Nicodemus Mutuko

Datum: 

do, 15/11/2012

Locatie: 

Mithi-ini, Donyo area, Kenya

Status: 

Twee van de kinderen van Nicodemus voor hun huisje in Mithi-ini, Kenia
Twee van de kinderen van Nicodemus voor hun huisje in Mithi-ini, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
Een vijfendertigjarige weduwnaar met vier kinderen van 12 tot en met 3 jaar woonachtig in Mithi-ini. Daarnaast heeft de vader een handicap en loopt mank. Het gezin woont in een huisje wat bestaat uit 1 kamer.
De vader is in 2012 opnieuw getrouwd met een toen 22-jarige vrouw, samen hebben zij een baby van 3 maanden (november 2012). De vader heeft tijdelijke baantjes. De stiefmoeder werkt niet door de jonge baby en is opgenomen in een family planning programma. Er is geen vast maandinkomen. Het gezin heeft een stuk land waar de vader op zou kunnen verbouwen.

 

Missie:
Aanschaf van stapelbed, matrassen, lakens en dekens zodat de kinderen kunnen slapen.
Begeleiding van de vader met betrekking tot het stuk land zodat zij kunnen leren zelf te verbouwen.
De stiefmoeder betrekken bij deze werkzaamheden om samen meer inkomen te kunnen genereren.

Huidige situatie:
Januari 2013: we zijn in afwachting van de begroting via onze partner in Kenia. Zodra deze gegevens bekend zijn, kunnen we het project opnemen.
10 mei 2013: de vader en stiefmoeder zijn bezocht tijdens het werkbezoek van Ellen en Charlotte van Gemert in samenwerking met maatschappelijk werkster, Margarete Njeri van DISC Initiatives. De baby is inmiddels ruim 9 maanden. Het huisje van het gezin staat op de compound van de moeder van Nicodemus.Zij heeft een eigen stenen huis. Verder staan er een keuken en een bergruimte, allen volgens traditionele bouw. 
De vier kinderen uit het eerste huwelijk slapen of in de keuken of in het huis van hun grootmoeder als deze niet aanwezig is. De stiefmoeder (22) kan niet overweg met de kinderen.
Het huisje van Nicodemus, zijn tweede vrouw en baby, heeft een deels ingestorte muur. 
Vanuit DISC zal de moeder gecounseled gaan worden om te zorgen voor betere contacten tussen haar stiefkinderen en haarzelf. Het is onze intentie het huisje t.z.t. op te knappen en uit te breiden met een tweede kamer zodat de andere kinderen ook gewoon in huis kunnen slapen.
De vader heeft aangegeven heel graag een opleiding tot fundi (aannemer) te willen volgen en heeft ons gevraagd of wij hem daarbij kunnen helpen. Deze vocational training masonry, wordt gegeven in het centrum Kolping wat op redelijke afstand van zijn huis is. Zelf geeft hij aan dat hij als het diploma gehaald is, hij in staat zal zijn zelf zijn gezin te onderhouden en niet afhankelijk te willen zijn/worden van hulpverlening.
Circle4life gaat kijken naar mogelijkheden om deze opleiding te laten volgen.
2 augustus 2013: de opleiding tot fundi gaat door! Vanaf januari kan Nicodemus de opleiding gaan volgen bij Kolping en voorlopig gaan we het gezin vanaf september 1x in de drie maanden helpen met wat extra voedsel, in de vorm van rijst, bonen en mais omdat de vader niet in staat is met zijn geringe inkomen zijn kinderen van alles te voorzien. 
12 september 2013: het eerste voedselpakket is uitgereikt. Een dankbare (stief-)moeder nam het in ontvangst. Tijdens het werkbezoek van Ellen van Gemert in november zal Nicodemus waarschijnlijk al kunnen worden ingeschreven bij het opleidingscentrum Kolping. 
5 december 2013: het geplande bezoek in november is door urgente nieuwe projecten niet uitgevoerd. Victor Muasya, onze veldwerker heeft het gezin op 5 december bezocht. Hierbij werd hij geconfronteerd met een enigszins rommelige compound. Het huis van Nicodemus was onlangs ingestort en hij heeft zelf uit de oude materialen een nieuw huisje met twee kamers gebouwd. Zijn jonge vrouw is onlangs gestart met een groentekraam in een nabijgelegen winkelgebied. Nicodemus wacht met spanning de dag af dat hij kan gaan beginnen aan zijn opleiding tot aannemer. Het bleek niet nodig te zijn hem vooraf in te schrijven en er is nu een afspraak gemaakt voor eerste week januari om hem in te schrijven. Zowel Nicodemus als zijn vrouw zijn enorm dankbaar voor de kans die zij krijgen om aan hun eigen toekomst en die van hun kinderen te bouwen. Met uw hulp maken we dit mogelijk!
9 februari 2014: Op 20 januari is Nicodemus gestart met de beroepsopleiding tot aannemer (fundi). De week ervoor is hij ingeschreven en is het lesgeld voldaan. Ook zijn er materialen aangeschaft die hij nodig heeft bij zijn opleiding, zoals een overall, gereedschap e.d. Tussen de middag wordt er verplicht geluncht met de hele groep en de zondagen is hij thuis. Het gezin is enorm blij met deze stap vooruit.
16 april 2014: tijdens het werkbezoek in maart 2014 door Circle4life ontstonden de eerste twijfels over het sponsoren van deze vader. Voor de start van de opleiding eind januari was hij enorm enthousiast en zag geen problemen in het volgen van een opleiding van een jaar. De praktijk bleek echter anders. In januari is hij niet naar school geweest en ook in de maand februari liet hij geregeld verstek gaan. Zijn betrokkenheid daalde tot een dieptepunt en volgens eigen zeggen had hij werk af te maken en moest hij geld verdienen om eten te kunnen kopen. Zijn jonge vrouw werkt inmiddels en heeft een eigen groentekraampje. Reden voor ons om de hulp stop te zetten. Helaas hadden we geen andere keus. Vanaf nu zal hij het dus alleen moeten doen en hebben wij ons inmiddels teruggetrokken. Gelukkig was alleen het schoolgeld voor de eerste termijn betaald en kunnen we het geld wat we nu uitsparen voor een ander gebruiken die wel betrokken is.