hen. Een huis wat zo lek is als een mandje en waar momenteel geen geld binnenkomt door de ziekte van beide ouders. De kinderen zijn ernstig ondervoed en slapen op de kleigrond op halfvergane stukken foam, die ooit een betere tijd hebben gekend als matras. Het jongste meisje, het nichtje Victoria, heeft ernstige gezondheidsproblemen. Er komt bij stoelgang een enorm stuk endeldarm mee naar buiten wat zeer pijnlijk is en het kleine meisje erg bang maakt. Met plaatselijke genezers hebben ze geprobeerd dit te verhelpen. Helaas tevergeefs. Wij hebben het gezin geholpen met de meest essentiele voeding, zaden en kunstmest, twee golfplaten om het lekke dak te repareren en (stapel-)bedden, matrassen, beddengoed en klamboe’s. We zijn het medische traject in met de kleine Victoria en hopen met de juiste medicatie en voeding het meisje te kunnen helpen. Mocht dit niet baten dan zal ze geopereerd moeten worden.

Josephine, family empowerment, Circle4life Kenya, crisis aid   Stephen Malandi, Bera test, medical support, special education, Circle4life Kenya
Het tweede nieuwe project betreft een zevenjarige dove jongen, Stephen Malandi. Stephen woont met zijn ouders, oudere zus en broer in Kwetu, een plaats die bekend staat om zijn vele koffieplantage. Stephens vader werkt als dagloper bij een koffieplantage en verdient een schamele kshs 3000 per maand (ca. € 26) per maand. Van dit geld moet het gezin zich onderhouden, de schoolkosten betalen en ook medische zaken. Stephen bezocht nu en dan een lokale kleuterschool maar geld voor speciaal onderwijs is er niet. We hebben hem op de KNO afdeling van het Kenyatta National Hospital uitvoerig laten testen en via onze contacten binnen de dovenscholen en de Kenya Society of Deaf Children kunnen bewerkstelligen dat Stephen een interview mocht doen eind maart met als resultaat dat hij met ingang van mei, de start van het tweede semester, naar Machakos School for the Deaf mag. Circle4life sponsort zijn onderwijs.

Joshua, medical support, special need child, Circle4life Kenya   Streetchildren, crcisis aid, family empowerment, education, slum, Circle4life Kenya
Het derde nieuwe project is een bijna driejarig jongetje, Joshua Muendwa, die met zijn ouders en zus (16) in Ndulya woont. Joshua is via een keizersnede geboren en moeder en kind werden vrijwel dezelfde dag uit het Mount Sinai Hospital in Thika ontslagen. Na drie dagen bleek de kleine Joshua geel te zijn en hebben zijn verontruste ouders hem mee terug genomen naar het ziekenhuis. Hij werd opgenomen en in een couveuse gelegd. Hier heeft hij twee weken gelegen tot het moment dat het ziekenhuis met bericht kwam dat ze niet wisten wat hij had en ze de ouders doorverwezen naar een beter ziekenhuis. De ouders kwamen in TL5H (Thika Level 5 Hospital) terecht, daar heeft Joshua een hersenscan gehad die aantoonde dat een deel van zijn hersentjes inmiddels verlamd was. Oorzaak: verwaarloosde en niet behandelde geelzucht. Er volgde een traject van ziekenhuis bezoeken en fysiotherapeuten. De vader van Joshua verdient ongeveer kshs 4000 per maand (Ca. € 34) waarvan 75% naar de medische kosten voor hun zoontje ging. Een niet haalbare situatie en het bezoek aan de bezigheidstherapie werd teruggebracht tot een keer per zes weken. Ook medicijnen zijn niet betaalbaar voor het gezin. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri was op dit gezin gewezen en inmiddels heeft Circle4life het hulp traject in gang gezet. Wij hebben de medicijnen voor de maand maart en april betaald en Joshua krijgt drie keer per week fysiotherapie in de kliniek in Kyeleni, die in de omgeving van hun huis is. Eind april staat een bezoek gepland aan TL5H en gaat Margarete proberen de afspraken een keer per maand te kunnen regelen. Verder zal er een speciale sta- en zitstoel voor Joshua worden gemaakt en moet zijn moeder met hem gaan oefenen met een fysiotherapiebal.

Het vierde nieuwe project in maart betreft een straatjongen uit Thika, Kevin Mzomo Johanna. Een 8 jarige jongen die we aan het begin van zijn ‘straatcarriere’ hebben kunnen redden. Hij is afkomstig uit de sloppenwijk Kiandutu en woont daar met zijn moeder, broer Jozephat (15) en zusje Catherine (10 mnd). De vader van Kevin is in 2009 om het leven gekomen bij een treinongeluk en de moeder is vorig bevallen van een meisje waarvan de vader onbekend is. Het gezin kan niet rondkomen, de moeder was niet hersteld na de bevalling en werkt niet met als gevolg dat er en geen eten is en geen geld is om de weinige kosten voor school voor Kevin en Jozephat te betalen. Na een uitgebreid intake gesprek met de moeder is besloten hen (tijdelijk) op te nemen in ons programma. We hebben het gezin voorzien van de meest noodzakelijke voedingsmiddelen en sponsoren dit voor een aantal maanden. We hebben de schoolkosten voor de twee jongens betaald en hun schooluniformen en schoenen. De moeder zit in een counseling programma en heeft beloofd werk te gaan zoeken. Ook zal ze proberen een klein beetje te sparen om te laten zien dat ze betrokken is en wil werken aan een betere toekomst. Mocht dit lukken dan gaan we in mei kijken of er mogelijkheden zijn om haar een klein krediet te verstrekken zodat ze een klein winkeltje kan beginnen. Zelf wil ze heel graag baby kleding verkopen in de sloppenwijk want, zoals ze het zelf zegt, ‘er zijn hier zo veel baby’s maar geen kleertjes’. We houden u op de hoogte!

