Anthony Ndolo

Datum: 

vr, 24/02/2012

Locatie: 

Baringo, Donyo Sabuk area, Kenya

Status: 

Anthony, Baringo, Donyo Sabuk Area, Thika
Anthony met zijn nieuwe schooluniform, wachtend op de matatu in Donyo Sabuk Area, Thika

Uitleg project: 

Situatie:
Anthony woont hoog in de bergen bij Baringo in vrij onbegaanbaar gebied met zijn oma, opa en achtjarig zusje. Toen wij Anthony bezochten in februari 2012 was hij zestien jaar oud en gaat naar Class 7 van de Donyo Coffee Primary School. Iedere morgen gaat hij lopend naar school, een route die ruim anderhalf uur in beslag neemt om er te komen. Anthony en zijn zusje wonen sinds ruim anderhalf jaar bij hun grootouders. Deze bezitten een klein, uit steen opgetrokken huisje van ca. drie bij drie meter. De moeder van Anthony en een van zijn zusjes is overleden en de vader is met de noorderzon vertrokken met een ander zusje en broertje, Anthony en zijn jongste zusje achterlatend. Er is niet bekend waar de vader heen is gegaan of woont.
Anthony’s zusje slaapt bij de grootouders, maar door de kleine ruimte is er voor hem helaas geen ruimte. Zijn bed staat buiten onder een boom en is afgedekt met een golfplaat. Als de weersomstandigheden te slecht zijn mag Anthony bij de buurman binnen slapen. Sinds kort woont er een tante van Anthony met tien kinderen (0-11 jaar) op het terrein in het stro hutje wat eerst dienst deed als keuken. Deze tante is hier gekomen na haar scheiding en woont hier tijdelijk. De grootouders bezitten wat grond waarop mais verbouwd wordt en dit is voor eigen gebruik.
Anthony heeft een gezondheidsprobleem, er zit een dikke bult op zijn keel waar hij veel last van heeft. Hij wil graag naar school maar kan de schoolkosten niet in zijn eentje opbrengen, zijn oma werkt als tijdelijk werkster af en toe.

Missie:
Onderzoek naar de bult in Anthony’s nek en behandeling hiervoor. Daarnaast zal voor Anthony een huisje gebouwd moeten worden met deur en raam. Hij heeft een bed nodig en de oma zal gesponsord worden met eten. Ook zal Anthony geholpen moeten worden met de kosten voor school omdat hij anders komend seizoen geen examen mag doen en niet naar groep acht mag.

Acties:

  • Onderzoek in ziekenhuis naar de bult in zijn nek, wat er aan te doen valt en behandeling hiervoor starten
  • Na opvraag offerte een huisje (3x3 mtr) bouwen voor Anthony
  • Nieuw schooluniform voor Anthony (huidige uniform te klein)
  • Schoenen voor school voor Anthony
  • Aanschaf bed, matras, beddengoed en klamboe
  • Kosten schoolgeld en evt. examengeld voldoen
  • Sponsoring Anthony voor Secundary School

