Catherine Kanini

Datum: 

di, 06/03/2012

Locatie: 

Baringo, Donyo Sabuk Area, Kenya

Status: 

Moeder Catherine met Agnes, Baringo, Kenya
Moeder Catherine met Agnes, Baringo, Kenya

Uitleg project: 

Situatie:
Het gezin van Catherine was begin februari 2012 aangemeld door een bekende van een van de medewerkers van DISC. Er was een melding binnen gekomen dat een van de meisjes alleen een baby ter wereld gebracht zou hebben en dat dit kindje was overleden doordat ze het verstopt zou hebben.
Op 6 maart 2012 hebben we moeder Catherine voor de tweede keer bezocht. Twee oude, beschadigde hutjes hoog in de bergen bij Baringo. Hoger dan dit punt kon niet. Baringo valt onder het gebied van Donyo Sabuk en valt dus ook onder het reservaat gedeelte waar een aantal wilde dieren leven. Zo hoog in de bergen worden mensen soms belaagd door buffels, jakhalzen of luipaarden. Ook slangen komen hier geregeld voor. Catherine is hier komen wonen nadat zij alleen kwam te staan met haar vijf kinderen. Een oom, die zegt eigenaar van de grond te zijn, heeft ooit de hutjes gebouwd en Catherine mag hier wonen. De velden bewerkt ze zelf en ze probeert hier gewassen te verbouwen. Met recht probeert, want de oogsten worden geregeld vernield door kuddes buffels. Het oudste meisje, Hellen, is zestien, de jongste, Agnes,  is drie jaar oud. Er tussenin zitten nog twee meisjes en een jongetje. De omstandigheden zijn bedroevend. Een strooien hut doet dienst als keuken. Het stenen huisje is voor het hele gezin om te slapen. Moeder Catherine en dochter Hellen slapen samen in een eenpersoons bed, de overige vier kinderen slapen aan de andere kant van de kamer op de grond binnen een bedframe. Er is geen lattenbodem of matras en vaak slapen deze kinderen buiten met alle risico’s van dien. Er hing een klamboe met enorme gaten over het eenpersoonsbed. Hellen bleek niet thuis maar op school te zijn. De moeder wilde niet over haar situatie praten. Het jongste meisje, Agnes, was niet in orde. Bij navraag bleek dat zij geregeld plotseling in slaap viel. Er was geen eten aanwezig en de muren van het huisje waren gebarsten.
We hebben Hellen bezocht op de Secundary School waar zij naartoe gaat. Na consult met het hoofd van de school mochten wij met haar praten. Hellen was verlegen en durfde in het begin nauwelijks te praten. Uiteindelijk wonnen wij haar vertrouwen en vertelde ze dat ze vorig jaar zwanger was geworden van haar toenmalige vriendje. Op het moment dat ze hem vertelde dat ze zwanger was, liet hij haar vallen. Hij was niet aan een kind toe dus kon ze het zelf uitzoeken. Zij kon niemand in vertrouwen nemen en hield de zwangerschap verborgen. Na een paar maanden eindigde haar zwangerschap in een spontane miskraam. Op dat moment was ze op school en nadat ze met hevige buikkrampen van school was weggegaan, kreeg zij buiten de hekken onderweg naar huis een miskraam. Ze heeft het begraven en is naar huis gegaan. Haar moeder kwam erachter doordat er bloed aan haar benen kleefde en heeft drie dagen geweigerd te praten met haar. Uiteindelijk heeft zij haar dochter meegenomen naar een soort apotheekje in het dorp. Hellen voelde zich al een tijd niet goed en was blij dat eindelijk haar verhaal kon vertellen.

Missie:
Een gezonde leefsituatie te creëren voor het gezin en de moeder te begeleiden in het verbouwen van groente op een andere wijze (spinazie in zakken). Daarnaast het counselen van Hellen en laten checken van haar gezondheid. Het huisje bewoonbaar maken en voorzien van stapelbed en matrassen, lakens, dekens, en klamboe’s.

