Jane Syowai

Datum: 

do, 07/11/2013

Locatie: 

Kitambaasye, Rural area's around Donyo Sabuk, Kenya

Status: 

Jane, Julius, Joseph en Thomas in Kitambasya, rural area Donyo Sabuk, Kenia
Jane, Julius, Joseph en Thomas in Kitambasya, rural area Donyo Sabuk, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
Jane is een 58 jarige grootmoeder die de zorg heeft voor drie kleinzoons. Julias (10), Joseph (8) en Thomas (3). Sinds juni 2012 wonen de kinderen bij haar. De moeder (dochter van Jane) heeft de kinderen toen Thomas een kleine baby was achtergelaten bij de vader in Nairobi en is sindsdien spoorloos. De vader heeft een nieuwe relatie en deze vrouw zag de drie kinderen van haar partner niet zitten en dit heeft ervoor gezorgd dat de vader de kinderen 'weg heeft gedaan'.  Voor ons niet voor te stellen maar deze man heeft de kinderen op een zondag in juni 2012 meegenomen naar de drukke markt in Donyo Sabuk en hen daar vervolgens achtergelaten en is met de noorderzon vertrokken. Tot op heden is niet bekend waar hij verblijft. De kinderen werden aan het eind van de dag door de politie gevonden en in samenwerking met de chief en districts officer zijn ze er in geslaagd de oma, die in de bergen bij Kitambasya woont, op te sporen. Vervolgens zijn de kinderen naar haar toe gebracht met de mededeling dat ze vanaf nu haar verantwoording zijn. Uit een bruidschat van een van haar andere dochters heeft Jane een stuk laten aanbouwen aan haar gammele huisje maar omdat het geld niet voldoende was, is het onafgebouwd gebleven. De muur is niet volledig opgetrokken, er ontbreken de nodige dakplaten, er zitten geen ramen en deur in met als gevolg dat als het regent het water aan alle kanten naar binnenkomt. De kamer lijkt een maanlandschap van zand en stenen en in het kleine slaapkamertje staat een eenpersoonsbed waarin de kinderen liggen. Oma Jane slaapt op de grond. Doordat oma geen inkomen heeft, is zij in staat om haar kleinkinderen slechts een keer per dag mondjesmaat te voeden. De kinderen hebben slechts de kleding die ze aan hadden op de dag dat ze bij haar gebracht werden.

Missie:
Helpen met bouwen aan een hernieuwde toekomst. Als eerste de oma helpen met zaden en kunstmest zodat ze in ieder geval kan werken aan eten voor haar en haar drie kleinkinderen. Als tweede is het afbouwen van het huisje een hoge prioriteit. Zo ook het doneren van een stapelbed met toebehoren zodat de kinderen hun eigen kamertje hebben met eigen bed en oma weer in haar eigen eenpersoonsbed kan slapen. Verder is het belangrijk dat de kinderen zo snel mogelijk weer naar school gaan en van kleding worden voorzien. 

Huidige situatie:
14 november 2013: vandaag hebben wij tijdens het werkbezoek aan Kenia oma Jane en haar drie jongens voor de tweede keer bezocht. Deze keer met een aannemer uit Kitambasya om te kijken wat er voor nodig is om het huis af te bouwen. We hebben knuffelbeesten aan de drie jongens gegeven en kleding die vanuit Nederland was gedoneerd. En dat ze er blij mee waren is te zien op de foto's die gemaakt zijn. U vindt deze terug in het foto album op de facebook pagina van Circle4life. Via een particuliere sponsoring zijn we in staat om per direct te beginnen met het afbouwen van het huisje. De offerte wordt zo snel mogelijk overhandigd en dan wordt bepaald wanneer er begonnen wordt. We zullen rekening moeten houden met de regentijd. Op dit moment is de weg nauwelijks begaanbaar door de hevige regens en zal naar verwachting medio december gestart kunnen worden. We houden u op de hoogte!
