Joseph Kimani

Datum: 

zo, 24/11/2013

Locatie: 

Mithini, berggebied Donyo Sabuk, Kenya

Status: 

Crisis aid, Mithini, Kenia, grandmother greatgrandmother and two grandsons of 7 and 5, deaf child
Grootmoeder Mary met de dove Joseph en zijn broertje John voor hun hutje in Mithini, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
November 2013. Mary Wanjiru (58) woont met haar moeder (79) in de bergen bij Mithini. Maar ook met twee jonge kleinkinderen. De vijfjarige John en de zevenjarige, dove Joseph. 
Een triest verleden, getekend door verdriet maar ook een woonsituatie die verre van rooskleurig is. Joseph en John zijn van dezelfde ouders, zoon en schoondochter van Mary. De vader van de kleine ventjes is al buiten beeld vanaf de geboorte van John. Twee oudere broers wonen bij hem. De vader is alcoholist. De moeder heeft hen, toen John een jaar was, in de steek gelaten en achtergelaten bij de oma en overgrootmoeder, het enige zusje van de jongens heeft ze meegenomen. Ook zij is vertrokken en niemand weet waar zij woont.  Joseph werd gezond geboren maar toen hij ongeveer anderhalf jaar oud was, heeft hij een ernstige vorm van hersenvliesontsteking gehad. Uiteindelijk heeft hij het, dankzij medicijnen, overleefd maar nadat hij hersteld was, bleek dat hij doof was en ook niet meer kon praten. 
De woonomstandigheden zijn bedroevend. De broertjes gaan niet naar school, er is nauwelijks eten en geld voor kleding is er bijna niet. Een tante van de jongetjes staat op de zondagen op de markt in Donyo en neemt Joseph af en toe mee. Het huis van de oma en overgrootmoeder is in een erg slechte staat. Een aantal golfplaten op het dak ontbreken en de gaten zijn afgedekt met plastic. Ook de deur en ramen verkeren in erbarmelijke toestand. Er blijkt ook nog een opa te zijn maar die woont meer niet thuis dan wel.

Missie
Medisch onderzoek van Joseph en zorgen dat hij met ingang van januari 2014 naar de dovenschool kan. Kleuteronderwijs regelen voor het broertje John en opvragen van een offerte voor reconstructie van het huis en de leefomstandigheden voor de twee oudere dames verbeteren. Ook voor de kinderen zal er een stapelbed moeten komen omdat er momenteel slechts een eenpersoonsbed, wat er erg gammel uitziet, beschikbaar is voor hen vier. 

Huidige situatie:
Tijdens het werkbezoek door Circle4life aan Kenia is het gezin bezocht. Op 24 november 2013 maakten wij kennis met de kleine hartenbreker Joseph. Twee handen op een buik met zijn broertje John, die eigenlijk als een soort spreekbuiks fungeert voor Joseph. Een mannetje met een zeer innemende lach en niets liever wil dan leren schrijven. Het notitieboekje wat onze veldwerkster Margarete Njeri bij zich heeft bij huisbezoeken werd dankbaar gebruikt door Joseph en iedere letter die wij schreven voor hem, probeerde hij na te schrijven. We kregen toestemming van de oma om hem medisch te laten onderzoeken en Ellen van Gemert heeft een afspraak kunnen regelen bij de Kenya Society for Deaf Children om na het ziekenhuisbezoek te kijken naar mogelijkheden voor school.
2 december 2013: Inmiddels hebben twee afspraken in het Kenyatta National Hospital plaatsgevonden. De eerste op vrijdag 29 november, de tweede op 2 december 2013. Het eerste bezoek betrof een algemeen bezoek waarbij werd bepaald dat hij op 2 december treug moest komen voor ene uitgebreide audiometrische test, zowel via de computer als via de normale hoortest. Ongelooflijk om te zien hoe de hoorspecialist in het ziekenhuis communiceert met een jongetje wat nauwelijks iets hoort. Zelf is hij ook doof en prachtig om te zien hoe hij uitlegt wat hij moet doen als hij een geluidje wel hoort. Trots als hij iets hoorde, deed hij een blokje in een box. Het resultaat was zoals te verwachten, hij hoort nagenoeg niets. Het gehoor is zelfs zo slecht dat we niet eens over een gehoorapparaat hoeven na te denken. 
