UWEP Solar lamp

Datum: 

wo, 27/11/2013

Locatie: 

Thika, Kenya

Status: 

Solar lampen project, Circle4life, UWEP, Kamahuha, Donyo Sabuk, Kenia
Het solarlampen project in samenwerking met UWEP cbo, Kamahuha Kenia
Wisdom Stove, de energiezuinige Jiko, Circle4life CBO Kenya, Stichting Circle4life, family empowerment
De energiezuinige jiko, de Wisdom Stove, 50% besparing op hout, Circle4life CBO Kenya, Stichting Circle4life family empowerment

Uitleg project: 

Op 21 en 22 november 2013 hebben we een bezoek gebracht aan twee micro financieringsgroepen die onderdeel zijn van UWEP, United Women Empowerment Project cbo in de omgeving van Kamahuha. Deze groepen met voornamelijk vrouwen werken al ruim tien jaar via een micro financieringsgroep en het is verbazingwekkend te zien hoe gecomitteerd deze mensen zijn.

Oprichter Nahashon Njihia heeft de solar lampen bij deze groepen geintroduceerd en tegen een betaling (micro financiering) van Kshs 5.550 (ca. €47,50) konden de lampen besteld worden.
Het voordeel van het werken met solar energie is dat het veiliger is, er is tenslotte geen kerosine meer nodig maar ook omdat er geld mee verdiend kan worden. De lampen hebben een oplaad paneel wat d.m.v. daglicht oplaadt. De lamp heeft vijf verschillende standen, van schemerlicht tot een vermogen van 300W. Afhankelijk van het gebruik kan er tot 3 dagen mee gedaan worden. De lamp kan worden neergezet of opgehangen. Als extra heeft de lamp aan de achterzijde een usb aansluiting waarmee mobiele telefoons opgeladen kunnen worden. Met deze extra functie kan dus geld worden verdiend. Normaliter kan iemand zijn/haar mobiel voor Kshs 10 opladen bij speciale winkeltjes. Nu kunnen de vrouwen deze mogelijkheid ook gaan benutten. Er geldt een garantie van vijf jaar op een lamp.

Van de 2 groepen waren er 14 dames die mee wilden doen in het project. Circle4life heeft hen het begin geschonken en per persoon Kshs 2.500 gedoneerd. Het restbedrag wordt middels micro krediet verstrekt en terugbetaald. 
Circle4life heeft een extra lamp aangeschaft voor demonstratie doeleinden door Victor Muasya, onze veldwerker, om te kijken naar mogelijkheden binnen de projecten van Circle4life in ruraal gebied rondom Donyo Sabuk.

26 februari 2014: Circle4life heeft een aantal solar lampen gekocht via UWEP om in maart 2014 te verstrekken aan een aantal vrouwen binnen de projecten van Circle4life. Omdat wij niet met micro kredieten werken, is een concept opgezet waarbij de lampen gedoneerd worden. Hier moet wel wat tegenover komen te staan, de vrouwen moeten het geld wat normaal gesproken per week uitgegeven wordt aan kerosine gaan sparen. Het geld wordt door Circle4life voor hen beheerd en geadministreerd. Verder kunnen ze inkomen gaan genereren door het 'verkopen' van oplaadmogelijkheden van mobiele telefoons. Een batterij is binnen drie uur opgeladen.
Komen de dames voor onverwachte uitgaven te staan, zoals het kopen van zaden, kunstmest, schoolkosten of i.d., dan kan in overleg met Victor Muasya worden bepaald waaraan en wanneer dit gedaan gaat worden.

29 maart 2014: Ook tijdens het maart werkbezoek aan Kenia zijn een aantal projecten bezocht en waren de vrouwen super geinteresseerd om een lamp via een micro krediet aan te schaffen. We hebben op 12 en 18 maart samen met UWEP een aantal groepen bezocht, waaronder de Riandegwa Women Group. Circle4life heeft deze vrouwen een stapje opweg geholpen, de rest voldoen ze via een micro krediet.
Ook binnen de eigen projecten van Circle4life zijn de solar lampen enorm goed ontvangen. Binnen de projecten van Circle4life zijn in maart lampen overhandigd aan moeder Catherine, tienermoeder Grace, Esther Mbite(Paul), oma Jane, oma Mary (Joseph Kimani), oma Ritha en oma Beatrice
In augustus tijdens het eerstvolgende werkbezoek zullen aan nog een aantal mensen binnen de projecten solar lampen worden uitgereikt. Een prachtig project met veel potentie. 

10 oktober 2014: in de afgelopen maanden zijn er meer solar lampen uitgezet aan projecten van Circle4life. Zo mocht het gezin van Joseph Elim een lamp ontvangen, maar ook Anthony, zijn tante Francisca, Wairimu (moeder van Kevin Johanna-Kiandutu) en de ouders van Susan Kanini werken nu met de solarlamp. In november gaan er waarschijnlijk lampen naar Serah, Miriam en de moeder van Charles Musyoki en Onesmus familie. Op 10 oktober heeft Nahashon Njihia, oprichter van UWEP, onze partner op solar en jiko gebied, een presentatie gegeven voor een groep van onze mensen. Bij deze bijeenkomst waren aanwezig Joseph Elim, Catherine, Beatrice, Esther Mbithe, Jane en Mary. Nahashon heeft de werking en het onderhoud van de solar lamp uitgelegd en duidelijk gemaakt hoe ze met de lamp om moeten gaan en wat ze niet moeten doen, er is besloten een groep op te richten die twee keer per jaar bij elkaar komt. Alle deelnemers zijn ermee akkoord gegaan om 20ksh per dag te sparen. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri zal dit geld tijdens de maandelijkse huisbezoeken ophalen en voor hen beheren. Zo maken zij hun eigen spaarpotje en een keer per jaar mogen ze aangeven voor welk doel ze geld op willen nemen.

28 november 2014: De lamp van oma Jane laadde niet meer op en is onder garantie gerepareerd en dinsdag 2 december gaan we deze opnieuw afgeven bij haar. Verder hebben moeder Josephine en moeder Miriam een solar lamp ontvangen en krijgen de moeder van Felix, Onesmus, Serah en Lilian komende week een solar lamp. Goed nieuws omtrent het sparen: vader Joseph Elim en zijn vrouw waren de eersten die 200shs aan Margarete Njeri, onze maatschappelijk werkster, overhandigden en ook oma Mary overhandigde vandaag 300shs aan Margarete! Omdat we gaan starten met een project met energiezuinige kooktoestellen hebben we het als must gesteld dat ze eerst moeten sparen voordat ze hier voor in aanmerking komen. Elim en Mary ontvingen vandaag dan ook de eerste energiezuinige jiko, de Wisdom Stove. Meer over dit prachtige product onder het project Wisdom Stoves.