Acties:

  • Voedselhulp per direct voor het gezin en zo lang nodig
  • Medische check Hellen en eventuele behandeling
  • Medische check Agnes en eventuele behandeling
  • Restauratie van het stenen huisje zodra het weer het toelaat
  • Laten maken stapelbed
  • Aanschaf van matrassen, lakens, dekens en klamboe’s
  • Checken betaling schoolgeld Hellen en zo nodig termijn betalen
  • Voorlichting moeder en kinderen over hygiene, sexualiteit
  • Voorlichting moeder verbouwen groente in zak en sponsoren materialen hiervoor

Huidige stand van zaken :
Hellen is in maart 2012 gynaecologisch onderzocht en er zijn echo’s gemaakt. Na medicijnen voor een blaasinfectie bleek zij weer volledig gezond.
Het zusje Agnes bleek gelukkig geen slaapziekte te hebben maar bleek een ernstige vorm van malaria te hebben. Dit is na bloedonderzoek vastgesteld en wij hebben hier medicijnen voor kunnen kopen.
Tijdens bezoek aan Donyo Sabuk in april 2012 door Circle4Life is gebleken dat moeder Catherine ernstig ziek was. Hellen had ons benaderd en meldde de ziekte van haar moeder. Ze was zo ziek dat ze soms dagen niet van bed af kwam.
We hebben haar in het ziekenhuis laten onderzoeken en ook hier bleek een ernstige vorm van malaria de oorzaak te zijn van de problemen. Catherine heeft medicijnen voorgeschreven gekregen en het is echt hoogste prioriteit dat dit gezin geholpen gaat worden met goede bedden en vooral klamboe’s om zich tegen de muggen te beschermen. Catherine krijgt regelmatig extra voeding gedoneeerd om zo te voorkomen dat de kinderen ondervoed raken. Hellen bezoekt trouw haar school en wil graag advocaat worden.
September 2012 Het gezin van Catherine is in mei geholpen met een stapelbed voor de kinderen en een eenpersoonsbed voor moeder Catherine, er zijn matrassen, dekens, lakens en klamboe's aangeschaft en na grondige inspectie van het huis bleek dat dit een erg gevaarlijke situatie kon opleveren omdat de muren tal van scheuren vertoonden. Catherine werd op de prioriteiten lijst gezet om haar huisje te renoveren voordat het regenseizoen (eind oktober) zou beginnen omdat de kans van instorten vergroot wordt door overvloedige regenval.
Onze grootste angst dat het huisje in zou storten is helaas waarheid geworden. Op 14 september is het huisje ingestort. Wat rest is één muur en een afgebrokkelde zijmuur. Toen de mensen van DISC de zaterdag erop daar kwamen troffen zij een enorme puinhoop aan. Catherine en Hellen hebben het stapelbed versjouwd naar het hutje wat als keuken dienst deed. Een hutje wat aan alle kanten tochtig is en gaten vertoond, een niet gezonde situatie. Het eenpersoonsbed paste hier niet in en staat (tijdelijk) buiten. Catherine kookt achter de overgebleven muur van haar oude hutje. Gelukkig dat er niemand in het hutje was op het moment van instorten want dan hadden de gevolgen niet te overzien geweest. Wij gaan u een noodplan starten om Catherine met voorrang te helpen. Inmiddels is er door Victor van DISC een fundi (aannemer) aangetrokken en die gaat met spoed beginnen aan de bouw van een tweekamer huisje voor het gezin. Dankzij uw hulp kunnen wij dit doen en kunnen wij deze moeder en kinderen helpen met een huisje en een stukje verder naar een betere toekomst.
