Patricia Mueni

Datum: 

do, 07/11/2013 to ma, 04/05/2015

Locatie: 

Kitambasya, Rural area's around Donyo Sabuk, Kenya

Status: 

Patricia bij HIV/AIDS kliniek in Thika, Kenia
Patricia bij HIV/AIDS kliniek in Thika, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
Patricia is een dertig jarige vrouw (2013)in het laatste stadium van AIDS. Patricia was getrouwd en heeft twee kinderen, Kelvin (8) en Nicholas (3). Was getrouwd.... de echtgenoot heeft haar weggejaagd nadat bekend werd dat ze ziek was en AIDS heeft. Zijn moeder heeft hem hiertoe aangezet en daar bleek moeders wil wet. Patricia kreeg in november 2012 te horen dat ze AIDS heeft, op dat moment was haar CD4 waarde slechts 7 en moest ze per direct aan de ARV´s (Anti RetroVirale medicatie). Haar gewicht bedroeg nog slechts 22 kg. Nadat ze weggestuurd was, is ze teruggegaan naar haar moeder die in de bergen in Kitambasya woont. Moeder Josephine heeft tien kinderen, waarvan er nog drie thuis wonen. Onder hen is een dertien jarig oud meisje met het Down-symdroom. In oktober 2012 heeft Margarete Njeri hen al een keer bezocht en is Patricia per direct opgenomen in het ziekenhuis vanwege haar slechte conditie. 

Missie:
Patricia helpen om haar CD4 waarde omhoog te krijgen door gezonde voeding en vitamines en haar virale lading omlaag. Zodra zij weer in staat is om een redelijk normaal leven te leiden, gaan we kijken naar mogelijkheden om moeder en kinderen te herenigen.

