Onesmus Musyoki

Datum: 

za, 06/09/2014

Locatie: 

Uamani, Donyo Sabuk Area, Kenya

Status: 

Onesmus Musyoki, medical aid, crisis aid, family empowerment, Circle4life CBO, stichting Circle4life
Onesmus voor het hutje in de bergen van Uamani, Kenia

Uitleg project: 

 Situatie
Onesmus is een dertien jarige jongen (geb.2001) wat in het rurale berggebied van Uamani woont. Onesmus is gehandicapt. Hij is geboren met een genetische afwijking genaamd Fibular Hemimelia, een ziekte waarbij een van de ledematen niet verder ontwikkelt. Bij Onesmus betreft het zijn rechterbeen. Onder zijn knie zit een klein onderbeen met voet waardoor hij niet in staat is gewoon te lopen omdat hij een stuk te kort komt. Hij loopt op zijn linkerbeen en gebruikt een stok waarbij zijn voet van het rechterbeen de stok omklemt en dus eigenlijk dienst doet als been. Zo loopt hij dagelijks de weg naar school, een weg klimmend en dalend want ze wonen op lange afstand van school en hij moet ongeveer een uur heen en een uur teruglopen. Onze eerste kennismaking was op zijn school, Uamani Primary School, waar we hem zagen lopen. De leraar wees ons op de enorm slechte leefomstandigheden van het gezin en de armoede waarin zij verkeerden. We besloten hen op te zoeken. Op 6 september zijn we naar hun huisje afgereisd en hebben kennisgemaakt met de moeder en overige vier kinderen. Het gezin woont in een enorm slecht hutje wat op de grond staat van de opa van Onesmus. De vader was niet thuis en op zoek naar een baantje voor de dag. Vast inkomen is er niet en het gezin moet met heel weinig rondkomen. Eten doen ze een keer per dag waarbij het geregeld voorkomt dat er helemaal geen eten is. Het huisje waarin ze wonen/slapen vertoont grote gaten en het dak is kapot. Ook de deur heeft betere tijden gekend. Onesmus en zijn broertje Jonh (4) en zusjes Victoria (6) en Veronicah (8) delen een oud eenpersoonsbed wat op stenen staat omdat de poten weg zijn. De ouders slapen met het anderhalf jarige zusje achter een gordijn op een oud eenpersoonsbed. Dit gezin heeft dringend hulp nodig in de vorm van medische ondersteuning voor Onesmus maar ook een veilig huis en bed.

Missie
Medische mogelijkheden zoeken voor Onesmus zodat ook hij een normaal leven zou kunnen leiden maar ook het begeleiden van het gezin in het zoeken naar werk en dus inkomen en het bouwen van een nieuw huisje.

Acties

  • medisch onderzoek in revalidatie kliniek Ol Kalou en mogelijk opstarten medische hulp voor Onesmus
  • schooluniformen en -schoenen voor de vier oudste kinderen 
  • sponsoring schoolkosten
  • bouwen van een nieuw huis incl. bedden en aanverwante materialen
  • maandelijks voedsel support totdat zij zelf in staat zijn dit te regelen

Huidige stand van zaken
23 september 2014: Diverse huisbezoeken hebben plaatsgevonden in september. Maar ook een reis naar revalidatie kliniek Ol Kalou nadat Margarete Njeri (maatschappelijk werkster) en Ellen van Gemert bij het terugbrengen naar school van de tweeling Faith en Mercy (Project: Alex Maluni)foto's van Onesmus aan de arts hadden laten zien. Hij zag mogelijkheden en vroeg ons met de jongen te komen. En zo gingen we op 12 september voor het eerst met moeder en zoon op pad. Een wereldervaring want beiden hadden nog nooit in een auto gezien. De lange 'heuvel-op-heuvel-af' weg zorgde voor enorme wagenziekte maar we zijn er gekomen. Ook de Keniaanse artsen die hem onderzochten zagen mogelijkheden om Onesmus te helpen en we werden verzocht op 23 september terug te komen voor onderzoek door de Italiaanse specialisten die dan over zouden zijn vanuit Italie.
In de tussentijd hebben we een intake gedaan bij de moeder en de thuissituatie beoordeeld waarna we op 11 september met de lokale aannemer het terrein bezocht hebben en een offerte hebben gekregen voor de bouw van een nieuw huis. De ouders zullen zelf meehelpen aan de bouw in de vorm van zand en water halen. De Athi river ligt in de diepte van de vallei waar ze wonen en zij hebben beloofd ervoor te zorgen dat het benodigde water en zand door hen gehaald zal worden zodat de aannemer hier over kan beschikken als we met de bouw gaan beginnen. De vader mag als assistent van de fundi (aannemer) meewerken tijdens het bouwproces. Deze staat gepland voor januari/februari 2015, na de regentijd van oktober/november 2014 en voor de nieuwe regentijd in maart.
We hebben de maten van Onesmus, zijn zusjes Victoria en Veronicah en broertje John voor de schooluniformen en schoenen opgenomen en die krijgen ze binnenkort. De ouders betaalden de schoolkosten voor Onesmus en Veronicah al en wij hebben de schoolkosten voor de andere twee kinderen voldaan. Daarnaast zijn we in september begonnen met een maandelijks voedselpakket met de meest basic voeding. 
