Kevin, Beth, Beatrice en David

Datum: 

zo, 24/11/2013

Locatie: 

Uamani, Donyo Sabuk Area, Kenya

Status: 

Uitleg project: 

Situatie:
Het is 2013. Vier jonge weeskinderen in een huis wat onder water loopt bij hevige regenval, nauwelijks te eten en geen geld om naar school te gaan. Dit is de trieste geschiedenis van Kevin (bijna 18), Beth (16), Beatrice (13) en Charles (11).
Het verhaal gaat dat de moeder van de kinderen overleed 3,5 jaar geleden aan de complicaties na een maagbloeding. De vader die het verlies van zijn vrouw niet aan kon, heeft de dag na de begrafenis zelfmoord gepleegd en liet zijn toen 15, 13, 10 en 8 jarige kinderen alleen achter. Omdat Kevin een voor de daar geldende normen en waardes een leeftijd had waarop hij een 'gevaar' kon zijn voor zijn jongere zusjes, werd hij volgens traditie verplicht om te trouwen. Kevin trouwde zijn vriendin (16) en kon zo samen met zijn zusjes, broertje en vrouw in hetzelfde huis blijven wonen. Al snel was zijn jonge vrouw zwanger en het gezin is uitgebreid met een nu eenjarige kindje. De situatie is verre van rooskleurig. Kevin moest van school af om als tijdelijk werker inkomen te verdienen om het gezin te onderhouden. Zijn zusjes en broertje worden gesponsord met schoolkosten op de basisschool door een betrokken leraar. Beth heeft eindexamen gedaan en zou in 2014 moeten beginnen met de middelbare school.
Het huis wat destijds door de vader gebouwd was, begint de nodige gebreken te vertonen. De ramen zijn kapot, er mist een grote steen net boven de fundering waardoor bij zware regenval het water naar binnen stroomt. Omdat Beatrice en Beth in deze kamer slapen, zijn zij al meer dan eens drijvend wakker geworden. Bedden zijn er niet, ze slapen op een zak op de grond. De enige die een (eenpersoons-)bed heeft is Kevin.

Missie:
De kinderen helpen met het opknappen van het huis. Helpen met de schoolkosten voor Beatrice, Beth en Charles. Kijken naar mogelijkheden voor Kevin om een beroepsopleiding te gaan doen.

