Josephine Mwende

Datum: 

wo, 12/03/2014 to ma, 30/11/2015

Locatie: 

Uamani, Donyo Sabuk Area, Kenya

Status: 

Josephine in het huisje wat ze deelt met man en vijf kinderen, Uamani, Kenia, family empowerment, medical aid, Circle4life
Josephine in het huisje wat ze deelt met man en vijf kinderen, Uamani, Kenia, family empowerment, medical aid, Circle4life

Uitleg project: 

Situatie: Dit gezin werd door een leraar van Uamani Primary School onder onze aandacht gebracht. Een van de kinderen uit het gezin zit daar op school en is ernstig ondervoed en de moeder en vader bleken beiden ziek te zijn. Op 12 maart 2014 hebben wij het gezin bezocht. We troffen Josephine (44), de moeder, alleen thuis aan. Samen met haar man Joseph (42) woont ze met vijf kinderen in een huisje wat ooit betere tijden gekend heeft. Joseph was herstellend van een zware tb infectie en ook Josephine was herstellende. Drie kinderen (13, 11 en 9) zijn van Josephine en haar man Joseph, de andere twee (7 en 6) zijn van haar overleden zus en heeft zij in huis genomen. Ook de zwager is overleden en de grootmoeder kampt met zware depressies en is niet in staat deze kinderen in huis te nemen. Het huis heeft een slaapkamer waar een oud eenpersoonsbed staat. Buiten op het gras lagen stukken half verrot foam te drogen, dit waren de matrassen voor de kinderen. 's Avonds werd dit op de kleigrond gelegd met daarop de kleding van de kinderen en zo sliepen ze. Het gezin kampt met ernstige ondervoeding. Zowel Joseph als Josephine hebben geen betaald inkomen en krijgen door dagwerk mondjesmaat wat binnen. In hun 'vrije' tijd bakken ze stenen in een zelfgemaakt oven. Hun droom is een nieuw huis te bouwen voor zichzelf en de vijf kinderen op een hoger gelegen gedeelte van hun grond. Het huidige huis is zo lek als een mandje, er is een tekort aan dakplaten zodat de regen naar binnen komt. Verder heeft het jongste meisje van 6, het nichtje van Josephine, een medisch probleem. We vermoeden dat ze last heeft van aambeien en heeft dringend hulp nodig.

Missie: een leefbare situatie creĆ«ren voor dit gezin, counseling en begeleiding zodat ze leren zelf inkomsten te genereren en medische zorg voor de kleine Victoria

Acties: 

  • sponsoring van de ontbrekende dakplaten zodat in ieder geval het dak dicht is en het gezin droog kan slapen en wonen
  • donatie van bedden, matrassen, beddengoed en klamboe's
  • voedseldonaties om te beginnen voor een periode van drie maanden
  • counseling over hygiene en voeding
  • counseling over het beter bewerken van het land om zo een hogere opbrengst te krijgen
  • medische hulp voor de zesjarige Victoria
  • bij voldoende betrokkenheid door beide ouders zullen we overwegen de kosten voor de aannemer om het huis te bouwen en de overige materialen, nadat de stenen gebakken zijn, voor onze rekening te nemen

