Damaris Muuna

Datum: 

di, 25/11/2014

Locatie: 

Mazulani

Status: 

Damaris Muuna, medische hulp, speciaal onderwijs, Circle4life Kenya, family empowerment
De altijd vrolijke Damaris (4) kan niet lopen en niet praten, Circle4life gaat haar helpen!

Uitleg project: 

Siutatie
Damaris Muuna werd op 13 mei 2010 geboren als oudste dochter van Gabriel en Jane. Gezond geboren maar helaas vertoonde het kindje na een paar dagen tekenen van geelzucht. De verontruste ouders namen haar direct mee naar het TL5H ziekenhuis in Thika waar ze voor ruim een maand werd opgenomen. Na haar ontslag begin juni 2010 kwamen de verschijnselen binnen een paar dagen terug en opnieuw haastten de ouders zich terug naar het ziekenhuis. Er volgde een tweede opname en weer verbleef de kleine baby ruim een maand in het ziekenhuis. Helaas was de schade toen al aangericht en bleek een deel van haar hersentjes aangetast. 
Damaris kwam weer thuis maar door haar hersenschade zal zij nooit kunnen praten en niet zelfstandig lopen. Door geldgebrek kunnen de ouders niet meer dan een keer per maand naar de Occupational Therapy in het TL5H ziekenhuis. De vader heeft een soort loopbrug gemaakt op hun compound waar de moeder heel trouw met Damaris oefent. Een soort revalidatie therapie thuis en met succes want Damaris kan als je haar een hand reikt een paar stapjes zetten. Veelvuldige therapie is nodig maar ook onderwijs.

Missie
Uitzoeken bij welke therapie Damaris het meest gebaat is en zoeken naar een school waar ze opgenomen kan worden

Acties

  • goede medische begeleiding
  • fysiotherapie
  • school

Huidige situatie
25 november 2014: vandaag hebben we een huisbezoek aan moeder Jane, Damaris en haar kleine zusje Esther van twee en half gebracht. De compound was zeer schoon en de moeder meer dan begaan met haar kinderen. Er werd ons thee geserveerd en er werden plastic stoelen opgetrommeld zodat we konden zitten. Moeder Jane had onze hulp ingeroepen omdat zij en haar man Gabriel zelf niet in staat zijn de jonge Damaris verder te helpen. Damaris is een vrolijk meisje en lacht verlegen als je wat tegen haar zegt. Ze begrijpt alles maar haar spraak is beschadigd door de geelzucht. We hebben de ouders beloofd in februari terug te komen en gaan in de tussentijd kijken naar de mogelijkheden voor Damaris. Zowel op gebied van fysiotherapie maar ook een school die gespecialiseerd is in deze kinderen zodat zij ook naar school kan en leert communiceren.
September 2015: Damaaris gaat sinds dit jaar naar school! Naar dezelfde basisschool als Charles Musyoki en zijn broertje en zusje. Omdat zitten in een schoolbankje voor Damaaris niet goed is was de wens voor een 'sta-stoel' erg groot. In overleg met het ziekenhuis in Kangundo, waar Damaaris onder behandeling is, is deze door Circle4life gesponsord.
In januari gaan we het gezin thuis opnieuw bezoeken en hopen we in de maand december 2015 een speciaal looprek met steun te doneren zodat Damaaris zich beter kan ontwikkelen.
het naar school gaan gaat geweldig. Er is gebleken dat ze vooralsnog een speciaal onderwijs nodig heeft omdat ze verstandelijk alles begrijpt. In januari gaan we kijken wat we verder kunnen doen voor dit prachtige meisje.

Damaris is inmiddels geplaatst op een speciale school en onze hulp is niet langer nodig. We hebben dan ook het project stop gezet.