Na onze afspraak in het ziekenhuis zijn we vertrokken naar onze afspraak bij de vereniging voor dove kinderen. Omdat wij hier vaker komen voor de andere twee dove kinderen, was het niet zo moeilijk om dingen geregeld te krijgen. We hebben een telefonisch gesprek gehad met de directeur van Machakos School for the Deaf en zijn overeengekomen dat Joseph in januari 2014 naar de school mag. Circle4life gaat zijn schoolkosten daar sponsoren. 
Het was hartverwarmend om te zien hoe de kleine Joseph genoot van alles om hem heen. In zijn korte leventje was hij Donyo nog niet uitgeweest en hij kwam ogen te kort bij het zien van de super snelweg naar Nairobi, de vrachtauto's, de vliegtuigen, de fly overs en voetgangersbruggen over de snelweg. Na onze afspraken heeft hij zijn eerste Fanta gehad en heeft hij zijn buikje rond gegeten met verse frites en een smokey (soort klein braadworstje). 
31 december 2013: de onderwijs test en de medische test zijn met goed resultaat afgesloten. Het enige waar nu aan gewerkt moet worden nog is het geboorte bewijs voor Joseph. Naast de twee testen is dit nodig voor zijn toelating op de dovenschool. Oudejaarsavond kreeg Ellen van Gemert door van Victor Muasya, de veldwerker in Kenia, dat hij de vader op het spoor is. Geweldig nieuws omdat hij officieel de aanvraag voor het geboortewijs moet indienen. Wij kunnen dit alleen zelf aanvragen als de ouders zijn overleden en de familie over een overlijdensakte beschikt.
Veel belovend nieuws dus en Joseph kijkt met spanning uit naar zijn eerste schooldag op 13 januari 2014. In de tussentijd zal een offerte worden aangevraagd voor de huis reconstructie!
23 januari 2014: op 14 januari is Joseph aangemeld bij Machakos school, compleet met matras en persoonlijke spullen. Ingeschreven en kennis gemaakt met zijn juf voor dit jaar, de huismoeder maar ook met kinderen die bij hem op de slaapzaal liggen. En toen kwam het moment van afscheid. Joseph was ontroostbaar dat oma Mary wegging en hem achterliet in een vreemde omgeving met vreemde mensen en kinderen. Hartbrekend, maar later zal hij begrijpen waarom we dit hebben gedaan. Het is een stap in de richting van zijn toekomst. In maart 2014 gaan we hem tijdens het werkbezoek aan Kenia, opzoeken.
Op 20 januari heeft ook broertje John schoolschoenen gekregen en is hem een schooluniform aangemeten. Er zijn schoolspullen en een rugzak gekocht en John werd ingeschreven op de Blessed Vision Academy. Vrijdag 24 januari krijgt hij zijn nieuwe uniform en vanaf maandag kan hij ook in zijn nieuwe kleren naar school. En er blijkt ook een opa te zijn... eigenaar van de grond waarop het bouwvallige hutje staat. Opa heeft geen werk en is weinig thuis, ook slapen doet hij nauwelijks thuis, waar hij dan wel is, is niet bekend. Wij wisten in ieder geval tot op deze dag niet dat er een opa was... 
Verder is er een offerte opgevraagd bij de lokale fundi om het huis te herbouwen. We gaan hier begin februari mee starten. We houden u op de hoogte!
6 februari 2014: en de bouw is begonnen! Op dinsdag 3 februari reden er vrachtwagens met stenen en zand richting de bergen bij Mithini. 's Avonds lag er een grote berg stenen klaar voor de bouwactiviteiten. De dag erna is de aannemer met zijn hulp begonnen. De maten van het huis werden uitgezet en de grond afgegraven voor het maken van de fundering. Inmiddels zijn de eerste lagen stenen gemetseld en ligt de fundering stevig in de grond. De verwachting is dat het huis derde week februari klaar is, compleet met cement vloer en zullen dan ook het stapelbed, het gewone bed en het beddengoed en klamboe's worden geleverd. Momenteel zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden om na het overlijden van de grootouders, de grond en dus ook het huis over te laten zetten op naam van de twee broertjes zodat ze in ieder geval de grond en het huis niet kwijt raken.

