Evalyn Nduko

Datum: 

wo, 15/02/2012

Locatie: 

Magogoni, Kenya

Status: 

Joshua, Magogoni, Kenia
Josjua, Magogoni, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
Een alleenstaande moeder met vier kinderen, Faith, Elizabeth, Monica en Joshua, in de leeftijd tussen twaalf en drie jaar oud.
De moeder is hiv+
Tijdens een huisbezoek met een van de maatschappelijk werkers van Watoto Wenye Nguvu aan het huis van Evalyn op 15 feburari 2012, constateerden we een zeer ernstige een urgente situatie met betrekking tot de gezondheid en welzijn van de moeder en de kinderen.
Reden voor het bezoek is het sponsorprogramma waar Faith, het oudste meisje van twaalf, in meedraait via de organisatie Watoto Wenye Nguvu. Circle4Life liep deze dag mee in het maatschappelijk programma.
We troffen niemand aan bij het huisje terwijl de maatschappelijk werkster zeker wist dat er een klein kind moest zijn. Na verloop van tijd kwamen twee kleine kinderen, hand in hand, aanlopen. Het meisje met een leeg bord en een vork in haar hand, het jongetje alleen met een te klein shirtje aan wat vreselijk vies was. Het jongetje zat onder de zwerende plekken. De moeder was in geen velden of wegen te bekennen en eten voor de kinderen was er niet, op een pan met rauwe bonen en ongepelde maiskolven na. De volgende dag zijn we teruggegaan in de hoop de moeder aan te treffen. Het jongetje hebben we gewassen en de plekken op zijn benen waren toegenomen. De moeder bleek thuis te zijn tussen de middag en we hebben hen meegenomen naar het ziekenhuis. Het jongetjes had tb in de hoogste gradatie. De moeder, in 2009 is aids bij haar geconstateerd en waren er medicijnen voorgeschreven die ze niet innam, is op CD4 waarde getest en de andere kinderen zijn op tb getest en allemaal op hiv. Alle kinderen hadden longontsteking m.u.v. Joshua die tb heeft. De kinderen zijn gelukkig negatief getest. De moeder bleek achteruit gegaan te zijn in haar CD4 waarde en verkeert in het aidsstadium en moet medicijnen slikken, maar weigert dit.

Missie:
Behandeling van de zieke kinderen en tijdelijke opvang regelen voor alle kinderen waarbij een opname in een kindertehuis voor Joshua het meest urgent is. Counseling van de moeder ten aanzien van haar verantwoordelijkheid naar haar kinderen, naar zichzelf en naar andere mannen die ze besmet door onveilige sex. Zorgen voor een veilige en gezonde leefomgeving voor de kinderen.

Acties:

  • Urgente hulpverlening aan Joshua en opname in kindertehuis Watoto Weny Nguvu, al dan niet tijdelijk
  • Onderzoeken gezondheid overige kinderen en opname kindertehuis Watoto Wenye Nguvu voor tijdelijke duur
  • Baan voor moeder regelen bij het kindertehuis zodat zowel de kinderen als de moeder gemonitored kunnen worden
  • Zoeken van geschikte kindertehuizen voor voorlopige definitieve plaatsing van de kinderen

Huidige stand van zaken:
Nadat de CD4 waarde van de moeder is bepaald, weigert ze mee te werken en haar medicijnen te nemen. Het risico om de kinderen bij haar te laten blijven, is te groot en de opname van alle vier de kinderen bij Watoto Wenye Nguvu is uitgevoerd. Inmiddels is in overleg met kindertehuis Macheo, de kinderbescherming en de moeder besloten Joshua en zijn zusje Monica onder te brengen bij Macheo Children’s Centre. Elizabeth en Faith (al in sponsorprogramma Watoto) blijven voorlopig bij Watoto Wenye Nguvu (eind maart 2012).
De moeder wordt nauw gevolgd en gecounseled in de hoop dat ze alsnog haar verantwoording leert nemen. Het blijft hoe dan ook de vraag of ze zelf in staat zal zijn nog voor haar kinderen te zorgen gezien de ernst van haar ziekte.
Circle4Life heeft de medische onderzoeken en medicatie van de kinderen betaald en verzorgd.

In april 2012 hebben wij helaas moeten constateren dat de moeder geen verantwoording toont naar zichzelf en de mensen waar zij mee omgaat. Ze was eind april al twee weken niet meer op haar werk bij Watoto Wenye Nguvu verschenen en wij zijn er helaas niet ingeslaagd haar op te sporen. Wij maken ons dan ook zorgen over haar welzijn. De kinderen zijn gelukkig net op tijd gered. De twee jongsten verblijven bij Macheo Children's Centre en de twee oudste meisjes verblijven bij Watoto Wenye Nguvu. Gelukkig heeft de grootmoeder van deze kinderen zich gemeld en hen inmiddels een keer opgezocht.