25 december 2013: Mooi nieuws! De regen is afgenomen en het was mogelijk om de materialen naar boven te krijgen. Op 17 december is een begin gemaakt met het afbouwen van het huis, het egaliseren van de vloer en de ramen en deur te plaatsen. Op 23 december werden de laatste kleine werkzaamheden uitgevoerd en op eerste Kerstdag, 25 december, is het stapelbed bezorgd en gemonteerd. Wat een prachtige kerst hadden deze jongens en hun oma! Eindelijk hun eigen kamertje en eindelijk slapen in hun eigen bed, compleet met lakens, dekens en klamboe. De knuffels liggen overdag netjes in hun bedden. Op 6 januari 2014 gaan de jongens voor het eerst weer naar school. Julias naar groep 5, Joseph naar groep 4 en kleine Thomas naar Nursery class. 
4 januari 2014: de schoolbenodigdheden voor de drie jongens zijn gekocht en de maten voor hun schooluniformen zijn op 3 januari genomen en door de naaister met spoed in elkaar gezet. Vandaag hebben ze hun nieuwe uniformen dan ook gekregen. Vol spanning en met een lach van oor tot oor wachten zij de eerste schooldag af! We blijven hen volgen en zijn Jenny Koster enorm dankbaar voor haar sponsoring. Circle4life blijft de kinderen steunen met de kosten voor onderwijs en gaan de oma begeleiden op weg naar een betere toekomst. 
2 februari 2014: het was geweldig om te zien hoe blij deze kinderen waren toen ze 10 januari eindelijk in hun nieuwe schooluniformen naar school mochten. Ze genoten ervan om weer op school in hun klas te zitten. Julius gaat naar klas 4, zijn broertje Joseph naar klas 3 en kleine Thomas is in de Nursery (kleuterklas) begonnen. Rond de compound van oma Jane gaat het ook goed. De maisplanten staan er groen bij en groeien goed. Alleen de bonenplanten hebben de hevige regens niet overleefd en zijn verdronken. In maart gaan we Jane en de kinderen opzoeken tijdens het werkbezoek door Ellen van Gemert.
17 april 2014: Op 13 maart hebben we Jane met een bezoek verblijd. Sponsorkleding voor de drie jongens is overhandigd en de slaapkamers voor de broertjes werd versierd met posters uit de boekenseries van schrijver Gerard van Gemert. Het was de eerste keer na de verbouwing in 2013 dat wij haar huis bezochten. Helaas bleek de toenmalige fundi het met het afwerken niet zo nauw genomen te hebben. Het ontbrekende glas in een van de ramen was niet gemaakt en de overgang van de twee daken was helemaal niet aangepast met als gevolg dat nu tijdens de regentijd het water naar binnen hoosde omdat er gewoon een grote opening tussen de twee daken was. Jane heeft een solar lamp mogen ontvangen en is door veldwerker Victor Muasya geinformeerd over het gebruik en de mogelijkheden. Jane gaat het geld wat ze bespaart door geen kerosine te hoeven kopen, sparen en maandelijks zal zij dit aan Victor overhandigen die het voor haar registreert en bewaart.
Verder hebben we besloten om de nieuwe fundi waar Circle4life mee werkt en die ook de bouw bij oma Mary (Joseph Kimani) heeft gedaan, de aanpassingen te laten doen en doneren we haar een haan en twee kippen.
Diezelfde dag hebben we een bezoek aan de school van de drie broertjes gebracht, ze werden door het hoofd van de school uit hun klas gehaald en waren zeer verrast ons te zien. Het gaat goed op school en de leraren zijn erg tevreden. Victor heeft na ons bezoek samen met de fundi waar we nu mee werken het huis bekeken en in de week van 14 april zijn de problemen aangepakt en gerepareerd. Ook is een deursponning met deur geplaatst in de overgang van de woonkamer naar de slaapkamer van de jongens. Op 17 april heeft Victor de kippen en haan bij Jane afgegeven, zij heeft zelf een kippenren gemaakt.
30 april 2014: Wat een geweldige prestatie van deze drie broertjes... 8 maanden niet naar school geweest en dan je eerste termijn zo afsluiten:
Julius is vierde van zijn klas met 270 punten
Joseph is eerste! van zijn klas met 472 punten
Thomas (rang niet bekend) scoorde 289 punten
Begin mei beginnen ze aan hun tweede termijn.
15 juli 2014: Julius en Joseph blijken een leergierige jongetjes... Joseph is inmiddels opgeklommen tot de beste van de school in Engels. Op 13 juni hebben we hen thuis opgezocht, Julius, Joseph en Thomas hadden een vrije dag van school wat ons een mooie gelegenheid gaf om te kijken of hij inderdaad zo goed is in Engels. Wat een kanjer! Hij kon gewoon met ons praten en begrijpt ook alles. Hij wil heel graag doorleren en heeft gevraagd of we hem geen boekjes konden brengen. 
