Serah Kavuli

Datum: 

di, 16/09/2014

Locatie: 

Kitambaasya, Rural area's around Donyo Sabuk, Kenya

Status: 

Serah en haar kinderen voor het huisje in Kitambaasya, Kenia, family empowerment, education, Circle4life CBO, stichting Circle4life
Serah en haar kinderen voor het huisje in Kitambaasya, Kenia

Uitleg project: 

Situatie
Serah (34) woont met haar kinderen Veronicah(11), tweeling Kevin en Eric (7) en Jackline (2) in de bergen van Kitambaasya, op steenworp afstand van Patricia, een van onze andere projecten en vlakbij de basisschool van Kitambasya. Serah zorgt alleen voor haar vier kinderen maar leeft en woont in droevige omstandigheden. Ze trouwde toen ze 20 was en kreeg haar dochter Veronicah toen ze 23 was. Toen begonnen ook de problemen met haar man. Hij mishandelde haar en hij stuurde haar weg met de toen 3 jarige Veronicah. Serah keerde terug naar de compound van haar ouders niet wetend dat ze toen zwanger was van de tweeling. Haar ouders gaven haar een stukje grond waar ze zelf een huisje op neerzette en tot de dag van vandaag woont ze hierin. Het huisje is in slechte staat en met regelmaat bivakkeren er grote slangen binnen in het huisje omdat het overal gaten vertoond.
Na de bevalling kreeg ze een postnatale depressie. Haar ouders moesten haar af en toe vastbinden omdat ze anders weg zou lopen en zichzelf iets aan zou doen. Serah werd in het ziekenhuis opgenomen. Haar ouders zorgden voor Veronicah en de tweeling. Ze herstelde en keerde terug naar huis en toen begon de ellende weer. Haar ex-man zocht haar op en tijdens een van deze bezoeken heeft hij haar zwaar mishandeld. Hij sloeg haar met een stok zo dik als een dunne boomstam en brak haar beide armen en liet haar voor dood achter met enorme wonden op haar benen. Ze werd weer opgenomen in het ziekenhuis. Aangifte tegen de ex-man had geen zin omdat de verhalen ontkend zouden worden. Hij is hertrouwd en ze heeft geen enkele kans om een rechtzaak te winnen nu hij met een andere vrouw is. Ze herstelde en na een korte affaire een paar jaar geleden werd ze, niet gepland, zwanger van Jackline. Serah en haar kinderen overleven. Serah slaapt met de twee meisjes in haar huisje op een eenpersoonsbed wat ze van geleend geld heeft gekocht. Haar tweeling slaapt bij haar moeder in huis maar deze is met regelmaat de hort op zodat de jongens niet kunnen slapen omdat ze het huisje niet in kunnen. Serah doet haar uiterste om haar kinderen te geven wat ze nodig hebben maar ze kan niet meer. Schoolkosten kan Serah niet opbrengen en eten doen ze een keer per dag. Serah heeft tijdelijk werk bij Del Monte, op de ananasplantages. Deze bevinden zich op enorme afstand van waar ze woont maar ze verdient er in ieder geval wat geld mee. Iedere morgen staat ze om twee uur !!! op om dan eten te maken voor de kinderen, om drie uur gaat ze lopen naar de weg bij Makutano om daar om vijf uur aan te komen. Vervolgens gaat ze met de Del Monte bus mee naar de plantage waar haar werkdag om zes uur begint. Ze werkt tot drie uur aan een stuk door, pauzes zijn er niet en daarna herhaalt de rit zich maar dan andersom. Als ze pech heeft is de bus al weg en moet ze lopen van Ndula naar Kitambasya en dat duurt ongeveer vier uur. En dit zes dagen in de week voor een salaris van 275ksh (€2,45) per dag. Uitbetaling gebeurt twee keer per maand maar daar wordt wel ziektekostenverzekering en pensioen van afgehaald. Soms worden haar werkbriefjes aangepast door de opzichter zodat ze minder dagen betaald krijgt dan ze gewerkt heeft en het gebeurt helaas met regelmaat dat ze maar 1000shs ontvangt voor twee weken werk. Ze klaagt niet want dan is ze haar baantje kwijt en offert zich iedere dag weer op voor de uitputtende werkdag. 

