Kevin Mzomo Johanna

Datum: 

do, 20/03/2014 to wo, 30/11/2016

Locatie: 

Kiandutu, Thika, Kenia

Status: 

Kevin Johanna, in maart een beginnend straatkind nu een ijverig leerling, Kiandutu, Thika, Kenia, family empowerment, education, Circle4life
Kevin Johanna, in maart een beginnend straatkind nu een ijverig leerling, Kiandutu, Thika, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
Toen we Kevin op 10 maart 2014 voor het eerst ontmoetten was hij een beginnend straatkind die om geld bedelde. Een week later kwamen we hem weer tegen en hoorden zijn levensverhaal.
Kevin (10) woont met zijn moeder Wairimu, broer Jozephat Mwangi (15) en babyzusje Catherine (10 mnd) in de sloppenwijk Kiandutu (Thika). Er zijn nog twee oudere kinderen, een zus (22) en broer (20) die beiden getrouwd zijn en een kind hebben. De vader is in 2009 bij een treinongeluk omgekomen en werd levenloos langs de spoorrails gevonden. De moeder is vorig jaar zwanger geraakt (weet niet van wie) en na de bevalling niet meer aan het werk gekomen. Tot die tijd deed zij de was voor mensen en verdiende nog geen anderhalve euro per week.
Omdat er geen geld voor eten en school was, leidde dit tot problemen. De weinige kosten die voor school betaald moesten worden, werden voor Jozephat's examen kosten gebruikt. Hij zit in Standard 8 en moet dit jaar zijn lagere school afronden. Kevin bleef geregeld zitten. Niet omdat hij het niet kon, puur omdat de kosten voor zijn overgangsexamens niet betaald konden worden. Met zijn 10 jaar zit hij nog steeds in Standard 2 en wordt regelmatig gepest door kinderen van school die hem 'opa' noemen. Ook nu waren de kosten niet voldaan en mocht Kevin niet meer op school komen. Zijn moeder stuurde hem naar Thika om te gaan bedelen voor geld om zo eten te kunnen kopen.
We hebben een voedselpakket naar de moeder laten brengen en Kevin achterop een boda boda (brommer taxi) naar huis gestuurd met een briefje voor zijn moeder om contact op te nemen.
Via veldwerker Victor Muasya en maatschappelijk werkster Margarete Njeri is toen een huisbezoek in de sloppenwijk gepland.

Missie: onderwijs voor beide broers en begeleiding en counseling van de moeder om zo zelfstandig te leren leven en te zorgen voor inkomen voor haar kinderen

Acties:

  • maandelijks voeseldonatie voor een periode van vier maanden
  • voldoen van de schoolkosten voor het leerjaar 2014
  • in 2015 middelbare schoolkosten Jozephat en betere school voor Kevin
  • schooluniformen en schoolschoenen voor Kevin en Jozephat
  • moeder opnemen in counseling programma en kijken naar mogelijkheden om inkomen te genereren

Huidige stand van zaken:
28 maart 2014: het eerste huisbezoek aan moeder Wairimu. Een kleine compound waarop meerdere huisjes uitkomen. De oudere dochter en zoon wonen hier ook met hun gezin. Het huis is gebouwd van golfplaten en deze ogen zeer verroest. Binnen zag het er echter keurig netjes en schoon uit. Het verhaal van Kevin werd door moeder Wairimu bevestigd. We hebben met haar afsproken dat we haar drie tot vier maanden sponsoren met voeding om te beginnen. Zelf gaf ze aan heel graag een micro financiering te willen krijgen zodat ze een winkeltje in baby kleding kan beginnen.
Omdat we haar nog onvoldoende kennen en dus niet weten of ze genoeg betrokken is, is afgesproken dat zij gedurende de maand april een baantje gaat zoeken en eerst een maand zelf probeert het een en ander opzij te leggen. Als eind april blijkt dat ze hiertoe in staat is, zullen we overwegen haar een kleine lening te geven maar niet hoger dan Kshs 3.000 (€ 26).