Het huis van oma Jane is helaas doelwit geweest van inbrekers. Vermoedelijk is het gezin langere tijd in de gaten gehouden en wisten ze dat de solar lamp zich binnen bevond. Op dinsdag 10 juni werden de drie kleinzoons door school naar huisgestuurd om oma te halen. De betaalde schoolkosten bleken niet voldoende. Er waren door een parlementslid tijdens de verkiezingen uitspraken gedaan dat de schoolkosten niet verhoogd zouden worden, een uitspraak die niet waargemaakt werd en waardoor er nu nog een kleine post openstond voor betaling en hiervoor moest oma naar school komen. Tijdens deze afwezigheid hebben de dieven toegeslagen. De vandalen hebben eerst geprobeerd via het golfplaten dak naar binnen te komen, iets wat niet lukte omdat dit stevig verankerd is aan de dakconstructie, vervolgens hebben ze geprobeerd de voordeur te forceren. Ook dit lukte niet vanwege het goede slot. Tenslotte hebben ze met een boomstam het luik van de slaapkamer opengebroken en zijn daardoor naar binnen geklommen. Ze stuitten opnieuw op een afgesloten deur van slaap- naar woonkamer en ook hier werden de scharnieren vernield en uiteindelijk hebben ze de solar lamp, het oplaadpaneel maar ook alle voedsel wat oma Jane had staan meegenomen. Zelfs de kippen waren gestolen maar die werden later op een ander veld teruggevonden.
Inmiddels heeft de fundi (aannemer) de schade hersteld, zijn er ijzeren traliewerken voor de luiken gemaakt, is er een extra slot op de deur gemaakt en hangt de nieuwe solar lamp aan een grote ijzeren ketting met slot aan de dakspanten. Oma Jane houdt het oplaadpaneel angstvallig bij zich en ook heeft de aannemer de oude buitenkeuken omgebouwd tot kippenhok wat 's nachts met een slot kan worden afgelosten. Ook hebben we voor Julius en Joseph schoolrugzakken gekocht en zijn de extra schoolkosten die door de overheid zijn opgelegd betaald. 
In augustus gaan we hen opnieuw opzoeken en nemen we voor de kinderen Engelstalige prentenboeken mee, gedoneerd door uitgeverij Clavis. 
10 oktober 2014: wat een veranderingen in het leven van deze jongetjes. En wat een motivatie. 19 augustus zochten we hen op thuis en hebben we hen alledrie Engelstalige boeken gegeven. Julius en Joseph waren al snel niet meer aanspreekbaar. Ambassadeur Gerard van Gemert stond naast Joseph en verbaasde zich over het snelle lezen van dit jongetje. 'Zou hij wel echt lezen wat er staat?' We hebben de proef op de som genomen en lieten voorlezen. Werkelijk verrassend want hij las zonder haperen voor wat er stond. De komende tijd kunnen ze zich uitleven in boeken over satellieten, dinosaurussen maar ook voorlezen aan broertje Thomas. Wij willen Clavis uitgeverij dan ook hartelijk danken voor deze prachtige mogelijkheid om nog beter te worden in Engels! Jane vertelde ons dat de vader contact had gezocht. Hij had gehoord dat oma geholpen werd en wilde zijn zoons spreken. Deze waren daar niet zo van gediend en dienden de vader van repliek toen hij vroeg of hij de jongens kon ontmoeten. 'Je kunt ons vinden op de markt waar je ons voor dood hebt achtergelaten' was hun gezamenlijk antwoord. Hij heeft nooit meer gebeld.
Het leven bij oma Jane verloopt prima. Geen problemen meer met nare mensen, oma heeft de solar lamp en het oplaadpaneel altijd bij zich als ze weggaat. De kippen hebben inmiddels kuikens en het was een gepiep van jewelste in het kippenhok. Oma Jane heeft zich aangesloten bij de Solar werkgroep waarvan op 10 oktober de eerste bijeenkomst was en ze is ermee akkoord gegaan om dagelijks 20 shs te gaan sparen. Dit zal een keer per maand worden opgehaald en door CIrcle4life worden beheerd. Een maal per jaar mogen ze dan uit eigen spaargeld een zinvolle besteding doen. De volgende bijeenkomst is over 5 a 6 maanden.
