Beatrice Nduko

Datum: 

do, 28/11/2013

Locatie: 

Makutano, omgeving Donyo Sabuk, Kenia

Status: 

Crisis aid, Makutano, Kenia, oma Beatrice, veldwerker Victor Muasya
Oma Beatrice met Victor Muasya, veldwerker Circle4life, voor het gammele huisje in Makutano

Uitleg project: 

Situatie:
Via Community of Hope, het kindertehuis waar MaryGrace uit ons sponsorprogramma woont, hoorden wij van de erbarmelijke omstandigheden waarin oma Beatrice zich bevindt. 
Een alleenstaande grootmoeder die de zorg draagt voor 9 kleinkinderen van twee inmiddels overleden dochters, drie van de ene dochter en zes van de andere. Beatrice heeft geen flauw idee waar de vaders van deze kinderen zich bevinden. Telefoonnummers bestaan niet meer. 
Het jongste ventje van 3 is inmiddels bij Community of Hope opgenomen vanwege ondervoeding. Omdat de woonomstandigheden erg slecht waren, heeft Community of Hope een huis voor Beatrice laten bouwen met twee slaapkamers. Helaas is dit onlangs ingestort. Mogelijk dat het in de regentijd gebouwd was maar ze kan weer van voren af aan beginnen.
Inmiddels heeft ze met hulp van buren zelf een klein huisje kunnen bouwen van de resten. Een huisje van zo'n 3,5x2,5 mtr. met alleen 1 eenpersoonsbed voor z'n allen. De deur vertoont allemaal gaten en een raam is er niet. Beatrice maakt zelf sisal touw en kan me de zeer geringe inkomsten net haar hoofd boven water houden, eten doet het gezin soms een keer per dag, soms helemaal niet.

Missie:
Beatrice helpen met het bouwen van een nieuw, groter huis. Kijken naar mogelijkheden om haar te helpen met schooluniformen en -schoenen voor de kinderen. Kijken naar mogelijkheden om een stuk land bij haar huisje te krijgen waarop ze zelf groente kan verbouwen en kleinvee kan houden.

