Waweru O'Thiongo

Datum: 

di, 21/02/2012

Locatie: 

Gatanga, Kenia

Status: 

Mary en Samuel met de persoonlijke bezittingen @ Gatanga
Mary en Samuel met de persoonlijke bezittingen @ Gatanga

Uitleg project: 

Naam kind:      Samuel en Mary broer en zus (11 en 9 in februari 2012)
Locatie:            Gatanga
Status:              Lopend

Situatie:
Op moment van bezoek op 21 februari 2012 is alleen de vader Waweru Thiongo thuis. De tachtigjarige man die alleen voor zijn twee jonge kinderen zorgt, heeft zelf de hulp ingeroepen van het DISC/Circle4Life team. De grond waarop het huisje staat is zijn eigendom en zal na zijn overlijden vervallen aan zijn kinderen. Er woont nog een oudere zoon, een halfbroer van deze twee kinderen, achter op de compound in een zelfgebouwd huisje met zijn vriendin en baby.
De reden dat Waweru Thiongo hulp zoekt is omdat hij niet langer kan zorgen voor de kinderen, het huis is in deplorabele toestand en staat grotendeels op instorten, daarbij kan hij ternauwernood eten verzorgen voor de kinderen. In het huis heeft hij een soort scheidingswand opgetrokken om het slaapgedeelte af te schermen. De vader slaapt in een bed en aan de andere zijde slapen het meisje en de jongen samen in een ander bed, zonder matras maar op een stapel kleding. De situatie voor met name het meisje lijkt ernstig omdat haar broer binnenkort in een fase komt waarin hij seksueel actief wordt, met alle risico’s vandien.
Bij het tweede bezoek een week later treffen we ook het meisje thuis aan. Eeen stil, teruggetrokken meisje. Te ernstig en te verdrietig kijkend dan goed voor haar leeftijd. Het meisje gaf aan zich niet prettig te voelen thuis.

Acties:
• Voedselhulp naar het gezin zolang er geen oplossing is gevonden voor de kinderen
• Mogelijkheden onderzoeken om kinderen in tehuis te laten opnemen tot achttienjarige leeftijd
• Offerte laten maken om huis te herbouwen (met oog op de toekomst van de kinderen)
• Gesprekken met de chief van Gatanga t.a.v. garanderen van huis voor de kinderen na overlijden vader
• Testen kinderen op HIV

Huidige stand van zaken :
Begin maart 2012 is het eerste voedselpakket voor een maand gedoneerd aan de vader, bestaande uit mais, bonen, meel, rijst, zeep, suiker, zout en thee.
De kinderen zijn inmiddels getest op HIV en negatief bevonden.
Er zijn gesprekken geweest met de chief en assistent chief van Gatanga en DISC/Circle4Life hebben volledige medewerking van hen en een garantieverklaring dat het huis te allen tijde aan de twee kinderen zal vervallen na overlijden vader.
Er zijn gesprekken geweest met Gatanga Furaha Children’s Centre, een kindertehuis wat vooral kinderen uit de Gatanga omgeving opneemt. Ze zullen hier komen wonen en verblijven tot ze de leeftijd van achttien jaar bereiken.
Omdat het kindertehuis draait op donaties en er geen voldoende bedden voorhanden waren, momenteel wonen er eenentwintig kinderen, heeft Circle4Life besloten twee stapelbedden te kopen met matrassen, lakens en dekens. De kinderen zullen rond half april worden opgenomen in het tehuis. Het project loopt ten aanzien van herbouw van het huis loopt maar staat op een laag pitje gezien de urgentie van andere projecten. Wel wordt er gekeken naar het repareren van gevaarlijke plekken zodat de vader er veilig kan blijven wonen.
April 2012: de twee stapelbedden zijn geschonken aan Gatanga Furaha Children’s Centre en Samuel en Mary zijn opgenomen in het kindertehuis. Zij zijn bezocht door Circle4Life in april en voorzien van kleding, schooluniformen, schoolspullen, schoen en toiletartikelen, zeep en waskom.
De oude vader heeft de kinderen al diverse malen bezocht. Bij zijn bezoeken neemt hij trossen bananen mee die hij van zijn eigen compound meeneemt. De vader wordt af en toe nog geholpen met een voedselpakket. Zowel de vader als de twee kinderen zijn erg blij met de huidige situatie en samen met DISC/Circle4Life zal worden gekeken hoe het huis gerestaureerd kan worden. Dit is voorlopig voldoende. De vader heeft een matras gedoneerd gekregen omdat ook hij op kleding sliep.
September 2012: De kinderen doen het goed op school en in het kindertehuis. Gelukkig, want de eerste berichten die we over Samuel ontvingen waren niet zo positief. Hij heeft veel moeite gehad om op school zijn draai te vinden. Beide kinderen zijn een groep teruggeplaatst omdat ze boven hun niveau zaten. Het gaat nu goed. Af en toe sponsoren we met wat kosten voor school omdat het kindertehuis die niet kan opbrengen.
De vader moet voor het regenseizoen geholpen gaan worden. Het dak is zo lek dat als het geregend heeft, zijn huis een soort overdekt zwembad wordt. Geen gezonde situatie voor een oude vader. Hij staat op de wachtlijst voor renovatie.
Januari 2013: Helaas zijn we niet eerder in staat geweest de oude man te helpen met het bouwen c.q. opknappen van het oude bouwvallige huis. In de afgelopen maanden zijn er verschillende lokale aannemers bezig geweest om een offerte te maken. Dit bleek niet het meest eenvoudige. Uiteindelijk hebben we nu een offerte binnengekregen voor het bouwen van een traditioneel huisje, met deur en raam (wat dicht kan). In februari 2013 gaat de bouw hiervoor van start. De vader kan zijn geluk niet op. Hij durfde niet meer te slapen in het bouwvallige huisje en hij is vreselijk bang dat het instort als hij in zijn gammele bed ligt. Eindelijk kunnen we wat gaan doen voor hem! De kinderen blijven in Gatanga Furaha Children's Centre. De sponsor waar dit kindertehuis mee werkt is echter niet in staat om extra kinderen te financieren. Door de oprichtster is een verzoek tot sponsoring ingediend voor Samuel en Mary. Circle4Life heeft besloten hen in ieder geval voor 2013 te zullen sponsoren. Dit houdt in dat alle kosten voor levensonderhoud, school en medische voorzieningen voor een heel jaar gesponsord worden.