Missie
Door maandelijks een voedselpakket te doneren hopen we haar te helpen met het enorme tekort aan voeding en dus ook de ondervoeding van de kinderen aan te pakken. Daarnaast willen we haar huisje op laten knappen en bedden doneren maar ook de schoolkosten voor deze kinderen zijn belangrijk want onderwijs is ook hun toekomst.

Acties

  • vanaf september 2014 sponsoring van een maandelijks voedselpakket (tot Serah in staat is dit zelf te doen)
  • renovatie van het huisje in 2015 (ze staat nu op de wachtlijst ivm onvoldoende budget)
  • Stapelbed voor de kinderen compleet met matrassen, lakens, dekens en klamboe
  • school uniformen, schoenen en lesmaterialen voor de kinderen
  • ondersteuning met de schoolkosten
  • ondersteuning bij het zoeken van een andere baan dichterbij huis

Huidige stand van zaken:
27 oktober 2014
: Serah heeft nu twee keer een voedselpakket mogen ontvangen en is enorm dankbaar hiervoor. Wij zijn druk bezig om te kijken naar een baantje voor haar in de omgeving

25 december 2014: Eind november hebben we, tijdens het werkbezoek, het huisje van Serah opgezocht. Serah troffen we niet aan. Ondanks dat haar tijdelijke baantje bij Del Monte is afgelopen, gaat ze iedere dag op pad om werk voor die dag te vinden omdat ze haar kinderen te eten moet geven. Wij ondersteunen haar hierbij met een maandelijks pakket met de meest basic voedselproducten.
Begin december heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri offertes aangevraagd voor de bouw van een huisje en hebben we officieel toestemming van Serah's moeder om op haar compound te mogen bouwen. Medio januari 2015 beginnen we met de bouw van een traditioneel stenen huisje, stenen gemaakt van lokale grondstoffen en klei. Ook zullen de drie oudste kinderen vanaf januari naar school gaan en sponsoren wij hen met schooluniformen, -schoenen en schoolkosten. Zodra de bouw is voltooid zal Serah een solar lamp ontvangen, die gesponsord is door een particuliere sponsor uit Nederland! Serah is zo enorm blij met dit nieuws, een betere kerst kunnen we haar op dit moment niet wensen!
26 januari 2015: vandaag is het gezin opnieuw bezocht en hebben de kinderen hun schooluniformen, schoenen, schoolspullen en rugzakken ontvangen. Ook de schoolkosten zijn voldaan bij Kitambasya Primary School en voor het eerst in hun leven gingen de vier kinderen naar school. Ook het maandelijkse voedselpakket is uitgereikt. Op 12 maart vindt in Alphen aan den Rijn het Groot Alphens Dictee plaats en met de opbrengst hiervan, die geheel naar Circle4life gaat, zal de bouw van hun huis bekostigd worden. Wij melden u snel meer!
20 april 2015: Het Groot Alphens Dictee (sponsoring door Soroptimistclub International Alphen aan den Rijn) heeft een superbedrag van € 5.000,00 opgeleverd voor de projecten van Circle4life, waaronder de bouw van het huis voor Serah. Tijdens het werkbezoek van februari hebben we sponsorkleding overhandigd.
Inmiddels is de bouw afgerond en het stapelbed voorzien van matrassen, lakens, dekens en klamboe's. Het golfplaten dak is aan de zijde van de deur voorzien van dakgoten om zo het hemelwater in het regenseizoen op te vangen. Serah en haar kinderen zijn de koning te rijk. Eindelijk geen slangen meer in huis, slapen in een bed in plaats van op de koude klei/zandgrond op een plastic zak. Serah heeft de solarlamp mogen ontvangen en ook zij is in het spaarprogramma opgenomen. Leren sparen met het geld wat ze nu uitspaart door geen kerosine of parafine meer te hoeven kopen om zo in aanmerking te komen voor de Wisdom Stove, het energiezuinige (50% besparend op hout) kooktoestel, de traditionele jiko. Serah ontvangt maandelijks nog het voedselpakket en heeft inmiddels weer een baantje voor drie maanden bij Del Monte. Wel bijzonder om nog te melden is dat we niet van haar moeder toestemming hebben gekregen om te bouwen maar van haar oom en tante die een grote compound hebben grenzend aan die van Serah's moeder. De reden dat