Teresia - vh Grace-Ellen-Teresia

Datum: 

za, 15/09/2012 to wo, 31/12/2014

Locatie: 

Ndulya, Kenia

Status: 

Grace, baby Ellen en Teresia nog in het oude huisje van hun zus/tante in Ndulya
Grace, baby Ellen en Teresia nog in het oude huisje van hun zus/tante in Ndulya

Uitleg project: 

Situatie:
eind augustus 2012 bezocht Margarete Njeri, de maatschappelijk werkster voor Circle4life/DISC, het huisje van Rose project 12009NDUL,  en trof daar alleen het jonge meisje Teresia aan. Haar moeder bleek in het ziekenhuis te liggen, ernstig ziek. Margarete heeft het voedsel bij het meisje achtergelaten en is naar het ziekenhuis gegaan. Het bleek dat Rose zo ziek was dat er niet veel meer voor haar gedaan kon worden. Een paar dagen later werd ze ontslagen en is met de auto van de behandelend arts naar haar huisje gebracht. Deze dokter heeft samen met Circle4Life de rekening van het ziekenhuis voldaan. Helaas is Rose na een paar dagen in het bijzijn van haar dochter Teresia op 1 september 's avonds overleden. Zij was op en kon niet meer vechten, ze heeft de strijd tegen AIDS moeten opgeven. R.I.P. Rose! Teresia is (tijdelijk) in huis genomen door een van haar oudere zussen. Margarete die de zeer emotionele begrafenis van Rose heeft bijgewoond kwam daar in contact met het zusje boven haar en dit 15-jarige meisje, Grace, bleek zeven maanden zwanger. In de steek gelaten door haar 'vriendje' die toen hij het hoorde dat ze zwanger was meteen riep dat hij er niet voor verantwoordelijk was en dat het niet zijn kind is. Grace woont (tijdelijk) in huis bij de buurvrouw van haar moeder Rose. De familie heeft hiervoor ook de hulp van DISC/Circle4Life ingeroepen om te kijken naar een oplossing. In oktober, tijdens het werkbezoek van Ellen van Gemert, zal dit gezin worden bezocht en gaan we kijken op wat voor manier er hulp geboden kan worden.

Missie:
- Gezondheid van Grace en haar baby Ellen veiligstellen
- Ons inzetten voor het welzijn van Teresia
- het naar school gaan van Teresia
- kijken naar mogelijkheden voor Grace en haar baby om een opleidingte volgen en zo te leren zelfstandig te worden
- indien nodig met behulp van de buurvrouw van moeder Rose zorgen voor huisvesting in het voormalige huisje van Rose