Huidige situatie:
Op donderdag 28 november 2013 zijn we naar Beatrice toegegaan. Een huisje vlak achter de Gatanga (snel-)weg. De deur hing scheef in de scharnieren en vertoont roestige gaten en kan niet op slot. Circle4life heeft Beatrice een voedselpakket voor een maand gegeven en inmiddels staat zij op de wachtlijst voor een nieuw te bouwen huisje voor haar en de kleinkinderen. Ook zullen we zodra er mogelijkheden zijn stapelbedden, matrassen, beddengoed en klamboe's sponsoren en gaan we kijken naar mogelijkheden voor scholing. Voorlopig is het nog even wachten... we houden u op de hoogte! 
1 februari 2014: via de site www.geef.nl is een actie opgestart om zo snel mogelijk het geld bijeen te krijgen om te starten met de bouw van een huisje. De situatie is zeer urgent en we willen niets liever dan haar helpen maar hebben uw hulp hierbij nodig! Help ons, iedere euro is welkom en maken niet veel kleine druppels een grote plas...
22 april 2014: wat een metamorfose! De twee huisjes zijn omgetoverd in huisjes met een raam/luik, een deur en een houten dakconstructie waarop de golfplaten zijn vastgenageld.  In beide huisjes hebben we een cementvloer laten storten en nadat de vloeren droog waren, zijn de bedden geplaatst. Helaas bleek in het huisje voor de jongens het dak te laag zodat het stapelbed als twee losse bedden geplaatst moest worden. We kijken nog naar mogelijkheden om dit door de fundi te laten aanpassen omdat het idee van ruimtebesparing door een stapelbed te plaatsen de voorkeur heeft.
Ook het huisje van de oma en meisjes is voorzien van een stapelbed en een eenpersoonsbed voor oma. Victoro Muaysya heeft de hele renovatie gecoordineerd en Margarete Njeri heeft zich hier bezig gehouden met de medische zaken, twee van de kleindochter hadden een infectie en zijn aan de antibiotica gezet. Inmiddels zijn ook de schoolkosten betaald en gaan ze met ingang van mei naar school terug. De foto's van deze sponsoractie kunt u terugzien op onze facebook pagina in het album 'Beatrice Nduko'.
8 juli 2014:  Toen wij oma Beatrice thuis opzochten in juni (16e)tijdens het werkbezoek, kregen we een afschuwelijk verhaal te horen. Met de huisjes is alles ok en ook met de bedden. Tot eind mei gingen de zes kinderen waarvoor wij schoolkosten betalen naar Ndula Primary School. Een basisschool die aan de andere kant van de drukke snelweg ligt, temidden van de ananasplantages en op enige kilometers lopen van hun huis. Op een middag na schooltijd toen de oudste twee kleinzoons naar huis liepen langs de verlaten zandweg, werden ze 'verrast' door een prive auto die hen een lift naar huis aanbod. Met smoesjes werden de twee jongens de auto ingelokt waarna deze vertrok met 'destination unknown'. De jongens voelden al snel aan dat het foute boel was en probeerden nadat ze hun woonplaats voorbij waren de aandacht van mensen te trekken. Een heel oplettende buurvrouw die toevallig onderweg was, herkende de jongens en wist de auto tot stoppen te brengen en de jongens te bevrijden. Ze hebben geluk gehad. Het is niet de eerste keer dat kinderen ontvoerd worden en voor sektanische rituelen gebruikt worden. Soms worden ze vermoord of met afgesneden ledematen teruggevonden. Oma Beatrice was zo geschokt dat ze onmiddellijk een andere school voor de kinderen is gaan zoeken. Vanaf juni gaan ze naar Magogoni Primary school. We hebben deze school bezocht en alle zes kleinkinderen ingeschreven en de schoolkosten voldaan. De schooluniformen zijn aangemeten en inmiddels afgeleverd, zo ook de schoolschoenen. Circle4life ondersteunt oma Beatrice maandelijks met een voedselpakket.
9 september 2014: Maandag 25 augustus troffen we de kleindochters buiten aan, ze deden de afwas in teiltjes op de grond. Vanuit Nederland hadden we heel veel kinderkleding meegenomen en zowel de meisjes als jongens werden in 'het nieuw' gestoken. Wat waren ze blij met de broeken, truien, t-shirts maar ook de slippers en schoenen. Niet lang nadat we alles uitgedeeld hadden, kregen we een 'modeshow' en heel erg blije kinderen te zien. Op 9 september hebben we de schoolkosten voor de derde termijn voldaan. Ook hebben we hen met wat extra ijzerrijke groentes gesponsord omdat twee van de kleinzoons een kleine medische ingreep hadden gehad. 