Serah's moeder geen toestemming gaf is de traditie binnen hun cultuur. Dochters kunnen niet erven en zij kan dan ook geen stuk grond aan haar dochter schenken omdat dit in principe toebehoort aan de broers van Serah. De tante en oom (ouders van Patricia uit ons sponsorprogramma) hebben maling aan deze traditie en vonden dat zijn hun nichtje niet in de steek konden laten omdat ze kleine kinderen heeft. Mooi om te zien dat sommige mensen wel hun hart op de juiste plaats hebben en hun eigen weg kiezen. Serah is enorm dankbaar en blij met zowel haar oom en tante als met de hulp via onze stichting.
3 juni 2015: eigenlijk niets bijzonders te melden. Serah werkt hard om haar gezin te onderhouden en de kinderen gaan met veel plezier naar school. De schoolkosten voor de tweede periode zijn in mei voldaan en ook krijgt het gezin nog hun maandelijkse basis pakket voedsel.
7 oktober 2015: Op 22 september hebben we Serah en haar kinderen een bezoek gebracht. Door de staking in het onderwijs waren ook deze kinderen thuis. Serah, die opnieuw een tijdelijk werkcontract heeft bij DelMonte, had een dag vrijgevraagd om ons te ontvangen. Het huis ziet er super schoon en netjes uit. Eric klaagde over slecht zien en van zijn moeder hoorden we dat hij in de verte niets ziet en als het gaat schemeren aan het eind van de dag niet meer naar buiten durft omdat hij het niet ziet. 
28 september zijn we met hem naar een opticien in THika geweest voor een gecomputeriseerde oogtest. Ze vermoeden dat hij staar heeft en verwezen ons door naar een gespecialiseerde oogkliniek. De dag erna zijn we naar de Eye Clinic van het Kikuyu ziekenhuis geweest. Een ziekenhuis wat gespecialiseerd is in oogziekten met name bij kinderen. De beste oogarts van Kenia is aan dit ziekenhuis verbonden. Er volgden onderzoeken en tests en de einduitslag was onverbiddelijk: aangeboren staar aan beide ogen. Zijn zicht neemt snel af en als er niets gedaan wordt is hij voor het einde van het jaar blind. Per direct besloten om hem te helpen en de operatie geboekt voor vrijdag 2 oktober. Om acht uur 's ochtends (om vijf uur vertrokken we vanuit Donyo Sabuk) meldden we ons in het ziekenhuis. Samen met mama Serah, die gelukkig vrij had gekregen en hoopte dat ze de week erop weer gewoon terug mocht komen, hebben we gewacht totdat de operatie achter de rug was en Eric terug kwam naar de zaal. De ingreep duurde 45 minuten en nog onder narcose werd hij teruggereden naar zijn bed. Zijn ogen afgeplakt met een dik verband. 
Maandag 5 oktober mocht hij naar huis en de komende maanden zal zijn moeder een paar keer per dag zijn ogen moeten druppelen en staat de eerstvolgende controle afspraak voor 15 oktober. De operatie is geslaagd! Mooi om te melden is dat er spontaan een Facebook actie op gang is gekomen na een post door ambassadeur Gerard van Gemert. Een collega schrijver opperde het idee om de operatie met z'n allen te sponsoren en hoe prachtig om te constateren dat een week na de start van deze actie het benodigde geld, €1000,=, binnen was. Eric kan met een heldere blik de toekomst tegemoet.
19 oktober 2015: de eerste controle afspraak is achter de rug. De oogarts was meer dan tevreden. Eric herstelt goed, zijn zicht is prima. Zijn ogen zijn nog wat rood door het trekken van de hechtingen maar deze moeten uiteindelijk vanzelf loslaten en zal in totaal zo'n drie maanden kunnen duren. Mama Serah moet blijven druppelen en op 25 november moet Eric zich opnieuw voor controle melden.
28 januari 2016: een huisbezoek aan Serah is altijd een verrassing. Serah's huisje zag er weer spic en span uit. Ze had zelfs een fleurig gordijn tussen de woon- en slaapkamer gehangen. Toen maatschappelijk werkster Margarete Njeri haar een compliment maakte over haar schone huisje was haar reactie 'ik ben nog steeds iedere dag zo blij met dit mooie huis en het enige wat ik kan doen om jullie te laten zien hoe dankbaar ik ben, is door het ook zo mooi te houden'.  Wat een topvrouw!