Huidige situatie:
24 november 2013: we hebben de kinderen bezocht en de situatie bekeken. Kevin was helaas niet thuis, hij was aan het werk. Het huis is van binnen drassig door het naar binnen komende water. In de kamer stond een klein houten dressoirtje wat de sporen van water van voorgaande keren vertoonde. We gaan een lokale aannemer (fundi) vragen om een offerte te maken om het huisje op te knappen en van een cement vloer te voorzien, deze is door het water compleet afgebrokkeld en weggespoeld. Zodra het huisje is opgeknapt zullen we een stapelbed kopen voor de meisjes en hun jonge broertje. Voor Beth zijn wij op zoek naar een sponsor voor haar middelbare school.
17 april 2014: helaas hebben wij bij deze vier kinderen nog niets kunnen doen. Zodra we voldoende financiele middelen hebben, zullen we het huis opknappen. Toen wij op 13 maart langsgingen was het huis leeg en heeft veldwerker Victor Muasya hen begin april opnieuw bezocht. De relatie tussen Kevin en zijn jonge vrouw bleek gestrand en het meisje was met de baby terug naar haar familie. De vier kinderen wonen nu dus samen in het verwaarloosde huis. Niet alleen het huis is in slechte staat, het hele terrein eromheen is een grote wildernis. Victor heeft hen op het hart gedrukt dat ze het gras en de grond rondom hun huis kort en schoon moeten houden omdat het anders een broedplaats voor slangen en ongedierte wordt. Verder heeft de fundi de mankementen aan het huis opgenomen en komt een dezer dagen met een offerte. We hopen dan in de komende maanden van start te kunnen gaan.
22 juli 2014: de offerte van de fundi (aannemer) is binnen. Voor een kleine €650 kunnen we het huis laten opknappen, ook zullen er bedden, matrassen en beddengoed komen. De verwachting is dat we hier medio augustus mee kunnen starten! Op naar hun toekomst... daarna gaan we kijken hoe we hen verder kunnen helpen met school en inkomen.
30 september 2014: het huis is bewoonbaar! Na een renovatie van een kleine week is de vloer gestort, zijn er nieuwe glasplaten in de ramen geplaatst en zijn alle gaten gedicht. Bovendien heeft de aannemer de gaten boven de deuren voorzien van ventilatiegaten. Er is een stapelbed gedoneerd (met matras, dekens en klamboe) voor Beth en Beatrice en een extra eenpersoons bed voor Charles, zodat ook de broers kunnen slapen. Op 25 augustus hebben we hen opgezocht, op dit moment was alleen de jonge Charles thuis. ZIjn oudere broer Kevin bleek naar Nairobi te zijn vertrokken om daar zijn geluk te beproeven. Oudste zus Beth is bij een tante ingetrokken die op enige uren reizen van hun woonplaats woont maar komt nog wel geregeld naar huis terug.
Charles en Beatrice wonen dus samen in het opgeknapte huis. Een tante die vlakbij woont kookt dagelijks voor hen en voorziet hen van eten. We hebben de schoolkosten voor Beatrice en Charles voldaan voor de derde termijn en zij zullen zo spoedig mogelijk hun schooluniform en schoenen ontvangen. 
De leraren op school vertelden ons dat Beatrice met haar leeftijd in staat moet zijn om zelfstandig te kunnen koken voor haar en haar broertje. We gaan hen de komende maanden volgen om te zien hoe ze het doen op school maar ook samen in het huis. In november zullen we hen opnieuw bezoeken om te kijken of we met voeding iets moeten/kunnen doen.
8 januari 2015: in de schoolvakantie is het kindergezin bezocht maar er bleek niemand thuis, we vermoeden dat ze voor de feestdagen naar hun tante waren. De tante waar oudste zus Beth in huis woont. Begin deze week hebben Beatrice en David hun nieuwe schooluniformen en schoenen ontvangen en zijn de schoolkosten voldaan. We blijven hen volgen. Tenslotte zijn twee jonge kinderen samen in een huis een groter risico en moeten we kijken of ze verdere hulp nodig hebben.
27 januari 2015: Maatschappelijk werkster Margarete Njeri trof Charles en Beatrice aan op Uamani Primary School en heeft daar hun schoolkosten voor de eerste termijn voldaan. Ook zijn de schooluniformen, schoenen, schoolmaterialen en rugzakken gekocht voor de twee. In februari/maart gaan we kijken of we hen met voedsel bij kunnen staan. Ze hebben beloofd goed hun best te zullen doen dit schooljaar en zijn blij met de hulp.