Na het huisbezoek hebben we Athena Primary School bezocht. Kevin die inmiddels trouw naar school gaat, zag ons aankomen en kwam blij en enthousiast naar ons toegerend. Zijn klas zat zonder leerkracht. Geen zin, of zelf iets te doen, dan kom je gewoon niet. Op overheidsscholen in Kenia komt dit helaas met regelmaat voor.
We hebben de schoolkosten voldaan en met het hoofd van de school afgesproken dat we op de hoogte gehouden worden. We sponsoren deze twee kinderen voor dit jaar op Athena Primary. In 2015 zal Jozephat naar een Secondary School gaan en Kevin hoogstwaarschijnlijk naar een prive school omdat het onderwijs daar veel beter is dan in de sloppenwijk.
Het voedsel wordt twee keer per maand gegeven om zo te voorkomen dat het met de andere gezinnen wordt gedeeld en er halverwege de maand geen eten meer is. We zijn benieuwd hoe moeder Wairimu het gaat oppakken. We houden u op de hoogte!
30 april 2014: Wat een motivatie door een klein beetje hulp. Moeder Wairimu heeft de hint begrepen en zet zich enorm in om mee te werken aan het slagen van de missie: een betere toekomst voor haar en haar kinderen. In april is zij twee keer bezocht. De voedseldonaties worden gesplitst en twee keer per maand uitgereikt om te voorkomen dat de zelfstandig wonende volwassen kinderen haar eten gebruiken. Tijdens het eerste bezoek half april was zij erin geslaagd om kshs 290 te sparen (ca.€2,60). Tijdens het bezoek van 30 april was dit inmiddels aangevuld tot kshs 400 (ca. 3,55). Een geweldige prestatie omdat dit kleine beetje geld voor hen heel veel is. De schoolresultaten van de jongens waren helaas niet thuis, deze waren op school achter gebleven en zullen zo snel mogelijk worden opgehaald.
8 juli 2014: Op maandag 16 juni is moeder Wairimu bezocht in Kiandutu. De twee jongens, Kevin en Jozephat, waren vrij van school. Een nationale vrije dag. Wairimu had kshs 800 gespaard maar had daar kshs 200 van moeten gebruiken voor de kliniek omdat Jozephat een ontsteking aan zijn onderbeen had en dit behandeld moest worden. Wij hebben haar de medische kosten terugbetaald en maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft het herstel van zijn been in de gaten gehouden. Er is sponsorkleding aan de jongens gegeven die meteen de slaapkamer indoken om hun nieuwe outfits te showen. Prachtig en dankbaar om te zien hoe blij zij hiermee zijn.  Wairimu wil nog steeds een marktkraampje beginnen met kleding. Niet voor pasgeboren baby's, zei ze maar voor kinderen van zo'n anderhalf tot vijf jaar, want dat is in Kiandutu niet te krijgen. In augustus gaan we met haar praten over haar plannen en kijken of we die kunnen realiseren en haar kunnen helpen met de start.
Inmiddels is Jozephat op maandag 14 juli naar het ziekenhuis in Thika geweest, de wond die er dus al vanaf begin juni zat, werd alleen maar groter en hij heeft een tetanus injectie en medicatie gekregen. Het zou nu beter moeten gaan en als het niet beter gaat, moet hij weer terug. Omdat we de voedselpakketten aan hen per twee weken sponsoren, houdt Margarete het nauw in de gaten en zal actie ondernemen indien nodig.