We hebben het voedselpakket en de kleding voor de kinderen achtergelaten en ook hier waren ze weer super blij mee. De kleding werd direct (over de kleding die ze aanhadden) aangetrokken en met lachen van oor tot oor werd het aan ons geshowed. De schoolkosten voor de eerste termijn voor de vier kinderen hebben we op 19 januari betaald.
22 februari 2016: bij het bezoek aan Serah's huisje vandaag bleek ze niet thuis. Het voedselpakket is achtergelaten bij haar schoonzus. Serah was al vroeg op pad gegaan, op zoek naar weer een tijdelijke baan bij Delmonte. Het nieuwe seizoen breekt weer bijna aan en dus kan ze zich weer aanmelden voor drie maanden werk. Ondanks de barre omstandigheden en de enorm lange dagen gaat ze trouw naar haar werk toe. In de maand tussen de periode van drie maanden in zoekt ze steeds baantjes voor een dag.
27 april 2016: Op 29 maart is het maandelijkse basis voedselpakket afgegeven aan Serah en haar kinderen. Op 14 april is Eric voor controle naar het Kikuyu oogziekenhuis geweest. Dr. Nyaga heeft hem uitvoerig onderzocht maar er is niets meer over van de staart en zijn zicht is super. Eric is ontslagen uit de kliniek en hoeft niet meer voor controle terug te komen tenzij er iets gebeurt waardoor zijn zicht minder wordt.
Op 27 april heeft het gezin opnieuw de maandelijkse sponsoring van voedsel ontvangen. 
20 mei 2016: Op vrijdag 13 mei zijn de schoolkosten voor de vier kinderen van Serah voldaan voor de tweede termijn. Serah die praktisch naast de school woont, hebben we opgezocht. Ze was thuis omdat haar tijdelijke contract gestopt was en ze nu dagelijks op pad gaat om iets te vinden. Vandaag bleef ze thuis omdat ze wist dat wij kwamen. Haar huisje glom ons tegemoet. Alles spic en span. Serah had een gordijn gekocht en als een soort decoratieve want voor de deur naar de slaapkamer gehangen. Ook had ze een soort muskietengaas gemaakt voor het raam in de kleine woonkamer zodat vliegen en ander ongedierte niet naar binnen konden. Ook nu had ze weer een klein bedrag gespaard met de solarlamp en overhandigde maatschappelijk werkster Margarete Njeri trots haar 200 shilling. Serah wilde met ons praten. De haastig aangesnelde kinderen, tante en schoonzus werden gevraagd het huisje te verlaten. Serah had een grote zorg, vertelde ze ons. Ze kon er zelfs slecht van slapen want stel dat er iets met haar zou gebeuren... wat zou er dan met haar kinderen gebeuren... Serah houdt met heel haar hart van alle vier de kinderen en wil dat hen aan niets ontbreekt. Sterker nog, ze vecht voor een toekomst van haar kroost omdat ze niet wil dat ze opgroeien zoals zij. 
Haar grote zorg is dat de kinderen onverzorgd achter zouden kunnen blijven en in kindertehuizen terecht zouden komen en dat was iets wat ze absoluut niet wil.
We hebben haar verzekerd dat mocht er iets gebeuren wij er voor in zullen staan dat de kinderen in het huis kunnen blijven wonen en dat de tante en schoonzus samen met ons zullen waken over het welzijn van haar kinderen. We lieten een gerustgesteld en ontspannen Serah achter. 
Op 20 mei zouden we haar opnieuw bezoeken en de door een sponsor beschikbaar gestelde jiko aan haar doneren en de werking uitleggen. Door het enorm slechte weer was dit helaas niet mogelijk. Auto's en brommers konden onmogelijk over de modderwegen en besloten werd om de jiko later daar te brengen.
28 juni 2016: Met een enorme energie hakte Serah zelf de houtstukjes voor de jiko. Maatschappelijk werkster Margarete had zodra de wegen begaanbaar waren in de laatste week van mei de jiko naar Serah gebracht en de werking uitgelegd. Wat was het gezin blij! Hierdoor kunnen ze nog meer besparen op uitgaven maar bovenal kunnen ze veilig koken en komen er bij juist gebruik geen giftige dampen meer in huis. Op 28 juni werd het maandelijkse voedselpakket afgeleverd. Serah was weer aan het werk via tijdelijke baantjes en hoopt zodra de maand voorbij is weer bij Del Monte aan de slag te kunnen. De jiko doet het enorm goed.
