Lilian Nzilani

Datum: 

zo, 01/06/2014

Locatie: 

Baringo, Machakos County, Kenia

Status: 

Lilian Nzilani, Baringo, Machakos County, Kenya, medical aid, crisis aid, circle4life
De achtjarige Lilian Nzilani, Baringo, Machakos County heeft een ernstige voetinfectie

Uitleg project: 

Situatie
Lilian (geb.2006) is het vierde kind in een gezin bestaande uit vader, moeder en zes kinderen. Sinds drie jaar kampt de achtjarige Lilian met ernstige infecties aan beide voeten en kan inmiddels bijna niet meer lopen. Aan de hygiene ligt het niet, het huis en de compound waren keurig schoon en de andere kinderen hadden geen infecties. De ouders hebben diverse klinieken bezocht maar allen zonder resultaat. Toen maatschappelijk werkster Margarete Njeri dit gezin eind mei tegenkwam was de situatie schrijnend. Lilian gaat niet meer naar school omdat ze de afstanden niet meer kan lopen en dringend hulp nodig heeft. De vader, die tijdelijke baantjes heeft, is niet in staat de medische kosten te betalen. 

Missie
Lilian zo snel mogelijk laten onderzoeken door de juiste artsen en laten behandelen aan deze infecties zodat zij zo snel mogelijk weer naar school terug kan

Acties

  • onderzoek in het ziekenhuis van Kilimambogo (Immaculate Heart of Mary) en/of Kenyatta National Hospital Nairobi
  • de juiste medicatie