30 september 2014: hoe kun je iemand motiveren? moeder Wairimu had al eerder aangegeven met de verkoop van kleertjes te willen beginnen. Dit idee leeft nog steeds en is eigenlijk alleen maar sterker geworden. Op 31 augustus hebben we haar bezocht en een tas vol kinderkleding overhandigd. Dit werd met een grote, dankbare lach in ontvangst genomen en ieder kledingstuk werd nauwkeurig bekeken. Het begin van haar leven als verkoopster... Circle4life had kleding voor haar meegenomen en zij zou met een paar kledingstukken gaan polsen in de wijk of er belangstelling voor bestond. Wat ze niet kon vermoeden is dat het als een trein zou lopen. Binnen de kortste keren had ze de kleding verkocht die ze bij zich had en op 27 september hoorden we dat ze nog slechts 1 kledingstuk over had en voor ruim shs 3000 had verkocht. Ze houdt een schriftje bij waar alle kleding wordt ingeschreven en ook alle verkopen houdt ze bij. Het geld wat ze hiermee verdiend heeft, staat op een Mpesa spaarrekening (een telefoonrekening die je via je telefoon kunt beheren). Maatschappelijk werkster Margarete Njeri en partner Nahashon Njihia zullen haar in oktober bezoeken en overleggen hoe ze moet investeren in nieuwe kleertjes, het voorstel is om shs 1500 te gebruiken voor nieuwe kleding terwijl de rest al reserve op de rekening blijft staan. Circle4life zal haar helpen met de aanvraag voor een pasje wat nodig is om op straat te mogen verkopen. Als ze zo betrokken blijft gaan we kijken of we haar met een micro financiering verder op weg kunnen helpen. Haar motivatie is enorm en Margarete heeft bij de laatste voedsel donatie haar niet aangetroffen omdat ze kleding aan het verkopen was. 
In augustus hebben we zoon Jozephat uit de problemen moeten helpen. Hij was opgepakt door de politie en beschuldigd van betrokkenheid bij drugsverkoop. Jozephat bleek op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn. Een man op de compound verkocht drugs en had de jongen gevraagd om een beker water. Toen hij deze had gehaald viel de politie binnen en arresteerde alle aanwezigen. Jozephat werd meegenomen en opgesloten in een cel met gevaarlijke criminelen en heeft daar een nacht door moeten brengen. Toen we de volgende dat hierover werden ingelicht zijn we naar het politiebureau vertrokken en na veel heen en weer gesteggel werd, na de betaling van shs 5.000, de jongen - getraumatiseerd - vrijgelaten. Net op tijd want hij zou voorgeleid worden aan de rechter en dan was alle kans verkeken maar gelukkig bekende de man die de drugs verkocht dat Jozephat er niets mee te maken had. Een ervaring rijker maar zeker geen mooie ervaring. Het heeft dagen geduurd voordat hij de shock te boven was.
8 november 2014: Wairimu heeft geinvesteerd in nieuwe kinderkleding. Op het moment is het een 'laagseizoen' en loopt de verkoop niet hard maar haar inzet is er niet minder om. Na overleg is besloten om de verkoopvergunning met ingang van januari te regelen omdat voor deze anderhalve maand het volledige jaarbedrag 2014 betaald moet worden. Voor Jozephat zijn wat schoolmaterialen gesponsord omdat hij aan zijn examens voor groep acht moest beginnen. Ook de twee wekelijkse voedseldonaties zijn overhandigd.
28 november 2014: we hebben geprobeerd een huisbezoek te brengen maar door de enorme regenval was de de toegangsweg naar het gedeelte in de sloppenwijk Kiandutu waar het gezin woont niet bereikbaar en hebben we Wairimu samen met een buurjongen het voedsel op laten halen op het punt waar wij gestrand waren met de tuctuc (overdekte driewiel brommer).
De schoolresultaten voor zowel Kevin als Jozephat waren nog niet bekend en worden mogelijk pas begin januari bekend gemaakt. Heel vervelend omdat we nu en niet weten hoe Kevin het doet op school en we niet weten of Jozephat geslaagd is en naar welke school hij zal moeten. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri probeert dit eind december nog op te pakken of anders begin januari 2015.