13 maart 2013: Als een koning zit de bejaarde Waweru in zijn nieuwe huis, trots als een pauw. Tweede helft februari is dan eindelijk zijn nieuwe huis gebouwd, een gestorte betonvloer met opstaande randen en een houten skelet wat afgewerkt is met stevige, geimpregneerde golfplaten. Het huis is voorzien van een rode afwerkvloer zodat alles gelijk is en er zijn ramen en een deur ingemaakt. Eindelijk kan de oude man gaan genieten van zijn welverdiende rust. Eindelijk slapen zonder continue te moeten waken of het oude huis niet in zou storten, niet te hoeven waken of de doorgeroeste dakplaten naar beneden zouden komen, niet te hoeven waken of er geen slangen of ander ongedierte door de grote gaten in de muren naar binnen zouden komen. Met een gerust hart kan hij nu genieten van een goede nachtrust en de laatste jaren van zijn leven slijten met een gevoel van geluk. Zijn kinderen worden verzorgd en gaan naar school en zodra zij de achttienjarige leeftijd hebben bereikt, komen zij weer thuis wonen en ooit zal dit huis aan hen toebehoren.
Als laatste gaan we nog een nieuw toilet bouwen. Het huidige 'toilet' bestaat uit een gat in de tuin, afgezet met grote takken en bekleed met plastic. Verder zullen wij de oude man maandelijks van een voedselpakket voorzien zodat  hij echt kan genieten. Op zijn beurt brengt hij eieren van zijn eigen kippen en bananen naar kindertehuis Gatanga Furaha Children's Centre, waar zijn jonge kinderen Samuel en Mary wonen. Onze partner in Kenia en de aannemer(s) hebben een prachtig project afgerond met de bouw van dit huis en zonder u was dit niet mogelijk geweest. 
30 juni 2013: helaas hebben we tijdens ons werkbezoek van mei de oude Waweru niet aangetroffen thuis, hij bleek een dag te zijn gaan werken voor iemand. We hebben het voedselpakket voor hem achtergelaten en in juni is hij opnieuw bezocht door Margarete Njeri met de voedselbijdrage voor die maand. Dat hij met zijn twee en tachtig jaar nog steeds meetelt, was mooi zichtbaar toen Margerete er aan kwam en hij van het oude hout van zijn vorige huis, een keuken gebouwd had. Trouw bezoekt hij iedere week zijn twee kinderen bij Gatanga Furaha Children's Centre. Hij is enorm dankbaar dat hij door Circle4life geholpen wordt en verontschuldigde zich dat hij niet thuis was in mei tijdens ons onaangekondigde bezoek.
2 augustus 2013: Waweru's wereldje wordt helaas steeds kleiner. Zijn gezichtsvermogen neemt af en hij gaat niet zo veel meer op pad. Wel blijft hij trouw Samuel en Mary bezoeken.
15 oktober 2013: een stapje dichterbij een goede oude dag. In september hebben we dan ook eindelijk een toilet en wasgelegenheid kunnen bouwen voor de oude Waweru. Het oude gat bleek dusdanig vervuild en vol dat dit niet meer te gebruiken was. Er is een 28ft diepe latrine, ruim 8,5 meter, gegraven en hierbovenop zijn twee ruimtes gebouwd, een hurktoilet en wasruimte. Beide ruimtes worden door een deur met slot afgesloten. Waweru bewaakt de sleutel als een leeuw zijn prooi om te voorkomen dat zijn buren dit ook gaan gebruiken. De foto's van de bouw zijn terug te zien in het album op onze facebook pagina. In november zal hij bezocht worden evenals zijn twee kinderen van nu bijna 11 en 13. Ook zal een gesprek plaatsvinden met de oprichtster van het kindertehuis waar ze wonen om te horen hoe de schoolprestaties zijn. We houden u op de hoogte.
3 november 2013: Waweru kwakkelt wat met zijn gezondheid. Tijdens het laatste huisbezoek van eind oktober en de donatie van het maandelijkse voedselpakket voelde hij zich niet goed. Moe, pijn in zijn gewrichten en koorts... we hopen dat hij snel opknapt en zich snel weer wat beter zal voelen. 
12 november 2013: tijdens het werkbezoek door Circle4life is ook Waweru bezocht. Zijn toilet en wasgelegenheid zagen er super schoon uit. Beide deuren hebben stevige hangsloten en de sleutels bewaard hij zelf. Aan een roestige spijker aan de buitenkant hangt een lege plastic jerrycan gevuld met water om handen te wassen na het toiletbezoek. Prachtig om te zien hoe de mentaliteit veranderd na een klein beetje hulp. 
Ook hebben we een bezoek gebracht aan Gatanga Furaha Children's Centre, waar zijn kinderen Samuel en Mary wonen. Het huis was schoon en zag er keurig verzorgd uit. Er zijn een nieuwe maatschappelijk werker en huismoeder begonnen. Oprichtster Kezia troffen we later die dag en zij zou de kosten voor 2014 overleggen voor het tehuis.
23 december 2013: Gatanga Furaha Children's Centre blijkt gesponsord te worden door een Amerikaanse stichting. Omdat Samuel en Mary onder het totaal aantal kinderen in het huis vallen, lijkt onze sponsoring overbodig. Besloten is dan ook om voor 2014 niet te sponsoren en aan het eind van 2014 de situatie opnieuw te bekijken. Wel is het zaak om de kinderen regelmatig te blijven bezoeken bij het tehuis om hun welzijn te controleren. Dit zal worden gedaan tijdens de maandelijkse voedsel donaties aan Waweru. Waweru is op 11 december nog bezocht en is Circle4life erg dankbaar voor de hulp die hij krijgt. Zijn gehoor en ogen gaan helaas steeds verder achteruit.