Huidige stand van zaken
Tijdens het werkbezoek in juni hebben we Lilian die samen met haar moeder vanuit Baringo naar het ziekenhuis waren gekomen, laten onderzoeken. Een helse tocht omdat het meisje enorme pijn had. De arts was geschokt bij het zien van haar beide voeten. Zij verwees ons naar een particuliere dermatoloog in Thika. Omdat er slechts een in Thika is en de hoofdprijs voor een consult, laat staan een behandeling werd gevraagd, zijn we met haar naar het Kenyatta National Hospital geweest. 
Op 25 juni is daar de dermatoloog bezocht. Ook deze was geschokt bij het zien van de ernstige infecties aan beide voeten. Onderzoek en testen wezen uit dat zij een eczeem heeft en dus bij de juiste arts was aangekomen. Inmiddels zijn beide voeten behandeld en moet dagelijks met steriele middelen de voeten ontsmet worden en ingesmeerd worden met een creme die speciaal is samengesteld voor haar. Circle4life helpt het gezin met medische kosten en hoopt dat na drie jaar eindelijk een doorbraak wordt gevonden en Lilian zo snel mogelijk weer naar school terug kan.
6 augustus 2014: op 7 juli is de dermatoloog opnieuw bezocht en deze was verrast over de snelle genezing van de enorme infectie. Voorlopig zal ze medicijnen moeten blijven gebruiken en deze worden door het KNH voorgeschreven. De arts verzekerde ons dat het een infectie was veroorzaakt door eczeem en dat zij hier met de jaren overheen zal groeien en bij het KNH in goede handen is. De eerstvolgende afspraak in het ziekenhuis is op 27 augustus.
30 augustus 2014: wat een vrolijk meisje is Lilian, altijd met een lach terwijl ze helse pijnen heeft doorstaan met haar gehavende voeten. We zijn 27 augustus met haar naar het Kenyatta National Hospital geweest en ze is opnieuw bekeken door de dermatoloog. Langzaam zit er verbetering in haar situatie maar het is nog een hele lange weg van herstel. De voorgeschreven medicijnen verminderen de ontstekingen en zorgen ervoor dat de huid rondom de wonden zacht wordt en op die manier gemakkelijk te verwijderen is door de arts. De eerstvolgende controle staat gepland voor 29 oktober. De rit met de matatu terug van het ziekenhuis in Nairobi naar Thika zal haar nog lang bij blijven. Er waren enorme politiecontroles op de snelweg waardoor alle matatu's en vrachtwagens al lang voor de controle de snelweg verlieten om zo uit te sluiten dat ze tot stoppen werden gedwongen. Onze matatu ging bij Ruiru van de weg af en na een wild west rit dwars door de zanderige straten hebben we ons uren schuil moeten houden achter een half afgebroken gebouw. Uiteindelijk hebben we Paul, onze taxi chauffeur op lange afstanden, gebeld om ons op te halen omdat er geen enkele vooruitgang in zat. Wat een ervaring!
8 november 2014: Ziekenhuizen bezoeken blijft een sport hier. De afspraak van 29 oktober was helaas een vergeefse rit. De arts was gewoon niet aanwezig die dag en er werd een nieuwe afspraak ingepland voor 5 november. Helaas hebben we moeten constateren dat er wat nieuwe wonden aan haar voeten zijn bijgekomen. Op 5 november is de arts bezocht en zij constateerde dat het een snel terugkerende ziekte is omdat het in haar bloedbaan zit. Met de juiste medicatie en tijd moet het de wonden helen. De arts adviseerde goede hygiene en het verplicht dragen van dagelijks schone sokken zodat de huid niet verder geinfecteerd raakt. De nieuwe medicatie is aangeschaft en 10 december staat de volgende afspraak gepland.
10 december 2014: tijdens het werkbezoek eind november hebben we een poging ondernomen het gezin thuis te bezoeken. Echter door de overvloedige regenval waren de lokale wegen onbegaanbaar en hebben we onze reis halverwege moeten afbreken omdat het te gevaarlijk was. Op 28 november heeft de moeder van Lilian de voorlichtingsdag over de energiezuinige jiko (traditioneel kooktoestel) bijgewoond en heeft uitleg gekregen over het gebruik hiervan. Zij wil in 2015 graag in aanmerking komen voor dit 50% besparende kooktoestel. In januari 2015 zal zij een solar lamp ontvangen via Circle4life en gaan we haar opnieuw bezoeken thuis. Lilian is op 10 december terug geweest naar de dermatoloog in het Kenyatta National Hospital en haar toestand is helaas wat achteruit gegaan. Er ontstaan nieuwe plekken op haar voeten ondanks het continue dragen van sokken. Er zijn andere medicijnen voorgeschreven en zalf en op 14 januari 2015 moet zij terugkomen en hopen we dat het weer wat beter zal gaan. Gelukkig kan zij door het dragen van sokken en schoenen wel weer naar school.
15 januari 2015: gisteren is een bezoek gebracht aan de dermatoloog in het Kenyatta National Hospital. Helaas gaat het nog niet veel beter met Lilian. Sommige wonden zijn weer open en de dermatologe heeft uitgelegd dat het van binnenuit komt. Met de jaren zal ze hier overheen groeien en dus genezen. Voor nu is het dus belangrijk dat ze de juiste medicatie krijgt. Er zijn sterkere medicijnen voorgeschreven en op 15 april staat het eerstvolgende bezoek ingepland.
15 april 2015: In de afgelopen drie maanden is de situatie alleen maar verslechterd. De dermatoloog van het Kenyatta National Hospital constateerde dat de plekken open (en dus vochtig) zijn en dat ook haar onderbenen rood zijn. Daarbij heeft Lilian last dat de roodheid jeukt. Zij heeft nieuwe zalf voorgeschreven gekregen en er moet kritisch naar haar voeding worden gekeken. Waarschijnlijk heeft ze een allergische reactie op bepaalde voedingsstoffen en zal ze een uitgebalanceerd dieet moeten volgen met voldoende fruit, verse groente en water. Op 24 juni moet ze terugkomen bij de dermatoloog. 
