Rose Nduko Mukunyo

Datum: 

di, 06/03/2012

Locatie: 

Ndulya, Donyo Sabuk Area, Kenya

Status: 

Rose, Ndulya, Donyo Sabuk Area, Kenya
Rose, Ndulya, Donyo Sabuk Area, Kenya

Uitleg project: 

Situatie:
Eind februari 2012 is er een melding binnengekomen bij DISC over de erbarmelijke omstandigheden waaronder deze moeder woont en leeft. Bij een eerste bezoek door de maatschappelijk werkster van DISC in februari is geconstateerd dat hier dringend hulp nodig is. Rose is ziek en niet in staat om te werken. Begin maart heeft Circle4Life samen met de maatschappelijk werkster van DISC een bezoek gebracht aan de vrouw. Rose is ongeveer  veertig jaar oud en woont samen met haar achtjarige dochter in een zwartgeblakerde kamer van nog geen drie bij drie meter. De ramen zijn gebroken en moeder en dochter slapen op de grond op een grote plastic zak waar bovenop wat oude, vieze kleren liggen. De plastic zak en oude kleren zijn alles wat zij bezitten, er zijn geen potten of pannen, geen bestek of borden. De moeder is ziek en haar huur is voor een maand betaald door een arts die zij bezocht in verband met haar ziekte en die erg met haar lot begaan was. Rose blijkt HIV positief te zijn en door haar situatie niet in staat meer om te werken. Zij heeft meer kinderen maar die wonen niet meer thuis. Een meisje is overleden, de overige zijn getrouwd. Van twee kinderen wist ze de namen niet meer, de geboorte data zijn niet bekend. Rose is gescheiden omdat ze door haar man mishandeld werd en woonde bij haar moeder met haar kinderen. De moeder bezat land aan de kant van de rivier maar had dit geruild met een man uit het dorp. Nadat haar moeder was overleden en de meesten van haar kinderen uit huis waren, wilde de man zijn oude land terug. Rose weigerde dit waarop de man in woede ontstak en alles platbrandde. Rose is hierdoor het weinige wat ze had kwijtgeraakt. Al haar persoonlijke bezittingen maar ook de geboortebewijzen en kliniekkaarten van haar en haar kinderen. Haar gezondheid ging steeds verder achteruit en het kost haar moeite haar kind op te voeden en voor eten te zorgen.

Missie:
haar leven weer de moeite waard te krijgen door tijdelijke hulp in de vorm van voedsel en begeleiding met haar medicatie. Haar helpen met bed en toebehoren om het leven daardoor wat makkelijker te maken. Kijken naar mogelijkheden voor haar om licht werk te kunnen doen, al dan niet via een kraampje op de markt.

Acties:

  • Voedselhulp per direct
  • Aanschaf van bed, matras, lakens, deken en klamboe voor moeder en dochter
  • Schoonmaak van het huisje
  • Tijdelijk bijspringen met betaling van de huur (kshs 500)
  • Begeleiding op medisch vlak
  • Testen van dochter op hiv
  • Kijken naar mogelijkheden om inkomsten te verkrijgen zodat zij zelf in onderhoud kan gaan voorzien

Huidige stand van zaken :
Rose heeft een aantal keer een voedselpakket ontvangen. Er zal zo spoedig mogelijk gestart worden met het schoonmaken van het huisje en de aanschaf van bed e.d.
In de tussentijd zal zij regelmatig worden bezocht en begeleid.
In mei 2012 heeft DISC het huisje van Rose schoongemaakt en een nieuw bed met matras, deken, lakens en klamboe geplaatst. ook zijn er wat potten en pannen, borden en bestek gekocht voor haar en is er een afspraak gemaakt om haar en haar dochter maandelijks van voedsel te voorzien omdat haar gezondheid het niet meer mogelijk maat om te werken.
September 2012: eind augustus bezocht Margarete Njeri, de maatschappelijk werkster voor DISC, het huisje van Rose en trof daar alleen het jonge meisje aan. Haar moeder bleek in het ziekenhuis te liggen, ernstig ziek. Margarete heeft het voedsel bij het meisje achtergelaten en is naar het ziekenhuis gegaan. Het bleek dat Rose zo ziek was dat er niet veel meer voor haar gedaan kon worden. Een paar dagen later werd ze ontslagen en is met de auto van de behandelend arts naar haar huisje gebracht. Deze dokter heeft samen met Circle4Life de rekening van het ziekenhuis voldaan. Helaas is Rose na een paar dagen in het bijzijn van haar dochter Teresia op 1 september 's avonds overleden. Zij was op en kon niet meer vechten, ze heeft de strijd tegen AIDS moeten opgeven. R.I.P. Rose! Teresia is (tijdelijk) in huis genomen door een van haar oudere zussen. Margarete die de zeer emotionele begrafenis van Rose heeft bijgewoond kwam daar in contact met het zusje boven haar en dit 16-jarige meisje, Grace, bleek zeven maanden zwanger. In de steek gelaten door haar vriendje die toen hij het hoorde dat ze zwanger was meteen riep dat hij er niet voor verantwoordelijk was en dat het niet zijn kind is. Grace woont (tijdelijk) in huis bij de buurvrouw van haar moeder Rose. De familie heeft hiervoor ook de hulp van DISC/Circle4Life ingeroepen om te kijken naar een oplossing. In oktober, tijdens het werkbezoek van Ellen van Gemert, zal dit gezin worden bezocht en gaan we kijken op wat voor manier er hulp geboden kan worden.
13 oktober 2012: Grace is op zaterdagavond 20.54 uur bevallen van een gezonde dochter, Ellen. Wij gaan haar in het programma opnemen en zullen haar en haar zusje Teresia als nieuw project opnemen. Het project Rose is op 13 oktober gesloten en afgerond.