8 januari 2015: het voedsel voor december is in twee keer afgeleverd en beide keren trof Margarete Njeri niemand thuis aan en zij heeft het voedsel achtergelaten op een veilige plek. Deze week is er contact geweest en bleken de schoolresultaten van Josephat zwaar teleurstellend. Hij scoorde 105/500 punten en zou nu moeten beginnen aan de middelbare school. We gaan samen met hem kijken wat de beste oplossing is. Misschien is een beroepsgerichte opleiding meer iets voor hem. Kevin zou deze week weer op school beginnen maar alle basisscholen waren gesloten vanwege een staking. Omdat we hem begin dit jaar beloofd hadden uit te kijken naar een betere school, gaat Margarete nu uitzoeken waar hij het beste geplaatst kan worden. Deze maand gaan we ook de vergunning voor moeder Wairimu regelen zodat ze legaal haar kleding kan gaan verkopen.
31 januari 2015: Vorige week heeft er een gesprek plaatsgevonden met Josephat. Hij wil inderdaad liever een beroepsopleiding doen en twijfelt tussen timmerman of monteur. Margarete Njeri heeft hem twee weken bedenktijd gegeven. Ook is zij druk bezig met het kijken voor een geschikte school voor Kevin. De werkvergunning voor moeder Wairimu is nog even uitgesteld om te kijken hoe haar betrokkenheid en doorzettingsvermogen is.
 7 april 2015: medio februari heeft Josephat de knoop doorgehakt. Na hem een paar weken de tijd gegeven te hebben om na te denken wat hij wil, heeft hij met volle overtuiging besloten dat hij lasser wil worden. We hebben hem in het bijzijn van zijn moeder, zusje en maatschappelijk werkster Margarete Njeri, ingeschreven bij Kolping Vocational Training Centre. Eind februari is Josephat begonnen en woont intern. De opleiding gaat een jaar duren en de schoolvakanties zal hij thuis doorbrengen. Zijn grote droom is om als hij zijn diploma heeft eerst een paar jaar werkervaring op te doen en ooit zijn eigen bedrijfje te starten. Over werken aan een toekomst gesproken;)
Broertje Kevin gaat veranderen van school. In februari en maart zijn er bezoeken gebracht en gesprekken gevoerd op Heights Academy, een school net buiten Thika. Hij heeft tests moeten doen om te kijken op welk niveau hij in kan stromen en na de april vakantie zal hij gaan starten. Ook Kevin zal intern gaan wonen en alleen de vakanties thuis doorbrengen. Voor moeder Wairimu betekent dit dat ze alleen haar dochtertje van bijna 2 thuis heeft en zo ook makkelijker kan gaan werken. Ze is nog steeds druk met de verkoop van kinderkleding alhoewel het in de maanden februari/maart op een lager pitje staat in verband met het seizoen. We gaan haar de komende maanden nauwgezet volgen om te bepalen op welke wijze zij het beste gebaat is bij hulp.
30 april 2015: het maandelijkse voedselpakket is afgegeven bij Wairimu. Tijdens de schoolvakanties krijgt ze iets meer, zodra de jongens naar school zijn wordt het gehalveerd. In juni gaan we kijken of we de voedselondersteuning geheel terug kunnen brengen nu Wairimu inkomsten verkrijgt uit de verkoop van kinderkleding.
De vakantie thuis was een feest voor Josephat. Hij was mee geweest met het kopen van het voedsel en vertelde dat hij het enorm naar zijn zin heeft op de opleiding. Hij is de enige student die deze richting doet en heeft dan ook alle aandacht van de docent. Moeder Wairimu voelde zich niet lekker en zal zich laten onderzoeken bij de lokale kliniek. 
3 juni 2015: 8 mei was het voor Kevin ook zo ver. Zijn lang gekoesterde droom om naar 'een echte school' te mogen, werd waarheid. Alle schoolmaterialen, uniformen en schoenen zijn aangeschaft en hij was zielsblij toen hij zag dat het echt ging gebeuren. Hij had het gevoel dat hij droomde. Eenmaal op Heights Academy kreeg hij een briefing over de gewoonten en gebruiken op school maar vooral ook luisteren, gehoorzamen en respect hebben voor anderen. Kevin is in klas 4 opgenomen en kon meteen de eerste schooldag mee doen met het klasexamen. We wensen hem heel veel succes maar vooral ook plezier op school. Kevin heeft beloofd zijn uiterste best te doen om goed te presteren!