3 juni 2015: De schoolkosten voor de tweede termijn zijn betaald voor Beatrice en Charles. Beatrice vertelde dat haar oudste broer Kevin naar huis terug is gekomen nadat hij hoorde dat zijn alleen wonende broertje en zusje het zo moeilijk hadden. Kevin is opnieuw getrouwd en samen met zijn nieuwe vrouw bij Beatrice en Charles in huis komen wonen. In juni gaan we hen bezoeken en kijken hoe het de kinderen alleen vergaat.
 31 juli 2015: troubel in paradise. Het was goed fout bij het huis waar de kinderen Beatrice en Charles zijn blijven wonen. Al onze hoop was gevestigd op oudere broer Kevin en zijn nieuwe vrouw. Een misrekening want Kevin blijkt het niet zo nauw meer te nemen met regels. Hij was thuis begonnen met de verkoop van illegale alcohol. En als je iets niet moet doen dan is het dat want de Keniaanse overheid is hard bezig om dit aan te pakken. De problemen en gevaarlijke situaties thuis zorgden ervoor dat Beatrice en Charles niet meer naar school durfden. Gelukkig hebben de omwonenden ingegrepen en hebben ze Kevin en zijn vrouw weggestuurd en gewaarschuwd om niet terug te komen. De buren zorgen nu tijdelijk voor de twee kinderen en leerkrachten van Uamani Primary School zorgen ervoor dat ze tussen de middag wat te eten hebben. De tante die vlakbij hen woonde bleek getrouwd en verhuisd te zijn naar Machakos. 
22 augustus 2015: het zit de twee achtergebleven kinderen niet mee. Tijdens het huisbezoek en donatie van een voedselpakket werd maatschappelijk werkster Margarete Njeri verrast met een nieuwe gebeurtenis. Terwijl de kinderen naar school waren is er ingebroken in het huis en zijn hun matrassen en kleren gestolen. Momenteel zorgt een andere tante tijdelijk voor hen. Beatrice doet dit jaar examen en staat er op dit moment goed voor, 350 punten uit 500. 
Hun oudere zus Elizabeth die al eerder de benen nam naar een tante ver weg, bleek ineens getrouwd en is verhuisd naar Nairobi. We vermoeden dat dit niet helemaal een vrije keuze is geweest maar kunnen hier helaas niets aan veranderen. Beatrice en Charles hebben een voedselpakket ontvangen.
19 oktober 2015: Beatrice is op 15 oktober met school een dag naar de Rift Valley geweest, een cultureel uitstapje waar ze veel heeft gezien maar vooral ook van genoten heeft. Op 19 oktober zijn de schoolkosten voor de derde termijn betaald en is Beatrice begonnen met haar examens.
4 maart 2016: de maand februari heeft in het teken van het zoeken van een gepaste school en het regelen van de toelating voor Beatrice. Haar eindexamen op Uamani Primary School gaf een einduitslag van 287 punten van de 500. Maar werd er met nadruk bij gezegd, Beatrice kan veel beter. Door de slechte thuisomstandigheden, ze zorgt alleen voor haar broertje, zoekt hout als ze uit school komt, kookt eten en de stress van het alleen wonen en de angst van de inbraak waarbij hun matrassen werden ontvreemd, waren de resultaten minder. Eerdere resultaten waren steeds tussen de 350 en 450 punten. Het wachten was op de uitslag door de overheid op welke school ze zich moest melden. In Kenia wordt dat door de overheid bepaald en soms zitten daar honderden kilometers tussen. Een probleem van de ouders want zie je kind daar maar eens te krijgen met alle bijbehorende kosten.
Op 9 februari hebben we haar thuis opgezocht, ze was op het land bij haar tante aan het werk. Haar oudste broer Kevin is weer terug en na een lang gesprek heeft Kevin beloofd op zijn kleine broertje te passen en te zorgen dat hij dagelijks naar school gaat. De brief die Beatrice had ontvangen beloofde niet veel goeds. Een middelbare school uit de buurt die niet hoog aangeschreven staat en Beatrice wil presteren. Ze wil leren en laten zien dat ze het kan. De week erop is maatschappelijk werkster Margarete Njeri op pad gegaan om een goede middelbare school te vinden.
Uiteindelijk is Beatrice toegelaten op Mwala Girls High School, een goede meisjesschool op hemelsbreed zo'n 70km van haar huis (dwars door ruraal gebied). Het is een boarding school wat inhoudt dat ze intern woont en studeert. Alle spullen zijn aangeschaft, alle onderzoeken tijdig gedaan (er wordt allerlei bloedonderzoek gedaan en getest) en uniformen, schoenen en persoonlijke spullen voor de eerste termijn zijn meegenomen op 19 februari, haar eerste schooldag.