17 oktober 2012: de bouw van het nieuwe huisje voor Catherine en haar kinderen nadert zijn voltooiing. Er is een 2-kamer huisje gebouwd en het is voorzien van kozijnen. Er worden deuren en luiken geplaatst en op de dag van ons bezoek waren de fundi druk bezig om de dakplaten (ijzeren golfplaten) aan te brengen. Over de nok wordt een gebogen rand geplaatst om zo regen buiten te houden op de naden. Ook zal een goot geplaatst worden langs de dakrand om zo het veelvuldige regenwater tijdens de regenmaande op te vangen en te kunnen gebruiken. De vloeren moeten nog worden gemaakt (cement) en de buitenkant van de muren moet nog wat verstevigd worden. Daarna kunnen de bedden weer in elkaar gezet worden en kan het gezin zijn intrek nemen in het nieuwe huisje. Catherine heeft voorlichting gekregen over het verantwoord telen van tomaten en Sukumi wiki (een Keniaanse bladgroente) die in plastic zakken met gaten kunnen groeien. Deze kan zij dicht tegen haar huisje aanzetten om zo vernieling door buffels tegen te gaan. Wij zullen haar nog helpen met zaden en kunstmest, ook voor mais en bonen en Catherine gaat zelf met de overgebleven stenen een soort afrastering maken om haar gewassen tegen buffels te beschermen.
Dit zijn de laatste activiteiten bij dit gezin, we zijn in de afrondingsfase aangekomen. De komende maanden zullen we Catherine nog blijven volgen en zij zal af en toe nog bezocht worden door de DISC medewerkers om de continuiteit te bewaken. Wij willen u hartelijk danken voor het mogelijk maken van de hulp aan Catherine en haar kinderen. Het was een heftige tijd waarin we de hulp aan haar hebben geboden maar het resultaat is prachtig. WIj hopen van harte dat zij haar verantwoordelijkheden blijft nemen maar wij hebben hier alle vertrouwen in. Zelf heeft zij er al voorgezorgd dat haar kinderen allemaal naar school kunnen. Zij gaat het wel redden!
December 2012: Catherine legt een enorme verantwoording en doorzettingsvermogen aan de dag. Nadat haar huisje klaar was en het gezin van de oude, tochtige keuken was verhuisd naar de twee kamerwoning, is zij met oude stenen en doornentakken afzettingen gaan maken om zo haar velden met gewassen enigszins te beschermen tegen buffels. Haar maisplanten stonden er in december geweldig bij en er wordt zelfs gesproken over haar velden als een van de besten van de omgeving. Catherine zelf voelt zich als een koningin. Haar huis is een enorme motivatie om door te gaan en zij voelt zich 'de rijkste persoon uit de buurt'. 
Dochter Hellen wordt in 2013 gesponsord v.w.b. schoolkosten zodat deze tiener haar middelbare school af kan gaan maken. 
4 juni 2013: Catherine is bezocht in mei 2013 en wat we aantroffen overtrof onze stoutste verwachtingen. De resultaten van de opbrengst van haar mais, bonen, sperciebonen en doperwten was geweldig geweest en inmiddels heeft ze een deel geinvesteerd voor nieuwe zaden. We troffen de akkers dan ook nu weer aan in perfecte staat. Mooie groene planten en geen onkruid te bekennen. Ook de compound rondom het huisje was schoon. Een korte inspectie in het huisje leverde eenzelfde beeld op. De bedden van de kinderen waren keurig opgemaakt en zelfs de lakens waren met een hoek teruggeslagen. Het stapelbed was niet meer in elkaar gezet maar stond als twee eenpersoonsbedden naast elkaar in de slaapkamer. Het oude bed wat zij zelf nog had heeft de regenperiode voordat het huis klaar was niet overleefd en moeder en vijf kinderen slapen samen in twee bedden. Besloten is om Catherine in de loop van het jaar nog een eenpersoonsbed te sponsoren wat ze in de eerste kamer kan zetten zodat zij daar 's nachts kan slapen en overdag als woonkamer met 'bank' kan gebruiken. 
De kinderen liepen er schoon bij en hadden voor het eerst schoenen aan. Catherine kan haar kinderen de benodigde eerste levensbehoeften geven, wij willen haar enthousiasme belonen door het eenpersoonsbed en zullen voorlopig Hellen nog met de middelbare school blijven helpen. Een voorbeeld voor velen! We zijn enorm trots op deze geweldige vrouw!