28 juni 2015: tijdens het werkbezoek in juni is een bezoek gebracht aan het opleidingscentrum voor Josephat. Een gesprek met zijn leraar en Josephat leerde ons dat hij enorm zijn best doet. Het begin was moeilijk vooral omdat zijn Engels erg gebrekkig was maar hij heeft zich enorm ingezet en presteert goed. Als hij eind dit jaar klaar is met de opleiding krijgt hij zijn officiele papieren voor lasser en gaan we samen met de school kijken en bemiddelen voor een baan waar hij de eerste paar jaar ervaring op kan doen en kan leren sparen voor zijn droom, een eigen zaak.
Ook Heights Academy, waar broertje Kevin verblijft, is bezocht. Het hoofd van de school was blij ons te zien en deelde graag de ervaringen en resultaten van Kevin. De test die hij begin mei moest maken bleek onmogelijk door het gebrek aan kennis. Omdat Kevin al wat ouder is, wilde hij hem niet terugzetten naar groep 3 en na diverse gesprekken en bijscholing mocht Kevin in groep 4 starten. Op 19 juni kregen we te horen dat hij in deze klas mag blijven. Het is heel zwaar geweest voor Kevin. En een nieuwe omgeving, en een andere school, nieuwe vrienden maken en vooral ook dag en nacht van huis. Maar hij doet enorm zijn best en wil zijn uiterste geven voor een betere toekomst. Donderdag is hij door maatschappelijk werkster Margarete Njeri opgehaald van school voor de Mid Term die hij thuis doorbrengt. Maandag 29 juni moet hij voor 4 uur 's middags terug zijn met de studieboeken voor groep 4!

31 juli 2015: Op 29 juni is Kevin met zijn stapel boeken teruggekeerd naar school. Een uitdaging want deze derde termijn moet hij laten zien dat hij het kan. Blijven de resultaten achter dan zal hij groep 4 volgend jaar nog een keer over moeten doen. Kevin zelf heeft beloofd zijn uiterste best te doen. In overleg met school is besloten dat hij deze termijn op de zaterdagen remedial teaching gaat krijgen om zo zijn niveau te verbeteren. Op 25 juli is hij met zijn klas op schoolreis geweest naar het meer van Nakuru.
14 september 2015: de schoolvakantie is weer achter de rug en op 7 september is Kevin teruggebracht naar school. Omdat Kevin op een privé school zit, had hij gelukkig geen last van de staking onder leerkrachten. De schoolkosten voor de derde termijn zijn voldaan en maatschappelijk werkster Margarete Njeri en Ellen van Gemert hebben een voortgangsgesprek met het hoofd van de school gehad. Hij komt van heel laag maar doet zo ontzettend zijn best. We duimen dat hij het gaat redden!
een paar dagen nadat hij weer terug was op school bleek hij een malaria infectie te hebben en heeft hij met medicatie thuis in bed gelegen en nadat hij hersteld was, is hij weer teruggebracht naar school.
Ook broer Josephat heeft vakantie gehad en bracht deze thuis door in Kiandutu. Op 8 september is hij weer teruggegaan naar Kolping Vocational Training. Een bezoek aan het instituut en een gesprek met zijn leraar bevestigde ons dat zijn opleiding de juiste keuze is. 
Josephat doet het enorm goed en de leraar beloofde hem te helpen met het vinden van een baan als hij eind dit jaar klaar is met zijn opleiding. 
19 november 2015: Kevin heeft het gered! Hij mag volgend jaar naar groep 5. Zodra we zijn rapport hebben melden we meer maar dit goede nieuws willen we alvast met u delen!
7 januari 2016: Josephat heeft zijn opleidingsjaar voor lasser afgerond. Helaas is zijn commitment laag, met zijn papiertje op zak zou hij in staat moeten zijn kleine baantjes te vinden. Heel af en toe werkt hij voor een paar dagdelen per week maar grotendeels zit hij thuis. Zijn leraar van het opleidingscentrum zou hem graag nog een tweede jaar laten doen. Omdat we en de kosten voor nog een jaar op dit moment te hoog vinden en de inzet van Josephat te laag, is besloten om dit door te schuiven naar januari 2017 en Josephat op deze manier te laten zien of hij zich wil inzetten en dus wil werken aan een betere toekomst.
