Jackline en Ruth

Datum: 

zo, 14/10/2012 to wo, 01/05/2013

Locatie: 

Mithini, Donyo area, Kenia

Status: 

Jackline en Ruth samen met oma in de deuropening van het huisje in Mithini, Kenia
Jackline en Ruth samen met oma in de deuropening van het huisje in Mithini, Kenia

Uitleg project: 


Situatie:
Jackline en Ruth zijn twee zusjes van vijf en drie (okt.2012) die samen met hun oma in een huisje in Mithini wonen. De meisjes woonden tot enkele jaren geleden met hun vader en moeder in Nairobi. De moeder is toen Ruth anderhalf was plotseling overleden en zoals het er naaruit ziet is zij aan een hersenbloeding overleden. De vader, die als verkoper van hardgekookte eieren zijn inkomen verdient, kon de zorg voor de twee meisjes niet aan en heeft hen bij zijn moeder achtergelaten. Als hij voldoende verdiend heeft, geeft hij wat geld aan zijn moeder. Deze vrouw zorgt dus al enige tijd voor de zusjes en sinds zij bij haar wonen gaan ze naar Donyo Coffee Primary School en zowel Jackline als Ruth zitten in de nursery class. De gezondheid van de oma laat te wensen over omdat zij een ernstige tuberculose infectie had op moment dat wij in contact kwamen met de familie. Zij had toen net een ziekenhuisopname in Nairobi achter de rug en de kinderen werden toen tijdelijk door een buurvrouw verzorgd. Wij hebben deze meisjes in oktober voor het eerst ontmoet en waren geraakt door de problemen thuis en de oogziekte waar Jackline aan leed. Haar ogen zagen er erg slecht uit en hulp was dringend nodig.

Missie:
Beide meisjes te laten testen op HIV en TBC, oogproblemen Jackline laten onderzoeken en hulp bieden hiervoor.
Gezin langere tijd volgen om te kunnen vaststellen of hulp al dan niet nodig is


Huidige situatie:
Oktober 2012: Tijdens een huisbezoek aan de oma op 14 oktober 2012 kregen we het levensverhaal van de meisjes te horen. De oma heeft toestemming gegeven Jackline te laten onderzoeken bij de Kikuyu oogkliniek in Thika. Ook kregen wij toestemming beide meisjes te laten testen. De uitslag van deze laatste tests was goed, geen van beiden zijn positief of hebben sporen van tb.
De oogproblemen van Jackline lieten zien dat het meisje een allergie heeft waardoor haar ogen hard achteruit gingen. De kliniek schreef medicatie voor en na enkele weken was reeds verbetering te zien.
December 2012:  Jackline’s oogproblemen zijn grotendeels verholpen. Wel zal zij voorlopig preventief moeten blijven druppelen om de infectie tegen te blijven gaan. Circle4Life zal de medicatie sponsoren en het gezin blijven volgen om te zien of zij het zonder hulp gaan redden.
Eind april/begin mei 2013: bij het huisbezoek aan de grootmoeder bleek dat Jackline heel recent is opgenomen in een kindertehuis in de omgeving waardoor de zorg voor haar niet meer voor Circle4life komt. De grootmoeder was erg blij dat haar oudste kleindochter was opgenomen in het tehuis en zij zich geen zorgen hoeft te maken of ze wel of niet genoeg te eten krijgt. Op het moment dat ze ons hard nodig hadden, hebben we hulp kunnen bieden, Circle4life stapt hier nu tussenuit.