6 september 2013: Het gaat goed met het gezin, de kinderen zijn gezond, de malaria aanvallen waar ze toch regelmatig mee moesten dealen, zijn nu ze een klamboe hebben, bijna weg en deze maand gaan we Catherine nog helpen met een eenpersoonsbed wat in de tweede kamer komt te staan en waar zij zelf kan slapen, we laten het bed zo maken dat er een achterwand gemaakt wordt, zodat het bed overdag als bank dienst kan doen. Verder zijn er in augustus wat dieren gedoneerd. We hebben haar een geit, legkip en haan gegeven om haar onafhankelijk te maken en ze naast de opbrengsten van het land ook kan beschikken over eieren en vlees, de geit hopen we binnenkort een keer zwanger te krijgen zodat ook Catherine kan gaan fokken met geiten... we gaan nu een stapje terug doen. Wel blijven we de middelbare schoolkosten voor dochter Hellen betalen maar verder kan Catherine het alleen af nu! 
18 oktober 2013: Hellen, die in de derde klas van Secundary School zit, is weggelopen. Medio september heeft ze problemen gehad op school en wilde niet meer terug. Na bemiddeling door onze maatschappelijk werkster en haar moeder Catherine is ze uiteindelijk teruggegaan. Echter begin oktober heeft ze de benen genomen en is verdwenen zonder dat iemand weet waar ze is. Tweede week oktober belde ze haar moeder met een verborgen nummer dat ze in Nairobi is en daar werk heeft gevonden. Jammer dat een meisje wat de middelbare school bijna heeft afgerond op deze manier stopt. We zullen in november nog een poging ondernemen om haar te vinden en in gesprek te gaan. Als dit geen resultaat geeft dan moeten we helaas stoppen met de sponsoring van haar onderwijs.
3 november 2013: taal noch teken van Hellen... hopelijk komen we iets te weten tijdens ons werkbezoek in november. Moeder Catherine heeft inmiddels haar bed gekregen. Een bed met een achterwand waar kussen tegenaan geplaatst worden zodat het overdag als bank dienst kan doen. Met uw hulp hebben we dit mogelijk kunnen maken!
8 december 2013: onze verwachting was vergeefs. Hellen heeft niets meer laten horen en is inmiddels uit het sponsorprogramma gehaald. We hebben moeder Cathering op 6 november nogmaals bezocht en ook zij had niets meer vernomen van haar oudste dochter. Ze moet het loslaten vanwege de andere vier kinderen maar Hellen is altijd in haar hoofd en ze maakt zich, zeer begrijpelijk, ernstig zorgen. We hebben Catherine voor de laatste keer zaden en kunstmest gesponsord en ze heeft inmiddels door counseling geleerd te sparen van de opbrengst van haar land om zo ook te investeren in nieuwe zaden. Haar kinderen hebben dagelijks te eten en zien er keurig netjes uit. Het huisjes is schoon en bij ons onverwachte bezoek bleken ook de bedden keurig opgemaakt. Een project wat we ondanks de nare situatie rondom dochter Hellen toch met een goed gevoel kunnen afsluiten. We moeten ons neerleggen bij de keuze van dit meisje, een keuze die wij niet begrijpen omdat ze niet nadenkt over de gevolgen maar de hulp aan het gezin was de moeite meer dan waard. Dankzij u hebben we Catherine een toekomst kunnen geven en niet alleen Catherine. Door deze hulp is zij nu in staat haar andere kinderen een toekomst te bieden. Een ding is zeker, zonder deze hulp was dat niet gelukt. Onze dank hiervoor!