Op 23 september is Onesmus na weer een lange taxi rit (300km heen en ook weer 300km terug) onderzocht door twee Italiaanse artsen. En goed nieuws! Hij wordt toegelaten en zal in januari 2015 opgenomen worden in de revalidatie kliniek. Als eerste zal dan een operatie plaatsvinden waarbij zijn scheenbeen en kuitbeen vastgehecht worden aan zijn enkelpezen. Na het herstel zal hij maanden in het gips moeten om de stand van zijn voet te corrigeren (voorwaartse stand). Als dit goed staat zal hij opnieuw geopereerd worden om de correctie definitief te maken. Hierna volgt een heel lang en pijnlijk traject waarbij metalen pennen zullen worden gemonteerd zodat het bot heel langzaam opgerekt gaat worden. Per dag zal 1mm worden opgerekt, de totale lengte bedraagt 17cm. Als het bot op de juiste lengte is gekomen zal hij een speciale schoen aangemeten krijgen. De verwachting is dat dit hele proces anderhalf tot twee jaar gaat duren. De operaties zullen kosteloos voor ons worden uitgevoerd. Circle4life betaalt de aanbetalingen voor de operaties, het liggeld, de medicatie en het schoolgeld want Onesmus zal tussen de operaties door gewoon naar school gaan. We houden u op de hoogte! 
18 oktober 2014: het gezin van Onesmus zit sinds kort ook in het voedselprogramma. De kinderen kwamen regelmatig zonder voedsel op school. Gewoon omdat het er niet was. Begin deze maand hebben ze hun nieuwe uniformen gekregen. Wat een feest! De kinderen waren zo blij, ze vonden dat ze nu de meest mooie kinderen waren van de hele school. Verder hebben de ouders een provisorisch hutje gebouwd van de reeds zelfgemaakte kleistenen omdat het bed wat vanuit het project met de tienermoeder naar hen is gegaan, niet in het oude, kapotte hutje paste. Ze zijn hier enorm blij mee. 
31 december 2014: op 22 november is een huisbezoek gebracht aan het gezin. Het zelfgebouwde huisje zag er goed en stevig uit. De ouders slapen hier met het jongste kindje en de andere vier kinderen slapen op het gedoneerde bed in het oude huisje. Ook hier zijn we, met toestemming van de ouders, met de kinderen bezig geweest om mooie kerstfoto's te maken voor de kerstkaarten van stichting Circle4life. De vier grote kinderen hadden een enorm plezier en het resultaat was geweldig. Ze mochten de kleding en de kerstaccessoires behouden en keken uit naar een kerst waarbij ze een kerstster in het huisje hadden opgehangen.
Op 31 december is Margarete Njeri met Onesmus en zijn moeder naar het Mutunga Diagnostic Centre in Thika geweest voor de rontgenfoto's van het onderbeen van Onesmus. Dit was een vereiste voor de opname bij revalidatie kliniek Ol Kalou op maandag 5 januari 2015. Dan gaat een spannend jaar voor Onesmus beginnen. Eigenlijk niet alleen voor Onesmus maar ook voor zijn ouders. Een ingrijpende operatie staat op de agenda voor februari maar daarnaast gaat eerste week januari een begin gemaakt worden met de bouw van hun nieuwe huis.
6 januari 2015: Onesmus is opgenomen in Ol Kalou, na eerst een huisbezoek en een goed gesprek met de ouders, die ook moeten tekenen voor de operaties van hun zoon, is hij samen met de tweeling Faith en Mercy die in ons sponsorprogramma zitten, aangemeld en toegelaten tot de school. De komende maand zal wennen zijn aan de nieuwe omgeving, de school, het leven in Ol Kalou Rehabilition center en in februari staat de eerste operatie gepland. De bouw is nog niet begonnen. Alle materialen, op het zand na, zijn afgeleverd. Het zand zou door de ouders bij de rivier gehaald worden maar de kwaliteit was te laag om er mee te kunnen bouwen. De komende week gaan we kijken of dit door verderop zand te halen beter gaat, anders moet het alsnog geleverd worden. Het worden spannende weken voor het gezin...
27 januari 2015: de bouw is begonnen en Onesmus' vader helpt mee! de foto's laten een prachtig resultaat zien en het gezin kan niet wachten totdat de bouw voltooid is. Naar alle verwachting kunnen ze medio februari in hun nieuwe huis. Met stapelbedden en alle toebehoren. Op 26 januari is het maandelijkse voedselpakket afgegeven en de 27e zijn de schookosten voor de drie schoolgaande kinderen betaald en zijn hun schoolspullen aangeschaft. Nu is het wachten op bericht vanuit Ol Kalou over de operatie van Onesmus...