10 oktober 2014: Op 27 september heeft kleindochter Beatrice (10) een ongelukje op school gehad en haar voet verstuikt. Ze werd door het hoofd van de school naar huis gebracht omdat ze niet in staat was om te lopen en moest rusten. Haar voet was opgezwollen en pijnlijk. Eind september is ook het maandelijks voedselpakket uitgereikt en op 10 oktober bezocht oma Beatrice de door Circle4life georganiseerde Solar Bijeenkomst. Deze is opgezet om betere voorlichting te geven over het gebruik, de do's and don'ts. De presentatie werd gegeven door Nahashion Njihia van onze partner UWEP. Oma Beatrice heeft zich aangesloten bij de groep en doet mee in het spaarprogramma. Dit houdt in dat ze dagelijks shs 20 spaart, wat een keer per maand door maatschappelijk werkster Margarete Njeri wordt opgehaald tijdens het huisbezoek, en een keer per jaar kan ze aangeven waar ze haar spaargeld voor wil gebruiken. Circle4life gaat dit beheren voor de deelnemers. De eerstvolgende bijeenkomst is over vijf/zes maanden.
25 oktober 2014: het maandelijkse voedselpakket is afgegeven aan oma Beatrice. Alle kleinkinderen waren op dat moment op school. Oma had wel de vraag gekregen van haar kleindochter of ze eens wilde informeren of ze een keer op bezoek mochten komen in Nederland.
23 december 2014: eind november heeft oma Beatrice wat onderzoeken in het TL5H ziekenhuis in Thika ondergaan. Ze bleek een blaasontsteking te hebben en heeft hiervoor medicatie gekregen. Ook Beatrice probeert hard te werken aan een betere toekomst voor haar kleinkinderen. Het stuk land naast hun huisjes heeft ze bewerkt en ingezaaid. Toen wij er waren stonden er prachtige groene maisplanten en was ze bezig met onkruid wieden. Moffat, haar jongste kleinzoon was de beste van zijn klas deze termijn en heeft hiervoor een klein kadootje ontvangen, zijn eerste speelgoed auto'tje. Zusjes en nichtje Beatrice, Christine en Beatrice kwamen eind november ook zelf met de vraag of ze niet mee konden naar Nederland om daar met kerst te zijn. 
In plaats daarvan mochten ze, voor het eerst in hun leven, hun haren laten doen bij een kinyozi (lokale kapper) en hebben de drie meisjes prachtige lange vlechten! Merry Xmas!
31 december 2014: oma Beatrice is geheel hersteld en oma en kinderen hebben genoten van de kerstdagen. De meisjes waren van top tot teen in kerstsferen door hun mooie lange haren en gesponsorde kleding!
30 januari 2015: de schoolkosten voor de zes kleinkinderen zijn voldaan voor de eerste termijn. Op school kreeg maatschappelijk werkster Margarete Njeri te horen dat de meisjes de woensdag ervoor niet op school waren. Navraag vertelde dat ze vanwege een 'kerkdienst' niet op school waren. Een vaag verhaal en na oma Beatrice ernstig aan de tand gevoeld te hebben bleek dit verzonnen. Zowel oma als de meisjes zijn hierop aangesproken en hebben beterschap beloofd. Sterker nog, het zal niet meer gebeuren! We houden ze in de gaten;)
3 juni 2015: na een maand vakantie thuis zijn de kinderen begin mei weer teruggegaan naar Magogoni Primary School. Circle4life heeft de schoolkosten voldaan. 
31 juli 2015: het maandelijkse voedselpakket wordt dankbaar ontvangen door oma Beatrice. Het was fijn te horen dat oma een oudervergadering op de school voor haar kleinkinderen heeft bijgewoond. Dit toont betrokkenheid!
22 augustus 2015: de schoolvakantie is weer in volle gang. Het is nog wachten op de resultaten van de tweede termijn. Kleindochter Beatrice is door school uitgekozen voor de meisjes padvinderij. Circle4life zal haar uniform sponsoren.
22 september 2015: Circle4life heeft tijdens het werkbezoek ook een bezoek aan oma Beatrice en haar kleinkinderen gebracht. Omdat de leerkrachten van de overheidsscholen nog staken waren ook hier de kinderen thuis. Er was het een en ander veranderd op de compound van oma. Er was een nieuw huisje bijgebouwd en de oudste kleinzoons sliepen hier nu. Het door Circle4life gedoneerde stapelbed was meeverhuisd. Het 'oude' huisje wordt nu bewoond door een zoon van Beatrice en dus een oom van de kinderen. Oma Beatrice heeft een naaidoosje gekregen om schoolkleding te repareren als het stuk is, dit om de verantwoording voor de kleding te verhogen.
4 december 2015: mooie rapporten en alle zes over naar de volgende klas. Voor de zes kleinkinderen van oma Beatrice is dan ook de zomervakantie aangebroken. Voor het nieuwe schooljaar zijn nieuwe schooluniformen in de maak en zijn de kinderen aan nieuwe schoenen toe. Op 4 januari gaan ze terug naar Magogoni Primary School.