Huidige stand van zaken :
April 2012: Anthony heeft inmiddels al een aantal afspraken in het Thika Hospital gehad. Na een echo is geconstateerd dat hij een abces heeft aan de rechter kwab van zijn schildklier. Omdat hij hier erg last van heeft, vooral ’s nachts met liggen en met slikken/eten, zal het abces verwijderd moeten worden. Omdat het abces op een nogal gevaarlijke plaats zit, zijn nieuwe onderzoeken nodig omdat ze op dit moment het risico niet durven nemen. Wat wel vast staat, is dat het er uit moet. Op maandag 23 april staat er een vervolgafspraak gepland in het ziekenhuis.
Op dit moment kan er nog niet worden begonnen met de bouw van het huisje in verband met de regen en de gevaarlijke omgeving bij overvloedige regenval. Dit doordat de compound van de grootmoeder nogal afgelegen ligt en de rotsen erheen glad zijn.
17 mei 2012: Anthony is onderzocht in het Kenyatta National Hospital. Daar is vastgesteld dat het geen abces op de kwab van zijn schildklier is maar dat nader onderzoek dringend nodig is. Hij is doorverwezen naar het Aga Khan Centre in Thika (waar wij eerder de echo’s hebben laten maken) om een biopsie te laten doen. Er zal dan cytologisch onderzoek gedaan worden en 28 mei zal hij terug moeten naar het KNH. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek wordt dan bepaald of het operatief verwijderd moet worden of dat de inhoud van het abces afgezogen kan worden.
De bouw van de kamer is uitgesteld tot begin juni en zal starten zodra het regenseizoen ten einde is.
Juni 2012: de uitslag van de onderzoeken heeft uitgewezen dat hij een goedaardige tumor op zijn schildklier heeft. Deze moet operatief worden verwijderd. Voorafgaand aan de operatie volgt nog een aantal onderzoeken en wordt weefsel op kweek gezet.
We zijn begonnen met de bouw van zijn huisje. De DISC medewerkers hebben via een lokale fundi (aannemer) een prachtig huisje voor hem kunnen laten neerzetten. De vloer van het huisje is verhoogd en afgewerkt met een cementlaag zodat in geval van hevige regenval het huisje niet onderloopt. Momenteel slaapt Anthony nog in het oude bed van zijn oom wat met touwen aan elkaar gebonden is.
September 2012: Anthony heeft een bed, matras, lakens, deken en klamboe en is de koning te rijk met zijn nieuwe huisje. In oktober krijgt hij een Ikea solar lampje zodat hij ook 's avonds huiswerk kan maken. Ook komt er nog een klein tafeltje waar hij aan kan werken. Anthony staat ingepland voor de operatie op donderdag 27 september a.s. Hij is erg gespannen en bang voor de operatie. Margarete Njeri van DISC staat hem bij en gaat met hem mee op de controlebezoeken maar ook met de operatie zal ze bij hem zijn. DISC/Circle4Life heeft de toestemming van zijn grootmoeder om Anthony te laten opereren. Dit in verband met zijn minderjarige leeftijd. We zijn blij dat we mede door uw steun Anthony kunnen helpen en wensen hem veel sterkte toe de 27e!
4 oktober 2012: Teleurstelling voor Anthony en ons team in Kenia. De operatie van 27 september is helaas niet doorgegaan vanwege een staking door de doktoren in Kenia. Al een paar dagen voor de operatie was bekend dat het medisch personeel in staking was gegaan en op de dag zelf moest wel de reis naar Nairobi ondernomen worden om een nieuwe datum te prikken.
Margarete en Anthony zijn geweest en de nieuwe datum staat nu ingepland voor donderdag 8 november 2012. Duimen maar dat het nu wel goed gaat!
November 2012: het bezoek aan Kenyatta National Hospital heeft inmiddels plaatsgevonden. Alleen niet voor een operatie! Verrassend nieuws. Een second opinion en hernieuwd onderzoek hebben uitgewezen dat Anthony niet geopereerd hoeft te worden. Bij controle eind november is gebleken dat het abses kleiner geworden is. Omdat het een risicovolle operatie zou zijn, is deze van de baan nu. Anthony zal regelmatig terug moeten komen voor controle maar zolang de bult kleiner wordt, zal er niet worden ingegrepen. Dit is geweldig nieuws! Anthony was ook erg opgelucht dat hij niet onder het mes hoeft. Hij heeft eind november zijn schooljaar afgesloten en ook hij eindigde met geweldige resultaten. In de vakantiemaand zal hij DISC gaan bezoeken om daar extra te studeren en te lezen. Wij blijven hem in 2013 sponsoren met schoolgeld en schoolkosten en hopen dat hij eind 2013 zijn lagere school kan afsluiten en op de middelbare school verder kan leren.