Voor broertje Kevin is het niet veel beter, helaas. Op 7 januari is hij teruggegaan naar school en hebben we een stevig gesprek gehad met zijn leraar en het hoofd van de school. Het goede nieuws van november dat hij naar groep 5 mag werd ernstig overschaduwd door het feit dat zijn niveau bij lange na niet genoeg is voor groep 5 maar omdat het risico van weglopen te groot is, Kevin voelt zich te oud voor de kinderen in groep 4, is in overleg besloten dat hij het de eerste termijn mag proberen. Lukt het niet dan gaat hij terug naar groep 4. 
11 februari 2016:  7 februari vond de eerste ouderdag plaats bij Heigths Academy. Omdat we betrokkenheid verwachten van de ouders, was moeder Wairimu diverse malen geinformeerd over deze dag en was haar op het hart gedrukt ook echt te gaan. Op maandag 8 februari hebben we haar thuis opgezocht. Het bleek dat ze Josephat had gestuurd met de mededeling dat ze te ziek was om zelf te komen. De week ervoor bleek ze gevallen te zijn met een waterkan en had ze wat blauwe plekken opgelopen. Haar ongeluk werd dan ook zwaar overtrokken. 
Dit resulteerde in dramatische toestanden op school want Kevin was enorm gaan huilen en samen met zijn broer hadden ze het voor elkaar gekregen dat hij maandag na lestijd naar zijn moeder mocht met de restrictie dat hij de volgende morgen om zeven uur weer terug moest zijn op school. Toen we Wairimu bezochten had ze geen flauw idee waar haar zoon was, hij hing ergens rond met zijn vrienden uit de sloppenwijk. Dit verontrustte ons zeer te meer daar het hoofd van de school ons had verteld dat hij in de december vakantie Kevin diverse malen thuis had opgezocht om te kijken of hij niet in zijn oude gewoontes verviel. 
We besloten daarop de school de dag erna te bezoeken. Kevin had zich nog niet gemeld. ZIjn leraar hoopte dat hij aan het eind van de dag terug zou zijn. We besloten dat alle contacten via onze maatschappelijk werkster gaan lopen en dat alleen zij de moeder informeert. Op donderdag zijn we nogmaals naar school geweest. Nog steeds geen Kevin. Omdat hij ongeoorloofd van school was en het feit dat hij zo enorm achter loopt en niet wil veranderen, is besloten hem tot vrijdagmiddag te geven. Is hij dan nog niet terug dan overwegen we te stoppen met zijn opleiding. Het is moeilijk trekken aan een dood paard.
De invloed van de sloppenwijk blijkt dus groter dan we hadden kunnen inschatten, zelfs na twee jaar sponsoring. Op zondag meldde hij zich weer op school. Helaas te laat.
Deze eerste termijn blijft hij zijn school daar afmaken en begin mei gaan we eerst in gesprek met de school om te horen hoe deze periode is verlopen. Een moeizaam verhaal waarvan we, toen we er mee startten, gehoopt hadden dat we zijn leventje nog net op tijd hadden kunnen veranderen.  
30 april 2016: op 5 april is Heigths Academy gesloten voor de april vakantie. De resultaten van Kevin zijn dramatisch. Van de 22 leerlingen is hij de laagste in resultaten. Na de Midterm in februari is er een nieuwe leerkracht gekomen en deze lijkt minder flexibel om te gaan met de achtergronden van Kevin. Kevins motivatie is laag. In overleg met school is besloten om hem terug te plaatsen naar Standard 4 en op 10 mei gaan we eerst in gesprek met het hoofd van de school en zijn huidige leerkracht om uit te zoeken wat de reden van zijn slechte presteren is.
Mocht Heights te hoog gegrepen zijn voor hem dan moeten we kijken naar een andere school buiten de sloppenwijk en hopen we dat hij het dan beter op zal pakken. 
