Joshua Mwendwa

Datum: 

ma, 17/03/2014

Locatie: 

Ndulya, Ol Donyo Sabuk Area, Kenya

Status: 

Joshua en mama Sophia thuis in Ndulya, Kenia, medical aid, crisis aid, Circle4life
Joshua en mama Sophia thuis in Ndulya, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
Joshua (27 mei 2012) is geboren na een keizersnede in het Mt.Sinai Hospital in Thika, Kenia. Joshua heeft een oudere zus, Virginia, van 17 jaar en woont samen met zijn moeder Sophia en vader Boniface in Ndulya.
Drie dagen na zijn geboorte werd Joshua geel en hebben zijn verontruste ouders hem mee teruggenomen naar het Mt.Sinai Hospital. Daar is hij in een couveuse gelegd maar na twee weken werd geconstateerd dat ze niet wisten wat hij had en werden de ouders met baby Joshua doorgestuurd naar het TL5H (=Thika Level 5 Hospital). Daar is een hersenscan gemaakt van het kleine jongetje en bleek helaas dat een deel van zijn hersenen verlamd was geraakt door te laat behandelde geelzucht. De hersenverlamming heeft zijn zenuwstelsel aangetast en Joshua is niet in staat om te lopen, praten e.d.
Vader Boniface heeft tijdelijke baantjes gedurende de oogstseizoenen. Moeder Sophia is aan huis gebonden vanwege de handicap van Joshua. Met het geringe inkomen wat het gezin heeft, zijn zij wel aan therapie begonnen voor de kleine Joshua maar hebben regelmatig verstek moeten laten gaan omdat er geen geld is voor behandeling. De weinige occupational therapy die Joshua krijgt hebben wel een kleine vooruitgang laten zien, hij is in staat om een paar minuten zelfstandig te zitten.

Missie: een behandeling voor Joshua zodat dit jongetje een kans op een toekomst krijgt

Acties: 

  • bezoek aan het Mama Lucia ziekenhuis in Nairobi waar Joshua eerder onder behandeling is geweest om uit te vinden wat de beste procedure is
  • fysiotherapie en occupational therapie regelen voor Joshua
  • aangepaste stoel (zowel staan als zitten) voor Joshua
  • fysio bal voor thuis oefeningen