9 april 2015: Het huis is begin februari betrokken door het gezin! Een stapelbed voor de kinderen en het eenpersoonsbed wat ze al hadden gekregen voor de ouders. Klamboe's zijn opgehangen en medio februari is een huisbezoek gebracht tijdens ons werkbezoek en is er ook sponsorkleding voor de kinderen overhandigd. Leuk om te melden is dat de kerstdecoraties die we achtergelaten hebben na de fotoshoot van november, nu aan de muur hingen! Eind maart zijn er zaden en kunstmest gedoneerd zodat de moeder bonen en mais kan verbouwen.
Onesmus heeft zijn eerste operatie achter de rug waarbij de stand van zijn voet is gecorrigeerd. Hij zit vanaf zijn lies tot aan zijn tenen in het gips, iets wat wekelijks vervangen moet worden en waardoor hij de schoolvakantie in april niet thuis zal kunnen doorbrengen. Bij het ophalen van de tweeling Faith en Mercy (sponsorprogramma Circle4life - Alex Maluni, red.) hebben we Onesmus met zijn ouders laten bellen. Een emotioneel gesprek omdat hij al enige tijd geen contact had gehad maar hij verzekerde onze maatschappelijk werkster dat hij het goed heeft bij het revalidatiecentrum. Eind juli wordt het gips verwijderd en zal hij worden beoordeeld door de Italiaanse specialisten en wordt bekeken of de tweede operatie al mogelijk zal zijn. Onesmus heeft nu een speciale metale constructie onder zijn gipsbeen zodat het been op gelijke lengte komt met zijn gezonde been en hij in staat is om (met krukken) te lopen.
3 juni 2015: een 'vakantie' in het revalidatie centrum. Onesmus heeft de maand april alleen (met nog een aantal achterblijvertjes) in revalidatie kliniek Ol Kalou moeten doorbrengen. Omdat zijn gips wekelijks vervangen moet worden en zijn behandeling dus ook doorloopt was het niet mogelijk om naar huis te gaan. Begin mei heeft Margarete Njeri een klein gesprek met hem gehad en hem verteld dat we op 13 juni hem komen opzoeken met de ouderdag. Hij was erg blij en deed iedereen de groeten. Thuis gaat het ook prima, de kinderen zijn allen weer naar school en maandelijks ondersteunen we het gezin met een basis voedselpakket.
13 juni 2015: Parents day @ Ol Kalou. Vandaag met een taxi vol: de moeder, drie zusjes, het broertje van Onesmus en de moeder van de tweeling Faith en Mercy naar de ouderdag geweest. 
Beide moeders hadden enorm hun best gedaan en gekookt voor hun kinderen. Het was een supergezellig weerzien. Onesmus is inmiddels uit het gips. Er waren röntgenfoto's gemaakt en doorgestuurd naar de specialisten in Italie en die besloten dat het gips eraf moet. Vanaf 3 juni zit er dus geen gips meer omheen. Zijn been zit nu in een spalk om de voet op de juiste plek te houden.
De operatie die Onesmus in februari heeft ondergaan was op zich geslaagd maar het herstel heeft niet het beoogde resultaat gegeven. De stand van de voet en botten is goed gelukt maar het bot wat van enkel naar het voorste bot in zijn onderbeen loopt is niet aangegroeid. Er was een enorme hoop dat nu de operatie was gelukt zijn bot verder zou groeien. Een tegenvaller dus want dit betekent dat het herstel moet worden herzien en aangepast. In september, als de specialisten over zijn in Kenia, hebben we een nieuwe afspraak en gaan we de voortgang bespreken. Er zijn twee opties. De eerste is een stuk bot uit zijn onderarm halen en in zijn been terugzetten in de hoop dat het dan wel gaat aangroeien en het 'vreemde' bot geaccepteerd wordt in zijn been. De tweede mogelijkheid is amputatie van de niet ontwikkelde voet en een kunstonderbeen. Vooralsnog kunnen we niets met zekerheid zeggen totdat we de artsen gesproken hebben. We houden u op de hoogte.
5 september 2015: Onesmus heeft de vakantie thuis doorgebracht bij zijn ouders, zusjes en broertje. Een ijzeren prothese aan zijn been zorgde ervoor dat hij kon lopen zonder stok. Bij Ol Kalou wordt lesgegeven door vrijwilligers totdat de staking van de leerkrachten voorbij is. Zijn zusjes en broertje zullen ook zodra de staking voorbij is weer naar school gaan. Eind september staat een afspraak gepland voor het bekijken van zijn situatie door de Italiaanse specialisten in Ol Kalou.
7 oktober 2015: op 25 september hebben we het gezin thuis opgezocht. De vader was aan het werk via een tijdelijk baantje en de moeder en kinderen waren thuis. Het maandelijkse voedselpakket is afgegeven en ook de sponsorkleding voor de kinderen.
Op 7 oktober zijn Margarete Njeri en Ellen van Gemert naar het revalidatie centrum in Ol Kalou geweest voor de uitslag van het onderzoek. De bot aangroei was wederom niets. Eind januari zal hij opnieuw onderzocht worden en wordt besloten wanneer in februari 2016 hij zal worden geopereerd. Tot die tijd krijgt hij intensieve therapie waarbij gehoopt wordt dat er toch enige positieve groei is door wat levende cellen. Mocht dit niet het geval zijn dan moet mogelijk worden besloten tot amputatie van het niet-ontwikkelde deel van zijn onderbeen en zal hij een prothese krijgen. Zijn kniegewricht is prima en hij zal dan later ook 'normaal' kunnen lopen. Omdat hij nog in de groei is zal dan wel regelmatig de prothese vervangen moeten worden. Eind november start de zomervakantie en begin januari 2016 zal hij dan terugkeren en horen we meer. 