Juni 2013: In mei 2013 hebben Charlotte en Ellen van Gemert Anthony's huisje bezocht. Een noodzakelijk bezoek omdat het in voorjaar 2012 gebouwde huisje door de overvloedige regenval tijdens de grote regenperiode schade had opgelopen. Door harde wind en erg veel regen was een deel van een van de muren ingezakt waardoor de wand scheef kwam te staan en het eigenlijk te gevaarlijk was om er nog langer te slapen. De aannemer is de schade op wezen nemen en gaf aan dat opknappen geen optie was omdat het risico van de schuingezakte muur en het mogelijk instorten te hoog was. Besloten is om het tijdelijk op te knappen en in julie te herbouwen. Op 10 juni is Anthony naar het Kenyatta National Hospital teruggeweest. Goed nieuws v.w.b. het gezwel op zijn schildklier, dit wordt steeds kleiner en er is definitief afgezien van een operatie. Wel kampt Anthony met oorproblemen en wordt hij hiervoor behandeld. Vooralsnog moet hij druppelen en in een later stadium zal worden bekeken of een ingreep nodig is. Daarnaast wordt hard gewerkt aan zijn geboortebewijs. Een moeilijke opgave omdat er eerst een overlijdensacte van zijn moeder moet komen. De oma van Anthony heeft zich erg betrokken getoond en van haar schamele inkomen zelfs kshs 1000 afgestaan als haar bijdrage in de onkosten. Een prachtig gebaar! Onze maatschappelijk werkster is druk bezig om dit te realiseren omdat het geboortebewijs voor hem noodzakelijk is om examen te mogen doen op school. Anthony is in zijn vrije tijd veel in de bibliotheek van onze partner DISC te vinden en werkt hard aan school. Ook tijdens de staking van de onderwijzers was hij dagelijks daar te vinden. Op 9 september moet Anthony terug naar het ziekenhuis voor controle.
8 augustus 2013: het huisje voor Anthony is opnieuw gebouwd. Tussen 23 juli en 8 augustus is eerst het oude huis afgebroken en heeft nu plaats gemaakt voor een nieuw, verbeterd huis. Gebouwd ruim voor de regenperiode met dus genoeg tijd om uit te harden. Wel is Margarete Njeri op een onverwachtse verrassing gestuit... er wonen ineens drie kinderen meer bij oma in de toch al zo beperkte ruimte. Anthony's vader, die met drie kinderen met de noorderzon vertrokken was na het overlijden van zijn vrouw en Anthony en zijn zusje doodleuk achterliet, was ineens op de proppen gekomen. De man, die inmiddels verslaafd was aan alcohol, kon niet langer de verantwoording voor de drie kinderen aan, en heeft ook deze drie bij zijn (ex-)schoonmoeder gedumpt. 
We gaan op korte termijn kijken hoe we de oma kunnen helpen.
6 september 2013: eindelijk is de overlijdens acte van Anthony's moeder geregeld. Deze was nodig om een geboortebewijs te kunnen krijgen voor Anthony en op z'n beurt was deze weer nodig om mee te mogen doen aan de examens op school.  Anthony doet enorm zijn best en wil met z'n nu achttien jaar graag naar de middelbare school. De komende maanden gaan we uitzoeken welke school voor hem geschikt is en vanaf januari zal ook hij naar Secondary School gaan. Verder hebben Anthony kunnen helpen met een nieuw bed. Nu zul je denken... hij had toch een bed? Ja, hij HAD een bed. Dit behoorde officieel toe aan een oom en deze kwam afgelopen maand zijn bed ophalen met als gevolg dat Anthony weer op de grond sliep... Ook loopt Anthony momenteel weer in het ziekenhuis, niet voor behandeling van het gezwel maar voor oorproblemen. Hij is behandeld op de KNO afdeling, ook is zijn gehoor getest, aan de rechterkant hoort hij iets minder doordat het trommelvlies naar binnen is getrokken en er een gaatje in is ontstaan. Door medicatie moet dit vanzelf overgaan en eind november is er nog een controle afspraak.