5 april 2014: In een kleine drie weken tijd is het huis volledig afgebouwd. Een prachtig tweekamer huisje. In de slaapkamer zijn twee flinke eenpersoonsbedden neergezet, afgescheiden door een gordijn. Het ene bed is voor oma en opa, de oude overgrootmoeder van de twee jongetjes woont bij een andere dochter in huis, en het andere bed is voor Joseph en John. Omdat Joseph naar een boarding school gaat, is het bed grotendeels alleen voor John. 
Op 6 maart hebben wij hen thuis bezocht en de aanblik van het huisje overtrof onze stoutste verwachtingen. De opa die voorheen meer afwezig was en regelmatig onder invloed van alcohol verkeerde, bleek als een blad aan de boom omgedraaid. Hij legt een grote verantwoording aan de dag voor het huis maar ook de omgeving. Oma Mary houdt het huis binnen op en top schoon en netjes, opa zorgt voor de grond buiten. Hij heeft een klein tuintje langs de zijkant van het huis aangelegd en in de weg staande boomstronken worden door hem uitgegraven en verwijderd. 
We hebben hen een solar lamp overhandigd en onze veldwerker Victor Muasya heeft oma de werking en het gebruik uitgelegd. Via een ventilatie rooster is de draad van buiten naar binnen gehaald en het zonnepaneel ligt op de dakplaten, dit zal later nog vastgezet worden om te voorkomen dat het met hevige wind eraf blaast. Toen Victor liet zien dat ze via de solar lamp ook haar mobiele telefoon kon opladen, was ze geheel sprakeloos. Nu moest ze anderhalf uur lopen naar een winkeltje om op te laden en om het vervolgens een dag later weer op te halen. Oma Mary gaat het geld wat ze bespaart met het niet hoeven aanschaffen van kerosine en het niet meer hoeven opladen van de telefoon sparen om zo ook ene 'appeltje voor de dorst' op te bouwen.
Na het huisbezoek zijn we door gegaan naar the Blessed Vision Academy waar de vijfjarige John sinds januari naar toe gaat. De juf was zo blij ons te zien. We hebben haar alfabet stickers en dieren stickers gegeven en de muren in de kleuterklas versierd met posters van de prentenboeken series van kinderboekenschrijver Gerard van Gemert. John bleek nog een paar kledingstukken voor school te missen (trainingspak) en die hebben we ter plaatse aangeschaft. Op 8 maart hebben we oma Mary, John en een nichtje meegenomen naar de school van de dove Joseph, Machakos School for the Deaf.
Een ontroerend weerzien en een dolblije Joseph kwam ons tegemoet rennen toen hij in de gaten had dat wij er waren. 
Op 5 april heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri hem opgehaald in Machakos voor de paasvakantie thuis bij oma, opa en broertje John. Joseph wist niet wat hij zag toen hij thuis kwam. Alles was veranderd. Van een krakkemikkig, lek huisje zonder bed nu in een stenen huis met bed. We hopen dat hij geniet van zijn vakantie thuis en wensen hem voor straks weer succes op school!
8 juli 2014: Joseph is een voorbeeld voor velen op school, het lievelingetje van de juf. Als hij iets niet begrijpt of weet communiceert hij met haar. De schoolkosten voor de tweede termijn zijn voldaan voor zowel Joseph als John. Oma Mary heeft een ongeluk gehad en is door hevige regenval ten val gekomen en heeft daarbij haar arm gebroken met als gevolg dat ze niet kan werker en er dus ook geen inkomen is en er geen eten gekocht kan worden. We hebben het gezin geholpen met de meest noodzakelijke voedingsmiddelen. Op 11 juni bezochten we, onaangekondigd, het huis van oma Mary. Een teleurstelling want oma Mary was in geen velden of wegen te bekennen. Het huis was afgesloten en haar telefoon werd niet opgenomen. Een buurvrouw had ons gezien en kwam naar ons toe en vertelde ons dat Mary's moeder, wonend in de Rift Valley, ernstig ziek was en Mary op geleend geld naar haar moeder is afgereisd om haar in deze zware periode bij te staan. Haar man, die tijdelijk weer was teruggekomen en John samen achterlatend. Nu hadden we van de opa voor de bouw van het huis niet zo'n hoge pet op en ook nu bleek dat het gezin draait op de energie en inzet van deze oma. De slaapkamer was een puinhoop en het matras van John zag er vreselijk vies uit. Een gesprek met de buurvrouw leverde een spontane schoonmaakactie op. Voor nog geen €2,50 heeft zij het huis volledig schoongemaakt en een oogje in het zeil gehouden totdat oma Mary, de week erop, terug zou komen. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri houdt het gezin in de tussentijd in de gaten en bezoekt oma een keer per maand. In augustus, met de schoolvakantie voor beide jongens, gaan we het gezin nogmaals bezoeken en de situatie beoordelen.
