Pauline Ndunge

Datum: 

wo, 30/04/2014 to do, 31/03/2016

Locatie: 

Syombuni, Kenya

Status: 

Pauline, Syombuni, Kenya, crisis aid, Circle4life Kenya
Pauline, Syombuni, Kenya, crisis aid, Circle4life Kenya

Uitleg project: 

Situatie
Pauline is op 28 maart 2014 geboren in de lokale kliniek van Kyeleni als dochter van de 21 jarige Jud y(3e klas middelbare school). Er waren geen complicaties en moeder en dochter mochten na de bevalling naar huis.
Judy woonde bij haar moeder Joyce (37) en zusje Carolyn(15), en broertjes Mutuko (2) en Stephen (17) in Syombuni. Tot een aantal maanden terug het noodlot toesloeg... Moeder Joyce werkte in Magongeni en haar moeder zorgde voor de vier kinderen en Joyce zorgde dat het geld voor eten en de schoolkosten voor haar kinderen bij haar moeder terecht kwam. Totdat haar moeder ziek werd en na een ziekbed van 8 maanden overleed. Joyce had geen keuze, ze moest haar baan opzeggen om voor haar kinderen te kunnen zorgen. Eenmaal thuis bleek haar dochter Judy zwanger en het is Joyce niet bekend wie de vader is.
Twee dagen na de geboorte van kleine Pauline kreeg Judy last van opgezette benen en stak er een enorme hoofdpijn op. Joyce aarzelde niet en is lopend (ander vervoer was er niet) met haar dochter en kleindochter naar de kliniek vertrokken. Judy moest rusten onderweg, de inspanning was haar te groot. Ze wilde haar baby aanleggen en voeden en toen gebeurde het ergste wat je kan overkomen, Judy overleed ter plekke. Op 2 april jl. is zij begraven.
Oma Joyce is gebroken. Haar moeder overleden, haar dochter overleden, de zorg voor drie eigen kinderen en een kleinkind.
Toen maatschappelijk werkster Margarete Njeri haar bij toeval huilend langs de kant van de weg aantrof op 30 april hoorde zij het hele verhaal. Er volgde een uitgebreide intake en een huisbezoek waarbij we volledig werden ingelicht over de huissituatie. Hulp is dringend nodig.

Missie
Oma Joyce bijstaan in het grootbrengen van haar kleindochter Pauline tijdens de eerste levensjaren. Omdat we absoluut willen voorkomen dat dit kleine kindje ondervoed raakt en haar inentingen niet krijgt, is Pauline vanaf mei in het sponsorprogramma opgenomen om zo te zorgen dat het meisje gezond opgroeid.

Acties

  • maandelijkse sponsoring van babyvoeding totdat de cruciale leeftijd van 2,5 jaar is gepasseerd
  • de medische kosten voor baby Pauline
  • de inentingen 
  • counseling van oma Joyce