26 november 2013: ziekenhuizen en Afrika. Er blijkt toch regelmatig wat fout te gaan. Alhoewel Anthony al vanaf medio 2012 onder behandeling is in het Kenyatta National Hospital, niet alleen voor zijn schildklier maar ook voor zijn oorproblemen, blijken ineens de gegevens van de KNO afdeling met de noorderzon verdwenen. Niet in het systeem, niet in een tweede file. Kortom... alle gegevens van onderzoeken, hoortesten en bezoeken zijn dus weg. Het oorprobleem blijkt hardnekkiger dan wij dachten want hij loopt nog steeds met een geperforeerd trommelvlies. Er is weer medicatie voorgeschreven in in januari 2014 zal hij weer voor controle terug moeten komen en dan zal blijken of een operatie nodig is of niet om het trommelvlies te sluiten. Verder hebben we hem net voor de examens op school bezocht in de klas. Een feest want de hele klas wilde op de foto. Ook zijn we bij hem thuis geweest omdat  de gezinssituatie in augustus dramatisch gewijzigd was. Anthony slaapt (prinsheerlijk) in zijn bed maar zijn twee broertjes (12 en 5) en neefje slapen nu ook in zijn huisje, echter op de grond. We hebben besloten om hen te helpen met bedden en in december zal dit gerealiseerd worden.
25 december 2013: Een mooiere kerst hadden we hen niet kunnen geven. Op 1e kerstdag is het stapelbed en een smaller eenpersoonsbed bezorgd en in elkaar gezet. Het in september geschonken bed is verhuisd naar het huisje van oma en opa en hierin slaapt nu zusje Elizabeth (10) van Anthony. De overige neefjes en nichtjes van Anthony worden geholpen via project Francisca, de tante van Anthony.
2 januari 2014: de eindresultaten van Donyo Coffee Primary school zijn bekend. Helaas niet zo veelbelovend als we verwacht hadden maar Anthony is geslaagd en kan naar Secondary School. Hij is afgezwaaid met een puntentotaal van 195 uit 500. Victor Muasya, onze veldwerker, is nu bezig om te kijken of hij in februari naar Kiboko Secundary School kan. In de tussenliggende weken wordt geprobeerd of hij ergens een klein baantje kan vinden om zo zelf ook wat mee te helpen.
9 februari 2014: Goed nieuws v.w.b. de gezondheid van Anthony, het probleem met de schildklier is zo gering dat verdere controle niet meer nodig is. Op 16 januari is de KNO afdeling opnieuw bezocht. Ook het gat in zijn trommelvlies is kleiner geworden. Hij moet medicatie voor zijn oor blijven gebruiken en het mag absoluut niet nat worden. Op 20 februari moet hij terug voor de volgende controle. Toen Anthony terug gebracht werd naar huis, troffen wij zijn oma aan terwijl zij de geoogste bonen aan het sorteren was. Oma was enorm dankbaar voor deze steun via Circle4life. 
17 april 2014: Op 28 maart hebben we Anthony op de middelbare school opgezocht. Sinds januari gaat hij naar Kiboko Secondary School. ZIjn eindresultaten op de primary school waren niet geweldig maar wat een verrassing toen we zijn leraar spraken en hoorden dat Anthony enorm zijn best doet. Hij vind school erg leuk, is heel serieus, doet goed zijn best. Hij is erg stil maar presteert beter dan we gedacht hadden. De uitslag van zijn eerste tentamen dit jaar was net bekend. Anthony had een A gescoord voor het eerste tentamen. Dit is het hoogste wat je kunt krijgen en hij was dan ook super trots. Nu maar hopen dat hij dit vast kan houden en de doorzetting heeft om te blijven presteren.
6 mei 2014: Op 17 april is maatschappelijk werkster Margarete Njeri met hem voor controle geweest naar het Kenyatta National Hospital. Een crime om er te komen want voor de zoveelste keer dit jaar staakten de taxi busjes en zijn ze uren onderweg geweest. De oorontsteking is nog niet helemaal weg en het gaatje in zijn trommelvlies is ook nog steeds niet helemaal dicht, net zoals bij de controle eind februari.  De arts heeft hem medicatie voorgeschreven en zijn oor mag absoluut niet nat worden van binnen. 24 juli moet hij terugkomen voor controle en wordt er mogelijk een datum geprikt voor een kleine ingreep om het trommelvlies te sluiten. 
De school resultaten van de eerste termijn zijn binnen. Het goede begin van dit schooljaar is helaas niet doorgezet. Deze eerste termijn heeft hij afgesloten met een D+ en hij heeft beloofd om het tweede termijn extra zijn best te gaan doen.