Eerder in deze nieuwsbrief schreven we al over het Solar Project. Dit is eind 2013 opgestart met partner UWEP (United Women Empowerment Program) en inmiddels doorgevoerd naar onze eigen projecten. Een zevental vrouwen uit het programma van Circle4life heeft inmiddels een solarlamp mogen ontvangen. Een geweldige uitvinding die een enorme impact heeft op het leven van de mensen in ruraal gebied. Daar waar tot voor kort met levensgevaarlijke olielampen werd gewerkt, wordt nu een veilige situatie geboden met ALTIJD licht. De gezinnen die deelnemen werkten vaak met afgeknipte spuitbussen waar katoenen lonten in gehangen werden om zo een beetje licht te geven ’s avonds en ’s nachts. L E V E N S G E V A A R L I J K . De lampen hebben een garantie van twee jaar, zijn onbreekbaar en kunnen zowel opgehangen worden als neergezet. Het solarpaneeltje kan op het dak of aan de muur vastgemaakt worden. Daarnaast heeft het aan de achterzijde de mogelijkheid om mobiele telefoons op te laden, iets waarmee de vrouwen dus ook geld kunnen verdienen. Want hoe arm ook, iedereen heeft een mobiele telefoon. De opgeladen lampen hebben een brandtijd van ca. 18 tot 72 uur afhankelijk van de stand waarin het licht staat. De vrouwen sparen het geld wat ze nu niet aan brandstof hoeven uit te geven via Circle4life en bouwen zo een reserve op waar ze later weer geld uit kunnen halen voor zaden, kunstmest of school voor de (klein-)kinderen.
Zowel maatschappelijk werkster Margarete Njeri als veldwerker en boekhouder Victor Muasya hebben de afgelopen maanden enorm veel werk verzet. Alle tijd en energie die in de organisatie, uitvoering en begeleiding gaat zitten is met geen pen te beschrijven en een meer toegewijd stel medewerkers is niet te vinden. Margarete heeft haar eerste termijn van haar opleiding maatschappelijk werk afgesloten met examens en mag nu door naar de tweede termijn. Een studie die haar op het lijf is geschreven en wat de uitvoer van de projecten in Kenia zeer ten goede komt.

Ook in Nederland gebeurt er veel. De afgelopen maanden stonden in het teken van veel organisatie. Circle4life heeft geregeld de nieuwsbladen gehaald met de acties die op touw gezet zijn. Het Groot Alphens Dictee, georganiseerd door de Soroptimistclub Alphen aan den Rijn en waarvan Circle4life Goed Doel 2014 was, heeft een record opbrengst gegeven. Kreeg ambassadeur Gerard van Gemert een check overhandigd op 13 maart ten bedrage van €3000, het werkelijke bedrag wat we onlangs mochten ontvangen was echter €4000. Een geweldig bedrag waarmee we in ieder geval de bouw van het huis van alleenstaande moeder Francisca kunnen bekostigen. 

Verder mochten we een prachtig bedrag van bijna € 1000 ontvangen via de diaconie van de Adventskerk te Alphen aan den Rijn als opbrengst van twee collectes die gehouden zijn in de Adventstkerk en De Lichtkring.
Ook de Kunstmarkt op Koningsdag in Alphen aan den Rijn in Park Rijnstroom heeft een mooi resultaat gegeven.
Op donderdag 8 mei a.s. vindt de lezing plaats door Gerard Kemkers en Marcel van Driel. Via onze website en facebook pagina heeft u mogelijk hierover al gelezen. Het Parktheater in Alphen aan den Rijn biedt ons, tegen zeer gereduceerd tarief, de ruimte aan en op dit moment hebben we al ruim 100 aanmeldingen binnen maar er kan nog meer bij. Dus heb je je nog niet aangemeld, het is nog niet te laat!
De lezing die gaat over het omgaan met successen maar zeer zeker ook tegenslagen waar je als topcoach mee te maken krijgt en hoe je je dromen waar kunt maken en is via de media breed uitgemeten.

Mocht u vragen hebben over projecten dan horen we dit uiteraard graag. We hopen dat u met plezier de nieuwsbrief heeft gelezen en danken u voor uw vertrouwen in ons werk.
Graag tot de volgende nieuwsbrief!

Tags: