Peter Mutiso

Datum: 

wo, 10/08/2011 to di, 10/12/2013

Locatie: 

Mithini Ithanga – Kenia

Status: 

Peter Mutiso, Mithini Ithanga, Kenia
Peter Mutiso, Mithini Ithanga, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:

Peter, de toen elfjarige jongen uit een gezin van negen kinderen viel onder het maatschappelijk werk programma van Watoto Wenye Nguvu. Nadat Peter geruime tijd niet meer op school was gekomen, werd door de maatschappelijk werker een zoektocht naar de jongen en zijn gezin opgezet.
Na drie maanden trof hij het gezin aan hoog in de bergen van Mithini Ithanga. De moeder was met haar kinderen gevlucht, nadat haar man was veroordeeld voor verkrachting en het zwanger maken van andere vrouwen. Zij woonde in zeer hulpbehoevende omstandigheden in twee kleine hutjes met haar negen kinderen. Zij had een jonge man in huis genomen voor de veiligheid. De status van de hutjes was deplorabel en deze stonden op instorten. Er was geen eten, geen geld voor school of wat dan ook.

Missie:

door middel van een kleine financiele bijdrage het gezin weer op de rit te krijgen en zicht op een toekomst terug te geven en daarmee hun waardigheid. Het doel is de moeder te leren om zelfredzaam te zijn en de kinderen naar school te laten gaan.

Acties:

  • De hutten restaureren en van nieuwe daken en deuren met sloten voorzien
  • Kleinvee als kippen, geiten en konijnen te doneren
  • Voorlichting te geven over hygiene en family planning
  • Voorlichting te geven en assistentie te verlenen over het verbouwen van gewassen en bewerken van grond en het gebruik van kunstmest
  • Alle grote kinderen per direct naar school, de overige kinderen zodra ze de schoolleeftijd hebben bereikt

Huidige stand van zaken:

per 16 april 2012:
de hutten zijn goed bewoonbaar gemaakt en de daken vervangen. Er zijn bedden, matrassen en beddengoed gekocht. De moeder houdt alles keurig schoon en netjes. De vriend is het huis uitgezet nadat de moeder constateerde dat hij niet overweg kon met haar oudste zoon Njoki.
De eerste oogst van mais en bonen heeft in januari 2012 plaatsgevonden en de moeder gebruikt dit deels voor haar eigen gezin, deels voor de verkoop.
Inmiddels heeft de moeder zich aangesloten bij een tweetal vrouwengroepen, die onderling ervaringen uitwisselen, elkaar helpen en adviseren. De moeder is inmiddels in staat haar kinderen te onderhouden. De kippen hebben jongen en zowel de jonge kippen als de eieren worden gebruikt om te ruilen of te verkopen. De geit heeft inmiddels een jong en er is een nieuwe bok gekocht om de moeder zo in staat te stellen te fokken en kleine geiten te verkopen.
De oudste zoon heeft een overdekte buitenkeuken gebouwd op de compound en er is op goede afstand van de hutten een afgeschermd hurktoilet gemaakt door hem.
Op dit moment moet er nog een broertje van negen naar school en zijn alleen de allerkleinsten nog thuis. De overige zes kinderen gaan naar school. De moeder staat op de wachtlijst voor sterilisatie.

Het gezin wordt voor een jaar nog een keer per drie maanden bezocht en begeleid.

Augustus 2012: Via DISC kwam medio augustus het verzoek binnen namens de moeder van Peter om de bouw van een derde hutje te financieren. De oudste jongens worden te groot om met de kleintjes in een hut te slapen en de moeder wil hen een eigen hutje geven. Omdat de moeder hard aan de weg timmert en verantwoording toont ten aanzien van de mogelijkheden die haar geboden zijn en inmiddels zelf in staat is om inkomen te genereren hebben we dit verzoek geweigerd. Ze zal door te leren sparen in staat moeten zijn dit zelf te regelen. Voor advies en begeleiding kan ze uiteraard wel rekenen op ons.

September 2012: Charles O'Chieng de oprichter van DISC heeft ons half september geinformeerd dat Peter's moeder een derde hutje heeft gebouwd. Helaas was er geen geld genoeg meer om een dak op het hutje te maken en om haar enorme drive te stimuleren hebben we besloten om de golfplaten voor het dak te sponsoren en haar zo onze waardering voor haar initiatieven te laten merken. Zij gaat het zeker redden. Een voorbeeld voor velen!