28 januari 2014: Een onverwachts bezoek aan het kindertehuis liet zien dat de staf niet aanwezig was. Samuel en Mary waren ten tijde van het bezoek naar school. De compound van het huis zag er keurig schoon en opgeruimd uit. Waweru is bezocht en het maandelijkse voedselpakket bij hem achtergelaten. 
27 maart 2014: Ook de oude Waweru, inmiddels bijna 83, is tijdens het werkbezoek in de maand maart bezocht. Waweru is enorm dankbaar en blij met de ondersteuning door Circle4life. Hij is zo gemotiveerd dat hij continue bezig is om zijn compound netjes te houden. Ook zijn huisje zag er op en top uit van binnen. Zijn oude fiets stond buiten geparkeerd en hij gaat nog dagelijks op pad.
We hebben deze dag zijn 'nieuwe schoondochter' ontmoet. Een zoon uit een eerder huwelijk woont op korte afstand van het huisje van Waweru, wat wel op het terrein van de oude man staat. De jonge vrouw is slechts 17 jaar oud en vermoedde dat ze zwanger is. We hebben afgesproken om haar te laten testen en mocht ze niet zwanger zijn dan gaat ze aan de geboortebeperking omdat een kind in hun situatie (nog) niet wenselijk is. We hebben het voedsel voor een maand bij Waweru afgegeven en hij heeft het meteen in zijn huis opgeborgen. Deuren van toilet, badruimte en zijn huisje houdt hij continue op slot zodat er geen vreemden in kunnen. 
6 mei 2014: Dat je met 83 jaar nog van alles kan, laat deze oude vader wel zien. Op 29 april werd hij bezocht voor zijn maandelijkse voedsel donatie en was hij net klaar met het vegen en opruimen van zijn compound. Het huis zag en spic en span uit en hij had een oude stoel gekocht met kussens zodat hij een stoel kon aanbieden als 'zijn vriendin Ellen' weer op bezoek komt. Prachtig hoe een oude man zo'n plezier heeft in zijn oude dag. De 'nieuwe' schoondochter, Daisy van 17, is onderzocht in de kliniek. Gelukkig, althans dat vonden wij, niet zwanger. Alhoewel de gynaecoloog constateerde dat ze wel zwanger geweest was maar een miskraam had gehad. Ze is door ons op Family Planning gezet.
28 juni 2014
Medio juni hebben we Waweru opgezocht. Hij was eind mei in alle staten want dieven hadden zijn kippen gestolen en hij had niets meer, zelfs geen kuiken... Naast het maandelijkse voedstel hadden we een kip en een haan gekocht (van een vrouw in Gatanga die normaal op zaterdagen op de markt staat met kippen) en in juli krijgt hij nog een tweede kip. Hij heeft het kippenhok inmiddels zo gemaakt dat het niet meer te openen is, behalve met de sleutel die hij altijd bij zich draagt.
27 juli 2014: Oud maar ook eigenwijs... voor zichzelf zorgen doet de oude vader prima, ook als zijn kinderen thuis komen voor een week vakantie gaat het goed maar nu moet er een geboortebewijs voor de kinderen geregeld worden en geeft hij 'niet thuis'. 'Ik heb ook geen onderwijs gehad en leef ook nog...' Tijd voor maatschappelijk werkster Margarete Njeri om eens een serieus gesprek te gaan voeren met de vader en zijn medewerking af te dwingen. Samuel moet volgend jaar examen doen en heeft zijn geboortebewijs hard nodig. Gelukkig hebben we nog even tijd. Maar dat de vader moet meewerken staat als een paal boven water... wordt vervolgd!
6 augustus 2014: de procedure voor de geboortebewijzen is gestart en ja... met hulp van de oude vader. Wat een gesprek al niet kan doen. Hij ziet het nut ervan in en heeft de papieren tevoorschijn getoverd die nodig zijn voor de aanvraag. Nu volgt de hele procedure bij de chief van Gatanga. Hij heeft zijn maandelijkse voedselpakket in ontvangst genomen en de beloofde kip. Nu hij een haan en twee kippen heeft, kan hij voorlopig vooruit. Met zijn zeer hoge leeftijd heeft hij zelf nog zijn land bewerkt en voorbereid voor het inzaaien van mais. De compound en het huis zagen er top uit en hij kijkt erg uit naar het bezoek door Circle4life in augustus.
27 september 2014: Eind augustus en eind september heeft Waweru zijn maandelijkse sponsoring gehad. De geboortebewijzen voor Samuel en Mary zijn rond. Na de gesprekken met de chief van Gatanga is maatschappelijk werkster Margarete Njeri naar Murang'a afgereisd, de plaats waar de moeder vandaan blijkt te komen en heeft na veel moeite alles rond kunnen krijgen. Inmiddels heeft het kindertehuis een kopie van de geboortebewijzen en beheert de vader de originelen. 
25 oktober 2014: op 20 oktober is de oude man opnieuw bezocht en heeft hij zijn voedselpakket ontvangen. Op het moment dat hij werd bezocht was hij druk bezig met het schoonmaken van zijn huisje. Deze week werd maatschappelijk werkster Margarete Njeri gebeld dat Samuel, die bij kindertehuis Gatanga Furaha Childrens Centre woont, hevige buikpijnen had. Zij heeft hem meegenomen naar het Kirwara Hospital waar hij is getest op malaria. Dit was negatief, daarna volgde een urine-onderzoek  en kwam er uit dat hij lijdt aan Amoebe, een parasiet. De arts heeft medicijnen voorgeschreven en die zijn op weg naar huis gekocht. Inmiddels gaat het weer goed met hem.