Huidige stand van zaken:
Oktober 2012: Na de geboorte van baby Ellen op 13 oktober 2012 is direct daarna hulp verleend op medisch vlak. Moeder en dochter zijn onderzocht en enkele dagen later is dit door de kliniek in Kyeleni nogmaals uitgevoerd en heeft Ellen haar eerste injecties gehad. Grace is erg labiel op dit moment en erg makkelijk beinvloedbaar en heeft na een discussie met haar 'voogd', de vroegere buurvrouw van moeder Rose, het huis daar verlaten en is met haar baby bij haar oudere zus ingetrokken. De zus probeert Grace te manipuleren om op deze manier geld te krijgen voor levensonderhoud van ook haar kinderen. De hulp aan Grace is tijdelijk stil gezet totdat een acceptabele situatie is ontstaan.
Januari 2013: de zus waar zowel Grace als Teresia in huis woonden is met haar kinderen met de noorderzon vertrokken naar Nairobi. Er waren in huis daar ernstige problemen ontstaan met de zwager/oom omdat hij niet wilde dat Grace, Ellen en Teresia bij hen in huis woonden.
Inmiddels schijnen Grace, haar baby en haar zusje weer bij de voormalig buurvrouw te wonen. Wij gaan nu onderzoeken op welke manier wij kunnen helpen.
Margarete Njeri, onze maatschappelijk werkster, is hard bezig met het regelen van een geboortebewijs voor Teresia en de mogelijkheid om haar in een meisjeshuis op te laten nemen. 
Maart 2013: Grace, baby Ellen en zusje Teresia wonen sinds vorige maand in een huisje naast de vroegere buurvrouw van hun moeder Rose. Circle4Life heeft de huur voor haatr rekening genomen en voorziet de meisjes en baby maandelijks van een voedselpakket. TIenermoeder Grace heeft na de bevalling een implantaat gekregen dat haar vijf jaar beschermt tegen ongewenste zwangerschappen. Baby Ellen groeit voorspoedig en heeft alle inentingen gekregen die zij op deze leeftijd moet hebben. Inmiddels is het kleintje al weer vijf maanden. Onze maatschappelijk werkster is er na veel heen en weer reizen, praten en bezoeken aan de school van Teresia in geslaagd het overlijdenscertificaat te krijgen van moeder Rose en is nu druk bezig om geboortebewijzen te regelen voor de meisjes. Teresia heeft schoolschoenen en 'zondagse schoenen' gekregen, een paar teenslippers die ze graag wilde hebben.
4 juni 2013: Teresia is met ingang van 15 april opgenomen in het kindertehuis Kiota in Thika-west. Samen met nog 19 andere kinderen zal zij hier wonen en Circle4life sponsort haar verblijf bij het kindertehuis. De inspanningen via DISC zijn dan ook beloond. Het regelen van het overlijdensbewijs, het geboortebewijs en uiteindelijk het vinden van een geschikt kindertehuis. Omdat we heel veel waarde hechten aan het instand houden van de relatie tussen de zussen, zal een afspraak worden gemaakt over het bezoeken van haar zus Grace gedurende schoolvakanties. Met de leiding van Kiota zijn hierover gesprekken.
Ook met Grace kunnen we vooruitgang melden. Na veelvuldige gesprekken tussen Margarete Njeri, onze maatschappelijk werkster en tienermoeder Grace, hebben we besloten Grace te gaan sponsoren met een beroepsopleiding. Teruggaan naar school heeft voor Grace niet veel zin omdat ze met haar zestien jaar  weer in groep 3 of 4 zou moeten beginnen. Ze wil dolgraag kapster worden en Circle4life wil haar deze opleiding laten volgen vanaf januari 2014. Haar baby Ellen is dan ruim een jaar en zal overdag door een oudere buurvrouw worden verzorgd. Zij zal hiervoor een oppasvergoeding krijgen zodat het mes 'aan twee kanten snijdt'. Grace kan haar opleiding volgen om straks als kapster aan de slag te kunnen en zo zelf voor inkomen kunnen gaan zorgen voor haar en haar baby en we helpen de buurvrouw aan werk. De opleiding zal een jaar duren en kan in Kyeleni, vlakbij haar woonplaats, worden gevolgd. 