23 december 2015: het voedselpakket is bezorgd. Heel even hebben we wat zorgen gehad om Alexander, de kleinzoon van 13 jaar oud. Tijdens de schoolvakantie is hij op een nacht verdwenen. Een grote zoektocht werd op touw gezet en in de middag werd hij gezond en wel aangetroffen in een plaats enkele tientallen kilometers verderop. Hij was op zoek gegaan naar familie in de plaats waar hij ooit gewoond had. Helaas zonder resultaat en na ernstige gesprekken is hij weer met zijn oma meegegaan.
Alle kinderen hebben hun nieuwe schooluniform ontvangen en vanaf 4 januari begin de school weer.
25 februari 2016: De zes schoolgaande kinderen zijn begin januari weer begonnen op Makongoni Primary School. Alexander zit dit jaar in groep 8 en zal eindexamen moeten doen. Als zijn score boven de 300 punten uitkomt aan het eind van het schooljaar gaan we kijken of we hem kunnen helpen met de middelbare school.
We hebben op 20 januari de schoolkosten voor de kinderen voldaan. Op 29 januari hebben we het maandelijkse voedselpakket gebracht en een gesprek met Beatrice gehad. Via een van de kinderen hadden we een bericht gekregen dat oma zich 's avonds verstopte omdat ze bang was dat ze door de politie opgepakt zou worden.
Na een lang gesprek bleek dat ze in de maand december een schuld had opgebouwd bij een lokale winkelier in Makutano. De man waar ze werk voor had verricht, was met de noorderzon vertrokken en had haar geen salaris uitbetaald. Ze had haar boodschappen (noodzakelijke boodschappen bovenop het basis voedselpakket wat ze via ons ontvangt) op laten schrijven maar de winkelier was het zat en wilde zijn geld. Hij had haar aangegeven bij de politie. We hebben haar schuld (ongeveer €80,00) voldaan en haar een lening gegeven die ze in 11 maandelijkse termijnen gaat terug betalen. Eind februari/begin maart moet ze haar eerste termijn terug betalen. We zijn benieuwd!
21 mei 2016: in maart hebben we eenmalig een kleine terugbetaling mogen ontvangen. Daarna stopte het. Beatrice heeft de grootste moeite de eindjes aan elkaar te krijgen. Ze heeft nog steeds haar salaris niet ontvangen en loopt niet zo hard om een baantje te vinden en met de tijdelijke baantjes verdient ze niet genoeg om de extra boodschappen voor de zes kleinkinderen te kunnen kopen. Daarnaast heeft kleinzoon Alexander chronische malaria opgelopen. Dit houdt in dat de ziekteverschijnselen zo maar ineens de kop weer op kunnen steken. Als het virus in je lichaam zit, raak je dit nooit meer kwijt. Hierdoor moest haar verdiende geld ook gebruikt worden voor medicijnen voor Alexander. We zochten haar thuis op en constateerden dat de matrassen volledig vergaan waren. Er zijn 5 nieuwe matrassen bezorgd en voor het eind van het jaar zal ze haar lening terugbetalen. 
26 juli 2016: maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft de ouder bijeenkomst op Magogoni Primary School bijgewoond, een bijeenkomst over verantwoordelijkheden. Ook het maandelijks voedselpakket is gekocht en door oma Beatrice afgehaald bij de lokale winkel. Tot nu toe heeft Beatrice verder niets terugbetaald van de lening.
10 september 2016: Na de bijeenkomst van 2 september waar de solarlampen nogmaals behandeld werden en ook de energiezuinige Wisdom Stoves jiko's, bleef oma Beatrice achter en wilde ons spreken. Het bleek dat ze wederom een schuld had opgebouwd bij dezelfde winkel en verwachtte dat we haar weer zouden helpen. In haar eigen belang hebben we dit geweigerd. Ze leunt te veel achterover en verplaatst haar problemen naar ons terwijl ze prima in staat is om zelf te werken. Ze zal dan ook zelf een oplossing moeten vinden voor deze nieuwe schuld. 
De oude schuld wordt per maand verrekend met voedsel wat gesponsord wordt en eind van dit jaar zal het terugbetaald zijn.
30 september 2016: op 22 september betaalde Margarete onze maatschappelijk werkster de schoolkosten voor de derde termijn dit jaar en hoorde dat de oudste kleinzoon David al een paar dagen niet meer op school was geweest. Navraag bij de zusjes en neefjes en nichtjes leerde dat hij ook al 3 dagen niet meer thuis was geweest. De politiebureaus uit de omgeving werden ingelicht. Op 30 september is het voedselpakket afgegeven en was John nog niet boven water.
25 oktober 2016: David is terug. Hij is ergens niet ver hier vandaan teruggevonden en weer herenigd met de oma en kinderen. Inmiddels doet hij op school weer mee met examen. We gaan er nog verder achteraan wat de reden was en wat hij heeft gedaan in die tijd.