10 oktober 2014: Opa heeft de benen genomen en deze keer hoeft hij, wat oma betreft, niet meer terug te komen. Oma Mary was zwaar teleurgesteld toen zij terugkeerde van haar zieke moeder en John en het huis aantrof. Na juli heeft ze hem dan ook niet meer gezien. Haar solarlamp vertoonde kuren en schakelde niet meer aan en is door ons meegenomen voor reparatie. We hebben de maandelijkse voedseldonatie achtergelaten en afgesproken dat ze in oktober/november zaden en kunstmest krijgt als ze zelf het land bewerkt.
Op 2 september hebben we kleinzoon John weer naar de Blessed Vision Academy gebracht en zijn schoolkosten voldaan. Ook hebben de we kleuterklas die hij bezoekt voorzien van heel veel Engelstalige prentenboeken die ons waren geschonken door Clavis Uitgeverij. Wat waren de kinderen hier blij mee, ze mochten van de juf allemaal een boek doorkijken en vanaf nu leest de juf regelmatig voor uit een van de boeken. De school was enorm dankbaar voor dit genereuze gebaar. Op 3 september hebben we kleinzoon Joseph, samen met Stephen en Mike Tyson uit ons sponsorprogramma, teruggebracht naar Machakos School for the Deaf. 18 september hebben we de, kosteloos gerepareerde, solarlamp teruggebracht. Mary vertelde ons dat ze zich heeft aangesloten bij een vrouwengroep waar ze kleine bedragen moet sparen en van dat geld heeft ze nu een 1000 liter watertank gekocht. Wat een doorzetting heeft deze vrouw. Ze laat zich niet uit het veld slaan door haar (voormalig) echtgenoot en vecht voor een toekomst voor haar twee kleinzoons.
Op 10 oktober heeft ze deelgenomen aan de solar bijeenkomst die Circle4life had georganiseerd voor een aantal vrouwen en een man uit onze projecten. Ook Mary heeft zich hierbij aangesloten en legt nu dagelijks 20 shs opzij om te sparen via het solar programma. Een keer per jaar kan spaargeld worden opgenomen voor een zinnig doel. Circle4life beheert de spaargelden voor de deelnemers. De eerstvolgende bijeenkomst is over vijf tot zes maanden.
25 oktober 2014: Wat een ventje die kleine John, zo dankbaar en blij dat hij naar school mag. Margarete Njeri, onze maatschappelijk werkster heeft hem onverwachts opgezocht op school en hij heeft nog nooit een lesdag gemist. Daarna werd oma Mary bezocht en zoals ze had beloofd was het land volledig omgeploegd en klaar voor het zaaien. Opa bleek ineens weer terug en had het werk op het veld op zich genomen en alles voorbereid. Eind oktober hebben de zaden en kunstmest gedoneerd en we hopen in november tijdens het werkbezoek een mooi veld met maisplanten aan te treffen.

25 november 2014: een jaar nadat we zijn gestart met dit project. Een jaar waarin veel is gebeurd, twee kleinzoons naar school waarvan de oudste naar speciaal onderwijs in Machakos. Een dronken echtgenoot die ze resoluut de deur heeft gewezen maar wat nog belangrijker is, is dat oma Mary een enorme motivatie aan de dag legt. Ondanks de steeds verder achteruitgaande gezondheid van haar oude moeder die op uren reizen vanaf Mithini woont in de Rift Valley en waar ze de nodige zorgen om heeft, is het haar gelukt zich aan te sluiten bij een vrouwengroep die maandelijks bij elkaar komt. Iedere deelnemer moet verplicht een klein bedrag inleggen en door haar betrokkenheid heeft ze inmiddels een watertank kunnen sparen en staat deze in de kamer aangesloten op een geimproviseerde waterslang met aansluiting op de dakgoten. We hebben haar zaden gegeven en de mais- en bonenplanten stonden er zeer gezond bij toen we 25 november een bezoek aan de compound brachten. Mary zelf was afwezig omdat ze naar een bijeenkomst van de vrouwengroep was afgereisd.