4 december 2014: de schoolresultaten over het derde termijn mochten we op 2 december zelf zien toen we oma Jane en haar drie kanjers thuis opzochten. Joseph, de middelste van de drie en leerling van groep 3, is de beste van de hele school. Hij scoorde maar liefst 498 punten uit 500 en stiekem heeft de hoofdonderwijzer hem ook de examens voor groep 4 laten maken en ook daar scoorde hij hoger dan de leerlingen van deze groep. Begin januari 2015 gaan ze kijken of ze Joseph een groep hoger kunnen plaatsen. Als beloning voor zijn geweldige prestatie kreeg hij een Engel boek van Guus Kuijer (red. Nederlandse kinderboekenschrijver en vertaald naar het Engels). 
Zijn broer Julius presteerde eveneens heel hoog en eindigde met 463 punten uit 500 als tweede. Thomas zit nog in de kleuterklas en zijn score wordt nog niet zo gemeten als van de twee oudere broertjes. 
Helaas had oma Jane ook wat droeverige nieuws want de haan en een van de hennen is overleden. Ze heeft nu nog een hen en vijf kuikens. Zodra de feestdagen voorbij zijn, de prijzen zijn rond de kerstdagen enorm hoog, kijken we naar een nieuwe haan voor haar.  In de hoop dat deze het beter gaat doen. Op 28 november heeft oma Jane ook de bijeenkomst en demonstratie van de energiezuinige jiko's (kooktoestel) bijgewoond en is zeer gemotiveerd om ook hiervoor in aanmerking te komen. De komende maanden gaat ze bewijzen dat ze kan sparen met opbrengsten vanuit de solarlamp en in januari gaan we kijken of ze dit heeft kunnen realiseren.
29 januari 2015: Een grote dag voor Thomas, vanaf vandaag gaat hij ook naar de basisschool. Samen met broers Joseph en Julius gaat hij nu naar Kitambasya Primary school. De schoolkosten zijn voldaan voor de eerste termijn en ook de benodigde schoolspullen zijn aangeschaft. In februari gaan we in gesprek met het schoolhoofd n.a.v. zijn belofte Joseph een klas hoger te plaatsen.
21 juni 2015: inbraak... wat is het toch dat mensen de spullen van een ander niet met rust kunnen laten. Eerste week juni is er weer een poging gedaan om in te breken. De voordeur (hout en in niet zo'n geweldig staat door de regens) en de dakplaten moesten het ontgelden. Na bezoek afgesproken het op de wachtlijst te plaatsen.
Met de kinderen gaat het goed. Julius en Joseph blijven continue de besten. Julius nummer twee en Joseph nummer een. Na gesprekken met de hoofdonderwijzer en met Joseph zelf is besloten hem in zijn eigen klas te laten. Joseph ziet enorm op tegen het naar een hogere klas gaan. Er is nu een afspraak dat hem uitdagender schoolwerk zal worden aangeboden. 
Bij het huisbezoek eind juni troffen we de handgemaakte slinger met handjes van de kinderen uit groep 4 van de J.P.Sweelinckschool aan in het huis van oma Jane. Door de vakantie had de onderwijzer besloten het aan de kinderen mee te geven  omdat het anders vermoedelijk weg zou zijn uit de klas na terugkomst van de vakantie.  Er is eenmalig een voeselpakket gedoneerd omdat oma Jane door de inbraak bijna niet van huis durft en geen inkomen kan verdienen.
22 augustus 2015: begin augustus luidden de oudste jongens de noodklok. Ze lieten oma bellen omdat hun bedden in het regenwater stonden en het water binnen in huis voor enorme overlast had gezorgd. De bedden en stoelen stonden met hun poten in het water. Tijd voor actie. De plaatselijke aannemer heeft een stevigere dakconstructie gemaakt en dikkere golfplaten om zo te voorkomen dat er nogmaals via het dak een inbraakpoging gedaan zal worden. Het gat onder de nok is dichgemaakt met stenen en afgesmeerd met cement. De voordeur is vervangen door een ijzeren deur en de sponningen zijn hierop aangepast. Een degelijk slot moet de rest van het werk doen. Hopen dat het nu rustig blijft. De schoolresultaten van de kinderen waren binnen over de tweede termijn. Deze keer is Julius nummer een en Joseph nummer twee. Begin september gaan we hen opzoeken en nemen een aantal boeken mee uit de serie 'Willeweten' of te wel 'Want to know' over allerlei onderwerpen, een uitdaging voor de jongens om te lezen en zeker een verrijking van hun kennis. Dit wordt mogelijk gemaakt door Clavis Uitgeverij die ons steunt in het belang van lezen ook in Kenia. Samen maken we Keniaanse kinderdromen waar!