5 juli 2014: waarschijnlijk heeft Anthony lang met oorproblemen gelopen want het gaatje gaat maar heel langzaam dicht. Wel is een operatie voorlopig van de baan. De oordruppels die hij nog steeds moet gebruiken, worden door Circle4life gesponsord. Ook hebben we de schoolkosten voor de tweede termijn betaald en hoorden we van zijn leraar dat hij wel een lichte verbetering v.w.b. prestaties laat zien. We hopen dat hij dit doorzet en wachten vol belangstelling de resultaten van de tweede termijn, begin augustus, af.
6 augustus 2014: op 23 juli is er nog een controle geweest voor zijn oorprobleem bij de KNO arts. Het gaatje is dicht maar de er werd aangeraden een gehoortest te laten doen voor de volgende afspraak om te kijken of zijn gehoor in orde is, dit zal op 28 augustus worden gedaan in het Kenyatta National Hospital. Er zijn geen medicijnen meer voorgeschreven.
10 september 2014: Kiboko Secundary School, de school waar Anthony naar toegaat is op 10 september bezocht omdat de schoolkosten voor de derde termijn voldaan moesten worden. Helaas een teleurstellend bericht. Zijn eerste resultaten in juli leken verbetering te laten zien maar helaas was dit van heel korte duur. Anthony presteert ver beneden maats. Waar hij in de eerste termijn nog een D+ scoorde, kwam hij nu niet hoger dan een E-, een eindresultaat wat hier gelijk staat met een 2. Anthony heeft de derde termijn gekregen om te bewijzen dat hij het wel kan. Hij blijkt niet erg gemotiveerd. Niet alleen op school, ook thuis maakt hij zich er makkelijk van af. Het verzoek om samen met zijn tante, opa en oma en oudste neefje een goot te graven bleek een 'zware' klus en na herhaaldelijk aandringen van onze kant is dan eindelijk in september de klus geklaard. Doet hij niet zijn best dan gaat zijn plekje naar een kind wat wel wil leren.  
3 juni 2015: Per januari 2015 zijn we gestopt met het onderwijs aan Anthony. De resultaten op school waren bedroevend slecht en school gaf aan dat hij beter kan maar het is niet gelukt. Na overleg is besloten dat hij het nieuwe schooljaar niet terug zou komen op school. Medio 2015 gaan we kijken hoe de situatie nu is en of Anthony openstaat voor een beroepsopleiding waar hij dan in januari 2016 mee zou kunnen beginnen. Circle4life heeft wel de schoolkosten voor zijn broertje en zusjes, die Donyo Coffee Primary bezoeken, voor de eerste en tweede termijn voldaan.
17 december 2015: tranen met tuiten huilde Anthony. Of we hem alsjeblieft toch nog een kans wilden geven. Hij ziet in dat geen opleiding ook geen toekomst betekent omdat overal het papiertje van het diploma gevraagd wordt. Een beroepsopleiding wil hij niet, hij wil dolgraag de middelbare school af maken. "Ik moet een voorbeeld zijn voor mijn broertje en zusjes..."
Na uitvoerige gesprekken en overleg zowel in Kenia als in Nederland is besloten dat we hem in 2016 de kans geven zich te bewijzen. Hij zal zijn best moeten doen anders stopt het een jaar later maar hij heeft ons beloofd alles op alles te zetten.
Op 17 december is hij voor controle teruggeweest naar de KNO van het KNH ziekenhuis. Het trommelvlies zag er rustig uit en ook het gezwel wat er drie jaar geleden zat is volledig weg. Een uitvoerig onderzoek was helaas niet mogelijk omdat de artsen die de apparatuur bedienen er niet waren. De eerstvolgende afspraak bij KNO is op 16 april 2016.
Vanaf 4 januari zal Anthony weer teruggaan naar Kiboko Secundary School. Deze week zullen we zowel met de schoolleiding, zijn leraar als Anthony en zijn oma spreken.
12 januari 2016: Anthony is terug op school! We konden hem niet blijer maken met zijn terugkeer naar Kiboko Secundary. Hij heeft beloofd zijn uiterste best te doen en om hulp te vragen als hij iets niet begrijpt. Ook wil hij gebruik maken van de bibliotheek bij DISC Initiatives in Donyo Sabuk op de zaterdagen. Maar .... eerst zien.... hij heeft het voordeel van de twijfel en nu de tijd om te bewijzen dat hij het kan. 
Op dezelfde dag hebben we de schoolkosten voor zijn broertje en zusjes bij Donyo Coffee Primary School betaald voor de eerste termijn. We wensen alle kinderen heel veel succes in het nieuwe schooljaar.