Ook Mary is bij de demonstratie over de energiezuinige Jiko's (kooktoestellen) geweest en leverde op 28 november haar eerste spaargeld van 300 shs van de solar lamp in bij maatschappelijk werkster Margarete Njeri. Samen met Joseph Elim uit ons programma mocht zij deze dag een jiko ontvangen en gaan we haar volgen en kijken hoe ze hiermee omgaat en of ze zo gemotiveerd blijft. Margarete bezoekt haar maandelijks met voedsel wat we tot eind van dit jaar sponsoren. Vanaf januari 2015 gaat ze dit weer zelf oppakken. Wel blijven we haar helpen met de schoolkosten voor John bij the Blessed Vision Academy en Joseph op Machakos school for the deaf.
31 december 2014: Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft het maandelijkse voedsel bezorgd, de twee kleinzoons John en Joseph waren thuis en Joseph vroeg haar in gebarentaal waar 'mama Ellen' was. Oma Mary was net teruggekeerd uit de Rift Valley. Haar oude moeder is overleden en begraven. In januari gaan de jongens weer terug naar school. De schoolresultaten van John bij de Blessed Vision Academy waren thuis en John is een voorbeeldige leerling. Hij presteert goed op school!
30 januari 2015: De altijd innemende Joseph, een allemansvriendje en de favoriet van zijn dovenonderwijzeres is ook weer terug naar school. Op 22 januari is hij samen met Stephen, Mike Tyson en Susan weer teruggekeerd op school. De noodzakelijke persoonlijke spullen zijn gekocht en na een gezamenlijke lunch zijn de kinderen op school achtergebleven. 30 januari heeft oma Mary voor de laatste maal een voedselpakket ontvangen. De jonge plantjes groeien, alhoewel ze door de weinige regenval, niet enorm groot zijn. Ook de tomatenplantjes (uit de gedoneerde zaden via Ellen) doen het goed. Ook kleine John is weer terug op school en voor hem zijn de schoolkosten voor de eerste termijn voldaan. 7 februari is de eerste ouderdag op de dovenschool in Machakos.
3 juni 2015: De eerste termijn zit erop en na de schoolvakantie in april is begin mei de tweede termijn van start gegaan. Joseph heeft de vakantie thuis doorgebracht en is samen met Stephen, Susan en Mike Tyson weer terug naar Machakos School for the Deaf. Op 13 juni is de eerste ouderdag en zal zijn oma hem gaan bezoeken. Ook broertje John is weer terug naar school. De schoolkosten voor beide kinderen zijn voldaan.
31 juli 2015: het is weer schoolvakantie. Onze reis naar Machakos school for the deaf betekende echter voor Joseph nog geen schoolvakantie. Gelukkig door een mooie oorzaak. Joseph is, samen met Susan uit onze projecten, uitgekozen om deel te nemen aan een scholencompetitie op gebied van muziek en poezie. Ze gaan met een groep geselecteerde kinderen naar Kisumu om daar mee te doen aan de wedstrijden. Hun vakantie zal een week later beginnen. We zijn enorm trots op dit altijd lachende mannetjes, wat zal hij blij zijn! We wensen hen heel veel plezier en succes.
6 oktober 2015:  op 16 september hebben we een huisbezoek gebracht aan oma Mary en kleinzoon Joseph die door de staking in het onderwijs (1 sept. tot 5 oktober). ZIjn broertje John, die naar een privé school gaat was wel naar school. Het huis zag er super schoon uit. Oma Mary heeft door haar deelname aan het programma van een micro financieringsgroep inmiddels een tweede watertank kunnen kopen en de grote tank is door middel van een plastic slang die uit een afgezaagde waterfles komt aangesloten op de dakgoot.