19 oktober 2015: de scholen zijn na vijf weken staken in de tweede week van oktober weer opengegaan. Op 19 oktober zijn de schoolkosten voor de zusjes en het broertje van Onesmus voldaan aan Uamani Primary School. Eind november begint de zomervakantie.
4 december 2015: Ook voor Onesmus is de zomervakantie begonnen. Op 20 november is hij opgehaald bij de revalidatie kliniek Ol Kalou. Op 6 januari 2016 gaat hij weer terug. Er is vastgesteld dat Onesmus pseudoartrose heeft, dit betekent dat de botten waarvan ze gehoopt hadden dat die aan elkaar zouden groeien, niet vastgegroeid zijn. Begin januari gaan ze met behulp van een ilizarov fixateur (een externe metalen constructie) kijken of het bot opgerekt kan worden. Mocht dit niet werken dan wordt tot de andere optie besloten. Een spannende tijd. Vanaf begin januari is Ellen van Gemert in Kenia en kunnen we het proces van dichtbij volgen. We houden u op de hoogte!
22 december 2015: een blij gezin en van elkaar genietend met de zomervakantie. Voor Onesmus zit het er bijna op, 6 januari keert hij terug naar Ol Kalou. Op 22 december is het gezin bezocht en hebben Onesmus en zijn zus Veronica nieuwe schoenen gekregen. Ook is het maandelijkse voedselpakket afgegeven.
17 februari 2016: Alle kinderen uit het gezin zijn begin januari weer teruggekeerd op school. Ook Onesmus moest weer de lange rit naar Ol Kalou maken om op 5 januari weer te beginnen. ZIjn schoolkosten zijn voldaan en ook de kosten voor de operatie deposit. Op 15 januari zijn de schoolkosten voor de broertjes en zusjes bij Uamani Primary betaald. Op 28 januari werd het voedselpakket en de meegebrachte kleding en knuffels gedoneerd.
Op 4 februari hebben we opnieuw de lange reis naar Ol Kalou gemaakt om met de behandelend therapeut te spreken over het verloop. Het bleek dat Onesmus nog niet geopereerd is. Het tweede team van Italiaanse specialisten die hem in januari onderzocht hebben waren van mening dat het geen zin had nu te opereren. Het been was niet volgens plan gegroeid en eind september zal hij opnieuw uitgebreid onderzocht worden. Er zijn nu procedures in gang gezet om te kijken of er alsnog leven in het grotendeels afgestorven bot zit. In september wordt dan beslist of de operatie in januari 2017 gaat plaatsvinden. Ook dan zul het of middels de pijnlijke metalen constructie gaan of zal het amputeren worden. In de laatste week september hopen we meer te horen.
Op 5 maart zal de ouderdag plaatsgevonden bij Ol Kalou waarbij naast de moeder van Onesmus ook maatschappelijk werkster Margarete Njeri aanwezig zal zijn. Op 17 februari is het voedselpakket voor de maand februari overhandigd.
25 maart 2016: Een verrassend huisbezoek. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri bezoch het gezin op 21 maart voor de maandelijkse voedselsponsoring. De moeder bleek vijf dagen ervoor bevallen te zijn van een gezonde dochter. De bevalling, thuis in Uamani, kwam voor ons vrij onverwacht omdat wij niet wisten dat ze zwanger was. In januari en februari tijdens de huisbezoeken hadden we wel geconstateerd dat ze wijde kleding droeg en toen Margarete haar vroeg of ze soms zwanger was werd dit tot twee keer toe ontkend. Onze vermoedens waren dus juist. De reden dat de moeder niets had durven zeggen is dat ze zich schaamde. Ze was aan de anti conceptiepil en had dan ook niet in de gaten dat ze zwanger was. Totdat ze vier en halve maand zwanger was en er niets meer gedaan kon worden. Bij controle door Margarete bleek dat de anti conceptiepil ver, maar dan ook ver over de houdbaarheidsdatum was maar wel gewoon was voorgeschreven door de kliniek. Omdat ze al vijf kinderen hadden, was ze bang voor onze reactie. Onterecht want juist nu had ze onze steun hard nodig. De bevalling was zo snel gegaan dat er geen tijd meer was om naar een kliniek te gaan en de baby werd dan ook thuis geboren. De kleine meid werd in een t-shirt van haar twee en half jaar oude zusje gewikkeld en vervolgens in de deken gerold. Kleertjes waren er niet. Margarete heeft het gezin van de meest noodzakelijke babyspullen voorzien en is met de moeder op 24 maart naar de kliniek geweest voor de eerste inentingen en controle. Baby Ellen Ndungwa woog twee weken na haar geboorte 3,5 kg, een prachtig gewicht. Het eerstvolgende kliniekbezoek staat gepland voor 20 april.
