Christine Wanza

Datum: 

di, 02/12/2014 to do, 31/12/2015

Locatie: 

Kakuzi, Ithanga Kituini

Status: 

Christine Wanza
Christine Wanza

Uitleg project: 

Situatie
Christine is een 17 jarig weesmeisje uit Kavuli en 4e jaars studente aan de middelbare school van Kathukini Secundary. Christine's moeder overleed in 2004 na een hersenbloeding. Haar vader kon het verlies van zijn vrouw niet aan en overleed in 2008 aan de gevolgen van stress en een gebroken hart. Chrisitine's oudere broer vertrok naar Nairobi en het toen nog jonge meisje kwam er alleen voor te staan. Met de hulp van leraren op school, die zeer met haar begaan waren, en een hulpvaardige buurvrouw heeft ze haar schoolkosten kunnen betalen. Christine woont in het huisje wat ooit aan haar ouders behoorde. Als haar broer thuis is, hij woont op ca. 3km afstand, is ze continue bang. Hij gebruikt drugs en is gewelddadig. Het slot van haar deur heeft hij vernield zodat ze een steen voor de deur moet schuiven om enigszins beschermd te zijn. Het gebeurt helaas geregeld dat ze het huis ontvlucht en onder een marktkraampje ergens slaapt om haar broer te ontwijken.
Op dit moment kan niemand haar schookosten voldoen en hulp is hard nodig.

Missie
Schoolkosten voor haar laatste jaar op de middelbare school voldoen en een veilig onderkomen voor haar regelen. Daarnaast zullen we proberen om een vervolgopleiding te regelen voor haar via een andere stichting. Christine wil graag leren en staat gemiddeld een B- (staat ongeveer gelijk met HAVO/VWO).

Acties
• een veilige kamer regelen via de hoofdonderwijzer die kan bemiddelen
• een bed met matras, deken, klamboe
• betaling schoolkosten en alle aanverwante kosten voor haar laatste jaar op de middelbare school
• zoeken naar mogelijkheden voor een vervolgopleiding in 2016

Huidige stand van zaken
24 december 2014: op 2 december hebben we Christine en haar hoofdonderwijzer ontmoet op het terrein van Kathukini Secundary School. Een reis met de matatu (taxi busje) en boda boda (brommer taxi) van zo'n kleine twee uur. De weg van Ithanga naar Kavuli ging langs afgronden en over modderige wegen. Christine was lopend naar de school gekomen. Op onze vraag of haar huis ver van school lag, wees zij naar de bergen tussen de schoolgebouwen door. Daar woonde ze en ze had in een half uur de school weten te bereiken. Vol ongeloof staarden we haar aan. Rennend! Verduidelijkte ze ons.  Het gebied waar zij woont is vrij onbegaanbaar en alleen al het lopen naar school 's ochtends vroeg en aan het eind van de dag is niet zonder gevaren. In overleg met de hoofdonderwijzer is besloten om te gaan kijken naar mogelijkheden een veilige kamer (incl.stroom) te huren voor een jaar. Hier wonen meer meisjes van school en dit is absoluut veilig. Circle4life heeft besloten haar hiermee te helpen. Nadat wij hoorden dat ze de laatste weken bijna niet meer op school was geweest omdat niemand haar kosten meer wilde voldoen en ze zo de eindexamens voor groep 3 gemist had en haar tijdelijke voogd haar had geadviseerd in Thika maar naar een baantje in de huishouding te zoeken, was deze keuze niet zo moeilijk. Christine wil niets lievers dan haar school afmaken en straks doorleren. Inmiddels is alles in gang gezet om haar zo snel mogelijk naar een veilige plek te krijgen zodat ze zonder zorgen haar laatste jaar op school kan afmaken. Met het hoofd van de school is afgesproken dat ze de examens voor de derde klas in de eerste schoolweek mag maken om zo door te kunnen met dit laatste jaar!
19 januari 2015: een enorme dankbare Christine nam aan het einde van deze dag afscheid van maatschappelijk werkster Margarete Njeri. Het leven lacht haar tegemoet. Circle4life heeft voor dit jaar een kamer gehuurd (met electriciteit) en haar een bed, matras, lakens, deken en klamboe geschonken. Christine woont nu op een veilige compound vlakbij haar school. Deze dag zijn ook haar schoolkosten op Kathukini Secundary voor dit jaar, haar uniform, schoenen en schoolspullen betaald. Zij heeft beloofd alles te geven voor haar laatste schooljaar om zo haar einddiploma in de wacht te slepen. Wij wensen haar heel veel succes dit schooljaar!
3 juni 2015: de resultaten van de eerste termijn vielen ietwat tegen maar Christine is een tijdje flink ziek geweest. In mei heeft Margarete Njeri de schoolkosten voldaan bij Kathukini Secundary en hoorde dat ze niet op school was. Een huisbezoek leerde dat ze met flinke malaria op bed lag. Een bezoek aan de dokter en medicijnen helpen haar nu snel weer op de been. Ze heeft beloofd voor de tweede termijn haar best te zullen doen.
4 november 2015: De tweede termijn is goed gegaan, de derde termijn startte met een probleem. Niet zo zeer wat Christine betreft maar een overheidsprobleem omdat alle leerkrachten van de overheidsscholen vanaf 1 september in staking waren. Deze staking heeft vijf weken geduurd waardoor de lessen in de derde termijn eigenlijk in het water vielen. Christine zit in de eindexamenklas en van vooraf leren is niet zo veel gekomen meer. Toen maatschappelijk werkster Margarete op bezoek ging om te kijken hoe het ging en de schoolkosten voor de derde termijn te voldoen vernam ze dat Christine net uit het ziekenhuis was ontslagen. Ze bleek TBC te hebben gehad en ondanks haar achterstand door haar ziekte is ze wel haar eindexamens in gegaan. Vol spanning wachten we op de resultaten. Zodra deze bekend zijn kunnen we kijken of we kunnen bemiddelen voor een vervolgstudie maar onze hulp stopt na het behalen van haar einddiploma.
31 december 2015: Christine was een doorzetster. Ze heeft haar derde termijn gehaald en eindexamen gedaan en wat nog belangrijker is, ze heeft haar diploma gehaald. Ze is op zoek naar een passende baan en onze taak voor wat betreft haar opleiding zit erop. We willen u als sponsor hartelijk danken voor het mogelijk maken van haar opleiding en wensen Christine alle geluk in de wereld toe en hopen dat ze snel een baan mag vinden!