10 september 2016: Serah blijft volhouden met het zoeken naar een baantje. De afgelopen weken werd ze continue aan het lijntje gehouden door de opzichters bij Del Monte. Bijna iedere dag vertrok ze voor dag en dauw om te vragen naar een baantje (voor 3 maanden) op de plantages. En iedere dag werd haar verteld dat ze de volgende dag maar terug moest komen. Uiteindelijk bleek ze twee weken lang vergeefs heen en weer gegaan te zijn. Inmiddels heeft ze een tijdelijk baantje gevonden op een koffieplantage in de buurt. 
We bezochten haar op 9 september en konden niets anders constateren dan dat ze heel hard werkt en probeert het leven voor haar en haar kinderen te verbeteren. Ondanks haar zeer geringe inkomen (ca. € 2,00 per dag) weet ze te sparen in het solar programma maar ook voor kleine dingen in huis. Zo heeft ze onlangs van haar moeder twee stoelen gekregen en spaart ze nu voor kussens erop. Wij hebben kleding en Happy Horse knuffels bij haar afgegeven.
17 oktober 2016: Serah werkt nog steeds op de koffieplantage. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri bezocht haar vandaag. De kinderen doen het goed, helaas waren de schoolresultaten nog niet beschikbaar, deze zullen later deze maand volgen.
15 november 2016: nog geen schoolresultaten, door een fout van de overheidsfunctionaris was het niet gelukt de schoolrapporten tijdig klaar te hebben. We zullen deze begin januari ontvangen.
Serah werkt nog steeds op de koffieplantage en was bij het afgeven van het voedselpakket niet thuis. De kinderen waren er ook niet, ze waren water halen bij de kleine waterstroom in de buurt. Het voedsel is bij Serah's schoonzus afgegeven.
22 februari 2017: 'ever smiling Serah'... onze maatschappelijk werkster kan haar niet anders omschrijven. Serah lacht altijd, is altijd positief en vecht voor de toekomst van haar kinderen. Wat een vrouw met een enorme drive. Ondanks de tegenslag van het niet bij Del Monte kunnen werken, tijdelijk baantje op het veld, heeft ze nu nog steeds haar baantje op de koffieplantage. Het is lang reizen en hard werken maar ze klaagt nooit. Op 13 januari zijn de schoolkosten voor de vier kinderen betaald bij Kitambaasye Primary School. Op 31 januari troffen we Serah niet thuis aan, ze was aan het werk en het voedselpakket is achtergelaten bij haar schoonzus. Serah en haar vier kinderen zijn in het programma van collega organisatie DISC Initiatives uit Donyo Sabuk opgenomen voor de NHIF, ziektekostenverzekering. Omdat hier de geboortebewijzen van de kinderen voor nodig zijn heeft Serah zelf het bedrag bij elkaar weten te sparen voor 1 kind, Circle4life helpt haar met de kosten voor de andere drie kinderen.
10 april 2017: ook mama Serah heeft zaden en kunstmest ontvangen van Circle4life om de mislukte oogst van eerder dit jaar te compenseren. Door de enorme droogte mislukten alle oogsten en in het berggebied waar Serah woont was het onmogelijk de planten te redden. De kinderen hebben 7 april schoolvakantie gekregen. Helaas waren de schoolresultaten niet meegegeven en gaat maatschappelijk werkster Margarete Njeri hier achteraan. Eerste week mei moeten de kinderen terug naar school.
28 april 2017: vandaag heeft Serah haar voedselpakket ontvangen en weer shs 300 afgedragen aan Margarete voor geld wat ze wist te sparen door de solarlamp.
30 juni 2017: op 27 juni is het maandelijks voedselpakket uitgereikt. Het gaat goed met moeder en kinderen. Serah heeft beloofd om achter de geboorteaktes van de kinderen aan te gaan om zo mee te werken aan hun officiele papieren. 
3 juli 2017: oogsttijd! Mama Serah was druk bezig vandaag om de oogst binnen te halen.
30 juli 2017: altijd aan het werk. Serah neemt de opvoeding en verantwoording voor haar kinderen erg serieus en doet er alles aan om ze een beter leven te geven dan zij zelf heeft gehad. Toen we eind juli het voedselpakket kwamen brengen was ze aan het werk op een theeplantage. Een tijdelijk baantje waar ze lange dagen maakt. 's Avonds is ze niet voor 8 uur thuis maar ze doet het, puur om haar kinderen het kleine beetje extra te kunnen bieden. Toppertje!