15 december 2014: Tijdens ons bezoek aan Waweru op 24 november werden we aangenaam verrast door een zeer schone compound en een opgeruimd en netjes huis. Waweru was euforisch. De dag erna zouden zijn kinderen, Samuel en Mary, voor de schoolvakantie naar huis komen voor een paar weken. Hij keek zo uit naar hun komst. Maatschappelijk werkster Margarate Njeri heeft hen op 15 december opnieuw bezocht en het voedselpakket voor december afgegeven. Mary was bij de rivier om water te halen en Samuel was op de compound bezig voor zijn vader. Binnenkort vertrekken ze weer naar het kindertehuis waar ze intern wonen. 
15 april 2015: Samuel en Mary wonen weer thuis! Een ook voor ons redelijk onverwachte wending maar een die niet anders kon. Het kindertehuis waar ze verbleven heeft begin dit jaar aangegeven dat ze hen niet langer kunnen opnemen omdat hun sponsor niet meer voor hen betaalt. Na vele gesprekken en overleg met de vader en maatschappelijk werk is besloten het huis aan te passen en een tweede kamer aan het huis te bouwen. Deze bouw heeft in maart plaatsgevonden en is de kamer voor Mary geworden. Vanuit het bestaande huis is een toegangsdeur tot haar kamer gemaakt waarvan zij de sleutel heeft en het is haar 'domein' geworden. De andere kamer is eveneens aangepast met een stapelbed. Vader Waweru slaapt onderin en Samuel bovenin. Wij hebben de achterstallige schoolgelden voor 2014 en 2015 voldaan en vanaf nu vallen ze dus weer volledig onder onze zorg. Ook hebben we regengoten langs de twee daken laten maken zodat het regenwater opgevangen kan worden. De oude Waweru was zo intens blij. Hij had ons al eerder toevertrouwd dat hij de dagen naar de schoolvakanties aftelde omdat het zo stil was. Hij legt en legde een enorme verantwoordelijkheid aan de dag. De compound was altijd schoon, zijn kippen lopen er verzorgd bij en de tuin is altijd netjes. Hij wast trouw zijn kleding en met grote regelmaat bezocht hij zijn kinderen in het tehuis om te horen hoe het met hen ging, soms bananen of avocado's uit zijn eigen tuin meenemend. Altijd belangstellend over hoe het op school ging. Daarnaast bewerkte hij in zijn eentje, ondanks zijn hoge leeftijd, zijn eigen shamba en zijn inmiddels de gesponsorde bonen en mais geplant. Ook Samuel en Mary zijn erg blij weer thuis te wonen. We begeleiden hen en zij krijgen wekelijks ondersteuning. Ook heeft het gezin een solarlamp via Circle4life ontvangen zodat de kinderen ook 's avonds aan school kunnen werken. Het was even wennen voor de twee nadat ze afscheid hadden moeten nemen van de kinderen uit het tehuis waar ze bijna drie jaar bijgewoond hadden. Maar zo verzekerde Mary ons deze week 'ze zou niet meer terug willen'. Een goed teken! Begin mei begint hun school weer en kopen we een stevige fiets met een nog steviger slot voor ze zodat ze samen op een fiets naar Gatunyu Primary School kunnen gaan. 
3 juni 2015: de eerste schoolweken van de tweede termijn zitten erop. Deze weken zijn ze lopend naar school gegaan om ook te kijken hoe hun betrokkenheid is. Tweede week juni zal de fiets worden gekocht en kunnen ze hun lange looptocht naar school aanzienlijk inkorten. Mary vertelde onze maatschappelijk werkster dat ze enorm blij is weer thuis te wonen. Mary kookt en helpt haar vader. Mary en Samuel hebben beiden een nieuw schooluniform en rugzakken gekregen. Circle4life heeft ook de schoolkosten voor de tweede termijn voldaan.
12 augustus 2015: de tweede school termijn zit erop. Mary scoorde 270 punten van de 500 en Samuel was op het moment van ons bezoek niet thuis. Zodoende hebben we zijn resultaten niet gezien.
14 september 2015: Margarete Njeri en Ellen van Gemert hebben het gezin op 14 september bezocht. Vader Waweru (met zijn bijna 84) was niet thuis, hij was een vriend helpen op het veld om dit bewerken en voor te bereiden voor het inzaaien. Zowel Mary als Samuel waren thuis door de staking in het onderwijs. We hebben het maandelijkse voedselpakket afgegeven en zodra de scholen weer beginnen, starten de eindexamens voor Samuel in groep 8. We wensen hem veel succes!
12 november 2015: de laatste weken dit schooljaar. Samuel zit midden in de examens en we hopen dat hij met goede resultaten mag slagen. Volgend jaar gaat hij naar de middelbare school, die op hetzelfde terrein is gelegen als de primary school. Mary was thuis en nam het voedselpakket in ontvangst.
14 januari 2016: vandaag hebben we de oude vader thuis opgezocht en het maandelijkse voedselpakket gedoneerd. Maar voordat we naar het huis gingen zijn we bij de basisschool in Gatanga geweest om de schoolkosten voor Mary te betalen en de resultaten van het eindexamen van Samuel op te halen. De resultaten waren uiterst bedroevend. Een E- wat inhoudt dat hij enorm slecht geeindigd is. De directrice van de school zei dat het geen enkele zin heeft hem naar de middelbare school te sturen omdat hij zowel het Swahili, Engels als wiskunde onvoldoende beheerst. Dit was een enorme tegenvaller. Ook vader Waweru was enorm teleurgesteld en Samuel kreeg een enorme preek van zijn vader. Daarbij vertrouwde Waweru ons zijn bezorgdheid over Samuel toe. Hij hangt rond met jongens waar je liever niet mee gezien wil worden en schijnt ook af en toe bang (soor wiet) te gebruiken. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft vervolgens een zwaar gesprek gevoerd met Samuel in bijzijn van zijn vader. Samuel heeft beterschap beloofd. Omdat onze middelen voor een beroepsopleiding er op dit moment niet zijn hebben we hem gevraagd goed na te denken over wat hij zou willen. Daarnaast verwachten we dat hij zijn vader helpt in de tuin en het onderhouden van het huis en het doen van de was zodat zijn zusje Mary niet alles op haar schouders krijgt. 