Huidige stand van zaken:
5 april 2014: op 24 maart hebben we Joshua en mama Sophia meegenomen naar Mama Lucia Hospital en zijn daar gezien door de fysiotherapeuten die Joshua eerder behandeld hebben. Omdat de afstand voor de moeder niet te doen is (ze reist vijf uur heen en vijf uur terug) is zij door het ziekenhuis doorverwezen naar TL5H in Thika Town. Echter vanwege het grote aantal kinderen wat hier (gratis) therapie krijgt, kan Joshua maar een keer per zes weken terecht. De fysiotherapeut van Mama Lucia heeft nog geprobeerd dit te bespoedigen maar tot op heden is dat niet gelukt.
Er is ons aangeraden een speciale stoel te laten maken voor Joshua waarin hij per dag moet staan (ondersteund door banden die hem vasthouden) en zitten en ook om meer therapie te gaan geven omdat dit in het belang van de ontwikkeling van het kind is.
Inmiddels zijn er gesprekken geweest met de kliniek in Kyeleni waar ook Paul, zoon van Esther Mbithe uit ons programma, onder behandeling is en gaat hij vanaf nu ook drie keer per week naar fysiotherapie om. Verder zal een fysio bal worden aangeschaft waarmee moeder Sophia thuis moet oefenen. Ook zal zij thuis de fysiotherapie oefeningen met hem moeten doen.
Op 27 april staat het eerstvolgende bezoek ingepland aan TL5H en gaat maatschappelijk werkster Margarete Njeri proberen om de afspraken voor een keer per zes weken terug te krijgen naar een keer per maand. Circle4life sponsort met de fysio materialen en de therapie. We houden u op de hoogte!
30 mei 2014: vandaag kregen we het bericht dat de kleine Joshua op 29 mei, een dag na zijn derde verjaardag, ernstig ziek is opgenomen in Kilimambogo Hospital. Na langdurig testen en onderzoeken is eruit gekomen dat hij longontsteking en malaria heeft, daarbij is hij uitgedroogd door veelvuldig overgeven en hoge koorts. Inmiddels helpen we hem met medicatie en hopen we dat hij snel opknapt. Circle4life gaat de ouders bijstaan met medicijnen voor dit kleine mannetje. 
8 juli 2014: inmiddels hersteld van de malaria en longontsteking en even een stapje terug met de intensieve fysiotherapie om aan te sterken. Joshua doet het goed. De maand juni heeft hij geen fysio gehad omdat zijn conditie dat niet toeliet. Tijdens het werkbezoek in juni hebben we hen thuis opgezocht. Een vrolijk ventje wat zodra hij maatschappelijk werkster Margarete Njeri, hoort praten, begint te schaterlachen. Hij krijgt een batterij aan medicijnen die hij in ieder geval tot het eind van dit jaar moet innemen. Circle4life sponsort deze medicijnen naast de fysio en bezigheidstherapie. Eind juni is hij opnieuw naar OT (occupational therapy) geweest en daar is de behandeling iets aangepast. In plaats van de normale massage en spierspanningsoefeningen moet er (ook door mama) geoefend gaan worden met het trainen om hem te leren zitten, op de grond maar ook in de speciaal gemaakte stoel die hij thuis heeft. The therapeut heeft zijn moeder uitgelegd hoe zij door haar handen om zijn heupjes te plaatsen hem kan steunen met zitten. De komende maand moet zij hiermee aan de slag. Daarnaast is opnieuw begonnen met 3x fysio per week in de kliniek van Kyeleni (in juni waren het slechts bezoeken aan de kliniek daar en medische zorg) en moet Joshua 29 juli terug naar de OT van het ziekenhuis in Thika.
6 augustus 2014: op 29 juli heeft de maandelijkse afspraak bij de kliniek voor bezigheidstherapie, OT, plaatsgevonden. Hij gaat goed vooruit en leert nu zijn evenwicht te bewaren bij het loszitten. Op 27 augustus is de eerstvolgende afspraak bij TL5H - afdeling OT.
30 september 2014: Joshua kan staan in zijn speciaal gemaakte stoel! Wat een vooruitgang en nog mooier was het nieuws wat we kregen na de Occupational Therapy in het Thika Level 5 Hospital op 30 september. Hij is in staat om iets met een hand aan te pakken. De veelvuldige f ysiotherapie, de dagelijks oefeningen met zijn moeder en de OT werpen eindelijk vruchten af. De volgende afspraak staat voor eind oktober! Wat een verschil met begin dit jaar! Volgens afspraak met de ouders hebben we tot en met augustus alle kosten voor medicijnen gedragen en vanaf september tot en met november betalen nog 50% van deze kosten, daarna doen de ouders het zelf. Wij blijven wel ondersteunen met de drie wekelijkse fysiotherapie en de maandelijkse Occupational Therapy.
30 januari 2015: het gaat goed met de kleine Joshua. Zijn moeder gaat trouw drie keer per week met hem naar de fysiotherapie in Kyeleni, die Circle4life sponsort. Op 5 februari moet hij voor Occupational Therapy naar het TL5H ziekenhuis in Thika.
31 juli 2015: moeder Sofia toont zich een zeer betrokken moeder. Navaag bij de kliniek in Kyeleni leerde dat ze echt drie keer per week met Joshua komt voor fysiotherapie. In haar thuissituatie is inmiddels wat veranderd. Haar oudste dochter is klaar met de middelbare school waardoor het gezin niet meer te hoge kosten te maken heeft. In september/oktober gaan we overleggen hoe enof we verder gaan met Joshua.
23 november 2015: Twee maal hebben we in september geprobeerd een huisbezoek te brengen, beide keren was Sofia niet thuis en konden we haar telefonisch niet bereiken. We hebben gesprekken gehad met de kliniek in Kyeleni over de therapie voor Joshua en nadat maatschappelijk werkster Margarete Njeri erin geslaagd was moeder Sofia begin november te spreken, is in overleg besloten dat Circle4life vanaf januari 2016 teruggaat naar een maal per week sponsoring (was drie) en dat vanaf 1 juli 2016 het gezin de therapie zelf weer over gaat nemen. Moeder Sofia, die een bekwaam naaister is, kan haar werkzaamheden weer oppikken en zo meehelpen om het gezin te helpen. We blijven hen de komende maanden volgen om te zien hoe het gaat.
4 december 2015: maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft een gesprek gehad met moeder Sofia en zij gaat akkoord met de verandering in de sponsoring. Het is mooi om te zien hoe de kleine Joshua baat heeft (gehad) bij de fysiotherapie en ook de betrokkenheid van zijn moeder. Fijn dat het gezin straks in staat is om het zelf weer op te nemen.
3 maart 2016: trouw gaat Joshua drie keer per week met zijn moeder naar fysiotherapy, het gaat goed. 
29 juni 2016: deze maand heeft Joshua voor het laatste via stichting Circle4life zijn therapy gehad. De ouders gaan het vanaf juli zelf doen. Ook de kliniek is hiervan op de hoogte. We zullen hen de komende tijd op afstand volgen om te zien of de betrokkenheid goed blijft en of Joshua daadwerkelijk zijn fysiotherapy krijgt. Dankzij u hebben we het leventje van de kleine Joshua een stuk waardevoller kunnen maken en is hij in staat om kleine dingen vast te houden en te eten. Onze dank voor uw hulp!