Huidige situatie:
Op maandag 10 november 2013 hebben we samen met Patricia een bezoek gebracht aan de kliniek die haar controleert en van medicatie voorziet. Helaas bleek dat alleen op dinsdagen bloed kan worden afgenomen om te testen. Omdat de rit voor Patricia van Kitambasya naar Donyo al een enorme krachtsinspanning vereiste, hebben we haar meegenomen naar de HIV/AIDS kliniek in Thika Hospital. Daar is haar bloed getest en enkele dagen later kregen we hiervan de uitslag. Een gewicht van 25 kg, een CD4 waarde van 12 en een virale lading van 535.
Later die week hebben we de arts in Donyo Sabuk nogmaals bezocht en hoorden we dat in haar situatie een vooruitgang van 7 naar 12 goed was. Ook de virale lading bleek goed te zijn. Circle4life sponsort Patricia nu met Multi Vitaminen, speciale pap en voedingssupplementen en af en toe vlees, vis en niertjes.
Helaas kregen we aan het eind van ons werkbezoek te horen dat Patricia zweren kreeg in haar gezicht.  
19 december 2013: Het geplande bezoek aan de kliniek heeft geen doorgang gevonden. Reden: de artsen staakten... omdat Patricia slechts tot en met 15 december ARV's had, was het zaak om dit zo snel mogelijk elders te regelen. Bij het huisbezoek van 11 december werd geconstateerd dat de zweren waren verdwenen en gelukkig maar kleine littekentjes hebben achtergelaten. Pas op 19 december heeft zij haar ARV's gekregen omdat het voor die tijd niet mogelijk bleek om medicatie te bemachtigen van de in staking zijnde artsen. Heel triest om dit te horen. Inmiddels slikt zij weer trouw haar medicijnen en we hopen dat we op tijd zijn met het sponsoren van haar speciale voedingssupplementen.
2 februari 2014: Patricia heeft een kleine inzinking gehad. Begin tweede week januari zat haar gezicht vol open wonden en was opgezwollen. Ze neemt trouw haar medicatie in en was erg blij met de sponsoring van de voedingsmiddelen. Margarete Njeri, onze maatschappelijk werkster, heeft een een op een gesprek met haar gehad over zelfwaarde en bemoediging. De week erop (17 januari) is Patricia weer bezocht en was haar uiterlijke gezondheid een stuk beter dan de week ervoor. Patricia gaf aan zelfs blij te zijn met de hulp die ze nu krijgt. Het eerstvolgende kliniek bezoek staat gepland voor dinsdag 11 februari. 
29 maart 2014: Hoe snel de gezondheid van een aids patiente kan veranderen is hier wel gebleken. Ging het begin februari weer goed, medio februari was de situatie zeer ernstig. Toen maatschappelijk werkster Margarete Njeri haar na een verontrustend telefoontje opzocht, bleek deze jonge vrouw meer dood dan levend. Ze was niet in staat nog te lopen en zat als een dood vogeltje op een krukje in de schaduw buiten. Met veel inspanning heeft ze samen met Margarete het ziekenhuis weten te bereiken en is ze per direct opgenomen in de kliniek van Kangundo. De dagen erna heeft Margarete Njeri haar veelvuldig opgezocht en van eten voorzien, de moeder was meegereisd en verbleef bij een zus in de buurt. Patricia werd direct aan medicijnen gezet en na twee weken was haar situatie zo verbeterd dat ze begin maart weer naar huis mocht. We hebben haar op 13 maart thuis opgezocht. Een vrolijke en goed uitziende, hoewel nog steeds erg mager, Patricia verwelkomde ons. Door de medicijnen en de aangepaste voeding was ze goed hersteld. De littekens van de eerdere zweren op haar armen waren geheel weg en slecht een paar lichte plekken op haar been herinnerden aan de zware periode hiervoor. Begin april wordt de CD4 waarde opnieuw getest en op 18 april moet zij terug voor controle.
6 mei 2014: het bezoek aan Kangundo district Hospital level 4 heeft op 25 april plaatsgevonden. Patricia's cd-4 waarde is gestegen naar 20 een geweldig resultaat na een paar maanden voedingssupplementen, groente en fruit en arv's.  De arts adviseerde zo door te gaan en te zorgen voor genoeg water en groente en vooral het vermijden van stress!
8 juli 2014: wat een respect hebben wij voor deze jonge vrouw! Als we terugkijken naar het begin van onze hulp en naar nu zien we een enorme vooruitgang. Patricia is van 22 kg gegroeid naar nu 35,1 kilo! Ze lacht weer en bij het bezorgen van de voedingssupplementen en groenten trof Margarete Njeri, maatschappelijk werkster voor Circle4life, haar niet thuis. Ze bleek op bezoek bij een vriendin. Haar kinderen komen geregeld langs en ze heeft weer alle energie om beter te worden. Op 13 juni hebben we haar, tijdens het werkbezoek van Ellen van Gemert, thuis opgezocht. Ellen herkende haar niet! Het fragiele en doodzieke vrouwtje van anderhalf jaar geleden had nu plaatsgemaakt voor een mooie jonge vrouw die wil vechten voor haar toekomst. Wat mooi dat wij haar daarbij kunnen helpen!
7 augustus 2014: de controle bij de kliniek was prima, er is gevraagd om opnieuw een CD4 waarde test te doen omdat ze zo hard vooruit gaat. Verse groente geven is moeilijk in verband met de houdbaarheid maar er wordt door Margarete wat kleingeld achtergelaten zodat ze zelf vers fruit en groente kunnen kopen.
30 september 2014: wat een verschil voeding maakt... Op 19 augustus hebben we Patricia thuis opgezocht, wat een vooruitgang. Het juiste eten en de vitaminen en mineralen hebben een nieuw mens van haar gemaakt. Ik herkende haar niet toen we er kwamen. Het enige beeld wat ik ken van Patricia is een uitgemergeld gezicht en lucifer dunne armen en benen maar deze vrouw blaakt van energie en ziet er goed uit. Een van haar zoons was bij haar op bezoek toen wij kwamen en trots vertelde ze dat de jongens nu regelmatig weer langs komen. Op 16 september is het maandelijkse voedselpakket gedoneerd en op 29 september is ze terug geweest naar de aids kliniek, haar gewicht is momenteel 37,5 kg. We zijn enorm trots op haar en haar vechtlust! Het eerstvolgende bezoek staat gepland op 29 oktober en we hopen dat er dan een nieuwe CD4 test gedaan wordt.
29 oktober 2014: helaas geen CD-4 waarde bepaling. Het apparaat waar dit getest wordt was defect en we hopen hier zo snel mogelijk terecht te kunnen zodat we dit alsnog kunnen laten bepalen. Ze heeft voor de komende maanden weer ARV's meegekregen en ook is het maandelijkse voedselpakket overhandigd. 
24 december 2014: op de vooravond van kerst is het maandelijkse voedselpakket door Margarete Njeri afgegeven bij Patricia. Margarete kreeg het verzoek om vooral aan de sponsors van Circle4life over te brengen dat Patricia zo enorm dankbaar is voor de hulp en het redden van haar leven. Wat een motivatie en doorzettingsvermogen!
26 januari 2015: wat een kanjer die Patricia!!! Haar gezondheid gaat goed, momenteel weegst ze 45, 2kg. Geweldig... in 15 maanden van 25 kg naar ruim 45! Wat zijn wij blij dat we op dit zo moeilijke moment in haar leven besloten hebben haar te helpen!
In overleg met Dr. Mwaniki wordt bepaald wanneer haar virale lading getest gaat worden. We houden u op de hoogte! 
23 april 2015: in februari tijdens het werkbezoek troffen we Patricia niet thuis aan, ze was naar een vriendin. Haar moeder vertelde dat het enorm goed gaat, ze heeft energie, is vrolijk en ook haar twee zoons brengen veel tijd door bij hun moeder.
Gisteren kregen we echter ineens te horen dat Patricia ziek is. Op 13 april hoorde maatschappelijk werkster Margarete Njeri dat Patricia zich niet goed voelde, pijn op de borst. Ze heeft haar laten onderzoeken en hieruit kwam naar voren dat ze longontsteking en een milde vorm van hersenvliesontsteking zou hebben. Ze is opgenomen in de kleine plaatselijke kliniek van Donyo Sabuk. Al snel verleschter haar toestand. Hoge koorts, overgeven en uitgedroogd. Ze is meteen aan een infuus gelegd en vandaag wordt gekeken waar ze het beste behandeld kan worden. Ook herkende ze niemand meer en praatte verward. Het vermoeden dat ze mogelijk malaria erbij had gekregen. We wachten met spanning af en hopen dat het goed gaat.
25 april 2015: diep bedroefd moeten we melden dat Patricia op 24 april om 13.20 uur is overleden aan de gevolgen van hersenvliesontsteking en longontsteking. Op woensdag verslechterde haar situatie zo snel dat vervoer naar een ander ziekenhuis ook niet meer mogelijk was. Al snel raakte ze buiten bewustzijn en heeft de laatste uren dan ook niet meer bewust meegemaakt. Dat haar gezondheid broos was vanwege haar AIDS was bekend maar juist het laatste jaar ging ze zo enorm vooruit en genoot ze weer van het leven en haar kinderen (die bij hun vader wonen). Haar plotselinge overlijden is een enorme schok voor haar ouders, zussen en broer maar ook voor ons. Ze heeft zich tot het laatste ingezet voor een beter en gezonder leven. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Patricia werd slechts 31 jaar oud. R.I.P. Patricia!