30 april 2016: de schoolvakantie voor Onesmus pakte anders uit dan verwacht. VIa de revalidatiekliniek in Ol Kalou mocht hij meedoen aan een schoolvoetbaltoernooi en een Scrabble wedstrijd tegen teams uit het Kiambu district en Joytown (Thika). Na terugkomst van de schoolactiviteiten bleef hij in het tehuis. Toen Margarete hem vertelde dat hij er een zusje bij had, wilde hij dit niet geloven. Omdat de eerstvolgende schoolvakantie pas in augustus is, hebben we met de leiding van Ol Kalou kunnen regelen dat we op 9 mei met zijn moeder en zusje langs mogen komen zodat hij kennis kan maken met de nieuwe baby.
Op 26 april is het gezin thuis bezocht en het voedselpakket afgegeven, de afspraak van 20 april voor de volgende inenting en controle voor baby Ellen is doorgeschoven naar 5 mei.
Op 3 mei gaan de zusjes en het broertje van Onesmus weer terug naar Uamani Primary School.
11 juni 2016: op 9 mei zijn Onesmus' moeder en babyzusje Ellen meegegaan naar Ol Kalou. Het was die dag het terugbrengen van de tweeling Faith en Mercy en dus zou de taxi toch al rijden. We hadden toestemming van school om deze dag te komen zodat Onesmus voor het eerst zijn kleine zusje kon zien en vasthouden. Hij heeft even tijd alleen doorgebracht met zijn moeder en zusje en in de tussentijd deden wij de boodschappen voor schoolartikelen en schoolsokken.
Op 18 mei hebben we, ondanks de enorme modderwegen, een bezoek gebracht aan Uamani Primary school en zijn de schoolkosten voor de tweede termijn voldaan. Deze basisschool heeft recent een nieuw blok met klaslokalen gekregen via een donor en ook de Keniaanse overheid heeft zich ingezet; er is electriciteit aangelegd en ze hebben een boorput ontvangen zodat de school en ook de omgeving gebruik kan maken van water. Ook is er een enorm solar paneel gedoneerd zodat de school electriciteit kan opwekken later. Een school met het juiste management en die hard bezig is om te werken aan de toekomst van hun leerlingen. Een huisbezoek aan moeder Esther zat er deze keer niet in. Het pad naar het huis toe was zo drassig en glibberig dat het te gevaarlijk was om erheen te gaan. Moeder Esther kwam naar ons toe en vertrok met de baby op haar rug en de kleine Baluka aan haar ene hand en de tas vol kleding in de andere op blote voeten weer richting haar huis.
Op 26 mei heeft het gezin het maandelijkse voedselpakket in ontvangst genomen.
Op 11 juni was er een ouderdag bij revalidatiekliniek Ol Kalou en heeft Margarete Njeri namens de ouders deze dag bijgewoond. Onesmus loopt nog steeds met de prothese en doet dagelijks oefeningen en moet veel lopen. Op 11 augustus sluit de school voor de vakantie.
27 juni 2016: het maandelijkse voedselpakket is afgeleverd. Baby Ellen groeit super en op 7 juli staat de eerstvolgende afspraak bij de kliniek ter controle gepland.
30 september 2016: Onesmus heeft de vakantie thuis doorgebracht, op 11 augustus werd hij opgehaald bij Ol Kalou en op 30 augustus werd hij teruggebracht. De schoolkosten zijn voldaan en Onesmus verdween vrijwel direct naar de jongens slaapkamer. Een van zijn vrienden daar kwam hem al direct opzoeken. Op 16 september is hij onderzocht door de specialisten maar de uitslag daarvan horen we pas bij het ophalen van Onesmus voor de kerstvakantie op 26 oktober a.s. Er zal geen ouderdag zijn in verband met de korte schoolperiode. Op 7 september hebben we het gezin thuis opgezocht en kleding en knuffels gesponsord. Met moeder Esther is afgesproken dat met ingang van januari 2017 het voedselpakket aan het gezin stopt. Dit om te voorkomen dat het gezin 'afhankelijk' wordt van ons. Het gezin heeft zowel een vader als moeder en zij zijn prima in staat om te werken en zelf het voedsel nu te regelen. Circle4life zal wel de schoolkosten voor de kinderen blijven betalen. Ook de medische kosten voor Onesmus blijven wij betalen. Onesmus zal naar alle waarschijnlijkheid in 2017 opnieuw geopereerd worden.
31 oktober 2016: bij het ophalen van de kinderen van revalidatie centrum Ol Kalou op 26 oktober heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri een gesprek gehad met de klasseleraar. De prestaties op school zijn bedroevend slecht. Onesmus die nu in klas 6 zit presteert erg slecht, hij begrijpt dingen niet wat weer slecht werkt op zijn zelfvertrouwen. In overleg met de leraar, zijn moeder en onze maatschappelijk werkster is besloten dat hij in januari niet naar groep 7 gaat maar terug naar groep 5 om hem te helpen met zijn achterstand. Onesmus zelf vindt het prima. De uitslag van het onderzoek is dat hij eind januari geopereerd gaat worden. Geen amputatie maar ze gaan voor de botverlenging. Onesmus, die kampt met fibular hemimilia, zal een metalen constructie aangebracht krijgen waarbij zijn bot heel langzaam opgerekt zal gaan worden tot de juiste lengte. Naar verwachting kan dit twee jaar gaan duren maar dan zal hij 'normaal' kunnen lopen. De ouders zullen een formulier moeten ondertekenen waarin ze akkoord gaan met de operatie.