Oktober 2012: het huisbezoek aan het gezin liet een ietwat ander beeld zien. De vriend van de moeder bleek een nieuw, uit twee kamers bestaand, huisje te hebben gebouwd met de materialen van een van de oude huisjes. Het tweede (oude en opgeknapte) huisje wordt door de broers Nzioki en Peter gebruikt. De moeder, haar vriend en de andere kinderen slapen in het nieuw gebouwde huis. De door Circle4life gesponsorde dakplaten waren om dit huis af te bouwen en tijdens ons bezoek werden wij blij verrast met een zwangere geit! De kippen doen het super en de kinderen gaan op de jongsten na naar school.

1 december 2013: ons jaarlijkse huisbezoek, dit jaar tijdens het werkbezoek van Circle4life, aan het gezin viel dit jaar letterlijk in het water. De regentijd was laat dit jaar en ons geplande bezoek bleek niet uitvoerbaar. Onderaan de berg kwamen voor zulke enorme watermassa's en onbegaanbare wegen te staan dat we de tocht naar boven op moesten geven. Bij toeval ontmoetten op het schoolterrein van de kinderen de broer van de moeder. Hij is via een bergpad naar boven gegaan en kwam enige tijd later terug met de moeder, haar vriend en zoon Tony. Peter en Nzioki waren op het veld bezig met het bewerken van de grond en het onkruid wieden. Nzioki heeft 'examen' gedaan voor groep 8 en is nu officieel afgezwaaid van de basis school. In januari gaat hij naar de middelbare school. Omdat deze kosten hoger zijn dan basis onderwijs gaat Circle4life hem sponsoren met zijn school. 
De moeder en vriend gaven aan zich zorgen te maken over het land waar ze op wonen. Het is eigendom van een man woonachtig in Thika en om hen heen wordt steeds meer grond door hem verkocht. Om te voorkomen dat ze opnieuw moet verhuizen en alles achter moet laten, heeft ze samen met haar vriend het afgelopen jaar gespaard. Samen hebben ze inmiddels 20.000 shilling gespaard wat ze als aanbetaling voor de grond willen gebruiken om zo hun woongebied veilig te stellen. Victor Muasya, een van onze veldwerkers in Kenia, gaat samen met hen in gesprek met de woordvoerder van de eigenaar om te kijken naar een voor de ouders geschikte en gepaste afbetalingsregeling. Het is geweldig om te zien hoe deze moeder door hard werken en doorzettingsvermogen dit inmiddels bereikt heeft!

5 juli 2014: vanaf begin dit jaar wordt de oudste zoon uit het gezin, Nzioki Kaluki, gesponsord met de kosten voor de middelbare school. Een eerder bezoek aan het gezin in maart dit jaar, viel letterlijk in het water omdat door de hevige regenval het huis niet bereikbaar was. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri bezoekt het gezin regelmatig om de schoolvorderingen en de thuissitatie te volgen. 
Nzioki heeft de eerste termijn van dit schooljaar afgesloten met een E, een lage score en hij heeft beloofd het tweede tremester extra zijn best te doen en was blij met de kans die hij krijgt. Deze komende termijn kan hij laten zien of hij bereid is zich hiervoor in te zetten en zullen we hem begin september, als de schoolkosten voor de derde termijn betaald moeten worden, opzoeken.

10 september 2014: een lange reis naar de school waar Nzioki heengaat in het berggebied rondom Mithini Ithanga. We hebben een lang gesprek gehad met het hoofd van de school en de resultaten van de tweede termijn waren zo mogelijk nog teleurstellender dan de eerste termijn. Deze periode werd met een E- afgesloten en zijn leraar had er bijgezet dat hij zich moest schamen. We hebben hem verteld dat hij de derde termijn zich moet bewijzen. Zijn motivatie blijkt volledig weg en hij vindt het wel best. We houden er dan ook rekening mee dat we - noodgedwongen - de sponsoring voor zijn school met ingang van 2015 gaan stopzetten en zijn plekje aan een kind wat wel gemotiveerd is en wil leren, zullen geven. 

1 september 2016: even terug naar waar het allemaal begon in augustus 2011... op 1 september zijn we afgereisd naar Mithini Ithanga en hebben we het gezin bezocht. Zoon Nzioki heeft zijn eigen huisje maar ook zijn eigen gezinnetje... hij is getrouwd en heeft een klein kindje. 
De vriend van moeder Kaluki heeft eind 2014 de benen genomen en sinds die tijd staat ze er alleen voor en hoe... ze regelt alles in haar eentje. Alle kinderen gaan naar school. Er scharrelen inmiddels heel wat kippen rond en ook lopen er diverse geiten. De groente in de velden stond er fris groen bij. Ook gaat ze nog steeds naar de vrouwen bijeenkomsten. Er is een nieuw huis in aanbouw en zodra ze via kleine baantjes extra geld verdiend heeft gaat dit naar de fundi zodat hij weer verder kan. Geweldig om te zien hoe ze het voor elkaar heeft gekregen. Een voorbeeld voor velen!