Mary overigens is zeer gemotiveerd om te leren en zodra ze tijd heeft thuis, duikt ze in haar boeken. We gaan de komende maanden kijken of Samuel zijn goede kant kan laten zien en mogelijk dat hij dan met ingang van het nieuwe schooljaar een beroepsopleiding kan gaan volgen.
 11 april 2016: Weinig te melden bij vader Waweru en zijn twee kinderen. In april troffen we niemand thuis, Mary doet het goed op school. Maar op het moment van het huisbezoek waren haar schoolresultaten nog niet ontvangen.
19 juli 2016: de oude bejaarde vader doet zo zijn best. Iedere dag gaat hij nog op pad om naar werk te zoeken ondanks zijn hoge leeftijd van inmiddels 84 jaar. Hij heeft nu een baantje op een plantage en verzuimt geen dag omdat hij anders door de opzichter ontslagen wordt. Waweru klaagde over pijn op zijn borst en we hebben hem meegenomen naar de kliniek. Gelukkig geen klachten om zorgen over te maken. Hij heeft een injectie gekregen en er zijn medicijnen voorgeschreven. In mei zijn de schoolkosten voor de tweede termijn voldaan. Broer Samuel helpt zo veel mogelijk in en om het huis. Hij doet de was en helpt met koken. Eind juni, tijdens het maandelijkse bezoek en de bezorging van het voedselpakket constateerden we dat Waweru zich niet goed voelde. Volgens eigen zeggen komt de pijn op zijn borst door de chemicalien die op de koffieplantage gebruikt worden. We hebben hem doorgestuurd naar de dokter en inmiddels gaat het weer beter. Vandaag vindt en ouderdag plaats op de school voor zijn dochter Mary maar hij kan hier helaas niet bij zijn vanwege zijn baantje. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri zal de bijeenkomst bijwonen en de vader informeren.
30 september 2016: op 19 september zijn de schoolkosten voor Mary, eindexamenkandidate voor groep 8, voldaan. Van 1 tot en met 4 november a.s. zullen de nationale examens zijn. Mary doet enorm haar best en wil graag doorleren. Wij wensen haar heel veel succes! We zijn benieuwd naar de uitkomst alhoewel deze nog even op zich zal laten wachten. Het maandelijkse voedselpakket is op 19 september eveneens afgegeven bij vader Waweru. Zijn klachten zijn inmiddels verdwenen en hij werkt weer als vanouds.
15 oktober 2016: op 12 september heeft Waweru zijn maandelijkse voedselpakket ontvangen en ook de Wisdom Stove, de energiezuinige jiko (traditioneel kooktoestel). Omdat Mary op dit moment op school was zal maatschappelijk werkster Margarete Njeri later nog een keer langs gaan om de werking van de jiko ook aan Mary uit te leggen omdat zij degene is die het meest kookt. Vader Waweru heeft Circle4life gevraagd om zaden en kunstmest. Samuel helpt zijn vader zo veel mogelijk in en om het huis. 
8 november 2016: vandaag heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri de vader en kinderen bezocht. Vader Waweru was niet in orde, had koorts en kwakkelde wat. Mary was zeer gespannen over de uitkomst van haar eindexamen. Een meisje wat enorm graag leert en zodra ze haar huishoudelijke taken heeft afgerond duikt ze in haar boeken. Ze hoopt op een score van 300 of hoger. Samuel is zeer benieuwd of we hem in januari een opleiding kunnen laten doen. Hij wil nog steeds automonteur worden.
28 november 2016:  nadat we alles hadden uitgezocht over de beroepsopleiding van Samuel bezochten we hen vandaag in Gatanga. Vader Waweru was met zijn 86 jaar nog druk in de shamba en was onkruid aan het weghalen. De planten stonden er mooi groen bij. Hij liet Samuel en Mary naar huis komen en allereerst hadden we een gesprek met Samuel. Zijn droom is, al paar jaar, om automonteur te worden. Een gesprek met de vader leerde ons dat Samuel, nu net 17 jaar oud, zich af gaat zetten tegen zijn vader en puber- of tienergedrag vertoont. Hij is brutaal en vader Waweru had daar moeite mee. Margarete heeft Samuel ernstig toegesproken en hem opgedragen zijn vader te respecteren en zich te gedragen. Het is nog geen januari... zo sloot ze haar betoog af. Samuel keek beschaamd naar beneden. De boodschap was aangekomen. Begin januari zal hij naar Kolping Vocational Training Centre gaan waar hij intern de opleiding Mechanics zal gaan volgen. De opleiding duurt een jaar en wordt met een officieel certificaat afgesloten.
Mary wacht nog op de uitslag van haar examen en popelt om naar de middelbare school te gaan.
8 januari 2017: de uitslag van het eindexamen voor Mary is eindelijk binnen. Haar totaalscore is 254 uit 500. Engels scoorde een C, Swahili een C, Wiskunde een C, Schei- en natuurkunde ook een C. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri gaat samen met Mary kijken naar een middelbare school in de omgeving. De middelbare school van Gatunyu zit vol dus moet er naar een alternatief gezocht worden. In Gatanga is er een 'licht-project' gestart, het Stima Mtaani project, en ook het gezin van Waweru kwam hiervoor in aanmerking waardoor zij nu de beschikking hebben over electriciteit. Een enorme stap voorwaarts!
14 februari 2017: de eerste schooldag voor Mary op Kagio Secundary School. Het heeft even geduurd maar uiteindelijk is het gelukt, zijn de schooluniformen, schoenen, boeken e.d. aangeschaft en ging ze trots op pad. Haar broer Samuel is op 30 januari begonnen bij Kolping Vocational Training Centre aan zijn opleiding tot automonteur.