21 december 2016: het maandelijkse voedselpakket is afgegeven. Het gaat goed met oma en kleinkinderen. De zorg omtrent het weglopen van David bleek terecht. Hij is inmiddels opgenomen bij een kindertehuis in Mang'u waar hij ook een psychologisch onderzoek krijgt. We hopen dat hij het daar naar zijn zin heeft en het goed met hem gaat.
15 februari 2017: kleindochter Christine is dit jaar groep 8 kandidate en zal haar eindexamen voor de basisschool gaan doen. We ondersteunen haar met wat extra boeken om zo betere resultaten te kunnen behalen. Ze heeft er zin in!
27 april 2017: maandelijks ontvangt Beatrice haar voedselpakket, nu nog met aftrek van de terug te betalen lening. Deze maand is een huisbezoek gebracht op 27 april nadat de schoolresultaten van de eerste termijn beschikbaar waren. De school heeft een verzoek ingediend voor schoolboeken voor Christine. Een bijzonder verzoek wat we nog niet eerder van een school hebben ontvangen te meer omdat de kosten shs 12.700 bedragen (ruim €100)
24 mei 2017: de schoolkosten voor de tweede termijn zijn op 9 mei voldaan, alle kinderen doen het goed op school. We hebben nog geen groen licht gegeven voor de boeken en zoals het er nu naar uit ziet, lijkt het ook niet nodig. We kijken het nog even aan. Oma Beatrice zat een beetje in de lappenmand. Ze had door een klein ongeval een blessure aan haar linker voet die opgezwollen was, waarschijnlijk door een infectie. Ze heeft hiervoor medicijnen gekregen.
28 juni 2017: vandaag is het voedselpakket voor juni bezorgd en is Beatrice medegedeeld dat ze weer terug is op het sponsorbedrag als voor haar lening. Alle maandelijkse betalingen zijn hiermee afbetaald. Haar voet lijkt genezen, er werd niets meer over gemeld. Ook de vraag naar schoolboeken lijkt opgelost te zijn
14 september 2017: eind augustus is het voedselpakket bezorgd bij Beatrice, het gezin was op het moment van bezoek naar een kerkelijke bijeenkomst en het pakket is later door Beatrice bij een lokaal winkeltje afgehaald. Op 14 september zijn de schoolkosten voor de kleinkinderen voldaan bij Magogoni Primary School. Christine is haar laatste termijn op de basisschool gestart en werk hard om de beste resultaten te krijgen.
30 november 2017: Alle groep 8 leerlingen hebben examen gedaan, zo ook Christine. De resultaten zijn ietwat teleurstellend. Ze scoorde 245 punten uit 500. We gaan in gesprek met oma en Christine wat er nu moet gaan gebeuren. Op 20 november is het maandelijks voedselpakket afgegeven en zijn de maten genomen voor de schooluniformen en schoenen voor de kinderen op de basisschool. We beraden ons nog over Christine omdat ze niet de benodigde score heeft om via ons door te gaan naar middelbaar onderwijs (eis is 300 punten, dit om kinderen te stimuleren hun best te doen).
29 december 2017: Christine wil zo graag naar de middelbare school en heeft beloofd alles op alles te zetten als we haar de kans geven. Afspraak is nu dat ze het eerste jaar mag gaan doen. Afhankelijk van haar inzet kijken we aan het eind van het jaar of het voortgezet gaat worden. Dit moet een enorme stimulans zijn. Ze kan het, dit is ons op de basisschool al meermalen gezegd. We zijn benieuwd. Op 11 januari zal ze zich moeten melden. Vandaag is ook het voedselpakket uitgereikt. Op 29 december heeft oma Beatrice de schooluniformen en -schoenen in  ontvangst genomen voor het nieuwe schooljaar van de kinderen.
11 januari 2018: een verrassende en mooie wending voor Christine! het outreach programma van kindertehuis Watoto Wenye Nguvu heeft besloten Christine opgenomen in de sponsoring voor de middelbare school. Circle4life heeft voor de eerste termijn nog een schooluniform, -schoenen en de benodigde boeken betaald. Het schoolgeld werd door WWN betaald en vanaf nu ondersteunen wij oma Beatrice met de schoolkosten voor de kinderen op de basisschool. Ook de sponsoring van maandelijks voedsel blijft gehandhaafd.
24 mei 2018: oma Beatrice ontvangt nog iedere maand het voedselpakket via Circle4life en ook zijn de schoolkosten voor de kleinkinderen op basisschool Magogoni voor de tweede termijn voldaan. Kleindochter Beatrice had last van oogproblemen en is meegenomen naar de oogkliniek toen ook Mary Muthoni voor het eerste onderzoek ging. Het bleek om een allergie te gaan en zij heeft hiervoor medicatie ontvangen.
27 juli 2018: de voedselpakket worden trouw bezorgd en als Beatrice niet thuis is haalt ze op bij de winkel of het wordt binnen gezet. Op 3 augustus is er een ouderbijeenkomst op Basisschool Magogoni waar ze heen zal gaan.