15 juli 2015: we zijn een kleine stap verder. Er zijn monsters genomen bij dermatologie en hieruit is gebleken dat Lilian lijdt aan Seborrhoeic dermatitis Eczeem. Een soort schimmel waarvoor ze nu gerichte medicatie krijgt. Het eerstvolgende ziekenhuisbezoek staat gepland voor 12 augustus.
15 augustus 2015: de uitslagen zijn bekend en ook deze bevestigen een schimmel. Lilian moet doorgaan met de medicatie en zalf en de dermatoloog heeft aangeraden om continue sokken te dragen om de infecties niet erger te maken. Dagelijks moet ze in een badje met zout om de wonden te reinigen en daarna moet de zalf aangebracht worden. Op 19 augustus staat een controle bezoek gepland.
30 september 2015: tijdens het werkbezoek door Circle4life aan Kenia is op 18 september een (onverwacht) huisbezoek gebracht aan het gezin. Op het moment dat we hier kwamen was er niemand thuis maar de oma van Lilian die op kleine afstand van Lilians huis woont kwam al snel met haar kleinkinderen naar ons toe. Lilians voeten zagen er een stuk beter uit maar helaas moesten we constateren dat er geen sokken gedragen werden. We hebben de oma en later ook de moeder (zij was gehaald door een van de andere kleinkinderen) op het hart gedrukt dat het in het belang van het herstel van Lilian is dat ze dichte schoenen met sokken draagt. We hebben kleding voor de kinderen achtergelaten en de thuissituatie opgenomen. Het huis waar het gezin in woont verkeert in erbarmelijke staat. De ouders hebben een eigen slaapkamer waar een hoog eenpersoonsbed staat. Verder is er een soort badruimte in huis en de woonkamer, gewoon kleigrond, is de slaapplek voor de vijf kinderen. Op de grond dan wel te verstaan. Zodra er ruimte is in het programma gaan we hen helpen om dit te verbeteren.
Op 30 september hebben we opnieuw een bezoek gebracht aan de dermatoloog in Nairobi. De genezing blijft achter en de dermatoloog was hierover niet erg te spreken. Ook nu droeg Lilian geen sokken en schoenen en hoorden we dat ze 's nachts blote voeten heeft. De arts heeft zowel Lilian als de moeder duidelijk gemaakt dat het een must is om dit te dragen. De medicatie is duur en moet twee keer per dag aangebracht worden. Zo ook het warme voetenbad met zoutoplossing. In overleg met de arts is besloten dat we 13 november terugkomen.
20 november 2015: nog geen controle in het ziekenhuis. De afspraak van 13 november ging niet door en er is een nieuwe afspraak ingepland voor 2 december a.s. We zijn benieuwd en hopen dat er nu toch echt een omslag is geweest en dat het beter gaat. 
3 december 2015: geweldig nieuws en geweldige foto's! Eindelijk is het besef doorgedrongen dat sokken en schoenen echt moeten. De kloven in de zolen van haar voeten en tenen zijn nagenoeg weg. De dermatoloog was zeer verrast over deze positieve ontwikkeling. Er is andere medicatie voorgeschreven en langzaam lijken we te kunnen afbouwen! De eerstvolgende afspraak aan de dermatoloog staat voor 9 februari 2016.
27 april 2016: De afspraak voor 9 februari is door de hevige regenval en onbegaanbaarheid naar de weg komen te vervallen. Op 24 april heeft de afspraak alsnog plaatsgevonden. Dr. Wanjiku was erg tevreden over de vooruitgan en constateerde dat haar voeten echt een stuk vooruitgegaan zijn. Hij schreef een nieuwe samengestelde zalf voor en de eerstvolgende controle staat pas voor maart 2017.
In de tussentijd hebben we onze vaste fundi (aannemer) laten kijken naar het huis van het gezin van LIlian. Hij heeft een offerte gemaakt om het huis te renoveren en van cement vloeren te voorzien. Ook zullen 2 complete stapelbedden worden gesponsord. De totale kosten zullen ca. € 1.100,00 bedragen. Het gezin staat op de wachtlijst voor de renovatie en we verwachten in augustus/september hiermee te kunnen starten.
30 september 2016: na gesprekken met maatschappelijk werk en onze vaste boda boda rijder (brommer taxi), die in de omgeving van het gezin woonachtig is, is besloten niet het huis op te laten knappen. Er zijn een oma, vader en moeder die allen kunnen bijdragen en het feit dat ze het bestaande huis zo ver hebben laten vervallen geeft aan dat er niet veel betrokkenheid is. 
12 april 2017: de controles bij de dermatoloog van het Kenyatte ziekenhuis blijven nodig. Er blijven nieuwe plekken bijkomen alhoewel het niet meer zo schrikbarend was als in het begin. Lilian heeft een enorm droge  huid die daardoor makkelijk eczeem en andere huidziekten aantrekt, aldus de dermatoloog tijdens de controle van 12 april. Hij adviseerde om een olieachtige creme toe te passen om de huid weker te maken. Positieve bericht is dat dit in haar tienertijd vanzelf over zal gaan. De moeder heeft instructies gekregen om haar voeten te weken in een badje van warm water met olie en daarna de creme aan te brengen. De eerstvolgende controle staat voor 17 mei

Note: eind juli was er nog geen nieuw bezoek geweest aan het ziekenhuis vanwege stakingen door medisch personeel. 

Eind december 2017 is het project afgesloten. De controle was in orde en onze hul is niet langer nodig.