25 augustus 2017: problemen! De moeder van Serah, ze heeft haar dochter nooit gesteund en altijd aan haar lot overgelaten, en haar tante, de moeder van Patricia (oud project en inmiddels overleden) hebben onenigheid over de grond die hun vader hen nagelaten heeft. Nu willen de zonen van tante de grond terug waarop het huis van Serah staat en waarvoor Serah en Circle4life toestemming hadden om een huisje op te bouwen. Destijds was de relatie tussen Serah en haar moeder al ernstig verstoord en weigerde haar moeder haar een stukje grond waarop de tante Serah een klein deel van haar grond ter beschikking stelde als compensatie voor de hulp die wij boden met de zieke Patricia en de middelbare school van een andere zoon. 
Op 2 september volgt er een nieuw gesprek en wordt ook de lokale chief betrokken bij het verhaal om zo duidelijk te krijgen of Serah daar kan blijven wonen of niet.
26 september 2017: het gesprek is uitgesteld en er zal nu begin oktober een ontmoeting plaatsvinden tussen de tante enerzijds en de chief en Margarete, onze maatchappelijk werkster, anderzijds. 26 september is het maandelijks voedselpakket afgegeven bij Serah.
9 oktober 2017: vandaag heeft Margarete samen met de lokale chief een gesprek gehad bij de tante en oom van Patricia om te bemiddelen in het conflict. Benadrukt is dat je als familie sterk moet staan in plaats van elkaar uit elkaar te drijven. De chief heeft het gezin tijd gegeven om alles goed door te praten en alle bitterheid en trots op zij te zetten om zo vredig samen te kunnen leven. Wordt vervolgd....
22 november 2017: ruim anderhalve maand verder en de zaak is nog steeds niet opgelost. De zaak ligt nu bij het bestuur van de landregistratie en die heeft de familie gesommeerd het probleem op te lossen. Wij als Circle4life bemoeien ons daar niet mee omdat er dan mogelijk misbruik van de situatie gemaakt gaat worden en ze ons laten betalen.
21 december 2017: Het is net Goede Tijden Slechte Tijden. De familie van de tante heeft Serah begin deze maand beschuldigd van het erop uit zijn zich het stuk land toe te eigenen terwijl het land van de voorvaderen is. En ze verdenken haar ervan het stuk land te willen verkopen. Tjoe... wat een zieke geesten. Als er een oprecht en eerlijk is dan is het Serah. Altijd hard werken en altijd haar kinderen op de eerste plaats zetten. Niets eigen belang en al helemaal niet zorgen dat de grond op haar naam komt. We kijken met lede ogen toe. Mocht het uit de hand lopen dan zal er toch iets moeten gebeuren. Op 21 december is het maandelijkse voedselpakket bezorgd en leek de rust iets weergekeerd maar of het een ontspannen kerst zal worden.... we houden u op de hoogte!
29 januari 2018: de situatie rond het stuk grond sleept zich voort. Bij het maandelijkse huisbezoek deelde Serah mee dat er op 8 februari een vergadering zou plaatsvinden van het bestuur van Muka Mukuu, de Land Society over het probleem. We zijn benieuwd.
27 februari 2018: nog geen nieuws bekend over de land vergadering. Helaas was er bij het maandelijkse bezoek niemand thuis. Serah was naar haar stuk land om de grond te bewerken en het voedselpakket is achtergelaten. Zij heeft later gebeld met Margarete dat ze het heeft ontvangen.
25 april 2018: taal nog teken over de land issue. Geen bericht goed bericht gaan we maar vanuit. De voedselpakket zijn de afgelopen maanden achtergelaten bij de nicht van Serah die op dezelfde compound woont. Serah was hard aan het werk op het veld met inzaaien van mais en bonen.
30 mei 2018: dochter Elizabeth was thuis tijdens het huisbezoek. Het meisje had erge last van haar tanden en was eerder de ochtend naar het lokale kliniekje geweest voor een behandeling. Het voedselpakket is afgegeven en op 30 mei zijn de schoolkosten voor de vier kinderen die in groep 7 (2x), groep vier en groep twee zitten voldaan.