Op 14 februari heeft Margarete een ouderbijeenkomst bijgewoond op Kagio Secundary, een dag die in het teken stond van hoe om te gaan met tieners, het leven met tieners en hoe hen te helpen met de uitdagingen waaraan ze blootgesteld worden. Maar vooral ook het belang van onderwijs te benadrukken. Ook is een bezoek gebracht aan Samuel, hij doet het geweldig op de opleiding en binnenkort zal Margarete hem gaan bezoeken samen met zijn oude vader en zusje Mary.
De oude Waweru zit nog steeds niet stil thuis. Ondanks zijn hoge leeftijd (86 nu) werkt hij nog steeds op een koffieplantage. Het management van de plantage wilde hem gezien zijn leeftijd geen baantje meer aanbieden maar hij heeft ze kunnen overtuigen en doet meer dan zijn best. Wat een respect!

30 april 2017: op 24 april is er een bezoek aan de oude vader gedaan. Het gaat goed alhoewel hevige regen het gebied teistert momenteel. Waweru is gestopt met zijn tijdelijke baantjes. Zijn lijf wil niet meer. Zijn hoge leeftijd gaat parten spelen. Hij kan niet lang meer gebukt staan en het zicht aan zijn ogen loopt achteruit. Mary helpt haar vader, naast haar schoolactiviteiten en in vakanties, zoveel mogelijk met hun land. Er zijn nog enkele schoolboeken aangeschaft en op 2 mei gaat ze weer terug naar school.
2 mei 2017: de schoolkosten voor Mary voor de tweede termijn zijn voldaan. Ook zijn de resultaten van de eerste termijn uitgereikt. Haar resultaten zijn nog niet erg hoopvol, ze scoort laag. Een van de oorzaken kan zijn dat ze later is ingestroomd en haar klasgenoten al gestart waren en ze moeite had dit in te halen. Ze heeft beloofd alles op alles te zetten om voor de tweede termijn betere resultaten te krijgen. Samuel doet op dit moment examens bij Kolping Vocational training, we konden de aanvullende kosten nog niet voldoen omdat eerst de resultaten van zijn examen binnen moeten zijn.
26 juni 2017: op 20 juni is een bezoek aan Kagio Secundary gebracht en hebben er gesprekken plaatsgevonden met de leraren van Mary over haar vakken en prestaties. Ze doet enorm haar best en wordt door de leerkrachten gestimuleerd om een A niveau te verkrijgen (hoogste prestatie niveau). Volgens haar leraren is ze erg gediciplineerd. We wachten vol spanning de resultaten over de tweede termijn af.
Op 26 juni is het maandelijks voedselpakket afgegeven, vader Waweru was op dat moment niet thuis. Hij was naar de oogkliniek omdat zijn zicht erg hard achteruit gaat. Helaas waren er geen doctoren aanwezig en ging hij naar huis met gewone huis-tuin-en keukenoogdruppels.
24 juli 2017: vandaag is het voedselpakket voor juli bezorgd. Waweru was thuis. Zijn ogen gaan verder achteruit maar ook zijn gehoor gaat minder worden. Het gaat nu echt een oude man worden. Mary had op dit moment de afsluitende examens over de tweede termijn. We wensen haar veel succes!
22 augustus 2017: Vandaag is de oude Waweru bezocht. Margarete heeft het maandelijks voedselpakket afgegeven en trof vader en dochter aan op het land achter het huis. Mary hielp haar vader bij het bewerken van de grond zodat in oktober weer gezaaid kan worden. Ook de schoolkosten op Kigio Secundary zijn betaald voor de derde termijn. De resultaten over de tweede termijn waren wel beter dan de eerste termijn maar Margarete heeft de indruk dat Mary veel beter kan. Ook is de school niet echt gemotiveerd om de leerlingen goed onderwijs te geven. Margarete heeft dit met de klasseleraar besproken en hij gaf toe dat het een schande voor de school is dat zoveel kinderen met een E, laagste score, eindigden. Hij heeft beloofd zich in te zetten voor betere resultaten. We zijn benieuwd.
11 oktober 2017: Vandaag is Samuel thuis opgehaald om weer terug te gaan naar het opleidingscentrum bij Makutano. Zijn schoolkosten zijn voldaan en ook de persoonlijke benodigdheden voor de derde en laatste termijn zijn aangeschaft. De praktijklessen doet hij geweldig goed, zijn enige struikelblok is de theorie. Hij heeft beloofd zijn uiterste best te doen. In december zal hij examen moeten doen. 
Op 11 oktober heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri de oude vader Waweru (87) thuis opgehaald om het opleidingsinstituut van zijn zoon te zien. Ondanks zijn hoge leeftijd genoot hij volop van de rit er naar toe. Omdat lang lopen niet meer gaat, werd een tuk tuk (overkapte driewiel taxi) ingeschakeld. Hij verwonderde zich enorm bij het zien van de grote stad Thika met al zijn drukke verkeer. Waweru is enorm dankbaar dat we het leven van hem en zijn kinderen zo hebben kunnen veranderen. Samen met zijn dochter Mary heeft hij zijn land thuis bewerkt en voorbereid voor het nieuwe zaaiseizoen. Ook het maandelijkse voedselpakket is afgegeven.
21 november 2017: Mary is thuis in verband met de schoolvakantie. Eerder deze maand heeft Margarete de schoolresultaten opgehaald bij Kagio Secundary School. Mary heeft dit jaar gemiddeld gescoord. Iets wat toch wat teleurstellend was gezien het feit dat de leraren een betere inzet hadden beloofd. De school is vrij ver van huis en het heen en weer reizen dagelijks, soms ook tijdens hevige regenval, maakt het er niet makkelijker op. Toch blijft Mary heel positief. Nu ze thuis is,  helpt ze haar vader waar ze kan om zo de zwaardere taken van hem over te nemen. Broer Samuel heeft begin december examen voor zijn beroepsopleiding tot automonteur. We wensen hem veel sterkte en hopen op een mooi resultaat.