23 november 2016: tijdens het werkbezoek is ok het gezin van Onesmus bezocht. Alle kinderen waren thuis en baby Ellen groeit als kool. Het kleine meisje is precies 8 maanden nu.
Moeder Esther heeft de verklaring ondertekend en de operatie kan in januari plaatsvinden. In januari zullen zowel de schoolkosten als de operatiekosten worden voldaan. 
21 december 2016: de laatste maand voedselsupport voor het gezin. Vandaag heeft Margarete hen het laatste pakket overhandigd. Twee jaar hebben ze in het voedselprogramma gezeten en met de baantjes die vader heeft moet hij in staat zijn zijn gezin te onderhouden. 
We hebben een schooluniform en schoenen gekocht voor dochter Virginia die in januari voor het eerst naar school gaat.
6 maart 2017: Onesmus heeft op 24 januari een operatie ondergaan. Niet de operatie die we verwacht hadden (aanbrengen metalen constructie) maar een operatie waarbij zijn enkel is gecorrigeerd. HIj zal de komende zes maanden weer in het gips moeten om het volledig te laten herstellen. Daarna gaat opnieuw bekeken worden wanneer de uiteindelijke operatie zal plaatsvinden. Vooralsnog staat dit nu gepland voor januari 2018. Het gips zal iedere twee weken gewisseld worden. De april vakantie zal hij dan ook niet naar huis mogen. Op 29 april zal Margarete hem bezoeken in Ol Kalou. Op 6 maart heeft Margarete de ouders bezocht en geinformeerd omtrent de situatie. Ze waren blij dat hij de operatie goed doorstaan had.
31 maart 2017: deze afgelopen week zijn de eerste stappen gezet voor de aanvraag van geboortebewijzen voor de kinderen. Ook is de aanvraag voor een ID voor moeder Esther in behandeling. Zodra deze is afgegeven kunnen de geboortebewijzen aangevraagd worden. Deze zijn nodig voor de revalidatiekliniek in Ol Kalou voor Onesmus maar straks ook voor alle kinderen als ze examens moeten gaan doen in groep 8. Circle4life's maatschappelijk werkster Margarete Njeri begeleidt het gezin in de aanvragen.
29 april 2017: op 7 april zijn de zaden en kunstmest uitgereikt aan moeder Esther. De oogst van eerder dit jaar was mislukt door de enorme droogte en Circle4life helpt gezinnen met het opnieuw planten van zaden. Onesmus zal de april vakantie niet thuis doorbrengen, vanwege het dagelijks wisselen van het gips kan hij niet uit de kliniek weg. Op 29 april heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri een bezoek gebracht aan het revalidatie centrum waar Onesmus verblijft om te checken hoe het met hem gaat en om met de therapeut te spreken. Moeder Esther was vanwege haar hevige autoziekte niet meegegaan en Onesmus heeft zijn moeder en zusjes door de telefoon gesproken. In de weken die hij bij Ol Kalou verbleeft gedurende de vakantie heeft hij remedial teaching gekregen en geniet van het spelen met zijn vriendjes die ook niet naar huis konden.
5 mei 2017: vandaag zijn de schoolkosten voor de tweede termijn voldaan bij revalidatie centrum Ol Kalou. Het eerder betaalde voorschot op de operatie van Faith is hierop in mindering gebracht omdat Ol Kalou niet kan restitueren. Faiths ouders hebben besloten dat ze niet meer geopereerd gaat worden. Het gips was tijdelijk van zijn been om te kijken wat de resultaten zijn van de afgelopen weken. Het ziet er goed uit. Op 17 juni wordt een ouderdag gepland die door Margarete bijgewoond zal worden.
17 juni 2017: de bezoek- en ouderdag is vandaag gehouden bij revalidatiecentra Op Kalou. Door de verkiezingen op 8 augustus zal de school eerder sluiten voor vakantie. Onesmus gaat begin juli nog mee met een schoolactiviteit met culturele dansen in West Kenia. De school had het team van Joytown hierin verslagen. Onesmus been wordt d.m.v. extra  gewicht in het gips sterker gemaakt. Zijn spieren moeten getraind worden voor de operatie van januari 2018 waarbij dan eindelijk de metalen constructie geplaatst wordt die zijn bot op moet rekken. Onesmus mag de augustus vakantie thuis doorbrengen. De aanvraag voor de ID van moeder Esther is nog steeds in behandeling. 
26 juli 2017: de school in Ol Kalou sluit ook eerder door de ophanden zijnde verkiezingen. Margarete heeft Onesmus vandaag opgehaald. Onesmus resultaten laten een kleine verbetering zien in schoolresultaten. Zijn been gaat goed. Er is een speciale schoen voor hem aangemeten, een röntgenfoto gemaakt en de kosten voor het interne verblijf van april zijn betaald.