2 augustus 2013: eind juni heeft de kleine Ellen een hevige malaria aanval gehad. Met behulp van medicijnen is het kleine meisje er weer bovenop gekomen. Reden om meteen het bed aan te pakken. Omdat Grace het oude bed van haar moeder Rose gebruikt en het matras in erg slechte staat was, is besloten om Grace en Ellen een nieuw matras te geven met lakens, dekens en nieuwe klamboe. Zusje Teresia heeft bij kindertehuis Kiota haar eerste echte feest meegemaakt, dit omdat Kiota haar eenjarig bestaan vierde op 10 juli, ze heeft het enorm naar haar zin daar.
6 september 2013: Dat Grace niet alleen maar achterover leunt en zich de steun laat welgevallen bleek tijdens het maandelijks bezoek in augustus. Toen Margarete Njeri haar bezocht, zagen we allereerst een baby die kan zitten en de eerste tekenen van kruipen liet zien... Daarnaast verraste Grace ons enorm door haar verhaal dat ze af en toe kleine baantjes aanneemt om zo wat geld te verdienen om niet volledig afhankelijk te zijn. We zijn enorm trots op haar! 
Ook heeft ze het beloofde nieuwe matras gekregen en nieuwe lakens en klamboe en gaan we kijken of we haar in november in kunnen schrijven voor de opleiding tot kapster!
3 november 2013: Op 13 oktober is baby Ellen een jaar geworden. Ze kan al alleen staan en loopt inmiddels langs het bed! Een vrolijk meisje wat haar moeder in alles nadoet. Ze wil meehelpen met kleren wassen en met afwassen.... Eind september had ze al twee tandjes en weegt 11 kg. Het jongste gezin in ons programma doet het super! Ook met zus Teresia gaat het goed. Zij woont bij kindertehuis Kiota en heeft het daar reuze naar haar zin. Ze staat daar bekend als heel enthousiast, vrolijk en samen met haar beste vriendin Sharon heeft ze de dikste pret en zingen en dansen de dametjes volop!
31 december 2013: Grace en Ellen zijn tijdens het werkbezoek op 25 november bezocht en Ellen heeft weer genoeg kleertjes tot het volgende werkbezoek. Grace kijkt vol spanning uit naar januari om haar opleiding tot kapster te gaan doen. In de week van 6 januari zullen Victor Muasya en Margarete Njeri, onze veldwerkers, haar inschrijven.  
Ook Teresia is bezocht bij kindertehuis Kiota. Een vrolijk ogend huis in een buitenwijk van Thika. De muren vol tekeningen van wilde dieren en overal de namen van de kinderen. Een groeimeter op de muur waarop de lengte van de kinderen die daar wonen iedere zes maanden worden bijgeschreven. Vingerverf handafdrukken op de muur en een mooi stel kinderen zo bij elkaar. Teresia heeft een enorme verandering ondergaan. Zo arrogant als ze was in mei toen ze net werd opgenomen, zo sociaal en vrolijk is zij nu. Haar schoolresultaten in mei waren bedroevend. Ze scoorde toen tussen de 0 en 14%. Haar derde termijn op school heeft ze afgesloten met een gemiddelde van 93%. Ze is enorm leergierig en wil graag doorleren. Naast haar maandelijkse kosten bij Kiota heeft Circle4life haar gesponsord met de schoolboeken voor 2014. 
In december is het maandelijkse voedselpakket bij Grace afgeleverd. De twee zusjes missen elkaar enorm en in samenwerking met kindertehuis Kiota is op 31 december een bezoek geregeld aan Kiota door Grace en haar kindje Ellen. Ze hebben genoten!
3 februari 2014: Het gaat goed met Grace en Ellen. Grace lijkt haar draai op de kapstersopleiding gevonden te hebben en heeft in januari slechts een dag moeten verzuimen omdat ze niet lekker was. Van maandag tot en met zaterdag gaat zij trouw van acht uur 's ochtends tot vijf uur 's middags naar de opleiding. Ook de leraar heeft bevestigd dat ze enorm haar best doet. De oudere buurvrouw zorgt tijdens haar lesdagen voor kleine Ellen en ook dat gaat zeer voorspoedig. 
20 april 2014: Op 19 maart hebben we Grace thuis opgezocht voor haar maandelijks voedsel donatie maar ook om haar een solar lamp te schenken die zij in haar kleine huisje kan gebruiken. Met een nog geen anderhalf jaar oud kindje in huis is een kerosine lamp of wat voor olie lamp dan ook erg gevaarlijk en met de solar lamp spaart zij ook de kosten uit voor kerosoine.