24 juli 2018: Margarete Njeri, onze maatschappelijk werkster, heeft vandaag de bijeenkomst van landeigenaren bijgewoond in verband met de slepende kwestie omtrent het wel of niet op de grond van haar tante mogen wonen. Er is besloten dat Serah's moeder weg moet van het land van haar zus/zwager en terug moet naar het land wat ze huurde en daar zelf zal moeten bouwen. Over de situatie Serah is nog geen beslissing genomen al hoewel de tante en oom al aangeven dat ze willen dat Serah huur gaat betalen. Als tegenargument voeren wij de jarenlange kosten voor hun zieke dochter Patricia aan, tot haar overlijden en de schoolkosten voor een jaar voor hun zoon op de middelbare school. We wachten met spanning af.
16 augustus 2018: vandaag is een huisbezoek aan Serah gebracht teneinde een beslissing te horen over het wel of niet daar mogen wonen. De moeder van Serah is inmiddels bezig met het bouwen van een huisje op een andere locatie en Serah blijft hier, in het door Circle4life gebouwde huis, wonen. Serah was enorm blij en dankbaar voor alle steun tijdens de problemen over het wel of niet daar mogen wonen.
31 augustus 2018: op 22 augustus heeft Serah haar maandelijks voedselpakket ontvangen. De rust was weergekeerd nu ze op het terrein in haar eigen huisje mag blijven wonen. Na overleg met maatschappelijk werkster Margarete Njeri is besloten dat we met ingang van 1 januari 2019 stoppen met het maandelijks voedselpakket. Omdat Serah steeds baantjes heeft en Circle4life de schoolkosten betaalt, is ze in staat om dit zelf te doen. Ze wordt hierover in september ingelicht door Margarete.
5 november 2018: vandaag is Margarete naar Kitambaasye afgereisd omdat er weer problemen waren omtrent de grond waarop het vier jaar geleden gebouwde huis van Serah staat. Ondanks de toestemming destijds van de oom en tante blijven de neven dwarsliggen. Zij willen dat stuk land terug en verkopen of verhuren. We hebben ze gezegd dat ze hier onderling uit moeten komen maar in geval er huur aan Serah gevraagd gaat worden, wij de rekening presenteren voor de kosten van de verzorging van hun zus tot na haar begrafenis, de schoolkosten van een van de broers en de kosten voor de bouw van het huis. 
30 november 2018: de rust lijkt weder gekeerd. Bij het maandelijkse huisbezoek waarbij het voedselpakket werd afgegeven was er niets meer te merken van onrust omtrent de woonsituatie. Serah werkt veel en hard om zo in staat te zijn om vanaf januari het voedsel zelf op te brengen. Ze wil het beste voor haar kinderen en is een enorme doorzetster.
24 januari 2019: tijdens het werkbezoek midden januari hebben we Serah en haar kinderen opgezocht. Haar situatie was ronduit schrijnend. Door veranderde omstandigheden bij Delmonte verdient ze nog minder dan ze al deed en is niet in staat om haar kinderen te geven wat ze nodig hebben. Ze eten 1x per dag en de restjes bewaren ze voor zondagmorgenontbijt. We hebben dan ook ter plekke besloten de voedselsupport weer op te starten. De kinderen hebben wat nieuwe sponsorkleding gekregen.
24 februari 2019: bij het bezorgen van het voedselpakket troffen we Serah niet thuis aan. Ze was aan het werk. Had haar baantje bij Delmonte opgegeven en was overgestapt naar de koffie plantage waar ze eerder al gewerkt had omdat ze hier meer kan verdienen. Nog steeds geen vetpot en ook nog steeds geen situatie waarin ze zelf het benodigde voedsel kan kopen.
26 maart 2019: het maandelijks huisbezoek en de donatie van het voedselpakket. Vandaag is Serah met jaar jongste dochter naar het ziekenhuis in Ngoliba geweest voor een TB test omdat beiden al langer klachten hadden.
25 april 2019: helaas was de test van Serah van eind maart positief en moest eind april de test nogmaals gedaan worden zodat ze kon starten met de zes maanden durende medicatie. Op het moment van het huisbezoek was ze hiervoor naar Kangundo om een röntgenfoto van haar longen te laten maken en de tweede test te doen.