6 mei 2016: Anthony gaat trouw iedere dag naar school maar tot op heden hebben we geen resultaten gezien nog. In juni is er een uitstapje naar een theater waar de hele klas heen gaat. De schoolkosten voor de tweede termijn voor Anthony en de andere zusjes en broertje zijn voldaan.
11 januari 2017: vandaag zijn de schoolkosten voor de eerste termijn van het vierde en laatste jaar op de middelbare school voldaan. Anthony heeft, zoals beloofd, een nieuw uniform gekregen. Wij wensen hem veel succes dit laatste jaar en hopen dat hij zijn examens goed mag maken.
22 mei 2017: de schoolkosten voor de tweede termijn zijn voldaan. Helaas beschikken we nog niet over de resultaten over de eerste termijn. Ook de schoolkosten voor zijn broertje en zusjes zijn voldaan bij Donyo Coffee Primary school.
25 augustus 2017: maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft vandaag een huisbezoek gebracht aan de grootmoeder van Anthony in Baringo. Het gaat goed met het gezin alhoewel het vechten is om de eindjes aan elkaar te knopen. Met zoveel monden te voeden is het erg moeilijk en de opbrengst van de oogsten van eigen land zijn maar voldoende voor een week. Oma klaagt niet en is dankbaar dat wij haar helpen met de schoolkosten.
15 september 2017: de schoolkosten op zowel de school voor de broertjes en zusjes van Anthony, Donyo Coffee Primary, zijn voldaan voor de derde termijn en ook de kosten voor Anthony op Kiboko Secundary zijn voldaan. De resultaten van Anthony, die in de eindexamenklas zit, zijn enigszins teleurstellend. Zo goed als hij vorig jaar ging zo matig is het nu. Tijd voor een stevig gesprek!
30 november 2017: Het eindexamen voor de middelbare school zit er op, op 29 november is dit afgesloten en Anthony (en wij) wachten voor spanning op de uitslag. Op 30 november is er een huisbezoek gebracht en zijn de maten voor schooluniformen en -schoenen opgenomen voor de zusjes en broertje van Anthony die nog naar de basisschool gaan.
30 januari 2018: de schoolkosten voor de broertjes en het zusje van Anthony zijn voldaan. Josephath is examenkandidaat voor groep 8. De drie kinderen zijn enorm gemotiveerd om naar school te gaan en doen goed hun best. Anthony heeft zijn resultaten binnen en is geeindigd met een E. Helaas zat er niet meer in voor hem. 
14 mei 2018: Anthony is nog steeds op zoek naar een baantje. Het is laagseizoen en valt niet mee. Momenteel helpt hij zijn grootmoeder op het land met bewerken van de grond en inzaaien. Verder brengt hij zijn broertje en zusjes naar school omdat die bang zijn voor de gevaarlijke weg die door de hevige regenval is ontstaan. De schoolkosten voor  het broertje en zusjes zijn voor de tweede termijn voldaan.
20 oktober 2018: de schoolkosten voor de derde en laatste termijn van dit schooljaar zijn voldaan en broer Josephat doet deze termijn, 29 oktober, examen in groep 8. We wensen hem veel succes!
24 januari 2019
een nieuwe stap in het leven van Josephat, het broertje van Anthony. Circle4life en DISC Initiatives uit Donyo Sabuk bekostigen samen zijn middelbare school. DISC de schoolkosten, Circle4life het uniform, de schoenen, de schoolboeken en alles at daarbij komt kijken. Josephat is samen met Julius (red. project Jane Syowai ) op 14 januari op St. Mary's High School (voormalig Kiboko Secundary School) gestart. De schoolkosten voor het andere broertje en zusje bij Donyo Coffee Primary school zijn op 24 januari voldaan voor de eerste termijn.
3 mei 2019: de schoolkosten voor de zusjes en het broertje van Anthony zijn voldaan op Donyo Coffee Primary voor de tweede termijn.
6 september 2019: de kosten voor de derde termijn zijn voldaan, Anthony's zusje zit in groep 8 en doet examen, laatste week oktober zijn de scholen vrij en zullen alle groep 8 kandidaten voor het examen zitten. De week erna is het ook voor hen vakantie. We wensen beiden voor succes de laatste termijn dit jaar!
17 oktober 2019: vandaag was een gebedsbijeenkomst op Donyo Coffee Primary School. Alle ouders, voogden en verzorgers waren uitgenodigd om te bidden voor alle examenkandidaten en er volgden gesprekken door de onderwijzers. De examens gaan officieel van start eind oktober.