Er was echter een probleem met de bedden. De fundi (aannemer, in dit geval van meubelen) van destijds had verzuimd de bedden te impregneren en de kwaliteit van het hout liet ook ernstig te wensen over, zodat een van de bedden was ingestort doordat termieten het hout hadden opgevreten. Het tweede bed nog net stond. We hebben onze 'eigen' vaste fundi opdracht gegeven de zieke delen te vervangen. We hebben een bezoekje gebracht aan Blessed Vision Academy, het schooltje waar John naar toe gaat. Het is altijd een feest om daar te komen. Leerkrachten die enorm gemotiveerd zijn en enthousiaste kinderen. We hebben de schoolkosten voor de derde termijn voldaan en een school t-shirt voor John gesponsord.
Op 6 oktober is Joseph eindelijk weer teruggegaan naar de dovenschool in Machakos. Ook hier zijn de schoolkosten voor de derde termijn voldaan en zijn de persoonlijke spullen voor deze laatste periode gekocht. 19 november begint de zomervakantie en worden ze weer opgehaald.
14 november 2015: maatschappelijk werkster Margarete Njeri is begonnen met het proces voor het geboortebewijs voor Joseph, een must voor de dovenschool maar ook voor broertje John. Omdat beide ouders nog in leven zijn (voor zover we weten) moet een van hen tekenen voor de documenten. Via oma Mary proberen we nu om de moeder op te sporen. We lijken op het goede spoor. Er zijn berichten dat de moeder naar de andere kant van het land vertrokken is, honderden kilometers van de plek waar oma en de kinderen wonen.
4 december 2015: Ook Joseph is sinds 20 november weer thuis bij oma Mary en zijn broertje John. De schoolvakantie is ook voor hen begonnen. Bij het ophalen in Machakos kreeg hij naast zijn schoolresultaten zijn certificaat voor deelname aan de muziek en cultuurwedstrijd in Kisumu mee. Eenmaal thuis in Mithini werd het certificaat trots geshowed aan alle vriendjes.
Joseph blijft de lieveling van zijn onderwijzeres en is bevorderd naar de volgende klas. Begin januari gaat hij weer terug naar de dovenschool in Machakos.
22 januari 2016: de lange toch terug naar Machakos zit er weer op. Op 6 januari zijn Joseph en de overige drie dove kinderen weer teruggebracht naar school. De persoonlijke spullen zijn aangeschaft en de schoolkosten voor de eerste termijn voldaan. We werden vriendelijk verzocht 22 januari weer terug te komen voor de ouderbijeenkomst. Op 21 januari hebben we de schoolkosten voor broertje John bij The Blessed Vision Academy voor de eerste termijn voldaan en een bezoek gebracht aan oma Mary. Helaas troffen we haar niet thuis en hebben de zak met kleding achtergelaten voor haar. 
Op 22 januari is ze met ons meegeweest, samen met de moeder van Stephen Malandi, naar de ouderbijeenkomst. Een kleine tegenvaller want de school had de verkeerde datum doorgegeven.  De bijeenkomst van deze dag was eigenlijk voor de groep van Susan Kanini. We hebben de bijeenkomst uitgezeten en alle regels voor het schooljaar aangehoord. De werkelijke datum van 26 februari slaan we over omdat we nu de regels toch al wel gehoord hebben.
15 juni 2016: Joseph heeft de schoolvakantie bij oma thuis doorgebracht, net als broertje John. Op 5 mei is Joseph teruggekeerd op de dovenschool in Machakos. Tijd voor een stevige peptalk met oma want ook deze keer had ze de jongen niet voorbereid. Geen geschoren hoofd, geen slippers bij zich. Op 19 mei wilden we haar thuis opzoeken maar door de hevige regenval was het onmogelijk met de boda boda (brommer taxi) door de bagger heen te komen. Wel hebben we de schoolkosten voor John bij de Blessed Vision Academy voor de tweede termijn voldaan. John heeft een nieuw schooluniform ontvangen in de eerste week van juni. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft toen ook een ernstig gesprek met oma Mary gehad over haar verantwoordelijkheden naar de kinderen toe.