22 december 2017: op 15 december heeft Samuel zijn officiele examen gedaan voor de opleiding tot automonteur. Hij wacht vol spanning de uitslag af. Hij is inmiddels weer thuis bij zijn vader en zusje en gaat op zoek naar werk om zo het gezin te ondersteunen. Op 22 december is een huisbezoek gebracht aan het gezin. De oude vader tobt met zijn gezondheid, zijn ogen worden steeds slechter maar hier valt niets aan te doen. De kinderen helpen hun vader waar ze kunnen.
28 januari 2018: begin januari zijn de schoolkosten voor de tweede klas voor Mary voldaan en heeft ze een soort toelatingsexamen moeten doen om aan te tonen dat ze de tweede aankan. 28 januari is het maandelijks voedselpakket afgegeven. De oude Waweru was ziek en is door Margarete Njeri meegenomen naar het Kirwara ziekenhuis. Hij bleek longonsteking te hebben en heeft medicatie hiervoor ontvangen.
26 februari 2018: het maandelijkse huisbezoek vond vandaag plaats en ook het voedselpakket is afgegeven. Mary was thuis vanwege een midterm break op school en hielp haar vader met hout zoeken. Waweru is weer hersteld van zijn longontsteking en Samuel heeft tot ieders vreugde steeds tijdelijke baantjes bij het Gatundu shopping centre in een garage waar hij als automonteur helpt met reparaties!
1 april 2018: op 20 maart is Waweru bezocht en heeft hij het maandelijkse voedselpakket ontvangen. Mary heeft haar examen voor groep 2 van de middelbare school afgerond en mag nu officieel de tweede klas doen. Op 1 april hebben we Waweru tijdens het korte werkbezoek opgezocht. Het huis zag er zoals altijd spic en span uit en het gezin geniet van de aangelegde electriciteit. Een project wat door de overheid is aangelegd in dit district. De kinderen Mary en Samuel waren naar de kerk tijdens ons bezoek. Samuel heeft inmiddels een tijdelijk contract als automonteur!
15 mei 2018: op 2 mei zijn de schoolkosten voor de 2e termijn voor Mary voldaan. Mary gaat met veel plezier naar school. En ondanks dat het geen hoogvlieger is zet ze zich volledig in en mist ze geen schooldag. Zelfs niet als het hevig regent en ze doorweekt op school aankomt.
30 juni 2018: en toen ineens was alles anders... op 13 juni werd maatschappelijk werkster Margarete Njeri op school ontboden omdat Mary al een paar weken niet op school was geweest en er geruchten gaan dat ze zwanger zou zijn. Margarete heeft 3 dagen onafgebroken gezocht naar Mary in samenwerking met de lokale politie (na betaling van kosten voor het registreren). Met heel veel geduld en gepuzzel is ze achter de verblijfplaats van Mary gekomen en heeft haar daar opgezocht. Mary blijkt inderdaad zwanger. Had zich voorgedaan als 18 jaar en was een relatie gestart met een man van begin dertig die bij een eigen huisje heeft op de compound van zijn moeder. Margarete stond erop dat ze Mary mee mocht nemen voor een eerste controle. Ze is zo'n vijf maanden zwanger en nog nooit gecontroleerd. Mary heeft aangegeven niet terug te willen naar haar vader en bij haar 'man' en schoonmoeder te willen blijven. Op 26 juni heeft Margarete de oude Waweru opgezocht. Hij maakt zich ernstig zorgen en vraagt zich continue af wat er mis is met zijn kinderen. Zijn oudste zoon, die in een huisje achterop de compound woont, heeft zijn vader een televisie gegeven zodat hij wat afleiding heeft.
16 juli 2018: Op 9 juli kreeg Margarete een melding over een zieke Waweru. Hij klaagde over pijn op zijn borst en is door Margarete meegenomen naar het Kirwara ziekenhuis. Daar constateerden ze dat hij longontsteking had en werd weer medicatie voorgeschreven. Omdat het een week later nog niets verbeterd was zijn ze teruggegaan en bleek dat de medicatie inderdaad niet aansloeg. Hij werd aan een infuus gelegd en kreeg iedere drie uur een injectie. Aan het eind van de dag mocht hij naar huis. Margarete heeft de volgende morgen gecheckt hoe het ging en het ging langzaam wat beter.
31 juli 2018: Op 18 juli hebben Waweru en Margarete een gesprek gehad op Kigio Secundary School, dit op verzoek van het hoofd van de school. Ze hebben open kaart gespeeld en hem uitgelegd wat er met Mary aan de hand is en afgesproken dat zij in januari 2019 haar school mag vervolgen. Op 23 juli is het maandelijks voedselpakket afgegeven bij Waweru. De medicatie die hij nu heeft hebben er voor gezorgd dat hij weer is opgeknapt.
6 augustus 2018: het blijft kwakkelen met de gezondheid van Waweru (86). Opnieuw klaagde hij over pijn op de borst. Hij is opnieuw nagekeken en heeft ook nu injecties gekregen om de pijn te verlichten. Warm aankleden en warme thee drinken werd hem aangeraden. Zijn hoge leeftijd gaat gepaard met lichamelijke ongemakken op dit moment. De zorgen over zijn jonge dochter zullen hier ongetwijfeld een rol bij spelen.
31 augustus 2018: Waweru is weer opgekrabbeld. De medicatie heeft geholpen en om zijn lange, stille dagen te compenseren kijkt hij tv overdag. Mary verblijft bij haar schoonmoeder en vriend. Inmiddels is ze hoogzwanger. Na het werkbezoek zal Margarete haar een bezoek brengen en de tas met eerste babyspullen die vanuit Nederland is meegenomen bij haar afgeven en checken hoe het gaat.
26 september 2019: Vandaag heeft Margarete een bezoek gebracht aan de oude vader. Hij is enorm dankbaar voor de steun die hij via ons krijgt maar blijft zich afvragen wat hij fout gedaan heeft dat zijn kinderen zo 'ontspoord' zijn. Margarete heeft hem verteld dat hij opa is geworden. Op 19 september heeft Mary een echo gehad omdat er zorgen waren over de toestand van de baby. Gelukkig bleek alles in orde. Op 24 september is zij door middel van een keizersnede bevallen van dochter Rebecca, een gezonde baby van ruim 3 kg.