Huidige stand van zaken:
29 mei 2014: met de babyvoeding, -kleding en -spullen redt Joyce het. De eerstvolgende afspraak in de kliniek voor Pauline staat op 10 juni, ze krijgt haar vervolginentingen op die dag.
We gaan in juni kijken en bepraten hoe we Joyce het beste kunnen helpen naast de sponsoring voor Pauline.
22 juli 2014: in juni is oma Joyce, tijdens het werkbezoek door Circle4life, bezocht in Syomboni. Joyce heeft zelf nog drie kinderen van 17, 15 en 2 waar zij de zorg voor heeft. Er is opbrengst uit de eigen velden maar de extra zorg voor de kleine Pauline valt haar zwaar. Het eerste wat wij zagen toen we de compound opkwamen was het graf van Judy met een groot houten kruis erop. Joyce wordt dagelijks herinnerd aan haar oudste dochter en haar verdriet is immens. Ze wil niets liever dan voor de kleine Pauline zorgen maar kan dit niet zonder hulp. De eerste maand na de geboorte heeft de kliniek in Kyeleni haar gesteund met babyvoeding maar daarna was Joyce aangewezen op alleen koemelk omdat er niets anders was om het (te)kleine baby'tje te geven. Pauline ging hard achteruit en verloor gewicht. Nadat wij in mei gestart zijn met de voeding, verzorgingsmiddelen en medische controles groeit Pauline gestaag.
Bij de controle van 8 juli bleek ze al 5,4 kg te wegen en heeft ze haar inentingen weer gekregen. De volgende afspraak is op 5 augustus.
13 oktober 2014: inmiddels hebben we weer een paar controle bezoeken gehad aan het consultatie bureau van de kliniek in Kyeleni. De gesponsorde babyvoeding doet wonderen want op 13 oktober woog de kleine Pauline inmiddels ruim 7 kg. Het is dan ook Hollands welvaren om te zien. Op 26 augustus hebben we hen thuis bezocht en op 9 september zijn we meegeweest naar de kliniek voor controle. Ook hebben we Joyce babykleding voor Pauline gegeven die gedoneerd was aan Circle4life. Oma Joyce vertelde dat ze de kleine Pauline als haar eigen dochter wil grootbrengen wat dus betekent dat het meisje straks ook mama tegen haar gaat zeggen. Het kleine kindje weet niet anders en dit is de meest logische oplossing. Als Pauline straks oud genoeg is wil Joyce haar uitleggen wie haar echte mama is. Een ander nieuwtje is dat oma Joyce zelf weer zwanger is. Tja... met 37 jaar is dat ook niet zo verwonderlijk. De vader van haar ongeboren baby is tevens de vader van haar zoon Stephen. Op het moment dat we van deze zwangerschap hoorden was ze twee maanden zwanger. Circle4life gaat haar met dit kindje niet helpen, alleen de zorg voor Pauline en de voeding nemen wij tijdelijk voor onze rekening. Joyce heeft aangegeven dit zelf te kunnen.
2 januari 2015: Pauline is met recht 'hollands welvaren' te noemen. Met haar negen maanden weegt ze 8,6 kg. Ze heeft vandaag haar inentingen gehad bij de kliniek in Kyeleni en maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft oma Joyce en Pauline thuis opgezocht. Pauline ontwikkelt prima, ze kan staan en kruipt onderweg alles meenemend wat ze kan pakken. Ze doet het super!
26 april 2015: er is heel wat gebeurd in de afgelopen paar maanden. Op 21 februari is Joyce (oma van Pauline) bevallen van een kerngezonde zoon, Francis, in het ziekenhuis van Kilimambogo. Op maandag 25 februari hebben we moeder en zoon naar huis gebracht en ontmoette Pauline, toen 11 maanden, voor het eerst haar pasgeboren oom. 
Pauline, de dochter van de onverwachts overleden dochter Judy van Joyce, vond het maar niets dat een andere baby nu alle aandacht kreeg en heeft de eerste dagen erg moeten wennen aan dit kleine jongetje wat regelmatig aan de borst lag bij haar oma. Pauline weet overigens niet anders dan dat Joyce ook haar mama is.  Op 28 maart is Pauline een jaar geworden. Een ondernemende dreumes die bijna zelfstandig kan lopen. Langs de bank kan ze zichzelf verplaatsen. Bij tijden heeft ze het nog moeilijk dat de aandacht van Joyce nu verdeeld is over twee baby's maar het gaat goed. Circle4life sponsort Pauline met haar voeding en medische controles/inentingen. Pauline is een gezonde, energieke dreumes.
3 juni 2015: de maandelijkse peutervoeding is eind mei gesponsord en Margarete Njeri heeft een huisbezoek aan Joyde en de kinderen gebracht. Kleine Pauline is nog niet gewend aan de aandacht die ze moet delen met Joyce en is af en toe flink jaloers op het kleine mannetje. Op 5 juni is haar eerstvolgende kliniekcontrole op groei en gewicht. 
21 juni 2015: zowel baby Francis (red. oom van Pauline) als Pauline groeien prima. Het kleine ventje is echter flink aan de maat, ondanks dat hij alleen borstvoeding krijgt en bij de controle bij de kliniek in Kyeleni bleken zowel Pauline als Francis 8,6 kg te wegen. 
 11 september 2015: wat een prachtig kind is Pauline en wat een liefde geeft Joyce aan dit kleine weeskindje. Pauline noemt Joyce steevast 'mama' maar, zo vertelde Joyce ons 'zodra ze oud genoeg is om dingen te begrijpen dan vertel ik haar dat ik niet haar mama ben maar haar oma en dan vertel ik haar ook over hoe trots haar mama op haar was en hoe verdrietig het was om na twee dagen los te laten...' We hebben kleertjes afgegeven voor zowel Pauline en Francis. Pauline is helemaal weg van rose (hoe kan het ook, ieder meisje is stapelgek op rose...) en nadat ze rose crocks vond was ze helemaal verkocht. Trots rende ze rondjes over de compound. Zowel Pauline als Francis wegen op dit moment 10 kg.
De verwachting is dat we rond april 2016 stoppen met de speciale baby- en peutervoeding voor Pauline. Vanaf dan zal Joyce het zelf overnemen. We hebben er alle vertrouwen in als we zien hoe betrokken deze lieve oma is.
4 november 2015: een huisbezoek was onmogelijk vanwege de enorme regenval. Het maandelijkse voedsel voor Pauline is afgegeven aan de moeder van de tweeling Faith en Mercy die vlakbij Joyce wonen. Joyce zal daar de opvolgmelk ophalen.
13 januari 2016: wat een prachtig meisje is Pauline, zo vrolijk, zo blij. Ze went steeds meer aan de mzungu die af en toe meekomt en er kan zelfs een lachje vanaf. Oma Joyce was met Pauline en haar zoontje Francis voor controle geweest bij Kyeleni Clinic, beiden wegen 11 kg. Pauline wordt in maart twee jaar, tijd voor Joyce om het vanaf april zelf te gaan doen. 
31 maart 2016: eind maart heeft oma Joyce de laatste voeselsponsoring voor Pauline ontvangen. Het meisje heeft de leeftijd bereikt dat ze de gevarenzone voor ondervoeding voorbij is. Ze heeft haar inentingen gehad en Joyce neemt vanaf hier het volledige stokje weer over. Tijdens het huisbezoek bleek Pauline ziek te zijn, hoge koorts en spugen. In de kliniek is ze hiervoor nog behandeld en heeft medicijnen gekregen. Inmiddels gaat het weer goed met Pauline. We zullen oma en kleindochter voorlopig nog wel blijven volgen en af en toe opzoeken om te helpen met kleding voor de twee peuters, Pauline en zoontje Francis. Een mooi project is afgerond, een oma geholpen en een klein meisje gered. Dankzij uw steun hebben we dit mogelijk kunnen maken!
25 april 2017: wat mooi om op dit project terug te kijken! Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft oma Joyce op 25 april bezocht en gezien hoe goed het gaat. Zowel Pauline als haar oom Francis (jonger dan Pauline) doen het geweldig. Margarete werd verrast door een blije Pauline die haar favoriete liedje zong voor haar.
Tijdens het werkbezoek eind mei zullen we hen nogmaals bezoeken en kleding afgeven.