Grace was aan het werk op moment dat wij richting Ndulya gingen maar kreeg toestemming van haar lerares om even 'heen en weer' te gaan. Victor Muasya, verantwoordelijke voor het Solar Light Project, heeft haar de werking van de lamp uitgelegd en ook de mogelijkheid om mobiele telefoons op te laden en zo wat extra inkomsten te generen. Kleine Ellen zit in een periode van eenkennigheid en wilde niets van ons weten. Zodra we haar richting op kwamen verschool zij zich achter de oppas.
Na het huisbezoek zijn we met Grace mee gegaan naar de kapsalon in Kyeleni. Haar lerares is zeer lovend over de resultaten. Grace mag inmiddels zelfstandig al enkele werkzaamheden uitvoeren. Verder wordt er veel geoefend op kappershoofden, plastic poppenhoofden. Grace verzuimt nauwelijks en vindt de opleiding erg leuk. 
Afgelopen week ontvingen we bericht vanuit kindertehuis Kiota waar zusje Teresia verblijft. Ook daar zijn de schoolvakanties aangebroken en heeft Teresia haar eerste rapport ontvangen. In november hadden we al kunnen zien hoe gemotiveerd zij is. Deze eerste termijn is zij benoemd als 'meest verantwoordelijke leerling van de school'. Een mooi resultaat dus. Kiota gaat een bezoek regelen voor Grace en Ellen aan het kindertehuis zodat de zussen elkaar af en toe blijven zien.
6 mei 2014: op 24 april heeft Grace haar maandelijkse voedselpakket ontvangen en hebben we de huur voor mei betaald. Het blijft een goede keuze om de opleiding tot kapster te volgen, ze verzuimt niet en heeft enorm veel zin in de lessen.
8 juli 2014: Wat een geweldige leerling is Grace! We hebben de kapsalon in juni bezocht en met heel veel lof en trots vertelde haar mentor dat ze inmiddels zo ver is dat ze nieuwe studenten wegwijs mag maken in de beginselen van het kappersvak. En dit na slechts zes maanden school en praktijk! Ook kapt ze inmiddels haar vriendinnen uit de buurt. De buurvrouw zorgt inmiddels voor de kleine Ellen, een prachtig meisje wat op dit moment zeer eenkennig is en niets van ons wilde weten. Zolang Grace nog op school zit, sponsoren we hen met maandelijks voedsel en huur. Zo ook de kosten voor de oppas. Maar niet alleen met Grace en Ellen gaat het goed. Teresia, het zusje van Grace wat bij kindertehuis Kiota woont, is net zo'n doorzettertje. Inmiddels benoemd tot de beste van de school en een prachtige meid om te zien. 
6 augustus 2014: het maandelijkse voedselpakket is eind juli weer gedoneerd en Margarete Njeri trof Grace thuis aan. Doordat de kleine Ellen hoge koorts had, kon ze niet naar school en had zich afgemeld. Iets wat zelden tot nooit voorkomt omdat ze zeer gemotiveerd is. Inmiddels is Ellen weer opgeknapt en gaat Grace weer trouw zes dagen per week naar de opleiding.
22 oktober 2014: Waar we begin augustus nog dachten dat alles van een leien dak ging, werden we eind augustus geconfronteerd met een heel andere wending en zeker een die niet voorzien was. Op 23 augustus ging maatschappelijk werkster Margarete het maandelijkse voedsel afgeven en hoorde daar van de oppas dat Grace niet langer in de door ons gehuurde kamer woont. Ze is op stel en sprong vertrokken met alleen de spullen van baby Ellen en haar solar lamp. Een nieuw vriendje waar ze bij ingetrokken is. Maar dat was niet het enige nieuws wat we te horen kregen. De nu zeventienjarige Grace bleek 5 maanden zwanger. Iets wat volgens ons onmogelijk kon vanwege haar implantaat. Achteraf ging wel een lampje branden want in juni had ze ons wel gevraagd of het implantaat verwijderd kon worden omdat ze er 'last' van had. Margarete heeft haar toen kunnen overtuigen het gewoon te laten zitten, iets wat nu een lachertje bleek omdat ze toen dus al twee maanden zwanger was. Margarete heeft de stoute schoenen direct aangetrokken en is op zoek gegaan naar Grace en haar vriendje en kwam terecht bij de ouders in Kyeleni. De jongen woont officieel nog bij zijn ouders, waar hij zelf een huisje op het terrein heeft gebouwd. Hij is negentien en werkt als hulpje van een aannemer tijdelijk in Nairobi en woont daar met twee andere jongens. We besloten Grace op te zoeken als ze 'thuis' was en zijn de week erop teruggegaan. Hier