3 oktober 2015: op 9 september hebben we oma Jane en de jongens bezocht. Julius en Joseph waren samen thuis, Thomas was buiten aan het spelen met vriendjes. De herstelwerkzaamheden aan het huis zien er super uit. De metalen deur is werkelijk een oplossing en je moet van heel goede huize komen als je nu nog ongenodigd binnen kunt komen. We hebben de Engelstalige boeken van uitgeverij Clavis uit Hasselt/Amsterdam overhandigd aan de jongens en binnen een paar minuten waren ze verdiept in de 'willewete' boeken. Een van de boeken ging over een museum, een mooie gelegenheid om te polsen of ze weten wat een museum is. Ze zaten in de goede richting maar in hun belevingswereld was een museum iets waar oude botten werden bewaard. Omdat beide jongens zeer leergierig zijn besloot Ellen van Gemert hen op zondag 19 september mee te nemen naar Nairobi. Allereerst naar het vliegveld om de vliegtuigen die ze normaal als kleine stipjes in de lucht zien en ook in een van de 'willewete' boeken hadden gezien, van dichtbij te zien maar ook om een bezoek aan Bomas Kenya te brengen, een cultureel uitstapje waar ze van alles leerden over de historie van Kenia en hoe de verschillende stammen vroeger (en ook vandaag de dag) leven. Wat een belevenis. De tijd vloog voorbij en was te kort om ook nog naar het Nationaal Museum te gaan maar dit wordt in januari 2016 bezocht.
Op 3 oktober hebben we een familie bijeenkomst bijgewoond. Oma Jane had maatschappelijk werkster Margarete Njeri en Ellen van Gemert uitgenodigd. We ontmoetten de tantes, ooms, neven en nichten van de drie jongens. Omdat dit een nieuwe ervaring voor ons was en mooi om te constateren dat er nog zoveel familie is, gaan we begin 2016 kijken of er mogelijkheden zijn vanuit de familie om oma Jane te helpen met maandelijkse steun vanuit de familie zodat ze er niet helemaal alleen voor staat. Een mooie uitdaging! Circle4life blijft ondersteunen met schoolkosten.
19 december 2015: Julius, Joseph en Thomas hebben op 8 december hun 'kerstkado' mogen ontvangen. Alledrie hebben ze een metalen box gekregen waar ze hun kleding, schoolspullen, boeken e.d. in kunnen bewaren. Eindelijk zijn de plastic tasjes vol gaten niet meer nodig. Eind december heeft oma Jane nog een voedsel pakket mogen ontvangen voor de feestdagen en het begin van januari. 4 januari gaan de jongens, na ruim een maand vakantie, weer terug naar school.
31 januari 2016: oma Jane was een van de gelukkigen die via een Nederlandse sponsor een energiezuinig kooktoestel, Jiko, mocht ontvangen. Op 29 januari hebben wij deze afgeleverd en is de werking nogmaals uitgelegd (Jane had dit al geleerd via de bijeenkomsten met alle vrouwen uit onze projecten). We hebben kleding voor de jongens afgegeven en een nieuwe klamboe gekocht.
29 februari 2016: op 22 februari is het maandelijkse voedselpakket gedoneerd. De jongens waren naar school en er waren geen verdere bijzonderheden.
30 april 2016: de vakantie hebben de jongens thuis bij oma Jane doorgebracht. Aan het eind van iedere maand ontvangen ze het basis voedselpakket en voor begin mei staan schoolspullen op de planning. De posities in de klas zijn iets gewijzigd. Waren Julius en Joseph tot nu toe altijd eerste en tweede van hun klas, nu is er concurrentie, Julius eindigde de eerste termijn als 7e uit 30 en zijn broertje Joseph als 2e. Ze blijven tot de besten behoren en we hopen dat ze dit blijven voortzetten. Thomas is dit jaar in Standard 1 begonnen. In mei zullen we ze weer ontmoeten.