28 augustus 2017: op 25 augustus is er een huisbezoek gebracht aan het gezin en is hen verteld dat Onesmus op 28 augustus opgehaald zou worden met de boda boda om, met de vaste taxi, weer terug te gaan naar revalidatiecentrum Ol Kalou. Het gaat goed met het gezin en moeder en kinderen waren druk bezig om erwten te doppen voor de lunch. Zelf verbouwde en geoogste erwten! 
De 28e is Onesmus weer teruggekeerd in het revalidatiecentrum. Er was nog geen medisch nieuws beschikbaar omdat de Italiaanse specialisten in september worden verwacht en zijn situatie dan opnieuw wordt bekeken. We houden u op de hoogte!
27 november 2017: de geboortebewijzen zijn afgegeven aan de ouders. Op de dag van het huisbezoek waren alleen de kinderen thuis. De moeder was naar haar tijdelijke baantje om onkruid te wieden op omliggende velden. Ook de vader was naar zijn tijdelijke baan en Onesmus, die de kerstvakantie ook thuis doorbrengt, bezocht een jongeren bijeenkomst van de kerk. De maten voor schooluniformen en - schoenen zijn genomen van alle kinderen en voor de school in januari 2018 begint, zullen ze de nieuwe uniforme ontvangen. De operatie voor Onesmus lijkt weer uitgesteld te worden. De vooruitgang was niet genoeg om een operatie aan te durven. We hopen in januari meer te horen.
30 december 2017: vandaag heeft de moeder van Onesmus de nieuwe schooluniformen afgehaald bij DISC in Donyo Sabuk. Ook hier kregen alle kinderen voor het nieuwe schooljaar nieuwe uniformen en schoenen. De moeder bedankt Circle4life voor het vertrouwen en de ondersteuning voor de kinderen. Ook de medische hulp voor Onesmus wordt zeer gewaardeerd. Zonder Circle4life had ze dit niet kunnen bewerkstelligen. Haar dank is voor u als trouwe sponsor. Zonder u kunnen wij hen niet helpen, onze dank hiervoor!
6 maart 2018: de lang verwachte en steeds uitgestelde operatie heeft op 17 januari plaatsgevonden. De specialisten achtten zijn bot dusdanig sterk dat de Illizarov fixateur aangebracht kon worden. De Italiaanse artsen maken van deze techniek gebruik om zijn bot op te rekken. Vier keer per dag wordt dit met 1/4 mm aangedraaid. Uiteindelijk moet een afstand van 17,5 cm overbrugd worden. De eerste twee maanden zitten erop en het gaat volgens plan. Onesmus zal helaas eind maart niet naar huis kunnen om daar de vakantie door te brengen. Door de intensieve behandeling en de fysiotherapie blijft hij intern bij de revalidatie kliniek.
28 april 2018: op 14 april hebben we Onesmus eindelijk kunnen bezoeken. Het gaat enorm goed met hem. Hij moet veel lopen en moet ook druk uitoefenen op zijn groeiende been. Tot nu toe is al een lengte van 6 cm opgerekt, een resultaat waar de therapeuten en wij erg blij mee zijn. Nog 11cm te gaan. Onesmus werkt erg goed mee ondanks de pijn die hij moet hebben en zegt zelf dat hij weet waar hij het voor doet. Dagelijks fysiotherapie en het dagelijks vier keer aandraaien van de schroeven maakt dat hij niet naar huis kon met de april vakantie. Op 28 april zijn de schoolkosten voldaan voor de tweede termijn en zijn de persoonlijke spullen aangeschaft.
30 mei 2018: de schoolkosten voor de tweede termijn voor de zusjes en het broertje van Onesmus bij Uamani Primary School zijn voldaan voor de tweede termijn.
13 juli 2018: ook de kleine Ellen moest naar Donyo voor haar polio injectie. Deze inentingen zijn op last van de overheid omdat in acht districten polio is uitgebroken en alle kinderen in deze provincies onder de vijf jaar ingeent moesten worden.
2 augustus 2018: Margarete is vandaag afgereisd naar Ol Kalou in de veronderstelling dat ze Onesmus alleen ging bezoeken. Na aankomst bleek dat de school al gesloten was en de overige kinderen op activiteiten waren. Haar restte niets anders dan Onesmus, na door zijn therapeut nog gezien te zijn, mee naar Uamani te nemen. Twee keer per week moet zijn onderbeen opnieuw verbonden worden. Dit zal door een gespecialiseerde verpleegkundige in Donyo Sabuk gedaan worden. Onesmus staat op de nominatie om in september geopereerd te worden door de Italiaanse artsen. De fixateur zal dan verwijderd worden omdat zijn onderbeen maximaal is opgerekt en het bot anders te broos wordt. Onesmus is met zijn schoolresultaten een stuk vooruit gegaan de afgelopen termijn! op 27 augustus moet hij weer terug naar Ol Kalou
27 augustus 2018: en weer terug naar school. Niet alleen de derde schooltermijn wacht maar ook de operatie die gepland staat voor de week van 17 september. Nadat de fixateur verwijderd zal zijn volgen weer maanden van intensieve fysiotherapie om zijn bot en been sterker te maken en zal hij zoals het er nu naar uitziet in februari 2019 weer geopereerd gaan worden en start dan de tweede sessie met een nieuwe fixateur. Zoals nu de verwachting is, zal het uiteindelijke verschil in zijn twee benen slechts een paar cm zijn en zal dat worden opgevangen met een orthopedische schoen met verhoogde zool. We hebben zijn schoolkosten voldaan, de kosten voor de operatie betaald en ook zijn persoonlijke spullen voor deze termijn gekocht. We wensen Onesmus heel veel sterkte!