10 mei 2016: Goed bericht over het afronden van de beroepsopleiding tot lasser voor broer Josephat. Hij is geslaagd maar moet nu nog een ID tonen om zijn officiele certificaat te krijgen. Een uitdaging en we zijn benieuwd wanneer dit wordt afgerond.
Tijdens het gesprek met de afgevaardigde op Heigths, die zelf afkomstig is uit de sloppenwijk Kiandutu en op 19 jarige leeftijd zijn lagere school afrondde en dus weet waar hij over praat, is besloten om Kevin definitief terug te plaatsen naar groep 4 en de tweede termijn af te wachten v.w.b. inzet en motivatie. Verder werd ons geadviseerd om Kevin tijdens schoolvakanties niet terug te laten gaan naar de sloppenwijk in verband met terugval en de maanden les dan weggegooid zijn. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri zal in de komende maanden kijken naar een passende oplossing. Mocht dit onderwijs te hoog gegrepen zijn dan moet er naar een andere oplossing gezocht gaan worden.
29 juni 2016: de schoolresultaten voor aanvang van de midterm voor Kevin waren bekend, er zit helaas geen enkele verbetering in. Zijn maximale score was 172 uit 500. Vooral Engels en Swahili zijn erg slecht en we vragen ons af wat hier de reden voor is. Op school wordt Engels gepraat en na twee jaar zou hij nu toch in staat moeten zijn om in het Engels te communiceren. Voor aanvang van de derde termijn gaan we bekijken hoe verder te gaan. 
10 september 2016: begin augustus hebben we besloten Kevin van Heights af te halen. De school is te hoog gegrepen en de medewerking van de school is minimaal. Kevin is eind augustus aangemeld bij Garissa Primary School en na een test daar aangenomen. De stralende lach op het gezicht van Kevin gaf ons de hoop dat dit de goede beslissing was. Iedere termijn of mid term als we hem terugbrachten naar Heigths was hij bedrukt, gespannen en hij had ons al paar keer gevraagd of hij naar een andere school mocht.
De beslissing om hem naar Garissa Primary School te laten gaan, lijkt dus een goede. Zijn vrienden zitten daar op school en de eerste dagen waren veelbelovend. Nu alleen hopen dat het sloppenwijk-leven hem niet weer grijpt...
30 november 2016: Vandaag hebben we een huisbezoek aan de moeder van Kevin en Jozephat gebracht. Tot onze grote teleurstelling gaat het met Kevin volledig de verkeerde kant op. Zo heftig zelfs dat zijn moeder hem het huis uit wil hebben vanwege alle problemen en de slechte invloed op zijn kleine zusje.
Kevin heeft de slechte gewoontes van het sloppenwijk-leven weer opgepakt. 's Avonds houdt hij zich weer op in Thika met andere straatjongens en bedelt om geld. Maar erger nog hij kauwt bang (soort wiet) en hij snuift benzine. Een soort verslaving waardoor je je high gaat voelen maar ook je hersenen beschadigt. Zijn moeder heeft alles uit de spreekwoordelijke kast gehaald om haar zoon terug op het goede pad te krijgen maar helaas. Ook zijn oudste broer heeft hem onder handen genomen. Zelfs een flink pak slaag, het gebeurt daar inderdaad nog, heeft niet geholpen. Ook broer Jozephat, die via stichting CIrcle4life een opleiding tot lasser heeft gevolgd, heeft ernstig met hem gesproken maar de verleidingen van het straatleven en de jongens die aan hem trekken bleken te groot. Jozephat daarentegen heeft een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Nadat hij zijn diploma ontvangen had, is hij met regelmaat aan het werk via tijdelijke baantjes en is hij op dit moment in afwachting over een vaste aanstelling bij een staalconstructiebedrijf.
We hebben met pijn in ons hart moeten besluiten om per direct de sponsoring aan Kevin te stoppen. Hij heeft drie kansen gehad en drie kansen verspeeld. Gelukkig dat het met Jozephat wel gelukt is!