Een warm welkom door de secretaresse van de school en al snel werd Beatrice voorgesteld. Ze woont in huis Oeganda. Op 26 februari was de eerste ouderbijeenkomst en omdat Beatrice rechtstreeks onder onze zorg valt, is Margarete Njeri als voogd naar de bijeenkomst geweest. Iedere ouder moet een extra bijdrage leveren en van de opbrengst daarvan worden nieuwe toiletten gebouwd. Beatrice heeft het enorm naar haar zin en geniet zichtbaar van het veeleisende schoolleven. Ze is enorm dankbaar voor deze kans en heeft beloofd haar uiterste best te doen en ons niet teleur te stellen. Op 4 maart is haar midterm begonnen (een kleine tussendoor vakantie van een paar dagen) en op 9 maart moet ze weer terug zijn. Margarete haalt haar op en brengt haar weer terug. We wensen haar heel veel succes op haar nieuwe school!
30 april 2016: Een van de toelatingseisen voor Mwala Girls High School is een geboortebewijs. Dit was in het geval van Beatrice een uitdaging. Er was nl. geen geboortebewijs voor geen van de vier kinderen. Omdat beide ouders niet meer leven kunnen die ook niet tekenen voor de aanvraag hiervan en moet een overlijdensakte getoond kunnen worden. Ook dit bleek een probleem. De vader heeft de moeder nadat zij was overleden thuis opgebaard gehad en er is nooit een mortuarium of kliniek bij geweest, met andere woorden er was geen overlijdensakte. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft werkelijk alles uit de kast moeten halen om de aanvraag te kunnen doen. Gesprekken met familie, gesprekken met de chief, gesprekken bij de politie en gesprekken bij de ambtenaren in Machakos. Uiteindelijk zijn de overlijdensaktes afgegeven en is de aanvraag voor haar geboortebewijs ingediend. Op 8 april is de schoolvakantie voor Beatrice begonnen. Haar eerste termijn sloot ze af met 773 punten uit 1200, een gemiddelde score van C+. Beatrice heeft beloofd de tweede termijn haar uiterste best te zullen doen om hier een B of B- van te maken. Op 4 mei begint haar school weer. Begin juni staat er een schoolexcursie gepland naar diverse meren en activiteiten. 
27 juni 2016: op 4 mei is Beatrice weer teruggegaan naar school. De schoolkosten voor de tweede termijn zijn voldaan, ook de persoonlijke benodigdheden werden aangeschaft en de kosten voor remedial teaching zijn voldaan. 
Op 27 mei was er een ouderdag bij Mwala Girls High School. Deze dag is bezocht door Margarete Njeri maar ook twee tantes en haar voormalige onderwijzer van Uamani Primary school ging mee omdat Beatrice als een rolmodel wordt gezien voor de andere kinderen. De ouderdag was informatief en behandelde onderwerpen als de academische behoeften, doelstellingen, maar ook sponsoring voor extra faciliteiten op school. 
Het regelen van de geboortebewijzen voor zowel Beatrice als broertje Charles die nu nog op Uamani Primary zit gaat niet zonder slag of stoot. Het probleem is dat de vader zelfmoord gepleegd heeft en hier geen aktes van zijn. Margarete Njeri heeft zich de afgelopen weken enorm ingezet en meermaals op haar kiezen moeten bijten uit frustratie om de hele papierwinkel in orde te krijgen. Ze werd van kastje naar de muur gestuurd, van het ene district naar het anderen, van politiebureau naar gemeenteinstelling. Maar we komen dichterbij. 
Op 30 juni komt Beatrice voor een aantal dagen naar huis in verband met de Midterm op school, omdat ook het suikerfeest in die week plaatsvindt en dit een nationale feestdag is in Kenia, gaat ze 6 juli weer terug naar school.
31 augustus 2016: Beatrice heeft in juli haar eerste officiele waarschuwing gekregen op school. De school is van mening dat haar prestaties onder haar niveau liggen en ze veel beter kan. Ook worden we iedere keer weer met nieuwe kosten geconfronteerd die niet op het kostenoverzicht van de school voorkomen. Omdat en de kosten voor de school enorm zijn maar ook alle toebehoren en het reizen enorm oploopt is besloten dat ze dit schooljaar op Mwala afmaakt en volgend jaar naar een middelbare school in de buurt van Donyo Sabuk zal gaan. Ook omdat de resultaten te wensen overlaten. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri zal dit met haar bepraten.