21 maart 2014: Een bezoek aan Catherine in het kader van het solar lampen project. Moeder Catherine, die pas de dag ervoor was geinformeerd dat we zouden komen, was enorm verrast. Haar compound staat er super bij. De gewassen met sperciebonen, mais en bruine bonen stonden er fris bij. Het grootste deel hiervan teelt zij voor haar broer, de eigenaar van de compound. Haar huis was spic en span, de bedden keurig opgemaakt. Aan de muur binnen hingen twee knuffels die twee jaar geleden zijn gedoneerd aan twee van haar kinderen. Ze worden na het slapen opgehangen in de kamer van Catherine zodat ze niet zoekraken. Catherine had een oud stuk golfplaat onderaan haar dak bevestigd om op deze manier regenwater van haar dak op te vangen als water voor het gezin. Dochter Hellen is en blijft een probleem. Vorige maand is ze voor een paar dagen 'thuis' geweest voor een begrafenis binnen de familie. Helen bleek ongeveer zeven maanden zwanger en was al een keer weggestuurd door haar 'vriend'. Ze weigert echter elke hulp en is ook niet van plan naar huis terug te komen. Moeder Catherine blijft zich zorgen maken om haar oudste dochter en is bang dat ze straks als de baby eenmaal geboren is, weggestuurd wordt door die vriend en of de baby bij haar achterlaat of weer terug naar huis wil komen. Catherine houdt contact met maatschappelijk werkster Margarete Njeri.
VIctor heeft Catherine de werking van de solar lamp uitgelegd en ook de mogelijkheden. Catherine was enorm blij. Ze liet haar blikje (een afgezaagde spuitbus) met lont en kerosine zien, dit was haar lampje voor 's avonds. Levensgevaarlijk en nauwelijk licht. We laten haar opnieuw los! En zijn op de achtergrond aanwezig in geval van nood.
25 januari 2016: bijna twee jaar na de laatste hulp aan Catherine zijn we deze dag bij haar op bezoek gegaan met een energiezuinigie jiko, traditioneel kooktoestel. Deze werd aan Catherine gedoneerd door een Nederlandse sponsor. Haar schoonmoeder heeft dezelfde naam en het zelfde aantal kinderen en dat sprak enorm aan. Namens de Nederlandse Catherine hebben we de Jiko overhandigd. Margarete Njeri heeft de werking uitgelegd en samen werd de Jiko voor de eerste keer aangemaakt. Het huisje van Catherine zag er weer spic en span uit. Alles opgeruimd en netjes. De destijds gesponsorde geiten en bok doen het super en inmiddels lopen er twee kleine geitjes rond. Ook met de kippen gaat het goed. Helaas is de oogst mislukt en is er (te) weinig opbrengst van groente. Door dit enorme tekort zijn ook haar inkomsten erg laag en was ze niet in staat om met ingang van dit nieuwe schooljaar de kosten voor haar kinderen te voldoen. Wij hebben haar geholpen door de schoolkosten voor de eerste termijn te betalen. 
Ook hebben we Catherine vier nieuwe matrassen geschonken. De oude uit begin 2012 daterende dunne matrassen waren volledig versleten. Catherine was enorm blij en dankbaar voor de hulp die ze nu mocht ontvangen.
30 april 2016: eind januari hoorden we tijdens het bezoek aan Catherine dat haar solarpaneel van het dak gestolen was en ze haar solarlamp dus niet meer kon gebruiken. Inmiddels is een nieuw paneel besteld en zal binnenkort aan haar worden overhandigd. We hopen dat ze er lang plezier van mag hebben.
20 mei 2016: de solar is weer terug bij Catherine maar medio mei ontvingen we een zeer verontrustend telefoontje van haar. Door de overvloedige regen is de specie tussen de stenen van haar huis een soort weggespoeld en is een deel van de slaapkamermuur ingestort en staat een tweede muur ook op instorten. Onze fundi gaat er komende week kijken om te zien hoe dit hersteld kan worden. Een van de geiten die Circle4life gedoneerd had aan Catherine is onder het puin van de instortende muur terechtgekomen en heeft dit niet overleefd. 