28 juni 2016: tijdens het huisbezoek in mei werden we bijgepraat door oma Jane. Julius vond zichzelf te groot worden om bovenin het stapelbed te slapen en was bang dat het om kon vallen. Het bovendeel werd daarop naar de huiskamer verplaatst en sinds die tijd slaapt hij in de woonkamer, afgescheiden door een gordijn en met een nieuwe klamboe. Zowel eind mei als eind juni heeft oma haar maandelijkse voedselpakket ontvangen. 
9 september 2016: tijdens het werkbezoek in augustus/september hebben we Jane bezocht. Ze klaagde over de staat van het bovenste deel van het stapelbed. Omdat ze het geregeld uit elkaar halen en verplaatsen zijn er schroeven losgegaan. We hebben haar verteld dat dit haar verantwoordelijkheid is en ze dit zelf op moet lossen. Hetzelfde geldt voor nieuwe matrassen. Oma Jane is prima in staat om kleine baantjes te accepteren en zo extra inkomsten te genereren. We hebben haar geinformeerd omtrent de beslissing om per 1 juli 2017 te stoppen met voedselsupport. Ze heeft nu 9 maanden om te naar een baantje te zoeken.
18 oktober 2016: maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft vandaag het voedselpakket bezorgd en is op school langs gegaan voor de schoolresultaten 2e en 3e termijn. Helaas waren deze nog (steeds) niet ingevuld doordat de overheid geen tijd had. De resultaten volgen zo spoedig mogelijk begin januari 2017
22 december 2016: het maandelijkse voedselpakket is afgegeven net voor de kerstdagen. Ook zijn de nieuwe schooluniforms voor de drie kleinzoons gekocht voor het nieuwe schooljaar.
13 januari 2017: de schoolkosten voor Julius, Joseph en Thomnas zijn betaald voor de eerste termijn. Mooi om te horen op Kitambaasye Primary School is dat de watertank met heel veel plezier gebruikt wordt. Nu het gebied geteisterd wordt door enorme droogte is het water, wat drinkbaar is gemaakt door de toevoeging van Waterguard, een dankbare dorstlesser voor de kinderen op school. Joseph bedankte Circle4life namens de school nogmaals voor de enorme tank.
31 maart 2017: op 23 maart heeft Margarete een huisbezoek gebracht aan Jane en het voedselpakket afgegeven. Julius zit nu in groep 7 en de hoofdonderwijzer heeft de ouders/voogden gevraagd om zo snel mogelijk de geboortebewijzen te regelen omdat deze noodzakelijk zijn voor het eindexamenjaar in 2018. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri gaat hier samen met oma Jane aan werken. Ook heeft Margarete Jane gevraagd haar land te bewerken als teken van betrokkenheid. We zullen haar eenmalig zaden/kunstmest doneren omdat door de droogte de oogst volledig mislukt is.
15 april 2017: de school van de drie broertjes is 7 april gesloten voor vakantie. De restulaten va de jongens waren goed maar volgens de leraren konden ze beter en ze werden ook aangespoord harder hun best te doen. Oma Jane had het land om het huis bewerkt en voorbereid op het inzaaien. Circle4life heeft zaden en kunstmest gedoneerd en nu maar hopen op een beter resultaat. Op 2 mei gaan de jongens weer naar school terug.
30 april 2017: op de 28e is een huisbezoek gebracht maar helaas was Jane niet thuis. Ze was naar haar moeder, de overgrootmoeder van de jongens, omdat deze niet in orde was. Joseph en Thomas waren met haar mee. Julius was thuis en heeft het voedselpakket in ontvangst genomen.
31 mei 2017: de schoolkosten voor de tweede termijn zijn op 19 mei voldaan. Tevens kwam het verzoek voor nieuwe schooluniformen, boeken en schoolbenodigdheden. Julius doet op school mee aan hardloopwedstrijden en doet mee aan de 1600m loop voor zijn school.
27  juni 2017: vandaag heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri het laatste voedselpakket gebracht bij oma Jane. Ze was aan het oogsten. De zaden waren mooie planten geworden met nu volgroeide maiskolven en bonen. Super om te horen dat deze oogst heeft gebracht wat het moest zijn! 