31 augustus 2016: na een korte schoolvakantie is Joseph ook weer terug op de dovenschool. De schoolkosten zijn voldaan en de persoonlijke spullen aangeschaft. Oma Mary had hem keurig naar de kapper laten gaan en met een mooi kaal koppie ging hij terug naar school. Deze derde termijn is er geen ouderdag omdat de kerstvakantie eind oktober al begint.
15 februari 2017: het nieuwe schooljaar is begonnen. Op 5 januari zijn de persoonlijke benodigheden voor Joseph gekocht en op 6 januari is hij weer naar Machakos gebracht. 
Op 11 februari vond de oudervergadering plaats op de dovenschool. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri was hierbij, als vertegenwoordiging van de ouders van 'onze' kinderen, aanwezig. De vergadering ging vooral over de verhoging van de schoolkosten. Ook de remedial teaching ging met 150% omhoog naar shs 500 (€ 5,00) per termijn. Het hoofd van de school verzocht allen ouders/verzorgers te zorgen voor een 2e schooluniform. Omdat de kinderen al bijna ieder jaar een nieuwe uniform krijgen hebben we aan dit verzoek geen gehoor gegeven. Op 15 februari kon Margarete de gehandicapten pas voor Joseph ophalen bij het gemeentehuis van Machakos. Helaas stond er een fout op. Ze hadden vermeld dat hij uit Voi komt. De kaart is terug voor correctie. Met deze pas kan hij straks gebruik maken van korting op overheidszaken zoals onderwijs en medische zaken.
4 mei 2017: vandaag zijn de dove kinderen teruggegaan naar school. Joseph heeft vanaf 3 april de vakantie bij zijn broertje John en oma doorgebracht. Zijn schoolprestaties zijn matig maar hij geniet van activiteiten zoals poezie. De schoolkosten voor de tweede termijn zijn voldaan. Van broertje John zijn nog geen schoolresultaten bekend, we wachten vol spanning af.
27 juli 2017: de tijd vliegt en ook de tweede schooltermijn zit erop. De kinderen zijn vandaag weer opgehaald, eerder dan de verwachting was maar door de ophanden zijnde verkiezing was de sluitingsdatum vervroegd. Op 11 juli heeft Joseph meegedaan aan een poezie-wedstrijd tussen diverse dovenscholen en hier een mooi certificaat voor ontvangen. Op 30 augustus gaat de school weer open voor de derde termijn.
21 september 2017: de laatste termijn van schooljaar 2017 is van start gegaan en op 21 september zijn de kosten voor John betaald. Hij doet het erg goed op school en  ook in de extra lesactiviteiten die hij krijgt aangeboden.
23 november 2017: Joseph brengt de kerstvakantie thuis door met zijn broertje John en oma. Op 23 november heeft Margarete Njeri, maatschappelijk werkster, een huisbezoek gebracht aan hen maar trof alleen de kinderen aan. De maten voor nieuwe schooluniformen en - schoenen zijn opgenomen en voordat school in januari 2018 begint ontvangen Joseph en John nieuwe schoolspullen.
4 januari 2018: ook Joseph gaat vandaag terug naar school. De schoolkosten voor de eerste termijn worden betaald en zijn persoonlijk spullen voor deze termijn zijn gekocht. Broertje John zal weer beginnen bij Blessed Vision Academy. Ook hebben beide broertjes een nieuw schooluniform en -schoenen gekregen.
8 februari 2018: voor broertje John zijn de schoolkosten bij de Blessed Vision Academy voldaan voor de eerste termijn. John vindt het heerlijk om naar school te gaan en is momenteel de beste van de klas en krijgt zelfs extra leerstof aangeboden.
29 maart 2018: ook voor Joseph is de lang verwachte schoolvakantie aangebroken en is hij door Francisca, de oudere zus van Susan Kanini, opgehaald bij de dovenschool. Joseph doet het erg goed op school en eindigde deze eerste termijn bij de vijf besten. School begint weer op 2 mei. Door tijdgebrek en slechte weersomstandigheden hebben we het geplande huisbezoek tijdens het werkbezoek moeten annuleren.