Huidige stand van zaken:
22 april 2014: op 18 maart heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri Josephine en Victoria meegenomen naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis in Kangundo. De arts daar constateerde dat Victoria ouder is dan de door haar tante aangegeven 3,5 jaar. Er is een gebitsonderzoek gedaan en aan de hand van deze uitslag is bepaald dat het meisje ongeveer vijf a zes jaar moet zijn, de arts vermoedt dat ze in november 2008 geboren is. Dit onderzoek is kosteloos uitgevoerd.
Het probleem bleek niet aambeien te zijn maar een naar buiten gegroeide endeldarm die ernstig ontstoken is. Omdat het meisje ook bloed verliest, is zij doorverwezen naar een chirurg. 
Op 2 april is Margarete Njeri teruggeweest naar het ziekenhuis en de chirurg heeft na uitgebreid onderzoek besloten dat ze eerst medicijnen moet slikken en andere voeding moet krijgen. Op 6 mei moeten ze voor controle terug en wordt bekeken wat de volgende stappen zijn. Josephine heeft uitleg gekregen hoe ze Victoria moet helpen na haar stoelgang.
Inmiddels zijn er zaden en kunstmest gedoneerd en staat het tweede voedselpakket op punt van overhandigen. De twee missende golfplaten zijn geleverd en ook de bedden en alle toebehoren.
Tijdens het werkbezoek in augustus zullen we hen opnieuw bezoeken en kunnen hoe we verder gaan. De ouders zijn enorm dankbaar met de kans die zij krijgen en alle hulp.
4 juni 2014: Victoria is eind mei onderzocht door de arts in Kangundo en volgens tante Josephine heeft ze sinds enige tijd geen last meer van de kwaal. 
7 augustus 2014: Op 2 juli is Victoria opnieuw onderzocht en de wond aan haar anus is geheel dicht. Wel heeft ze sinds enige tijd een soort zweren op haar hoofd die ook na gebruik van medicijnen niet overgaan. Op 6 augustus is ze in de kliniek van Donyo Sabuk geweest en deze hebben haar doorverwezen naar de dermatoloog in Kangundo KL4H. Dinsdag 12 augustus vindt deze afspraak plaats.
23 oktober 2014: in de afgelopen maanden is er enorm veel gebeurd rondom het gezin van Josephine. Margarete Njeri (maatschappelijk werkster) heeft de jonge Victoria voor controle meegenomen naar het ziekenhuis op 13 oktober. De gezondheid van Victoria blijft hetzelfde. Er blijven een soort zweren ontstaan op haar hoofd en de dermatoloog denkt dat er een schimmel in haar bloedbaan zit. Ze heeft hier medicijnen voor gekregen en moet 11 november terug naar het ziekenhuis. Het huisje waarvoor we begin april twee golfplaten hadden gegeven, is ingestort en het gezin leeft nu in een deels ingestort huis. Verrassend was het om te constateren dat de ouders een enorme hoeveelheid stenen hadden gemaakt en gebakken en trots meldden dat het huis nu gebouwd kon worden. 
We hadden in april een belofte gedaan dat als zij de stenen zouden maken wij zouden helpen met de overige bouwmaterialen en voor een aannemer zouden zorgen zodat er ook echt een degelijk huis gebouwd zou worden. Omdat de regentijd nadert waren de vader en moeder zelf al begonnen met het uitgraven van de lijnen en het maken van de fundering. Over betrokkenheid gesproken.
Begin deze week hebben wij de aannemer ingeschakeld en zijn zand, cement, hout, golfplaten en spijkers besteld en geleverd en is de bouw inmiddels in volle gang. We hopen net voor de regentijd klaar te zijn zodat het gezin met droge voeten in hun nieuwe huis kan trekken. Een prachtig project dat laat zien dat er toch gelukkig heel veel mensen zijn die zelf mee willen werken aan een betere toekomst en wat de impact van een klein beetje hulp laat zien. Hun leven is defnitief veranderd op weg naar een betere toekomst.
15 november 2014: eind vorige week is het huis afgekomen, een prachtig huis met twee slaapkamers, een ijzeren deur(Josephine en haar man hebben hier zelf hard voor gespaard) en ventilatiegaten boven de luiken en deur. De vloer is gestort en inmiddels droog en het gezin woont inmiddels in het nieuwe huis, net op tijd want de regen klettert vrolijk naar beneden. Er zijn een paar stukken goot onderaan het dak gemaakt om regenwater op te vangen. Joseph, Josephine en de vijf kinderen zijn enorm dankbaar voor de hulp die ze hebben gekregen. Victoria blijven we voorlopig nog helpen totdat haar gezondheid in orde is.
31 december 2014: 25 november hebben we zelf het bouwresultaat mogen aanschouwen. Wat een prachtig huis is hier neergezet en wat een betrokkenheid door beide ouders. Ze hadden zelf zoveel stenen gemaakt dat zelfs een extra eenkamerhuisje gerealiseerd kon worden (dit hebben ze zelf gedaan) waar nu de oudste jongens slapen (zoon en neef). Eerder dit jaar hadden we de stapelbedden al gesponsord en deze stonden nu keurig als eenpersoonsbedden in het nieuwe huis. Op 28 november was ook Josephine aanwezig bij de demonstratie over de energiezuinige jiko (kooktoestel) en heeft ook zij haar solar lamp in ontvangst mogen nemen. Josephine gaat ook sparen om zo in aanmerking te komen voor de jiko's begin 2015.
Met Victoria gaat het beter. Er komen geen nieuwe zweren op haar hoofd en de hoofdhuid is rustig. De medicijnen zijn aangepast en in het nieuwe jaar (27 januari) hoeft ze pas weer terug te komen en hopen we dat haar gezondheid nog meer verbeterd is. Op school is nog een achterstand v.w.b. schoolkosten en we hebben beloofd hen eenmalig hiermee te helpen en dit in januari te voldoen tezamen met de schoolkosten voor de eerste termijn, daarna nemen de ouders het zelf weer op zich. Ook sponsoren we eenmalig met schooluniformen en schoenen. Deze hebben ze in de laatste week van december ontvangen. Vijf blije gezichtjes, trots poserend in hun nieuwe school uniformen en schoolschoenen! Laat januari maar komen! De kinderen waren van mening dat de leraren ze vast niet meer zouden herkennen nu ze er zo mooi aangekleed terug zouden komen!
27 januari 2015: En blij waren ze! De schoolkosten zijn betaald en in hun nieuwe schooluniformen stapten ze dapper de klas binnen, gewapend met rugzak vol met schoolbenodigdheden. Alle kinderen gaan nu naar school en als alles goedloopt kunnen de ouders zelf de tweede termijn weer bekostigen. 
15 april 2015: Victoria is vandaag teruggeweest bij het KL4H (Kangundo Level 4 Hospital). De dokter was uitermate tevreden. Het gaat zeer goed en van de onstekingen en plekken is niets meer te zien. Wel heeft ze nog wat voedingssupplementen voorgeschreven gekregen om haar gezondheid nog een extra steuntje in de rug te geven.
30 november 2015: de laatste controle bij het ziekenhuis in Kangundo is een feit! 19 november is Victoria voor het laatst gecheckt door de dermatoloog en hoeft niet meer terug te komen. En dat is geweldig nieuws! Hiermee sluiten de we hulp aan dit gezien met een positief gevoel af! We zin blij dat we het gezin hebben kunnen helpen en hebben er alle vertrouwen in dat het hen goed gaat. De motivatie is er en ook de inzet. We zullen hen in 2016 een aantal keer bezoeken om te polsen hoe het gaat.