21 augustus 2017: omdat kleinzoon Julius volgend jaar naar groep 8 gaat en een geboorte bewijs moet worden aangeleverd, is Margarete al weken in touw met oma Jane samen om voor de drie jongens een geboortebewijs te krijgen. Dit is niet zo eenvoudig omdat de ouders van de jongens, naar wij weten, leven maar er geen enkel adres van een van hen bekend is. Oma Jane moet kunnen aantonen dat het haar kleinkinderen zijn en de registraat die de aanvraag in behandeling neemt heeft hen gesommeerd een brief van de lokale chief, de hoofdonderwijzer en de politie te overleggen waarin deze instanties verklaren dat Jane daadwerkelijk de oma is van de jongens. Op 21 augustus, de benodigde brieven waren binnen, is de zaak verdedigd voor het regio departement en goedgekeurd. De aanvraag voor de drie geboortebewijzen is eindelijk in gang gezet!
5 oktober 2017: het heeft wat voeten in aarde gehad, heel wat ritten heen en weer naar het kantoor in Machakos maar eindelijk is het dan zo veer. Op 5 september kregen we de geboortebewijzen voor de drie kleinzoons Julius, Joseph en Thomas overhandigd. Niets staat meer in de weg om Julius volgend jaar het examenjaar in groep 8 te laten doen! Oma Jane was meer dan blij. Dankzij het doorzettingsvermogen van Margarete is dit voor elkaar gekomen! Onze rots in de branding!
22 november 2017: het maandelijkse huisbezoek liet een lekkend dak zien. De inbraakpogingen hebben toch schade achtergelaten en we gaan kijken of we dit op eenvoudige manier kunnen oplossen. De maten voor de schooluniformen en -schoenen zijn genomen en de drie jongens kijken halsreikend uit naar januari. Julius' school resultaten zijn niet geweldig. Dit wordt een ernstig gesprek begin januari!
30 mei 2018: de eerste maanden op school zitten erop. Julius had het plan opgevat groep 7 opnieuw te willen doen maar dit heeft de school afgeraden. Ook wij waren hier geen voorstander van. Hij heeft beloofd zich meer in te zetten na een ernstig gesprek begin dit jaar. Op 30 mei zijn de schoolkosten voor de tweede termijn voldaan. Julius doet groep 8, Joseph groep 7 en Thomas groep 3.
9 november 2018: tijdens het werkbezoek begin september is met maatschappelijk werkster Margarete Njeri het onderwijs van al 'onze' kinderen doorgesproken. Omdat de kosten in Kenia ook voor ons enorm zijn gestegen, is besloten alleen primair onderwijs en in uitzonderlijke gevallen middelbaar- of speciaal onderwijs te sponsoren. Omdat Julius dit jaar examen doet voor de basisschool, is dit dus ook voor hem van toepassing. Oma Jane kreeg begin november te horen dat het onderwijs voor Julius via Circle4life stopt met ingang van het nieuwe schooljaar. Inmiddels hebben we een verzoek ingediend bij een bevriende organisatie in Donyo Sabuk om hem op te nemen in hun sponsorprogramma. We hopen binnenkort meer te horen.
14 januari 2019: een nieuwe stap in het leven van Julius. Circle4life en DISC Initiatives uit Donyo Sabuk bekostigen samen zijn middelbare school. DISC de schoolkosten, Circle4life het uniform, de schoenen, de schoolboeken en alles at daarbij komt kijken. Julius is samen met het broertje van Anthony Ndolo (red. project uit Baringo) op St. Mary's High School (voormalig Kiboko Secundary School) gestart. 's ochtends staat hij om vier uur op om na het ontbijt naar school te gaan lopen en om voor 7 uur binnen te zijn. Na school herhaalt zich de route maar dan andersom. Tijdens het korte werkbezoek 2e helft januari hebben we Julius hiernaar gevraagd. Zijn antwoord was simpel 'zo lang ik onderwijs kan volgen maakt het me niet uit hoe ver ik er voor moet lopen'. De kanjer! De schoolkosten voor zijn broertje Joseph (nu groep 8) en broertje Thomas zijn voldaan. Oma en de kleinkinderen zijn enorm dankbaar dat hen deze kansen geboden worden.