3 mei 2018: Joseph is weer aan de nieuwe schooltermijn begonnen. De persoonelijk spullen zijn gekocht en de schoolkosten en kosten voor remedial teaching zijn voldaan. In de week van 19 tot 26 juni is er een Midterm, een mini vakantie. Broertje John heeft noodgedwongen een overstap naar een andere school moeten maken omdat Blessed Vision Academy door de overheid per direct gesloten is omdat de school niet volgens de eisen geregistreerd stond. John gaat nu naar Donyo Primary, een school op meer dan een uur loopafstand heen en dan ook weer terug. 
25 juli 2018: De vakantie is aangebroken. Vandaag is ook Joseph opgehaald bij Machakos school for the Deaf voor de augustus wintervakantie. Joseph heeft wat oefenmateriaal gekregen om tijdens de vakantie ook aan school te werken. Op 27 augustus beginnen de scholen weer voor de derde termijn.
29 augustus 2018: en op naar de derde en laatste termijn voor dit schooljaar. De persoonlijke spullen zijn gekocht, de schoolkosten en remedial teaching zijn betaald en eind oktober sluit school voor de lange zomervakantie.
26 oktober 2018: VAKANTIE ! De dovenschool heeft het schoojaar 2018 afgesloten en ook Joseph is naar zijn oma en broertje vertrokken na een ernstig gesprek met zijn klassenlerares. Hij was deze derde termijn achteruit gegaan en kreeg een stevige preek. Joseph heeft beloofd in 2019 beter zijn best te doen. Op 3 januari 2019 gaat hij weer terug naar school.
4 januari 2019: en de start van het nieuwe schooljaar is een feit. Joseph is terug in Machakos en start in groep 4 dit jaar. De persoonlijke spullen zijn gekocht en de schoolkosten voldaan. In februari is er een korte tussendoor vakantie en gaat hij een weekje terug naar zijn oma en broertje.
16 april 2019: een dag voordat de april vakantie aanbrak, heeft Joseph een klein ongeluk op school gehad met het buitenspelen. Hij werd door de huismoeder meegenomen naar het ziekenhuis in Machakos en aanvankelijk werd gedacht dat zijn arm gebroken was. Omdat het erg gezwollen was, kon er geen röntgenfoto gemaakt worden en is zijn arm in een mitella gedaan met het verzoek om thuis opnieuw naar het ziekenhuis te gaan. Op 1 april is er een röntgenfoto gemaakt en is zijn arm onderzocht door de dokter in Kangundo. Zijn arm bleek gelukkig niet gebroken en ook geen scheur in het bot. De arm was 'slechts' uit de kom en met een freeze spray moest er gekoeld worden. Inmiddels is hij nog een keer voor controle geweest en is er een extra röntgenfoto gemaakt. Ook deze liet geen breuk zien en met een paar weken zou Joseph weer de oude zijn.
2 mei 2019: de arm is goed genezen en op 2 mei is ook Joseph weer teruggebracht naar de dovenschool. De persoonlijke spullen zijn gekocht en de kosten voor de tweede termijn zijn voldaan. Van 1 tot 7 juli is er een korte tussendoor vakantie, de midterm. We wensen ook Joseph veel succes op school weer.
5 september 2019: de maanden vlogen om... de derde termijn op school is van start gegaan. Een periode van 7 weken. De persoonlijke benodigdheden zijn gekocht en meegenomen en de schoolkosten en kosten voor remedial teaching zijn betaald. Eind oktober start de grote vakantie.
25 oktober 2019: tezamen met Stephen en Eunice is Joseph opgehaald bij Machakos school for the deaf en hij is thuisgebracht door onze boda boda rijder. Joseph had namens de school meegedaan aan een nationaal muziekfestival. Hij eindigde redelijk hoog en kreeg een mooi certificaat. Het gedrag van Joseph laat zien dat hij aan het puberen is, hij is van tijd tot tijd chagerijnig, humeurig en heeft een beetje arrogante houding. Tijd voor oma om hem even bij te sturen! Fijne vakantie.
31 januari 2020: op 10 januari is Joseph na zijn vakantie thuis bij oma en broertje John teruggebracht naar de dovenschool in Machakos. De persoonlijke benodigdheden zijn gekocht en de schoolkosten en remedial teaching voor de eerste termijn zijn voldaan. Op 31 januari zijn de schoolkosten voor John bij Donyo Primary School voor de eerste termijn voldaan.