16 oktober 2018: Op 9 en 15 oktober heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri Mary bezocht om te kijken hoe het gaat. Omdat Mary herstellende is van een keizersnede mag ze geen zwaar werk verrichten en heeft Margarete haar geholpen met kleding wassen en schoonmaken. De borstvoeding verloopt moeizaam omdat Mary niet veel melk heeft. Ze had haar dochtertje koemeld bijgevoerd maar Margarete heeft haar op het hart gedrukt dat dit niet kan en gevaarlijk kan zijn voor haar baby. Mary geniet van haar mooie dochter en is een enorm trotse (tiener-)moeder. We houden haar in de gaten en als blijkt dat de baby met flesvoeding moet worden bijgevoed, zullen we actie ondernemen.
31 oktober 2018: op 22 oktober is Waweru bezocht. De oude man heeft moeite te accepteren dat zijn kinderen niet zijn zoals hij gehoopt had en zit vaak in gedachten. Onze maatschappelijk werkster heeft met hem gesproken en dat hij voor zichzelf hier vrede mee zal moeten vinden en zich focust op zijn gezondheid. Een baantje gaat niet meer vanwege zijn hoge leeftijd. Het maandelijks voedselpakket is afgegeven en volgende maand bezoeken we hem weer.
24 december 2018: nog net voor de kerst heeft Waweru zijn voedselpakket ontvangen. Hij was er erg blij mee en zou met kerst naar de kerk gaan en daarna een diner voor zichzelf bereiden. Hij was ook dit jaar weer erg dankbaar voor de hulp via Circle4life en bedankte ons via maatschappelijk werkster Margarete Njeri.
23 januari 2019: tijdens het korte werkbezoek aan Kenia hebben we ook Mary en haar baby Rebecca opgezocht. De kleine meid is al weer vier maanden en is 'Hollands welvaren'. Ook Mary heeft haar draai gevonden. De vader was het geboortebewijs kwijt geraakt wat ze na de bevalling in het ziekenhuis hadden gekregen. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri zal de komende week met haar meegaan om de kopie op te vragen hiervoor. Het afhalen is dan haar eigen verantwoording. Ook de oude Waweru, de vader van Mary, hebben we opgezocht. Hij was achter op zijn shamba aan het werk. Iedere dag doet hij wat, zodat de grond klaar is als het tijd is om te zaaien. 
12 februari 2019: vandaag is een bezoek gebracht aan het Maragwa hospital om het geboortebewijs nogmaals op te vragen. Een gedoe want Mary heeft geen ID en onze maatschappelijk werkster heeft haar eigen ID moeten gebruiken om het document opnieuw aan te vragen. Over drie weken zou het gereed zijn en afgehaald kunnen worden.
25 maart 2019: We hebben Mary verteld dat het ophalen van het geboortebewijs de verantwoording is van haar man en haar. Dit na een eerste vergeefse poging om het op te halen, zullen ze dit nu zelf moeten doen. De vader van Mary is bezocht en heeft het voedselpakket ontvangen. Hij was op zijn land aan het werk om de grond voor te bereiden voor het inzaaien.
23 april 2019: op 15 april belde de oude Waweru naar maatschappelijk werkster Margarete Njeri omdat hij zich niet goed voelde. Zij heeft hem meegenomen naar het Kirwara ziekenhuis waar hij is nagekeken en testjes moest ondergaan. Hij had luchtweginfecties en heeft hier medicijnen voor ontvangen.
Op 23 april is hij opnieuw bezocht en heeft zijn maandelijks voedselpakket gekregen. Het ging weer beter met hem en hij was erg blij dat zijn dochter Mary hem had opgezocht met zijn kleindochter Rebecca. Ondanks de moeilijke maanden en de teleurstelling die hij voelde toen ze zo jong zwanger bleek, was hij opgelucht om te zien dat het goed met haar gaat en ook met zijn kleindochter.
10 mei 2019: maatschappelijk werkster Margarete trof Waweru thuis aan op 10 mei, het gaat weer beter met hem, de problemen met zijn gezondheid zijn weer voorbij en als vanouds was hij enorm dankbaar voor de steun die hij maandelijks krijgt. In verband met het zwangerschapsverlof van Margarete heeft hij zijn voedselpakket eerder ontvangen.
19 augustus 2019: de afgelopen maanden zijn de voedselpakket via telefonische betaling besteld en afgeleverd en vandaag was weer het eerste fysieke bezoek aan de hoogbejaarde man. Hij bleek ziek geweest en was nog herstellende. Zijn gezondheid wordt echter steeds brozer. Het maandelijks voedselpakket is hem uitgereikt.
23 september 2019: bij het huisbezoek vandaag was Waweru op zijn land aan het werk om het te bewerken en voor te bereiden op het nieuwe inzaaien. Hij vertelde onze maatschappelijk werkster dat zijn dochter Mary hem regelmatig bezoekt en hem helpt met de huishoudelijke beslommeringen. We waren zeer verheugd dit te horen.
22 oktober 2019: wat is het toch een kanjer en dat op zo'n hoge leeftijd. Vandaag kreeg Waweru zijn voedselpakket. Het gaat goed met hem en zijn harde werken ter voorbereiding op het nieuwe zaai/oogstseizoen was klaar. Nu hopen dat de plantjes ontkiemen en goed groeien.
24 december 2019: tijdens het korte werkbezoek eind november hebben we Waweru ook bezocht en het voedselpakket afgegeven. Wat een dankbare man en wat een kwieke oude man. Zelf werkt hij nog zo hard mogelijk mee op zijn stuk land en gaat zelfs af en toe op pad voor tijdelijke baantjes. Op de dag voor kerst is zijn maandelijkse voedselpakket door Margarete afgegeven. We zijn erg blij te horen dat dochter Mary hem met regelmaat opzoekt en hem helpt met de was.
31 januari 2020: bijna 88 jaar oud en het gaat goed met hem! Vandaag zijn voedselpakket bezorgd.