wachtte ons de zoveelste verrassing. Onder het mom dat ze naar de markt in Kyeleni ging is ze vertrokken een paar dagen daarvoor om niet meer terug te keren. De ouders kregen 's avonds laat een telefoontje van hun zoon dat ze daar was aangekomen en dat hij haar zo vragen terug te gaan naar zijn ouders omdat zijn woongebied niet geschikt is voor een jonge, zwangere moeder. Wat wij toen nog niet wisten was dat ze haar opleiding al weken niet meer had bezocht en met meerdere jongens sliep. De nieuwe schoonvader had haar willen helpen en was al begonnen met de bouw van een huisje waar ze haar eigen kapsalon kon beginnen. Ook had ze eigen grond gekregen om groente te verbouwen. De mentor van haar opleiding was zwaar teleurgesteld te meer omdat ze al een baantje voor Grace had geregeld in een kapsalon in Thika na afloop van haar opleiding. Grace is niet terug gekomen en op dit moment weten we niet waar ze zich bevindt met de kleine Ellen. We maken ons zorgen. De laatste geruchten zijn dat ze met het kindje naar Mombasa zou zijn vertrokken. Ook haar vriend weet niet naar ze is. Een enorme teleurstelling, haar toekomst zag er geweldig uit en ook voor haar jonge dochtertje. Alle aangereikte handen heeft ze losgelaten en helaas hebben we moeten besluiten de sponsoring aan Grace te stoppen. Mocht ze terugkomen dan willen we overwegen om het kleine kindje te ondersteunen maar dit lijkt een droom op dit moment want we zijn bang dat ze nooit meer terugkomt. Tot eind van dit jaar houden we de mogelijkheden open. We hebben eind september haar kamer leeggehaald. Haar persoonlijk spullen staan opgeslagen bij de vroegere buurvrouw van haar moeder Rose, haar bed, matras en klamboe zijn aan een nieuw, zeer hulpbehoevend gezin gegeven, het gezin van Onesmus Musyoki. Teresia zullen bijven sponsoren bij kindertehuis Kiota.
28 december 2014: omdat Teresia geen familie had waar ze naartoe kon tijdens de kerstdagen, heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri, in overleg met het kindertehuis, haar twee dagen in huis gehad en is met haar op stap gegaan. Een bezoek aan de grotten van Mau Mau, een bbq, een bezoek op 2e kerstdag aan de watervallen van 14 Falls en een bezoekje aan haar tante (zus van haar overleden moeder), haar zus Grace die inmiddels weer terug is in Kyeleni bij haar vriendje en zijn ouders en een oudere broer. Na twee overwelmende dagen en met een zielsgelukkig gevoel werd ze aan het eind van tweede kerstdag weer teruggebracht naar Kiota. 
16 januari 2016: via via hoorden we dat Grace in december 2015 bevallen was van haar tweede dochter. We hebben haar op 13 januari opgezocht in Kyeleni. Het lijkt dat Grace eindelijk de rust in haar leven heeft gevonden. Ze was samen met haar schoonmoeder en schoonzusjes op het land aan het werk. Een van de familieleden haalde haar op en Grace was zichtbaar verrast ons te zien. Het gaat goed met haar en ze is een enorm lieve moeder naar haar twee kinderen toe. We hebben kort met haar gesproken en Grace heeft zich bereid verklaard als voogd voor haar zusje Teresia, die bij kindertehuis Kiota woont, klaar te staan. Op 16 januari hebben we een kort bezoek gebracht aan Kiota om het getekende formulier over de voogdij af te geven. We zijn blij dat Grace wat volwassener is geworden en dus ook steviger in haar schoenen staat nu. We hopen dat het goed blijft gaan.
12 februari 2016: via stichting Kumbation, de stichting die kindertehuis Kiota opgericht heeft, ontvingen we weer een update over Teresia. Ze doet het goed op school en ook in het tehuis gaat het goed. In december heeft Teresia de kerst bij haar tante doorgebracht. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft haar opgehaald en weer teruggebracht. Circle4life sponsort haar verblijf bij Kiota.

Eind december 2018 heeft Teresia de basisschool afgerond en is Circle4life gestopt met sponsoren. De bedoeling is dat ze op korte termijn integreert in haar familie en naar huis terug zal keren.