18 juni 2016: de fundi heeft de situatie opgenomen en heeft vastgesteld dat het niet nodig is alles af te breken. In drie weken tijd heeft hij de ingestorte muur herbouwd en de tweede gescheurde muur verstevigd. Verder zijn om alle muren heen een cementlaag aangebracht om te voorkomen dat de voegen wegspoelen door de regen. Ook zijn langere dakplaten geplaatst om zo te voorkomen dat de regen langs de muren loopt. De bouw werd op 17 juni afgerond. Moeder Catherine was enorm blij dat zij en haar kinderen weer veilig kunnen slapen.
6 april 2017: ondanks het feit dat Catherine niet meer in ons programma zit, vonden wij het nodig haar te helpen. Door de enorme droogte die ook Kenia teisterde is haar oogst volledig mislukt en geld om nogmaals zaden en kunstmest te kopen had Catherine niet. Op 6 april hebben we zaden en kunstmest aan haar afgegeven. Helaas konden we haar door de enorme modderstromen en slechte wegen niet thuis opzoeken maar hebben we haar onderweg getroffen. We hopen dat de komende oogst meer succesvol mag zijn. 
7 februari 2018: een groot drama heeft zich de afgelopen nacht voltrokken in de bergen van Baringo. Het huis van mama Catherine en haar kinderen is aangevallen door een compleet dolle buffelstier. Pogingen om het boze dier te verjagen mislukten en hij beukte met volle kracht tegen het huis waardoor de muur van de slaapkamer instortte en de overige muren scheuren opliepen. Vandaag komt de fundi (aannemer) om de schade op te nemen en te kijken hoe we verder moeten. Maatscchappelijk werkster Margarete Njeri heeft Catharine bezocht. Moeder en kinderen hadden de nacht buiten doorgebracht omdat het gevaar van instorting te groot was. Ook bleek dat de tweede dochter van Catherine, 18 jaar oud, inmiddels zelf ook moeder is van een zoon. Dit kindje was slechts een paar weken oud. 
28 februari 2018: het bezoek van de fundi aan het huis van Catharine gaf een heel duidelijke oplossing. Niet meer opknappen (door de renovatie van 2 jaar terug is mogelijk toch een zwakke plek ontstaan, en een nieuw huis bouwen. Margarete is meteen op pad gegaan om de benodigde bouwmaterialen aan te schaffen om zo de fundi zo snel mogelijk te laten beginnen. Er is in de fundering een ijzeren vlechtwerk gemaakt om het huis zo steviger te laten zijn. Ook is met normale stenen gemetseld en niet met de van klei gebakken stenen. Verder is baby Alvin in de kliniek onderzocht en heeft zijn eerste inenting gehad op 27 februari.
15 maart 2018: het huis is zo goed als klaar. We was een flinke uitdaging met de hevige regen op komst maar het is gelukt. Mama Catherine is meer dan gelukkig en had geen woorden om haar dank te betuigen! We wensen haar en haar kinderen veel veilige jaren in het nieuwe huis. We hopen haar, als het weer meespeelt, tijdens het werkbezoek eind maart op te kunnen zoeken.
31 maart 2018: het huis is helemaal klaar en moeder, kinderen en kleinzoon zijn er in getrokken. Vanwege de slechte weersomstandigheden hebben we haar niet op kunnen zoeken. De wegen er naartoe waren te gevaarlijk. De frames voor de ramen en de luiken zijn uiteindelijk ook vervangen omdat de oude aangetast waren en niet meer te hergebruiken. Op 27 maart is baby Alvin terug geweest naar de kliniek en heeft zijn vervolg inentingen gekregen. Ook heeft hij medicijnen gekregen voor zijn verkoudheid en luchtwegen. Eerstvolgende kliniekbezoek staat voor 24 april.
13 juli 2018: de dochter van Catherine gaat trouw iedere controle naar Donyo met de kleine Alvin. Op 10 juli heeft hij zijn inentingen gehad en op 13 juli een inenting tegen polio. Dit was op last van de overheid omdat polio weer de kop opsteekt en alle kinderen in Kenia onder de vijf jaar oud moesten deze inenting krijgen. 
14 augustus 2018: de maandelijkse controle! Alvin is nu zes maanden oud en weegt 7,6 kg. Een kerngezonde baby. We zijn blij dat het de jonge moeder zo goed af gaat!