25 oktober 2018: op deze dag vond de ouder/verzorger vergadering plaats bij revalidatiekliniek Ol Kalou en werden de ouders ge-updated over deze laatste schooltermijn en wat we kunnen verwachten komend jaar. De fixateur is inderdaad verwijderd en in januari 2019 zal Onesmus door de specialisten onderzocht worden en zal een mogelijke operatie ingepland gaan worden.
Na het bezoek aan het centrum heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri de ouders ingelicht over de vordering en zij zijn enorm dankbaar voor de hulp die het gezin krijgt. Zij hebben een positieve verandering geconstateerd bij hun zoon.Onesmus zal de grote vakantie thuis bij zijn gezin doorbrengen en moet begin januari weer terug naar Ol Kalou.
5 januari 2019: de feestdagen achter de rug, ouders die getekend hebben voor de a.s. operatie van Onesmus en de schoolspullen en persoonlijke benodigdheden weer binnen. Zo begon Onesmus het begin van het nieuwe schooljaar. Hij staat op de nominatie om in de week van 25-28 januari opnieuw geopereerd te worden. Tot 4 april is er geen bezoek mogelijk.
21 januari 2019: tijdens het korte werkbezoek aan Kenia is het gezin van Onesmus bezocht en is de gesponsorde kleding uitgereikt aan de kinderen, die van school speciaal toestemming hadden gekregen om tussen de middag even hiervoor naar huis te kunnen.Tevens zijn de schoolkosten voor de eerste termijn voldaan. Ook hebben we bericht ontvangen dat de operatie van Onesmus geen doorgang zal vinden. De aanbetaling op de operatie zal met de schoolkosten voor de tweede termijn worden verrekend. De Italiaanse specialisten vonden de conditie van zijn been niet sterk genoeg en hij zal een jaar langer intensieve fysiotherapie krijgen. In september wordt hij opnieuw beoordeeld en wordt besloten of hij in januari 2020 geopereerd zal gaan worden.
29 april 2019: de vakantie thuis in april ging niet door voor Onesmus. Margarete Njeri was op 4 april naar Ol Kalou gereisd om hem op te halen maar hij was een van de deelnemers van het landelijke sportprogramma voor kinderen met een handicap in Kakamega. Op 29 april is zij opnieuw naar de school afgereisd voor de ouderdag en het betalen van de schoolkosten voor de tweede termijn. Zijn deelname aan het sportprogramma was erg goed verlopen en hij was bij de beste tien geeindigd. Een enorme prestatie!
7 mei 2019: ook het leven in Uamani gaat gewoon door. De zusjes en het broertje van Onesmus hebben de april vakantie thuis doorgebracht en zijn begin mei weer naar school teruggekeerd. De schoolkosten, incl. examenkosten en remedial teaching, zijn voldaan. We wensen hen weer veel succes! 
10 september 2019: Tijdens het korte werkbezoek eind mei hebben we ook een bezoek aan Uamani Primary School gebracht en hebben we aan 150 kinderen rugzakken uitgedeeld, gevuld met potloden en pennen. De rugzakken waren gedoneerd door de bibliotheek Delft. Ook de zusjes en het broertje van Onesmus hebben een rugzak ontvangen!
Op 6 september zjin bij Ol Kalou de schoolkosten voldaan voor Onesmus voor de derde en laatste schooltermijn dit jaar. Hopelijk mag hij de grote vakantie thuis doorbrengen. Eind januari staat hem een zware operatie te wachten en het zou fijn zijn als hij nu nog even bij zijn familie kan zijn. Ook de schoolkosten voor de overige kinderen zijn bij Uamani Primary School voldaan. Eind oktober sluiten de scholen voor de grote vakantie.
28 november 2019: we hebben het gezin kort bezocht tussen alle regendagen door. Onesmus die voor vakantie thuis is, was als chaperone mee met zijn zusjes die bij de rivier de was gingen doen. We hebben moeder Esther en de twee jongste kinderen blij gemaakt met nieuwe kleding.
31 januari 2020: Onesmus is op 6 januari teruggebracht naar Ol Kalou waar hij aan zijn laatste jaar op de primary school is begonnen. Op 16 januari is maatschappelijk werkster Margarete Njeri vanuit Kingangop naar Ol Kalou gereisd om de schoolkosten voor de eerste termijn te voldoen.Op 31 januari zijn de schoolkosten voor de eerste termijn van de andere kinderen voldaan bij Uamani Primary School.