26 oktober 2016: Beatrice is vandaag opgehaald van Mwala Girls High School. Ook de derde termijn was onder gemiddeld. Margarete heeft de school verzocht toestemming te verlenen om naar een andere middelbare school overgeplaatst te worden. Omdat zowel het schoolhoofd als de afgevaardigde in een vergadering zaten en niet wilden tekenen voor toestemming is haar verzocht in januari terug te komen voor de brief. Inmiddels gaan wij alles in gang zetten om haar vanaf januari naar Kiboko Secundary School te laten gaan.
Na overleg met de tante van Beatrice is besloten dat ze de twee maanden schoolvakantie doorbrengt bij haar oudste zus in Nairobi, dit in verband met haar veiligheid. Broertje Charles had nog geen schoolresultaten ontvangen. De school gaf als reden op dat hij geen verslagboek heeft.... wordt vervolgd!
16 januari 2017: begin januari zijn de persoonlijke spullen opgehaald in Mwala en is haar inschrijving ongedaan gemaakt en is inschrijving bij een andere middelbare school toegestaan. Op 11 januari is Beatrice begonnen op Kiboko Secundary School. Het intake gesprek ging heel goed en ze is toegelaten tot klas 2. Beatrice was erg blij haar vroegere klasgenootjes weer terug te zien. 
30 mei 2017: Beatrice doet enorm haar best. De tweede termijn is van start gegaan en op 22 mei zijn de kosten voor deze termijn voldaan. Op 30 mei was er een bijeenkomst op school om te bespreken hoe de schoolresultaten omhoog kunnen. Ook heeft Beatrice gevraagd om een lamp zodat ze 's avonds kan leren. We gaan haar een solarlamp schenken. Op 26 mei zijn ook de schookosten voor haar broertje Charles voldaan voor de tweede termijn.
15 september 2017: op 9 september hebben Beatrice en Charles hun solarlamp ontvangen. Margarete, onze maatschappelijk, heeft hen de werking hiervan uitgelegd. Beatrice bedankt Circle4life voor de ondersteuning en de hulp. Op 15 september zijn de schoolkosten bij Kiboko Secundary voldaan voor de derde en laatste termijn van dit schooljaar.
27 november 2017: Vandaag is een huisbezoek gebracht om te kijken hoe de kinderen het doen thuis nu het schoolvakantie is. Beatrice bleek voor de vakantie naar haar zus in Nairobi te zijn gegaan en Charles, die nu onder de zorg van zijn tante valt, was met zijn neefjes en nichtjes naar de rivier om kleding te wassen. 
6 januari 2018: Op 2 januari heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri de ouderbijeenkomst bijgewoond voor de ouders/verzorgers. Een soort peptalk waarbij de ouders/verzorgers gevraagd werden hun kinderen te 'vriend' te houden en niet meteen te veroordelen als het even niet zo lekker gaat. We hebben een lijst met literatuur en leerboeken doorgekregen die zo snel mogelijk aangeschaft moeten worden. Verder is de schoolbijdrage verlaagd! omdat de overheid de kosten voor tuition voor zijn rekening neemt en wij dus alleen nog de lunchkosten en wat e xtra bijkomende kosten betalen. De schoolkosten voor Beatrice zijn voldaan en ook de schoolkosten voor broertje Charles op Uamani Primary School.
14 mei 2018: de schoolkosten voor de tweede termijn voor Beatrice zijn voldaan vandaag. Beatrice zat midden in haar examens. Ze mocht even een paar minuten van haar werk af om toestemming te vragen voor het meegaan naar een excursie voor haar klas in Nairobi. Omdat het onderdeel is van haar school is dit uiteraard geen probleem.
5 februari 2019: Beatrice zit in haar laatste jaar op de middelbare school. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft een ouderbijeenkomst bijgewoond waarbij alle leerkrachten aanewzig waren en waar het belang van het stimuleren om te leren en het steunen van de leerlingen werd besproken. Beatrice heeft beloofd haar best te zullen doen om zo het beste uit zichzelf te halen. De schoolkosten voor de eerste termijn zijn voldaan, zo ook de kosten voor de extra activiteiten voor de eindejaarsleerlingen.
7 mei 2019: broertje Charles zit in groep 8 van Uamani Primary School en de schoolkosten voor de tweede termijn, incl. de examenkosten zijn voldaan. We wensen Charles veel succes!
10 september 2019: het jaar vliegt voorbij. Charles begint aan zijn laatste schooltermijn op de basisschool, de school- en examenkosten zijn voldaan en ook voor zijn oudere zus Beatrice is de laatste termijn aangebroken maar dan van groep 4 van de middelbare school. We wensen hen beiden veel succes met deze laatste periodes en alvast succes met de examens eind oktober!