Marieta Muteo

Datum: 

di, 14/02/2012

Locatie: 

Donyo Sabuk, Kenya

Status: 

Uitleg project: 

Situatie:
Op het moment dat wij in contact komen met het gezin, woont Marieta Muteo samen met haar man en twee kleinkinderen in een kleine, gehuurde kamer van drie bij drie meter in Donyo Sabuk. Marieta’s man heeft de ‘pensioengerechtigde’ leeftijd bereikt en werkt niet meer. Marieta staat met een klein kraampje langs de hoofdweg in Donyo en verkoopt groente. Van het kleine beetje wat ze hiermee verdient, geeft ze haar kleinkinderen te eten en probeert ze de schoolkosten op te brengen. De kleinkinderen zijn een meisje van tien en een jongen van vijf. De moeder van de kinderen is anderhalf jaar geleden overleden aan een probleem met een van haar benen, waarbij haar been steeds dikker en pijnlijker werd. Een oorzaak is nooit gevonden. Er is geen vader bekend. Nadat de moeder was overleden heeft Marieta haar twee kleinkinderen in huis genomen. Er was echter geen slaapplaats voor de kinderen i.v.m. ruimtegebrek. De kinderen sliepen al anderhalf jaar zittend op de bank.

Missie:
Verbetering van de leefomstandigheden van het gezin zodat de kinderen een goede nachtrust kunnen krijgen waardoor ze uitgeruster naar school kunnen. Door middel van een klein beetje hulp de oma te motiveren een toekomst voor de kleinkinderen mogelijk te maken.

Acties:

  • Leeghalen en schoonmaken kamer
  • Reparatie van een van de glasramen
  • Laten maken van een  extra breed stapelbed (onder de grootouders, boven de kinderen)
  • Sponsoring van matrassen, lakens en dekens
  • Sponsoring van klamboe voor het stapelbed
  • Voedselpakket in de vorm van bonen, rijst, meel, mais e.d. voor een aantal weken
  • Kijken naar mogelijkheden voor de grootmoeder om meer inkomen te genereren om zo ook de schoolkosten te kunnen voldoen

Huidige stand van zaken :
Het huisje heeft in februari 2012 een grondige schoonmaakbeurt gekregen waarbij eerst de hele kamer is ontruimd, alle spullen zijn uitgezocht, gesorteerd en schoongemaakt. Oma Marieta heeft zelf aangegeven wat weg kon en wat moest blijven. Het bed waar de grootouders in sliepen, is door haar gedoneerd aan een gezin wat geen bed heeft. Op deze manier hebben we haar kunnen betrekken in het denken aan anderen en laten haar zo een voorbeeld zijn naar de rest van de gemeenschap.
Het stapelbed is geplaatst en van beddenmaterialen voorzien. Oma zet zich geweldig in en zet alles op alles om het te redden.

Bij bezoek door Circle4Life aan een Micro financieringsgroep in Donyo Sabuk in april 2012 is Marieta voorgedragen als lid van deze groep en inmiddels toegelaten. Zij wist in korte tijd achthonderd Keniaanse Shilling te sparen en heeft dit als inleg voor de micro financieringsgroep overhandigd. Van haar lening zal zij haar winkeltje kunnen uitbreiden en kunnen werken aan een toekomst voor haar twee kleinkinderen.

Juni 2013: Tijdens het werkbezoek in mei 2013 hebben we kort gesproken met grootmoeder Marieta. Ze had met enige tegenslagen te kampen gehad. Door het slechte weer in de regenperiode was de wind onder haar kraam geslagen en waren al haar marktwaren weggespoeld en -gewaaid. Omdat groente inkopen een kostbare aangelegenheid is en Marieta dit geld niet kon missen, groeide er een probleem. Ze kan met moeite de schoolkosten voor haar twee kleinkinderen rondkrijgen en de vraag van school om een geboortebewijs te overleggen, bleek moeilijk uitvoerbaar omdat de moeder van de twee kinderen niet meer leeft. Margarete Njeri, van onze partner DISC Initiatives, is bezig met de overlijdensacte samen met de chief van Donyo Sabuk en zodra deze acte is afgegeven kan Margarete beginnen met de aanvraag van de geboortebewijzen. In september gaat Circle4life Marieta helpen met de sponsoring van de schoolkosten voor de twee kleinkinderen totdat haar inkomen weer toereikend is.
15 oktober 2013: in september hebben we voor kleindochter Elizabeth Mbula en kleinzoon Zakies Mutuky schooluniformen, - schoenen en schoolschriften e.d. aangeschaft. Ook zijn de schoolkosten voor het laatste tremester betaald. In november gaan we kijken of Marietta in staat is om in 2014 weer zelf de kosten te kunnen betalen.
Eind november 2013: Marietta is er in geslaagd haar leven weer op de rit te krijgen en is erg dankbaar voor de hulp die ze heeft gekregen voor de derde schooltermijn. Haar marktkraam gaat heel goed en als het enigszins mogelijk is helpt kleindochter Elizabeth haar met de verkoop. Via Nederlandse sponsoren hebben we Elizabeth nog een aantal t-shirts kunnen geven. In 2014 is het niet nodig om te blijven sponsoren. We hebben het project dan ook met een goed gevoel afgesloten!