Miriam Njambi

Datum: 

ma, 25/08/2014 to za, 31/12/2016

Locatie: 

Makutano, Kenia

Status: 

Miriam Najmbi, Makutano, crisis hulp, family empowerment, education, Circle4life CBO Kenya, Stichting Circle4life
Miriam Najmbi, Makutano, crisis hulp Stichting Circle4life

Uitleg project: 

Situatie
Bij toeval stuitten we op de kinderen van mama Miriam tijdens een huisbezoek aan oma Beatrice op 25 augustus 2014. Zeven kinderen in de leeftijd van 16 tot 3 jaar oud in hele oude vodden. We besloten Miriam op te zoeken en hebben een intake gesprek met haar gehad. Miriam is een alleenstaande moeder van 8 kinderen. Haar oudste kind (18) woont in Nairobi en Miriam zorgt dus voor 7 kinderen. Ze wonen in twee hele kleine kleihutjes die in zeer slechte conditie zijn. Miriam's geschiedenis is droevig. Alle kinderen zijn van dezelfde man, een man die haar gedurende hun huwelijk stelselmatig mishandelde. Totdat het zo erg werd dat ze voor zichzelf en haar kinderen koos. De druppel die de emmer deed overlopen was een aanval van haar man waarbij hij een stuk uit haar wang beet en een van haar tanden uit haar mond had geslagen. De vader had geprobeerd zijn twee zoons te vergiftigen en dit was voor haar het moment om te kiezen voor een veilig maar zeer arm leven alleen met haar kinderen. Ze huurt de twee huisjes en mag dus niets zelf veranderen hieraan. Miriam heeft een baantje waarbij ze 80ksh (€0,72) per dag verdiend maar dit is niet voldoende om haar kinderen te voeden en naar school te laten gaan. Laat staan dat ze kleding voor hen kan kopen. Ze heeft onze hulp dan ook hard nodig.

Missie
Een leefbare thuissituatie voor haar en haar kinderen creeeren. Plastic vloerzeil in de huisjes zodat het gevaar voor Jiggers (zandvlooien) afneemt maar ook een veilige plek om te slapen voor haar kinderen en voedselondersteuning. Ook onderwijs zal in het geheel meegenomen worden.

Acties

  • vloerzeil in beide huisjes
  • twee stapelbedden met matrassen, lakens, dekens en klamboe's
  • maandelijks voedselsupport
  • onderwijs voor de kinderen

Huidige stand van zaken
29 september 2014: de kinderen hebben kleding ontvangen via de sponsoren van Circle4life en ook is gestart met een maandelijks voedselpakket met basis voedsel. De opknapbeurt voor de huisjes moet nog even wachten en zij staat inmiddels op de wachtlijst om zo spoedig mogelijk geholpen te worden. 
15 november 2014: bij de maandelijkse voedseldonatie van eind oktober constateerde maatschappelijk werkster Margarete Njeri, dat het gezin 'verhuisd' was. De armoedige hutjes waren te gevaarlijk om in te wonen en Miriam heeft een stuk squarterland (een stuk grond wat aan iemand toebehoort maar waar ze met zijn/haar toestemming op mag bouwen). Hoe ze het gedaan heeft weten we niet maar dat ze vecht voor de toekomst voor haar en haar kinderen blijkt uit het feit dat er hard gewerkt werd om een huisje met kleistenen op te trekken. Omdat er geen geld is voor het bouwen heeft Circle4life besloten haar het hout voor kozijnen, luiken en deur te sponsoren. Zo ook de golfplaten voor het dak. De donatie van stapelbedden, matrassen, beddengoed en klamboe's is nu naar voren geschoven en zal nog deze maand in orde gemaakt worden.
29 december 2014: Wat een doorzetster! Samen met de hulp van de fundi (aannemer) en buren is Miriam erin geslaagd een het huisje te bouwen. Omdat er nog restmateriaal over was, is besloten om daar een keuken van te bouwen. Toen wij haar op 29 november bezochten zag de compound er nog rommelig uit maar Miriam beloofde hard aan het werk te gaan. De bedden werden afgeleverd en ter plaatse in elkaar gezet. De matrassen erop, lakens, dekens en klamboe's en voor het eerst in vele jaren konden de kinderen en Miriam in een echt bed slapen. Op 2 december heeft Miriam de solar lamp mogen ontvangen en ook Miriam heeft beloofd te gaan sparen zodat ze voor de energiezuinige jiko (kooktoestel) in aanmerking kan komen. Eind december heeft Margarete Njeri het maandelijkse voedsel bezorgd en constateerde dat de compound opgeruimd en schoon was!
28 juni 2015: naast het maandelijks voedsel pakket hoeven we hier niets te doen. Miriam regelt de school voor haar kinderen zelf en doet het prima.
22 augustus 2015: Miriam is verhuisd naar een betere plek in hetzelfde gebied. Alle materialen (deuren, dakplaten en alle overige dingen) heeft ze meegenomen naar haar nieuwe huisje.
22 september 2015: maatschappelijk werkster Margarete Njeri en Ellen van Gemert hebben Miriam op 22 september opgezocht in haar nieuwe huisje. De twee aan elkaar grenzende kamers zijn een stuk ruimer. Miriam is heel erg ziek geweest, heeft zelfs in het ziekenhuis gelegen, en is nog steeds herstellende. Het is ons niet bekend wat ze had maar ze tobt nog steeds met uitval in haar benen. Soms is de pijn zo heftig dat ze er niet op kan staan. Door haar medische klachten is ze haar baantje kwijt. Ze vermoeden dat het een zenuw probleem is. We houden haar in de gaten en zullen begin 2016 kijken hoe haar situatie is. Vooralsnog blijven we alleen steunen met voedsel.
25 februari 2016: Op 12 januari hebben we Miriam thuis bezocht. Door haar ziekte en dus geen inkomen had ze moeite met het betalen van de schoolkosten voor haar kinderen en had ze ons gevraagd om haar spaargeld (via de solarlamp) op te mogen nemen. We hebben haar dit overhandigd en zo kon ze de schoolkosten voldoen. De voedselpakketten zijn resp. op 29 januari en 25 februari aan haar uitgereikt. Miriam wil graag het spaargeld weer bij elkaar sparen zodat wij dat weer voor haar kunnen bewaren. We hopen dat het haar lukt.
21 juni 2016: het blijft overleven voor Miriam. In mei hebben we haar opgezocht en ze tobt nog steeds met de nare gevolgen van haar ziekte en zakt af en toe door haar benen. Werken gaat moeizaam maar ze is in staat haar kinderen eten te geven en ook de schoolkosten op te brengen.
Via een van de buren hoorden we dat haar oudste, thuiswonende dochter zwanger zou zijn. We hebben het meisje zelf niet gesproken tot nu toe maar wachten een geschikt moment af. Miriam is nog niet in staat haar opgenomen spaargeld terug te betalen maar heeft beloofd dit echt te willen en zullen doen. 
30 september 2016: aan het eind van iedere maand krijgt Miriam haar voedselpakket. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft haar geinformeerd dat de sponsoring hiervan per 1 januari 2017 gaat stoppen omdat ze dan zelf in staat moet zijn  het te regelen. Het sparen blijft een moeizaam verhaal en ondanks de toezeggingen is er nog niets gespaard.  
21 december 2016: het laatste maandelijkse voedselpakket is afgegeven bij Miriam.We wensen haar alle goeds toe voor de toekomst.