22 oktober 2018: het leven gaat zijn gangetje. De kinderen doen het goed op school, het maandelijks voedselpakket zal ook de komende 2 jaar gesponsord worden omdat het erg moeilijk is om inkomen te verkrijgen. Tijdens het bezoek op 22 oktober was oma Beatrice haar kleine stukje grond aan het bewerken en voorbereiden om in te zaaien.
24 december 2018: vandaag werd het voedselpakket bij oma afgegeven en werd het gezin bezocht. Oma Beatrice was erg blij met het voedsel zo vlak voor de kerst. Ze sprak haar dankbaarheid uit over de steun die ze krijgt met voedsel maar ook de schoolkosten voor de kleinkinderen en bedankte Circle4life hiervoor.
28 februari 2019: Zo slaap je nog in een goed huis, in een bed met matras en leef je een redelijk goed leventje. Dit was in ieder geval voor oma Beatrice en haar kleinkinderen zo. Op 2 februari kwam hier abrupt een einde aan toen een tractor, die een naastgelegen dorpsweg aan het opruimen was, de macht over het stuur kwijtraakte. Hij denderde het huisje van oma Beatrice binnen en vernielde hierbij behalve het huis ook de bedden die achter de muur stonden. De mensen uit de omgeving wilden zich vol op de bestuurder storten, die hierop er als een haas vandoor ging. Oma heeft de dag erna aangifte gedaan bij de politie van Ngoliba maar de eigenaar bleek niet te achterhalen of in ieder geval niet te traceren. Oma restte niets anders dan met haar kleinkinderen in het andere, halfvergane huisje op het terrein te gaan slapen, op de grond want er was niets meer over van hun spullen. Met groot risico want het bouwval stond op instorten en was zo lek als een mandje. Buiten in de regen slapen was droger dan binnen slapen. We gaan met spoed kijken hoe we oma Beatrice zo snel mogelijk kunnen helpen.
16 april 2019: totdat de bouwwerkzaamheden startten bleef oma Beatrice thuis. Om zo te voorkomen dat dieven er met de maar weinig overgebleven bezittingen vandoor gingen. Ze knoopte sisaltouwen om bezig te zijn, deels omdat het ook laagseizoen is voor veldwerk. Deze touwen verkoopt ze om zo wat extra inkomsten te krijgen. Van 8 tot en met 16 april is er met man en macht gewerkt aan het huis en zijn de stenen gemetseld en verstevigd. Zijn er nieuwe kozijnen, deur en raam geplaatst en zijn alle golfplaten vervangen door nieuwe. Ook is er een cementvloer gestort en van beschermlaag voorzien. Er is een nieuw stapelbed met matrassen gedoneerd zodat ze weer normaal kunnen slapen.
23 april 2019: een extra controle bij het bezorgen van het maandelijks voedselpakket. Oma en kleinkinderen zijn enorm dankbaar en blij dat ze weer 'gewoon' kunnen leven en slapen zonder zich zorgen te hoeven maken. Met de donatie die wij van de J.P.Sweelinckschool in Alphen aan den Rijn mochten ontvangen, hebben we dit deels kunnen realiseren. Onze dank is enorm!
7 mei 2019: de schoolkosten op Magogoni Primary School voor de tweede termijn zijn voldaan en het voedselpakket voor mei is al vooruit betaald. Dit omdat maatschappelijk werkster Margarete Njeri met zwangerschapsverlof is. Het voedselpakket zal op 22 mei door oma worden opgehaald bij de winkel.