Donyo Coffee Primary School

Datum: 

vr, 12/10/2012 to ma, 07/01/2013

Locatie: 

Baringo Area, Donyo Sabuk, Kenia

Status: 

De nieuwe kleuterklas van Donyo Coffee Primary School, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
Donyo Coffee Primary School ligt in een voormalig koffieplantage gebied, buiten Donyo Sabuk, Kenia, en tussen de Del Monte ananasvelde, het vroegere koffieplantage gebied. De school bestaat uit meerdere gebouwen en is in minder goede conditie. We kwamen in contact met deze school door de sponsoring van enkele van de kinderen uit ons programma.

Het lokaal waar de kleuters les krijgen, bevindt zich in een gebouw wat haaks op het hoofdgebouw staat. In dit lokaal krijgen de twee kleutergroepen en de eerste groep van de basisschool gezamenlijk les. De vloer bestond uit rood zand en klei en bevatte kuilen en keien. De kinderen deelden bankjes en stoeltjes omdat niet voor ieder kind een stoel aanwezig was. Ook waren er tafels te kort en waren er geen matrasjes om de peuters te laten slapen tussen de middag.

Missie:
De omstandigheden van de kleuterklas verbeteren door het aanbrengen van een cementvloer, aanschaf van tafels, stoeltjes en matrassen maar ook lesmateriaal als schriften, potloden en gummen.

Huidige situatie:
Oktober 2012: PCB De Fontein II uit Alphen aan den Rijn heeft in september 2012 besloten om de maand oktober het zendingsgeld in te zamelen voor ‘hun’ scholenproject in Kenia. Een school helpt een school. In september is De Fontein bezocht en hebben drie groepen acht zich ingezet voor de kleuters van Donyo Coffee Primary School. Er zijn dansjes en liedjes voor de Keniaanse kinderen op video opgenomen en die zijn in oktober via een laptop getoond aan de kleuters.Een geweldig gebeuren want de kinderen daar hadden uiteraard nog nooit een laptop gezien, laat staan bewegende beelden van kinderen uit Nederland die voor hen zongen en dansten. Op hun beurt liet de klas zich filmen met een liedje over het ochtendritueel van opstaan, wassen, aankleden. Daarna werd in het Engels door de juf een vraag gesteld over kleuren en gaven de kinderen tegelijk antwoord hierop.
Januari 2013: De zendingsactie heeft in totaal bijna vierhonderd euro opgeleverd en dit is gebruikt voor het maken van de vloer en de aanschaf van stoeltjes, tafeltjes, matrasjes en schoolmateriaal. Het tekort is door Circle4Life bijgelegd.
Met deze actie hebben we het voor ruim zesentwintig kinderen mogelijk gemaakt om naar school te kunnen gaan en normaal te kunnen leren en werken. Voor veel ouders was het al moeilijk om schriften en potloden te kopen en voor het schooljaar 2013 is voldoende materiaal aanwezig.
De kinderen wachtten een grote verrassing toen zij op 7 januari 2013 in hun verbouwde klas terug kwamen. Deze geweldige actie is mogelijk geworden door inzet van leerlingen, leerkrachten en ouders van PCB De Fontein II en niet te vergeten ons team van DISC in Kenia.